До колко часа ви карат да си вземете детето от ОДЗ?

• 8 825
  • 78
  •   1
Отговори
Здравейте момичета.Бихте ли споделили с мен в колко часа взимате децата си от яслена група в ОДЗ.Питам, защото мен ме карат да си го взима към 16 часа, което е много рано за мен имайки впедвид работното ми време.Работното време на ОДЗ-то е до 19 часа.Имат ли право да ме карат да го взимам толкова рано?Предварително благодаря за споделените отговори.

# 1
  • София
В 18,10 ч. го взимам и след нас остават още две-три. Да не сте отскоро там? В началото и аз го взимах към 16,30, ама можех да излизам. Лелките се пробват, ока мине, мине....едно по-малко им остава.  Mr. Green

# 2
Да за 2-ра седмица сме там.Разбирам, че децата се адаптират, но моя мъник преди това е бил 7 месеца на частна ясла и си има изграден режим.Нито им е плакал, ядял си е, играл си е.Просто ще поговоря с тях, защото няма как да работя и да взимам малък в 16 часа Simple Smile

# 3
  • София
Ами значи се пробват, ако стане.....Казваш, че няма кой да взима детето и толкоз.

# 4
  • Варна
Веднъж ми направиха забележка,че закъснявам,беше 18 часа, а
навън сняг и студ- разбираемо е. Вземам я между 17:30-18 часа.
Е, те пък в 16 часа, що не те извикат по обед!? Не я разбирам тази
логика, нали родителите си оставят децата на ясла или градина
за да работят, не да си чешат...как да отидеш толкова рано, като
свършваш  по.късно.Според мен грешката е в не работещите, които
рано рано си обират дЯцата. И персонала почва да нервничи...че
дреме с 2-3 деца до края на работното време.Няма оправия. Crossing Arms

# 5
При нас е същата ситуация - като отида към 17 ч. вече в групата са 2-3 деца?! Е как става това - нали пращаме децата си на градина, защото сме на работа - как тогава всички родители успяват да си вземат децата преди края на нормалното работно време. Докато бях по майчинство с малчо като отивахме да вземе кака му гледах как баби и дядовци се съревновават кой да вземе по-рано детето - от 15 ч. стоят и чакат да закусят за да си го вземат - естествено всички деца започват да се надпреварват - мен ще ме вземат пръв и т.н. по веригата мрънката на мама и на тате и те намират някой който да ги взима рано. Госпожите пък са много доволни, че могат да си тръгнат по-рано и горещо стимулират ранното взимане и надъхват децата даже ... е това е положението, на мен ми беше казано "Радвай се, че ти гледаме децата - другите нямат място в градина"?!?!

# 6
И при нас положението е същото.Всеки път ми казват елате в 16,00 да го вземете.Аз също вече работя и ми е непосилно,та по тази причина плащам на жена от квартала да го взима в 16 Sad.Явно е масова практика ранното взимане от ясла.

# 7
  • София
Преди 18.20 не сме взимали малката нито от ясла, нито от градина. В яслата се опитаха да направят забележка на мъжа ми, но той културно ги беше попитал за работното време и тъй като се оказа до 19 часа, не посмяха да повторят.

# 8
Работното им време е до 19. Аз взимам малката около 17-17.30. Наистина обикновено са останали малко деца, но не виждам защо това да е проблем.Всеки си взема детето според възможностите. Не виждам как ще се изправят и ще ми кажат- " Вземете го в четири!" Веднага ще попитам защо.
 Известно време и аз се стараех да я взимам по- рано, защото едно момиченце от групата и беше казала, че няма да я вземем и тя ще остане там.Сега нещата се успокоиха и я взимам според възможностите си.
 Колкото до учителките...те едва ли си тръгват по- рано.С или без деца работното им време е до 19.00 и би трябвало да седят там.Все едно сервитьор в ресторант да си тръгне, защото няма клиенти...Поне аз така си мисля де.

# 9
Чудесна тема
и мен от доста време ме гложди този въпрос.
Засега малчо ще тръгне на частна ясла, но ако Септември го приемат ще се местим в държавна ясла или ОДЗ. Но от сега ме притесняваше именно това ранно взимане. Всичките ми познати ходят да си забират децата до 5 часа максимум, а това при нас е невъзможно.
И двамата с мъжът ми сме до 6 часа на работа.

Подкрепям мнението на evil, че виновни за тази ситуация са именно родителите.
Нали на тези госпожи им се плаща да работят до 7, как може да се ядосват и да правят забележки, че децата не са взети до 4.30  #Cussing out

И на мен щеше да ми е екстра да се водя до 6 , но да си тръгвам в 4, но не става нали?

Колкото до учителките...те едва ли си тръгват по- рано.С или без деца работното им време е до 19.00 и би трябвало да седят там.Все едно сервитьор в ресторант да си тръгне, защото няма клиенти...Поне аз така си мисля де.
Тръгват си и още как. Иначе защо ще се напъват децата да си тръгват по-рано?

# 10
При нас е същата картинка. Но...обясняваш,че си на работа до еди толкова си часа и по-рано не можеш. Ако можеше да го вземаш в 16 часа, то можеше въобще да не го пускаш на ясла и градина. Не могат да те принудят, споко...

# 11
Не знам desika. И аз това се чудя.  newsm78 Мен никога не са ме карали да я взимам по- рано. Дори да вземат някои деца по- рано, други все ще останат до по-късно.Може би просто с по- малко деца е по- лесно и тихо.

# 12
  • София
Миналата година ни караха да взимаме сина ни (беше 1 - ва група) между 16 - 16.30 часа, но много често сме го взимали и към 18 часа.

# 13
  • Gabrowo->Sofia
притеснена мама, не се притеснявай  Wink Просто кажи на лелите/госпожите или който там те притиска, че работното време не ти позволява да го вземаш в 16 и това, което може да направиш е да идеш да го вземеш в рамките на работното време на яслата (в нашето ОДЗ яслата е до 18, а градинските групи до 19). Съпругът ми имаше подобен разговор в нашата ясла. Лелята се опита да ни подработи психологически как не било хубаво детето да остава последно, как имало нужда от родители... а в същото време детето весело си подскача из стаята и хич не иска да си тръгва....Аз също мисля, че лелите се опитват да си освободят времето след 16...... но това няма как да стане.

# 14
  • Варна
По принцип децата по-рано от 16.30 часа не позволяват да се вземат. До сега не бях чувала да задължават някого да си прибира детето в 16 часа

Общи условия

Активация на акаунт