ШЕСТВИЕ "БЪЛГАРИЯ - СВОБОДНА ОТ ГМО!" - 31.01.2010 (неделя)

• 40 431
  • 1 124
  •   1
Отговори
# 510

Днес, във вестник "Сега" има интервю с Нона Караджова и по въпроса за ГМО:

http://www.segabg.com/online/new/articlenew.asp?sid=2010020200040001001

Обърнете специално внимание на коментарите на форума на "Сега", щото  Нона си я знаем с бля-бля за успиване на баламите.:

http://forum.segabg.com/topic.asp?whichpage=1&topic_id=165500&x=6&y=4

# 511
http://www.bnews.bg/article-5049

Цитат

Борисов за ГМО: Ще направим това, което ЕС иска

"Аз ви гарантирам, че няма да го направим. Ще приемем само това, което изисква ЕС". Така премиерът Бойко Борисов отговори на въпрос на bnews ще допусне ли ГМО да замърсят българската природа.
...

Само ние май сме го питали“ Или са го облъчили с тези изисвкания от ЕС или се прави на дръж ми шапката...

# 512
Цитат

"Аз ви гарантирам, че няма да го направим. Ще приемем само това, което изисква ЕС". Така премиерът Бойко Борисов отговори на въпрос на bnews ще допусне ли ГМО да замърсят българската природа.

Според мен на това трябва да се акцентира - "Казана дума, хвърлен камък"!

На базата на това изказване може да се направи извод, че премиера е поел ангажимент да не падат забраните, за които няма изискване от Европейския съюз, а тези които искат да правят изследвания, не смятам, че имат право да засадят цяла България.(ако има буферни зони)!

ако поне това постигнем, не е малко!
Въпреки, че идеята за България, свободна от ГМО е по-добре!

Имате ли аудио или видио запис на това изказване. Да го сложим в vbox и youtube?

Последна редакция: вт, 02 фев 2010, 13:21 от wandering

# 513

„Ние приемаме само това, което ЕС задължително изисква България да приеме като закони.
Гарантирам, че след това няма да направим дори един генно-модифициран организъм. На нас ни трябва единствено и само да си изпълним изискването на ЕС към нас", подчерта министър-председателят. „Не бива изобщо да се спекулира с тази тема, защото аз съм против, правителството е против, но трябва да направим това гласуване", обясни той. „На тези които яхат популистката вълна за пореден път и се опитват да се направят на много големи защитници казвам, че това е въпрос за задължително гласуване", каза премиерът."

Нищо радостно няма в това. Голи приказки и обещания, както досега и никакви законови гаранции, че България ще бъде опазена от мутантите.

Жалко.

# 514
Цитат

Според мен на това трябва да се акцентира - "Казана дума, хвърлен камък"!

На базата на това изказване може да се направи извод, че премиера е поел ангажимент да не падат забраните, за които няма изискване от Европейския съюз, а тези които искат да правят изследвания, не смятам, че имат право да засадят цяла България.(ако има буферни зони)!

ако поне това постигнем, не е малко!
Въпреки, че идеята за България, свободна от ГМО е по-добре!

Имате ли аудио или видио запис на това изказване. Да го сложим в vbox и youtube?

Ще пуснем видео по-късно в сайта. Не знам дали сме хванали точно това обаче...

# 515
http://www.segabg.com/online/new/articlenew.asp?issueid=4939& … ws&id=0000125

Борисов: В България няма да има ГМО

България няма да допусне генно-модифицирани организми (ГМО) на територията на страната. Това заяви премиерът Бойко Борисов по повод приетите на първо четене поправки в Закона за ГМО, свалящи общата забрана върху освобождаването на такива организми в околната среда. Корекциите предизвикаха острите протести на фермери, потребителски организации и граждани. Противниците на ГМА се събраха на два митинга - по време на гласуването на промените и преди два дни.

"Приемаме само това, което Европейската комисия и Европейският съюз искат задължително като закон. Не бива изобщо да се спекулира, аз съм против, правителството е против, но трябва да направим това гласуване, тъй като в началото на годината ЕС пуска пакет от поправки и закони, които трябва да бъдат направени задължително", заяви министър-председателят.

От Министерството на околната среда и водите (МОСВ) също коментираха, че страховете от поправките в закона са неоснователни и е невярно тълкуването, че със законопроекта се либерализира продажбата на храни и фуражи, съдържащи генетично модифицирани съставки. От ековедомството заявиха, че засаждането на култури с търговска цел няма да се разрешава. "В обхвата на разглеждания в парламента закон влизат лабораторни научни изследвания и освобождаване в околната среда, което означава единствено полеви опити с научни цели, а не засаждане на ГМО култури с търговска цел, нито с цел използване в храни, фуражи и лекарства", обясняват от МОСВ.

От министерството твърдят, че уеднаквявайки процедурите, България се присъединява към системата за контрол вътре в ЕС, с което процесът не само че не се либерализира, а напротив - въвежда се допълнителна превенция на европейско ниво. Предвижда се всяко заявление за полеви опити с ГМО да се разглежда поотделно, за всеки конкретен случай, като документите ще се разглеждат от Европейската комисия и по тях трябва да изкажат становище и останалите държави членки на ЕС.

Досието на всеки случай с оценка на риска за околната среда ще се разглежда от независима комисия от 15 хабилитирани учени от БАН и университетите в България. В тази комисия като наблюдатели има и представители на неправителствените организации.

