Не теглете ипотечен кредит от Пощенска банк!

• 14 056
  • 56
  •   1
Отговори
# 15
Аз и в друга тема писах, но и тук ще кажа. За мен Пощенска банка е банката с най-некомпетентни служители и най-лошото обслужване. Никога повече няма да ги ползвам като банка.
Точно!Не съжалявам,че нямам никакви отношения с тях.Вече. 

# 16
Здравейте, първо по темата, имах потребителски кредит към прословутата банка Sick не съм доволна изобщо от тях.Върнах си кредита и никога повече няма да ползвам услугите им. Naughty
А сега ще помоля авторката да ме извини,но за да не пускам нова тема ще задам въпроса си тук.
Искам да изтегля кредит от 40 000лв, според осигуровките ми мога да ги взема за 30 или 35 години Shocked
Вноската ми идва 360лв.Нормалоно ли е да взема 40 000 и да върна 143 000? newsm78 ooooh!

# 17
  • София
За 30-годишен период при вноска от 360 лв., прави лихва от 10.30%. Общата сума на вноските (главница+лихва) е 130 хил. лв.
Предполагам, че тези 140 хил. лв. са за 35-годишен период, не ми се смята.
За 30-годишния погасителен план:
Да, възможно е. Най-фундаменталното правило във финансите: парите днес не са равни на парите утре.
За тази главница периодът е изключително дълъг, първите 17-18 години погасяваш под 100 лв. на месец от главницата, като първите 11 години погасяваната главница на месец ти е под 50 лв. Дефакто имаш много дълъг период на амортизация на главницата, което бие само в лихви. Тоест първите 10 години плащаш предимно лихви, редукцията на главницата е нищожна, поради което се натрупва и тази голяма сума.
Аз лично бих се въздържала от ипотечен кредит за тази сума, търси по-краткосрочни алтернативи.

# 18
Цитат на: malinka84 link=topic=468492.msg14007634#msg14007634 Вноската Нормалоно ли е да взема 40 000 и да върна 143 000? newsm78 ooooh!
[/quote
Сериозна ли си  Shocked
Банките наистина са полудели. ooooh!

# 19
Момичета и аз подкрепям недоволството ви #Cussing outНе искам да обвинявам преднамерено,но не е нормално в момент на криза,увеличена безработица,паднали доходи,банките да "свинщват"с клиентите си ....и колкото по затруднен си,толкова по-настъпателни стават Mr. GreenАз съм бивш клиент на Пощенска банка,но преди доста време, мога да кажа,че не е имало проблеми,но все пак доходите са ми стигали,не са ми увеличавали вноските и не съм усетила негатив...,но към днешна дата изплащам жилище от друга банка,кредита е в евро,срок от 30год.От 2008год.досега има леко завишение,доходите на семейството спаднаха с 2/3 почти и много трудно смогваме с вноските.След датата на падежа лихвата е 7 лв на ден и вместо 350лв,плащаме към 500лв за 20дни закъснение.Направо се побърквам.... #Crazy
Чудя се,нормално ли е това?Банката си знае своето,никой не е виновен за сключения от мен договор,но все пак как смятат да накарат хората да си плащат редовно,знаят,че закъсняваме с редовната вноска,ами как да ги събера още 100-150лв за лихви....Мислят ли въобще??? #2gunfireНаправо понякога ми се ще да кажа майната му,каквото сме загубили загубили,спирам да плащам и това е...Да си взимат имота .Но със сигурност пак ние клиентите ще си го отнесем.Най-вероятно ще вземат имота и пак ще имам да давам newsm78.Наистина си траем за всичко.... Embarassed

# 20
  • София
Сериозна ли си  Shocked

Нищо полудяло няма, виж обяснението в горния пост. При такива дългосрочни периоди е абсурдно и най-вече некоректно е да се сравняват парични потоци в абсолютна стойност.

Чудя се,нормално ли е това?Банката си знае своето,никой не е виновен за сключения от мен договор,но все пак как смятат да накарат хората да си плащат редовно,знаят,че закъсняваме с редовната вноска,ами как да ги събера още 100-150лв за лихви....Мислят ли въобще??? #2gunfire

Защо не предоговорите кредита? Очевидно не можете да се справяте с тази вноска, очевидно има срив в приходите, вие си знаете причината. Предоговорете кредита, вместо да се опитвате да наваксате с наказателни лихви, защото се получава убийствена спирала, от която трудно ще излезете. Далеч по-разумно е вие сами да си продадете имота, отколкото банката да го вземе.

# 21
Сериозна ли си  Shocked

Нищо полудяло няма, виж обяснението в горния пост. При такива дългосрочни периоди е абсурдно и най-вече некоректно е да се сравняват парични потоци в абсолютна стойност.

Аз просто се учудвам как е възможно да върнеш повече от 100%. Поста ти го прочетох и ми стана горе долу ясно, но да си призная, математиката не ми е най-силната страна  Blush  Просто съм живяла в чужбина и имам приятелки, които живеят в чужбина, та от тях знам, че такива кредити не съществуват при тях.  Tired

# 22
Обръщам се към Милинка.. не съм споменала никъде ,че имам затруднения. Споделям,че не е нормално да плащаме лихва 12 % по ипотечен кредит. Навсякъде в Европа свалят лихвите  и правят всичко възможно хората да не останат на улицата. Гърците протестираха и стиганха лихви от 3-4 % . А ние си мълчим . И 30 % да ни стане лихвата ,пак ще ходим и ще си ги плащаме . За това говоря.

