ШЕСТВИЕ "БЪЛГАРИЯ - СВОБОДНА ОТ ГМО!" - 31.01.2010 (неделя)

• 38 975
  • 1 124
  •   1
Отговори
# 930
Много ми допадна идеята за постоянно пресичащи майки на ключови кръстовища. Аз си мислех не е ли възможно да се организира протест като на таксиджиите - ако 500 спрели коли задръстят централни кръстовища, какво би станало? Хем си седиш в колата на топло цял ден, хем протестираш.
В Италия и Германия има силно гражданско общество и успяха да въведат забрана за ГМО. Нужно е наистина масово участие. Но как да се организира многохиляден митинг?
Хрумва ми например всеки да разпечата покана за следващия митинг и да я пусне в пощите на своя блок.

# 931
Нужно е наистина масово участие. Но как да се организира многохиляден митинг?
Трудно е да извадиш от летаргията българина, дори и да става дума за собственото му здраве. Отнапред трябва яко информиране....защото страхът е водещата сила.

# 932
Този мораториум (простете правното ми невежество) има ли силата за санкциониране? Защото в случая управниците са измислили доста хитър ход - уж спират новия закон, но безконтролното отглеждане на ГМО култури остава, както и досега. Нещо повече, Монсанто и "конкуренцията" им продължават да продават и зарибяват земеделци...Не ми харесва никак това, никак!

Доколкото аз разбрах- дано правилно, искат да приемат поправките в закона, после налагат мораториум и казват *Ако ЕС ни глоби, пускаме закона*. Разбира се, че ЕС ще ги глоби, ако има мораториум н а действащ закон... Т.е. заблуждават ни, че са на наша страна, а вече са ни продали интересите!

Така ли е? Нека каже някой по-запознат, моля  Thinking

# 933
Цитат
конкретна информация
Точно така. Затова ще се повторя малко - специално за това да се атакува юридически проектът и той да бъде оттеглен, за да мине по законния ред или от него да останат само и единствено поправките, посочени в писмото на ЕК относно по-прецизния контрол върху опитите с ГМО в лаборатории, за което излъгаха, че било причина за отпадане на нашите защитни текстове.

Нека адвокатът, който се ангажира с протестите, да каже.
Защото като става дума за нормативен акт и неговото оспорване, трябва конкретно основание, а проектът е вече факт, а ако се гласува, ще бъде и закон.
Мисля, че такива текстове, специално за проекта като документ, могат да бъдат чл. 26, ал. 1 и чл. 28, ал. 2 и 3 на Закона за нормативните актове.

Според Закона за нормативните актове изработването на проект на нормативен акт се извършва при зачитане на принципите на обоснованост, стабилност, откритост и съгласуваност (чл. 26, ал.1)

Тези текст вече е нарушен и самото внасяне на законопроекта е незаконно.
Чл. 28. (3) Проект на нормативен акт, към който не са приложени мотиви, съответно доклад, съгласно изискванията по ал. 2, не се обсъжда от компетентния орган.

В текста, към който препраща чл. 28, ал. 3, се изброява какво трябва да съдържат мотивите (чл. 28, ал. 2)
А ей тук виждаме какво в действителност съдържат.
Проект за Закон за изменение и допълнение на Закона за генетично …  от Бойко Борисов

В текста към проекта, озаглавен „Мотиви”, вносителите посочват като причини за исканата промяна „констатирани неточности и непълноти” на действащия закон; Директива  98/81/ЕО; Директива 2001/18/ЕО и „писмените коментари, изпратени от Европейската комисия до Министерството на околната среда и водите на 14 април 2009 г., относно транспонирането на Директива 98/81/ЕО, изменяща Директива 90/219/ЕИО, по повод стартирането на процедура за нарушение на чл. 226 от Договора за създаване на Европейската общност”.

От самото наименование на писмото от ЕК стана ясно, че то няма връзка със съзнателното освобождаване на генетично модифицирани организми в околната среда и не е основание за промяна на текстовете на действащия в момента закон, които регламентират това освобождаване.
В „мотивите” не са посочени кои конкретни текстове на  Директива 2001/18/ЕО  противоречат на действащия ни закон. Не е посочено как с отпадане на защитните текстове на действащия закон за отстоянията, гарантиращи сигурността на човещкото здраве и природата при освобождаване на ГМО, ще се постигнат изискванията на цитираните директиви за по-голяма сигурност.

В „мотивите” към проекта не са посочени финансовите и други средства, необходими за прилагането на новата уредба, въпреки че промените, както са предложени, са свързани с нужда от значителни нови разходи за контрол; не са посочени очакваните резултати от прилагането, включително финансовите, ако има такива, липсва анализ за съответствие с правото на Европейския съюз и практиката на другите страни в него – вносителите само се позовават на това, но не представят такъв анализ.
Анализът почнаха да го правят хората по улиците и по форумите и всъщност така откриха лъжата на длъжностните лица за писмото на ЕК и измислиците за ултиматумите в него, „налагащи” отпадането на зони и други защитни текстове в нашия закон.