С проектозакона се предвижда да отпадне забраната, въведена за няколко ГМО култури за цели, различни от храни, фуражи и лекарства, като остава режимът за издаване на разрешителни за всеки конкретен случай, обясниха от екоминистерството. Отпада и забраната за пускането им на пазара, тъй като това е процедура, която се осъществява на европейско ниво с участието на всички държави членки. Преди да се издаде разрешение за пускане на пазара на даден ГМО продукт за цели, различни от храни, фуражи и лекарства, се извършва съгласуване с всички държави членки и с ЕК. При липса на възражения издаденото разрешение за пускане на пазара е валидно за територията

# 516
Boyo, В сега форума се появи мисълта : Под предлог за прозрачно управление дали може управляващите да публикуват това прословуто писмо на ЕС. Можеш ли да направиш нещо по този въпрос ?

# 517
http://www.bnews.bg/article-5065

Цитат

Форумът на BNews

Мирослав Найденов под обстрел от въпроси

Министърът, който не отказва да отговаря на всякакви въпроси, ще застане пред вас в четвъртък, 4 февруари, от 12.00 до 13.00 ч. Задавайте своите питания за закъсненията в плащанията на земеделците, за проверките от Брюксел или преговорите с тютюнопроизводителите.

Не пропускайте да притиснете министъра и с въпроси за готвените промени в Закона за генетично модифицираните организми. BNews отново прави онлайн връзка между вас и управляващите. Така че не пропускайте да затрупате министъра с въпросите си - тук!

# 518
Boyo, В сега форума се появи мисълта : Под предлог за прозрачно управление дали може управляващите да публикуват това прословуто писмо на ЕС. Можеш ли да направиш нещо по този въпрос ?

Аз съм го изискал от еко министерството по Закона за достъп до обществената информация. Имат срок от 2 седмици по закон, сега е 4-ият ден! Ако не ми дадат, ще ги дам под съд.

# 519

Аз съм го изискал от еко министерството по Закона за достъп до обществената информация. Имат срок от 2 седмици по закон, сега е 4-ият ден! Ако не ми дадат, ще ги дам под съд.
Пиши ме и мен, м...........

# 520
Нека някой специално да разясни... какво иска от нас Европейския съюз и какво не иска...

Заседание на МС на 4.11.2009

Проект за Закон за изменение и допълнение на Закона за генетично …  от Бойко Борисов

Действащ закон за ГМО

Директива 98/81/ЕО на Съвета от 26 октомври 1998 година за измен … тролирани условия

Директива 2001/18/ЕО на Европейския парламент и на Съвета от 12  … О на Съвета 

Директива  2008/27/ЕО на европейския парламент и на Съвета  … вени на Комисията

Световната банка на за директивите, цялата законодателна рамка и … ртал за развитие”
Сещате се за Световната банка

Протокол от Картахена по биологична безопасност към Конвенцията  … азнообразие 

Конвенция за биологичното разнообразие

2010 ГОДИНА -  МЕЖДУНАРОДНА ГОДИНА НА БИОЛОГИЧНОТО РАЗНООБРАЗИЕ

ПРИНОСЪТ НА МОСВ:
Участие в края на януари в конференцията в Мадрид „за опазване на биологичното разнообразие в защитените територии с цел тяхното устойчиво управление и представяне на добрите практики в националните екологични мрежи” и „много други”...

# 521
http://www.segabg.com/online/new/articlenew.asp?issueid=4939& … ws&id=0000125

Борисов: В България няма да има ГМО

България няма да допусне генно-модифицирани организми (ГМО) на територията на страната. Това заяви премиерът Бойко Борисов по повод приетите на първо четене поправки в Закона за ГМО, свалящи общата забрана върху освобождаването на такива организми в околната среда.

КОГА?  #Cussing out

Нека ББ да се заеме лично да издири фемерите, които вече отглеждат ГМО царевица, и животните им ги ядат "като бонбонки", от репортажа на Галя Щърбева по НТВ.
СЪщо така нека се погрижи да  забрани в България  дейността на ГМО компаниите, чиито предствители се подвизават по агро-панаири и раздават обещания в аванс. И които имат намерения да раздават безплатни семена на бедните български фермери.

Последна редакция: вт, 02 фев 2010, 14:26 от Зи

# 522
2010 ГОДИНА -  МЕЖДУНАРОДНА ГОДИНА НА БИОЛОГИЧНОТО РАЗНООБРАЗИЕ
Ей това щях да пиша снощи, ама не можах да влезна във форума. Бяха го писали едни познати във вестик "Родово имение" - за литература, поезия, история, етнография и т.н. на региона!!!! Отбелязана е и в календара на градската библиотека, а бас хващам, че никой от депутатите не го знае това,!!! Е как се съвместяват тия две неща - ГМО и годината на биоразнообразието! Не е въпрос, а отговор!  #2gunfire

# 523
Холограма, това са само препоръки, нито едно не е задължително и прословутото писмо, което е разбунило духовете и е подтикнало правителството да направи промените го НЯМА Simple Smile

Освен това става дума за контролирани ( лабораторни ) условия, НИЩО ДРУГО. Simple Smile

# 524
http://picasaweb.google.com/lh/photo/Fy81F-kP7nTCvIzndscwxw?feat=directlink
Това беше картичката, която гаджето адресира до Борисов. Ако на някой му хареса идеята, да добавя подходящ текст и да я ползва.

Общи условия

Активация на акаунт