# 23
  • София
liana** , възможно е да върнеш повече от 100%, защото ти ползваш този ресурс дълги години, без да погасяваш главница. За период от 30 години "ефектът на 100-те процента" започва от лихва 5.35% на годишна база. Тоест всичко, над този лихвен процент, е 100% и нагоре над главницата.
В мометна в западните страни, поради кризата, лихвите са им драстично по-ниски и заради това там този ефект не е толкова осезателен. При нас поради много фактори, лихвите държат нива.

DIY, по същината на темата за Пощенска си мълча, тъй като нямам отношение към тази банка. Отговарях на питалите за сметките, т.е. опитвах се да внеса малко яснота кое как и защо се получава.
А иначе темата с европейските и щатските лихви е необятна и трудно да бъде отговорено еднозначно. Най-значимата разлика е, че ние сме в борд, което автоматично изключва ролята на централната банка в монетарната политика - тоест функциите на БНБ като евентуален агент на пазара и най-вече като кредитор от последна инстанция са орязани. Лихвите в САЩ са тези, защото се намеси ФРезрв, в другите европейски цържави - техните банки. Чисто технически при нас това няма как да се случи, защото БНБ изпълнява функциите само на пазител на резерва на борда. Оттам насетне всяка банка самосиндикално определя лихвените си нива и дефато жалбите трябва да са пред частни юридически лица. 

Последна редакция: пн, 01 фев 2010, 16:19 от милинка

# 24
Цитат
Защо не предоговорите кредита? Очевидно не можете да се справяте с тази вноска, очевидно има срив в приходите, вие си знаете причината. Предоговорете кредита, вместо да се опитвате да наваксате с наказателни лихви, защото се получава убийствена спирала, от която трудно ще излезете. Далеч по-разумно е вие сами да си продадете имота, отколкото банката да го вземе
Да,смятам да се обърна за предоговаряне към банката,но съм предубедена в условията!В момента изплащаме почти 100% само лихвата,при това положение съм скептично настроена как хще ми преизчислят вноската.Нали могат да спрат само главницата,но не и лихвите newsm78.Дано не говоря глупости EmbarassedАко някоя от вас е предоговаряла ипотека нека сподели какви са облекченията.Аз сега на 7-ми този месец ще се срещна с кредитния инсп. и ще пиша какво са ми казали...

# 25
Относно продажбата на имота също е вариант.Мислили сме го,но все се надяваме да се измъкнем и да си стабилизираме доходите.Засега е много трудно,къщата е извън града,много я искаме и й се радваме,но стреса който изпитваме в момента е по голям от радоста... BlushВ тази криза и купувачите са никакви,гаранция да я продадем сега когато ни е трудно няма никаква...

# 26
Сега се обръщам към liana**  Simple Smile. Когато лихвата ми беше 8% трябваше да върна малко на двойната сумата, от тази която изтеглих. Сега при 12 % ,от взети 60 000 лв - трябва да върна 150 000 лв (за период 20години). Аз това се ядосвам,че в Европа няма такива кредити Sad

# 27
  • София
ekspowoman, отговарям и млъквам, че се "нанесох" в темичката за Пощенска. Simple Smile
Вариантите са няколко:
1. Отказваш се, банката взема имота, съди те до дупка. Не го допускай, защото крайният ефект ще е силно отрицателен.
2. Решаваш, че не можеш да се справиш с вноските, продавате имота. По-щадящ вариант, защото го правиш доброволно, можеш да спазариш с банката да ти редуцират нак. лихви, за да се отърват от лошата експозиция.
3. Удължаваш периода на договора. Свързано е с нова ипотека, респ. нотариални такси. При това положение вноските ти намаляват.
4. Въвеждаш гратисен период. Това предполага, че сте наясно с причината, довела до срива в приходите и имате ясна идея кога бихте си стъпили на краката. Този период можеш да го използваш и за да си търсиш активно купувач на това жилище или на друг имот, с който да покриваш вноски. След изтичането на гратисния период, вноските ще са ти доста по-големи. Не е свързано с нова ипотека, прави се с анекс.
5. Договаряш с банката какви суми и в каква периодичност можеш да плащаш, срещу това да ти опростят част от наказателните лихви. Можете да се договорите и напр., че ако следващите 6 месеца сте редовни по вноските, натрупаните до момента наказателни лихви се опрощават.
6. Рисков ход, който можеш да приложиш само, ако си сигурна, че ще ви се оправят доходите: ипотекирате още нещо срещу допълнителен заем, с който покривате просрочията и примерно 10-12 вноски напред. Ефектът е на гратисен период, но без увеличаването на вноската след изтичането му.
Успех!

# 28
Сега се обръщам към liana**  Simple Smile. Когато лихвата ми беше 8% трябваше да върна малко на двойната сумата, от тази която изтеглих. Сега при 12 % ,от взети 60 000 лв - трябва да върна 150 000 лв (за период 20години). Аз това се ядосвам,че в Европа няма такива кредити Sad

Като чета вноските при ипотечните кредити и благославям момента, в който се обявих против решението на мъжа ми да си купим друг апартамент Simple Smile Той смяташе, че няма да имаме проблеми с вноските, че ще си го изплатим без да усетим след 15-20 години и че наема му ще погасява вноските по ипотеката. Да ама не, защото тъпата криза рефлектира върху доходите му сериозно и ако сега имахме ипотека, щяхме да се чудим от кой кладенец вода да вадим.
Имаме два потребителски кредита от две различни банки. ДСК за 3 години увеличи вноската от 140 на 180 лв.

# 29
Трябва да излезем и да протестираме, в Гърция след такива протести същите банки които са и у нас са намалили драстично лихвите. Сега излиза, че ние с мизерните си доходи спонсорираме гръцката икономика. Аз съм за протест и при организиран такъв бих излязла.

Общи условия

Активация на акаунт