Аутистичен спектър. Аутизъм - тема 12

• 80 996
  • 729
  •   1
Отговори
# 135
  • София
Аз пък да си призная, като дете обожавах да си хапвам пръст и пясък, ядях по две шепи. И сега като ми замирише на разорана земя, ми иде да си хапна Blush
Я и това е интересно. Ама ти как тайно ли го ядеше?
Аз пък като малка много съм обичала да лижа стените, в нас в апартамента съм била направила улей в коридора разказва майка ми. А на конференцията обясниха, че децата обичат да лижат стените, когато в боята има олово, всички блажни бои. После сложиха ламперии, но сигурно от 1 до 3 години съм изяла всичкото олово от коридора Sad

# 136
  • София
Аз пък смучех металните дръжки в трамваите.Имат метален вкус  Mr. Green

Гледах скоро предаване по Нешънъл Географик.Там има един симпатяга, който обикаля континентите и се опитва да се зарази, или умре с отрови, или бодили  Crazy.Предаването се казва "ухапи ме".В епизода за Индия - той се изкъпа в р. Ганг, като си пийна от нея.
Знаете, това е една от най замърсените реки в света.Индийците се къпят и пият от реката ежедневно и нищо им няма.Обаче нашия герой се сдоби с бактерии, и неразположение вследствие на водопоя от реката.Извода до който стигнаха е, че индийците имат имунитет от ежедневното пиене, а новопиещите - не, и се разболяват.В тази връзка предполагам, че ако сега на днешно време пак засмуча дръжките на трамваите - няма да се разболея - имам имунитет  Crossing Arms
А, ако нашите аутисти изпият живака от термометъра - няма да им се отрази - имат имунитет от ваксините  Mr. Green шегичка

# 137
  • в моя свят
Момичета харесва ми когато се шегуваме в темата. Laughing

Аз пък мирешех всичко що е боя,лепило,нови книги,вестници,гориво и лошото е,че и до днес тези миризми ме привличат и се усещам как нарочно се задържам повече от нужното на места където мирише на нещо от горните.

Mimoza_mm благодаря ти за подробното инфо.  bouquet Аз още не съм ги взела,но по късно ще прескоча до аптеката.Лекарката също ми каза,че трябва да ги мие много дълго време т.е. месеци.Моето дете няма проблем да пие капсули.Нашия проблем е при разтворимите препарати и още от невръстна възраст му изписват лекарства на хапчета,защото не мога да го накарам да пие нещо.Дори и да няма мирис и особен вкус просто е много трудно.Въобще течности пие само и единствено вода и то в големи количества,което пък от друга страна ме радва,защото не иска газирани напитки и натурални сокове,които пък са много вредни.Но пък не мога да му давам фрешове,което е лошо.

# 138
С лецитина внимавайте. Прави се от соя, а е известно, че тя е на челно място при ГМ храни. В България не знам дали има био лецитин, в чужбина се намира.
    Някой знае ли дали в БГ може да се намери лецитин, който не е направен от соя, защото този който открих в хрантелната добавка "Фосфоколин" от магазин "Лечител" е соев лецитин.
http://www.lechitel.bg/product.php?p=56

# 139
Цитат
Деси, 200 000 IU /international units/ ли дават и то еднократен прием? Защото това е доста повече като еднократен прием от мах препоръчаните. Стана ми интересно, може при вас локално да е установен някакъв недостиг или особеност.

Не е само при нас, в целия 3ти свят го дават, доказали са 4е рязко снижава смъртността в първите 6 месеца.
Сега гледах в картона - на майката след раждането се дават 200 000 единици,веднага след раждането ако е родила в болница или Когато майката отиде да се регистрира че е родила, и вземе здравен картон за бабето ако е раждала у дома примерно/което е по-често срещания вид раждане при нас/,
ако майката не кърми детето на 6 седмици се дават 50 000 на детето, ако го кърми, не се дава повече/то все още получава от майка си/, на 6 месеца на бебето се дават 100 000 единици, и после на всеки 6 месеца по 200 000 единици до навършване на 60 месеца.

в гугъла може да го потърсиш "vit A after birth" - ще ти излязат много резултати.

# 140
Но пък не мога да му давам фрешове,което е лошо.

Кое му е лошото незнам - повечето фрешове хората правят с плодове, и като се има предвид, че децата не бива да пият повече от 50мл плодов сок на ден и то разреден с вода, нищо не ти е загубило детето. А фрешове от зеленчуков сок не съм чула досега дете да харесва....
научи го да яде поне един плод, това ще е къде-къде по-полезно за него....