Това показва, че декларираните в проектозакона цели са обявени неоснователно за „мотиви” при внасянето на проекта за разглеждане, т.е.  че проектът на Закона за изменение и допълнение на Закона за ГМО няма мотиви. В тази връзка той е необоснован.
На лице е и разминаване на декларираните цели със съдържанието на проекта относно сигурността при работа с ГМО, изисквана от Директивите.

Отделно продължавам да смятам, че отпадането на забранителните текстове може да стане само с референдум, ако вярваме на чл. 29, ал. 2 на Конституцията, щото става дума за опити, в които на практика ще участват всички, до които достигнат ГМО при освобождаването им.

Закон за нормативните актове
Конституция на Република България

ПП Ако някъде е публикуван и представян по надлежния ред доклад, който включва всички тези неща, оттеглям казаното по-горе.

Последна редакция: пт, 05 фев 2010, 14:38 от Холограма

# 934
  • Stuck in a moment
Този мораториум е за замзване на очите на хората. Номер.

# 935
  • София
Моля, пишете ми на ЛС в рамките на 1-2 часа, трябва да помогна за намирането на двама участници в телевизионно предаване, неспециалисти. Евентуално ще имат възможност да зададат по 1 въпрос на Нона Караджова!

Има ли смелчаци, които да й поискат оставката от името на гражданите? не на партия! Само там да не стане надпревара, ще има и други наши хора!

# 936
Има ли група във Фейсбук за новия процес? Ако да, моля дайте линк. Ще съберем повече хора за протеста само, ако има гласност! Thinking

В инициатива против ГМО в България

Има над 10 300 члена

Последна редакция: пт, 05 фев 2010, 17:47 от radha

# 937
Има ли група във Фейсбук за новия процес? Ако да, моля дайте линк. Ще съберем повече хора за протеста само, ако има гласност! Thinking

ето един линк към ФБ : http://www.facebook.com/home.php?#!/group.php?gid=247453662033&ref=nf

Има над 10 300 члена

Член съм на тази и още две такива, но специално гупа за нов протест имах предвид... Или да пишем директно в тази?

П.П. Горе видях, че съм написала вместо протест- процес. Извинявам се! От вълнение е  Blush

Последна редакция: пт, 05 фев 2010, 14:20 от Лили - Лу

# 938
А може ли малко пояснение за писмото на ЕК, за което тук беше казано, че не го дават.
Как тогава стана известно, кой го публикува?

# 939
ОП - трябва да е някой от СФ за това предаване.
Това което пише Холограма е много вярно и важно. Трябва да се предаде на адвоката и да го накараме да направи пак накакъв отчет и какво ново занапред!
Аз пратих писмо до Брюксел - чакам отговор през следващата седмица, дано!
Холограма, мисля, че Бойо го публикува в бнюз и после тук!

# 940
Моля, пишете ми на ЛС в рамките на 1-2 часа, трябва да помогна за намирането на двама участници в телевизионно предаване, неспециалисти. Евентуално ще имат възможност да зададат по 1 въпрос на Нона Караджова!

Има ли смелчаци, които да й поискат оставката от името на гражданите? не на партия! Само там да не стане надпревара, ще има и други наши хора!

Koe е предаването и кога?

# 941
А може ли малко пояснение за писмото на ЕК, за което тук беше казано, че не го дават.
Как тогава стана известно, кой го публикува?

Здравей, писмото пуснах в нашия сайт, налично е тук:

http://www.bnews.bg/topics-5206

# 942
Благодаря  Simple Smile

Последна редакция: пт, 05 фев 2010, 14:38 от Холограма

# 943
Трябва много мощен граждански отпор. Нужни са поне няколко хиляди пред Парламента. Иначе Боко няма да се трогне. Него го е срах от протести, само че сегашните бяха доста хилави. Трябват ни наистина хиляди и то пред парламента. И майките да му връчат картичките.

Ако и тогава нищо не стане, блокади на кръстовищата, като Зелените. Не незаконни, постоянно пресичане на майки с колички на възлови кръстовища. Бърз флаш моб! На няколко места.

Не мисля, че това ще ги стресне толкова много, но предлощението на Холограма  за атакуване в съд и европейски парламент, европейски съд ОПРЕДЕЛЕНО.

Според мен тези хора не се страхуват от отпора в България, длъжни са да се съобразят с мнението и препоръките на ЕС и трябва да изпълнят ПРОДАЖНИТЕ СИ АНГАЖИМЕНТИ КЪМ ГМ прозводители на семена ( КОРПОРАЦИИТЕ ).

Бих направил всичко възможно за АТАКА чрез АДВОКАТ на ЕВРОПЕЙСКО НИВО !!!

# 944
...Здравей, писмото пуснах в нашия сайт, налично е тук:

http://www.bnews.bg/topics-5206
Здравей,

Наистина ли са отказали от МОСВ да го дадат отначало?
Откъде излезе в крайна сметка?

Поисках официално по Закона за достъп до обществената информация. С цитирани членове от закона. Те имаха законов срок от 2 седмици. Опасявах се, че ще го получа късно, а те ще си гласуват какво си искат. И успях да го взема по др. начин. Имат го, мисля, и в Капитал и Дневник.

Общи условия

Активация на акаунт