Пред труден избор

• 19 477
  • 297
  •   1
Отговори
# 150
Тръгнах си разплакана и съкрушена - как може едно толкова прекрасно нещо в нашата държава да те доведе до отчаяние.

държавата е виновна, че майките не могат да си позволят да раждат от страх как ще си отгледат децата, а не е "виновна" че са близнаци Laughing

Кажи ми държава с по-дълго и по-добре платено майчинство. И с такава символична цена на детски ясли и градини.

# 151
  • София
Аз мога да кажа много държави, при които майчинството е много по-добре уредено. Освен по-високото майчинство, по-високи детски и повече помощ, дори чисто физическа за майката. Има места, в които ти изпращат жена да помага, докато е малко детето, абсолютно безплатно. А в Русия за второ дете плащат 12 000 долара. Confused

# 152
Тръгнах си разплакана и съкрушена - как може едно толкова прекрасно нещо в нашата държава да те доведе до отчаяние.

държавата е виновна, че майките не могат да си позволят да раждат от страх как ще си отгледат децата, а не е "виновна" че са близнаци Laughing

Кажи ми държава с по-дълго и по-добре платено майчинство. И с такава символична цена на детски ясли и градини.

аз няма нужда да казвам нищо, това не е мое изказване, а на авторката
аз просто уточних какво е имала предвид, понеже ти беше разбрала друго

но все пак бих казала по този въпрос

в цивилизованите страни цената на детската градина ти се възстановява от държавата-пример мои познати в холандия имат дете, за което градината струва 1200 евро на месец, но държавата им връща 1000
в канада-ако доходите ти са под определено ниво имаш безплатна градина за детето плюс детски който не са 120 лева

в канада майчинството е една година -платено
тука като е 2, като втората е неплатена, какво? то и в канад аможеш да си стоиш в къщи без да ти се плаща, няма проблем.

детските в цивилизованит страни са реално достатъчни да си гледаш детето, докато тук са достатъчни да му платиш 10% от разходите.Хайде да не хвалим държавата ни, зле е положението.

# 153
Винаги съм казвала, че децата са един прекрасен стимул за всяко средно интелигентно семейство да се развива и да надгражда.
Имам познати с по няколко деца /между 3 и 8/, но повечето са чужденци. Познавам и няколко многодетни български семейства. При тях добруването на децата им стимулира родителите да си увеличават дохода и да не се налага да се чудят как да се справят финансово. Емоционалната и психологическата сила вече е нещо друго.
И аз, и половинката ми сме от семейства, в които 3 деца се приемат за средна бройка и съвсем нормална от поколения /особено покрай наличието на многоплодни бременности/. Самата аз съм родила 3 деца /за съжаление, момченцето ми почина след раждането/ и бих родила още 1-2. Това /предполагам/ по критериите на някои хора няма да ме приравни към конкретно малцинство, нито ще намали интелекта и образованието ми...
Завиждам леко на авторката, въпреки че ме е страх да имам толкова много деца самата аз.
Пък държавата няма много общо с дилемата, защото родителите са тези, които трябва да носят отговорност за отглеждането на децата си.
Мечтая си за времето, когато ще ми омръзне да съм "в центъра на събитията" в работата ми и ще започна да работя от вкъщи, за да мога спокойно да си родя поне още едно детенце...

# 154

Пък държавата няма много общо с дилемата, защото родителите са тези, които трябва да носят отговорност за отглеждането на децата си.

Това е и моята мисъл.  Че държавата не е длъжна да гледа децата ми. Е, някой по-мургави и не толкова, така си мислят.

Последна редакция: пн, 01 фев 2010, 13:48 от Трещерица

# 155
  • София
Децата си ги гледат родителите. Но същите тези родители работят и плащат данъци в държавата. Социални, здравни осигуровки, би следвало и държавата да има нужното отношение към гражданите си.  Rolling Eyes Или не смятате така?

# 156
И аз съм на мнение, че държавата трябва да подпомага многодетните семейства. Най-малкото, за да не са изправени пред избор да родят ли или не децата си. В крайна сметка какво по-ценно може да има от децата именно за държавата. Трябва родителите, които имат много деца да са спокойни, че дори да изпаднат в труден момент, ще има кой да ги подкрепи.

# 157
И аз съм на мнение, че държавата трябва да подпомага многодетните семейства. Най-малкото, за да не са изправени пред избор да родят ли или не децата си. В крайна сметка какво по-ценно може да има от децата именно за държавата. Трябва родителите, които имат много деца да са спокойни, че дори да изпаднат в труден момент, ще има кой да ги подкрепи.

Не мисля. Мисля, че те трябва да си преценяват колко деца могат да имат. Ако имат достатъчно акъл, разбира се.
А  тези деца задължават ли се да останат в държавата? Защото може да хукнат по чужбина.

# 158
Децата си ги гледат родителите. Но същите тези родители работят и плащат данъци в държавата. Социални, здравни осигуровки, би следвало и държавата да има нужното отношение към гражданите си.  Rolling Eyes Или не смятате така?

Зависи какво разбираш под това.
Аз лично единствено негодувам срещу това, че няма данъчни облекчения за многодетните семейства /точно по отношение на работещите и плащащите данъци, защото "другите" са достатъчно подпомогнати/.
По отношение на другите неща свързани конкретно с майчинството - напр. продължителност, 90% от заплатата през първата година и др. нямам какво да коментирам.

Другото го е казала Трещерица:
...
Не мисля. Мисля, че те трябва да си преценяват колко деца могат да имат. Ако имат достатъчно акъл, разбира се.
А  тези деца задължават ли се да останат в държавата? Защото може да хукнат по чужбина.

# 159
  • София
Аха..
Ясно, всички "бели" държави са в голяма грешка, че се грижат за гражданите си.  :о: Аха. е да оставиш на гражданите само задължения, никакви права /от графата права и задължения/.
Ако всичко в БГ беше на нивото на 90% от западноевропейските държави нямаше хората масово да се изнасят навън по чужбина.
Значи може така - като родиш подписваш нотариално заверена декларация, че ще живееш до гроб тук и изплащат на родителите детски надбавки, които стигат за отглеждането на детето. Ако случайно я нарушиш, когато пораснеш - връщаш всички пари и тогава те пускат зад граница.  Joy
Извинявам се за спама, но така или иначе отдавна не се дават съвети в темата, а се чешат езици.

# 160
  • В градината...
azaf, за съжаление, в Бг на хора, решили да имат много деца, днес се гледа с пренебрежение и като на малцинство.

# 161
  • София
И като на ниско-интелигентни.  Mr. Green

# 162
Е,може би не точно до отчаяние,но...като чета тук калко майки казват,че гледат само по едно дете,защото за толкова им стигат финансите,ясно е ,че ако могат да си го позволят в такава скапана държава,биха родили поне по още едно.
И ,да,държавата е виновна,че повечето семейства остават само с едно дете!

# 163
  • В градината...
Уви, да.

# 164
Аз лично единствено негодувам срещу това, че няма данъчни облекчения за многодетните семейства /точно по отношение на работещите и плащащите данъци, защото "другите" са достатъчно подпомогнати/.

За това и аз съм напълно съгласна.

Общи условия

Активация на акаунт