# 141
И аз имах съседче, когато бяхме деца, което ядеше пръст.
Каква мома стана само! Mr. Green И аз в кръга на шегата, но си беше дете в норма.
А племенникът, вече тийн, като бебе (проходило) обичал да си отваря разделчето на пералнята, където се слага праха за пране и от там си чоплил по малко и хапвал.
Както разказва зълва ми, "Ариел' му е бил любимият.  Laughing
А моята калпазанка, уж доста разбираща вече, яде... лепило.
От онова сухото, нали знаете, "Уху' и е любимото.  Mr. Green Laughing
Бе не ми е чак толкова смешно като я видя, ама говоря, карам се, някак се надявам, че и това ще отмине.
От скоро го прави, на какво се дължи не знам.

С приемането на капсули и ние нямаме проблем.
Плодове яде с удоволствие - банани, портокали, ябълки и особено мандарини.И в яденето не е капризна, ама проблем има.
Сега се сещам, че като бебе доста дълго време и пасирах храната, която тогава взимах от детската кухня. Някъде до към две години. Груба грешка от моя страна.
А още по-груба е, че е захранена със същата тази кухня на... 7 месеца.
Тогава бях толкова неинформирана, че каквото кажеше педиатърката, това правих.  Sad

# 142
  • София

Кое му е лошото незнам - повечето фрешове хората правят с плодове, и като се има предвид, че децата не бива да пият повече от 50мл плодов сок на ден и то разреден с вода, нищо не ти е загубило детето. А фрешове от зеленчуков сок не съм чула досега дете да харесва....
С тези фрешове не зная как да процедирам.Бубка обича фреш от портокал.Разреждах го с вода.Обаче преди време питах в подфорума тук,в който отговарят две гастроенте....,разбрахте ме Blush,та лекарката каза,че не бива да се разрежда с вода.А сега иди разбери къде е истината.
Деси,ако имаш някакво инфо на български по въпроса,бих прочела.

# 143
  • в моя свят

Имах впредвид,че от плодовете яде само банан и ябълки,много рядко портокал и лятото отново рядко диня и ако имаше желание да пие сок можех лично да му приготвям фреш като смесвам някой от плодове които обича и другите,които не иска да опита като пъпеш,круши,праскови,кайсии,киви(това се неща,които никога не е опитвал  Sad) Но пък сега като се замисля тези 4 плода,които яде май не са чак толкова малко,а и лимон винаги изтисквам по-малко в чая.

Последна редакция: вт, 02 фев 2010, 12:23 от me4ta22

# 144
Мечта, че вие сте супер! Яде си плодове детето, какво се притесняваш.
Валенце, не съм много компетентна, но д-р Михайлов препоръчва разреждането на сока от цитруси с вода в детоксикиращата си диета.

# 145
Соковете се разреждат, защото са убиец на зъбния емаил на млечните зъбки. Захарта в тях размеква повърхността на зъбчето, а киселината пробива зъбчето през размекнатата обвивка.
освен това децата които пият сокове не ядат плодове - това е ако приемем, че една ябълка е парче торта, да дадеш сока на детето е все едно да обереш крема на тортата и да дадеш само него на детето.
Да, полезни са, ама по малко. А целия плод е в пъти по-полезен.

на БГ нищо почти няма - само това намерих:

Фрешовете също са много харесвани от децата, но както плодовите сокове, съдържат естествени захари, затова ги използвайте умерено. За най-добри хранителни стойности, изберете сокове от цял плод. Фрешовете са по-скъпи, но можете да ги приготвяте вкъщи. Изпробвайте  веднъж или два пъти седмично като разреждате с малко вода.

това от тук: Кои напитки са здравословни за децата?

# 146
  • София

Аз пък мирешех всичко що е боя,лепило,нови книги,вестници,гориво и лошото е,че и до днес тези миризми ме привличат и се усещам как нарочно се задържам повече от нужното на места където мирише на нещо от горните.

