До колко часа ви карат да си вземете детето от ОДЗ?

• 8 825
  • 78
  •   1
Отговори
# 30
  • Сф
ние сме в ясла и ми казаха до 17 ч. да се взима детето- за сега не работя и не ми пречи, но си мислих, как ги взимат другите, които в най- добрия случай са до 17 ч. на работа? значи ясно, трябва да не се оставят лелките да командват!

# 31
  • София
Ние успяваме да вземем Боби към 18.15ч. ОДЗ-то работи до 19ч. Имало е криви физиономии, ако го вземем след 18.30ч.
В началото (яслата) наистина го вземах на обед, зада свикне по-лесно. Но след 3-4 дена го оставях вече до вечерта. Нямаме баби и няма кой да го прибира по-рано. Нали за това са детските градини?  newsm78

# 32
притеснена мама , може би сте в малък град? Което не ги оправдава да те рекетират.

В нашата градина /Варна/ винаги има няколко деца дори и след 18.30. Никога не правят на въпрос късното взимане.

# 33
В групата на синът ми ( яслена) децата си заминават масово между 16-16:30ч.
При положение, че работното време е от 7 до 19ч , не бих допуснала някой да решава вместо мен кога да си прибера детето.

# 34
Здравейте момичета.Благодаря за подкрепата и мненията Ви. За Софийско ОДЗ става въпрос.Така или иначе се опитваме да го вземем към 17:40.Нямаше как да стане това с 16 часа.В часа , в който го взимаме са останали по 2-3 деца, което аз лично си го обяснявам само с баби и гледачки.Ами надявам се да не ми направя проблем и за по-нататък с часа на взимане.Но наистина виновни сме си родителите, че въвеждаме порочни практики в ДЗ, от които единствено страдат децата(които чакат мама и тати да ги вземат).

# 35
Нямат право да те карат да си взимаш детето преди да е свършило работното им време. Друг е въпросът, че повечето деца вече са ги взели до 18,00 ч. и почти няма останали деца в градината. Е, в нашата не е така, но е масова практика, за съжаление на родителите, чието работно време не позволява да си прибират децата толкова рано.
Не мога да скрия, че ние с мъжът ми правим всичко възможно да вземем сина си по-рано. Даже наскоро колегата ми каза на мъжа ми, че заради родители като нас синът му оставал последен в групата (работното ни време е до 18,00 ч.).

# 36
  • София
Работното време на нашата градина официално е до 18.30, но искат да ги взимаме до 18.
А сутрин уж започват в 7.30, но преди 8, 8 без десет е нежелателно да се водят.
Друг е въпросът, че и родителите не са коректни, бяха ни предупредили да ги водим преди 8.30.
В началото бях много стриктна, а после видях, че повечето ги водят около и след 9.
Почнах и аз. Тогава още не работех и нямах зор да ставам толкова рано.
Сега пък работя предимно следобед и пак го водя към 9.
Но и аз понякога се чудя как всички са много заети, а децата масово ги водят след 9 и ги взимат преди 18.

# 37
  • София
До 18.30ч. - до тогава работи ОДЗ-то.

# 38
  • Пловдив
Еми и аз работя, и съм си наела жена която да прибира детето към 16ч. от яслата, защо ли....защото съм многог ама много против, че децата не се извеждат навън на разходка. Обявете ме за луда ако искате. но държа детето да прекарва поне час, час и половина навън, дори при -5гр.
Лятото става, понеже лелите ги извеждат към 16.30 а и преди обяд също, но от късно лято, разбирайте септември до юни децата в ясла 30 в Пловдив не се извеждат. И какво става ако отида към 17.30-18ч. после направо вкъщи...излиза че детето дни наред няма да излезе да се разходи на въздух. За мен това е неприемливо и много нездравословно.
А за неработищите родители.....в условията на криза и повишаващата се безработица в която живеем, едва ли някой си стои дома понеже го мързи и не му се работи, да приемем, че има и безрабтни и да бъдем по-толерантни към другите. Моята съседка работи надомно жената и си взима детето в 16ч., не виждам да има проблем!
И конкретно по темата, не се оставяйте да ви манипулират, имате право да си вземете детето до края на раб. ден на детското заведение!!!!

# 39
  • по света
Никой не може да ви задължи кога да си вземете детето.Трябва да бъде просто в рамките на работното време.

# 40
Здравейте момичета.Бихте ли споделили с мен в колко часа взимате децата си от яслена група в ОДЗ.Питам, защото мен ме карат да си го взима към 16 часа, което е много рано за мен имайки впедвид работното ми време.Работното време на ОДЗ-то е до 19 часа.Имат ли право да ме карат да го взимам толкова рано?Предварително благодаря за споделените отговори.
Взимам го в 18.20 - 18.30 зависи, последен остава.
Градината трябва да работи до 19.00ч.
Но разбира се те, госпожите, бързат да си тръгнат, щото работния ден им е прекалено дълъг и затова се пробват  Close

# 41
А знаете ли кой регламентира работното време на градините /става дума за София/, виждам, че някои работят до 19ч., други до 18,30ч., а трети, като нашата до 18ч. Има разлика в работното време дори в градините в един район.

# 42
Би трябвало да е общината, имаше една наредба, която определя правилниците на ДГ, ще се опитам да я намеря

# 43
Има вътрешен правилник за всяка градина - в който изрично е посочено времето за водене и взимане на детето, това провери.

# 44
Напълно е нормално да те карат да го взимаш по рано като е от скоро детето, има адаптивен период . Правят го с цел да свикне дори и да е бил преди това в друго заведение - нали трябва да свикне с новия персонал и другите даца. Моя син на 2-рата седмица още не беше спал в яслата, но при мен беше различно аз още бях в края на майчинството и можех да го взимам на обед.
Надявам се да нямаш проблем ако настояваш да го взимаш, когато на теб ти е удобно - ти си в правото си да искаш това щом детето е свикнало.

Общи условия

Активация на акаунт