О, имали сме си скрита наркоманка тука  Mr. Green

За първи път чувам за ограничения в количеството фрешове, и разреждането им с вода  Blush.чувствам се доста глупаво  Crazy
Мишо, ако види във фруктиерата лимон и сам си го изтисква с ръчната сокоизтисквачка.Изстисква по два - един за него, един за сестра си  Rolling Eyes.Пие го като, че ли е еликсира на боговете  CrazyСамо като го видя и получавам скомина  #Crazy.
Принципно знам, че плодовете са по полезни от соковете, заради баластните вещества, и фибрите в тях.Свекърва ми им слага плодовете в купичка нарязани и на хапки - като ядки.Дава им ги обикновенно докато се зомбират пред детските и не се усещат с какво ги тъпче  Mr. Green

Деси, благодаря - сега ми се изясни за фрешовете  Hug

# 147
Катина,  и аз като свекърва ти правя, ама забивам клечки за зъби в плодчетата - стават на хапки Simple Smile И шишчета правя от 2-3 цвята плод Simple Smile

Ама и не е кой знае какво количеството плодове което децата трябва да хапват - препоръчва се за деца 5 пресни зеленчука+плода на ден - това може да е един банан, едно морковче, една ябълка, парче краставица и един домат.

# 148
  • в моя свят
За първи път чувам за ограничения в количеството фрешове, и разреждането им с вода  Blush.чувствам се доста глупаво  Crazy
И аз за пръв път сега научавам тези неща,а относно витамини,добавки и въобще всичко,което споделяте кои храни какво съдържат и кое е полезно за децата ни.До сега за мен здравословно хранене беше без алкохол,газирани напитки,пържено и тестено и повече сурови плодове и зеленчуци.И в общи линии е така,но всички тези неща кои храни какво съдържат,кое е полезно и за какво точно е полезно едва сега започнах да се информирам и ако ти се чувстваш глупаво,че нещо не си знаела то аз направо трябва да се гръмна. Rolling Eyes От теб научих много и ми даде ценни насоки кое,къде и т.н. за което сърдечно ти благодаря.  bouquet

Аз също поднасям плодовете на парченца хапки,защото иначе няма да яде.Никога не е гризал ябълка например и няма да я погледне ако му я дам цяла.А относно 5 зеленчука и плодове за ден той е доста далеч от това.2-3 плода,но не и цели за деня мога да дам,но не всеки ден иска и често ми отказва.Но примерно 1 банан и по половинка ябълка и портокал(цели няма да изяде) обаче зеленчук яде само краставица,които обаче по това време на годината въобще не купувам,защото те само на външен вид приличат на краставици.

# 149
  • Анкх-Морпорк
В свежия плод захарите и витамините са разделени от мембрани от собствените му ензими, а когато се смачкат клетките, цялото това съдържание се смесва и ензимите предизвикват саморазграждане (автолиза). Така че полезното в плода се разрушава много бързо, а освен това вит. С се окислява за минути на въздуха. Ако ядем плод, съдържанието се смесва веднага с нашата слюнка и в последствие със стомашните ензими и така усвояването е почти без загуба. Освен това организмът ни приема по-лесно витамините, както са в комплекс от биомолекули, отколкото химически синтезираните витамини от аптеката. Макар че съставът е един и същ, химически синтезираните витамини се усвояват в много по-малка степен.
Любопитна съм кой от гастроентеролозите е бил на конференцията, защото моят опит с тях беше повече от печален. Когато детето едва се хранеше със сонда и имаше тежък рефлукс, една "лекарка" точно от тях ми обясняваше, че детето си е мое и проблемът си е мой. Изобщо след като е дете с увреждане - все едно е второ качество и все по-зле ще става. Една имаше свястна, в смисъл разбрана, и напусна. И когато питах за по-калорични бебешки храни - защото синът ми със зор изяждаше 30 грама - те ми казвах - ми сгъстявайте му там млякото (съвет, който бих получила и от някоя съседка) Толкова се напатих от тях, че в един момент просто ги зарязах.
На моят съм му давала Биогайя, заради лактобацилите.
Витамини не съм давала, той си яде плодове. Не точно всеки ден, но понякога е на вълна ябълки примерно и не мога да ги опазя от него, като в оня виц, нагризва всичките. Той пък няма проблем да си гризе цяла ябълка.
Като Катина стигнах и аз до извода, че май е по-важно да не яде някои неща, и то по-скоро купешки сладкиши, колбаси и тн.
Понеже не е пробвал много от храните с "глупости", той не ги знае и не иска да ги яде. Случвало се е да го почерпят с бонбон и той да го поразгледа и да го върне на човека, а веднъж една продавачка не повярва, че детето не яде сладолед (щото аз и сестра му си купихме) и настоя да го почерпи, а той такава погнусена физиономия направи..., че нямаше как да не повярва.

Последна редакция: вт, 02 фев 2010, 14:44 от firebird

Общи условия

Активация на акаунт