Унаследяване на характер ли ???

• 12 573
  • 123
  •   1
Отговори
# 15
Изгледах първото клипче и да ви кажа честно ми се повръща от бащата-осиновител-разсиновител. Смятам, че каквито и гени да има някой трябва да съществува и подходяща среда за проявата им. Когато едно дете се бие в детската градина и в училище явно има някакъв проблем, над който не се работи правилно и не смятам, че най-подходящото нещо е да му се крещи и да бъде наказвано. Абсолютно поддържам тезата, че личността на децата е 100 % продукт на подхода на родителите и не виждам бившият баща какво се чуди - та той самият разсиновява сина си заради това, че му е било бръкнато в джоба. Какъв син очаква да има едно нищожество, което се отказва от детето си заради пари?

# 16
  • с/у ОколоМръсТното
се ражда с определен тип темперамент.

да, така е.
Но и характера се унаследява, определено. И не е задължително да е пряко наследство от родителите. Може да е по хиляди други родствени линии.
Та не се наследяват само физическите черти, ми и душевните.

# 17
Jeni80
чувала ли си някога репликата "Ух колко приличаш на майка си/баща си"? Ама не свързана със черти на лицето,а с определена реакция по повод нещо си. Или навик,който имаш от дете?Или начин на общуване!?

Честно не и по добре,в добрия смисъл разбира се.На Баща ми не можеш да му отвориш устата,а на Майка да я затвориш.Аз съм по средата Joy
Но  определено сме различни,като характери.

# 18
Jeni80
чувала ли си някога репликата "Ух колко приличаш на майка си/баща си"? Ама не свързана със черти на лицето,а с определена реакция по повод нещо си. Или навик,който имаш от дете?Или начин на общуване!?

Честно не и по добре,в добрия смисъл разбира се.На Баща ми не можеш да му отвориш устата,а на Майка да я затвориш.Аз съм по средата Joy
Но  определено сме различни,като характери.
Е,аз говорех образно за тия въпроси. Щото аз съм ги чувала. Естествено не целия ми характер е наследен от мама или тате,но в доста ситуации реагирам като някой от тях,без да го правя умишлено Whistling

# 19
Браво на Карбовски!
Според мен генетиката е в основата, а второстепенно е възпитаниета / особенно до 5-тата година/!
Невиждам нищо лошо в това, че Карбовски макар и с този негативен пример, показва значението на рода от който произхожда всеки от нас!  Thinking

# 20
По National Geografic често дават за серините убийци. Там някакъв професор им изследваше мозъците и се установява че наличието на някакви гени или комбинация от такива( не помня) се наблюдават при повечето от тях. Това обаче, каза той, само по себе си не е достатъчно за да превърне дадения човек в убиец. Че предразположеност има -да, но ако тя е подсилена с травми,насилие и тормоз в детството,наранявания на главата,тогава вероятността този човек да стане наистина хладнокръвен престъпник е много голяма. Така че пак стигаме до това как и в каква среда се отглежда един човек. Тя може при определена предопределеност да послужи като катализатор,да драсне клечката,така да се каже.

# 21
Изгледах първото клипче и да ви кажа честно ми се повръща от бащата-осиновител-разсиновител. Смятам, че каквито и гени да има някой трябва да съществува и подходяща среда за проявата им. Когато едно дете се бие в детската градина и в училище явно има някакъв проблем, над който не се работи правилно и не смятам, че най-подходящото нещо е да му се крещи и да бъде наказвано. Абсолютно поддържам тезата, че личността на децата е 100 % продукт на подхода на родителите и не виждам бившият баща какво се чуди - та той самият разсиновява сина си заради това, че му е било бръкнато в джоба. Какъв син очаква да има едно нищожество, което се отказва от детето си заради пари?
Много точно казано

# 22
  • в страната на чудесата

Е,аз говорех образно за тия въпроси. Щото аз съм ги чувала. Естествено не целия ми характер е наследен от мама или тате,но в доста ситуации реагирам като някой от тях,без да го правя умишлено Whistling

унаследяват се поведенчески модели...

карбовски не го харесвам. но смятам, че институциите и наличието на такива осиновители имат доста по-голямо значение от гените.

# 23
  • до една звездичка

Ти гледа ли цялото предаване?

# 24
Браво на Карбовски!
Според мен генетиката е в основата, а второстепенно е възпитаниета / особенно до 5-тата година/!
Невиждам нищо лошо в това, че Карбовски макар и с този негативен пример, показва значението на рода от който произхожда всеки от нас!  Thinking

Мдаа, значението на рода викаш...Интересно...Брат ми ми е брат - кръвен, роден, ама хич не си приличаме, що тъй? newsm78

Ами унаследява се според мен. Гените са си гени. Наследяваш коса, очи, устни, дори формата на пръстите, но не и характера? Не ми се вярва. Друг е въпроса, че дадени черти от характера в зряла възраст човек може ако желае да се опита да контролира. Някои работят и развиват дарба наследена от родител, други се опитват да променят лошите си нрави.

Това е гена моноаминооксидаза А :

http://209.85.135.132/search?q=cache:xs7l7JoZXYkJ:www.segabg.com … ct=clnk&gl=bg

Божеее, трябва да разпуснат всички съдилища тогава! Не може един човек да бъде съден и да носи отговорност за нещо, с което е създаден....

Дега, аз го гледах. Бившия "баща" беше толкова гнусен, че още съм в потрес от него... И бившата "майка" не е падала по-долу... Да пребиват детето още в детската градина... И още от началото се виждал лошия му ген, щото видиш ли "се противил" на правилата. Дете на 3 г., израстнало в сиропиталище...

# 25
Браво на Карбовски!

Мдаа, значението на рода викаш...Интересно...Брат ми ми е брат - кръвен, роден, ама хич не си приличаме, що тъй? newsm78
....

Хайде помисли, защо не си приличате с брат си? Ако имаш 3-ри деца от / едини и същи - баща и майка / и трите ще са различни! Защо ли?

# 26
Мисля, мисля, и с моите скромни възможности това измислих - не ще да са виновни гените. И моите, и неговите, са резултат от сливането на по една клетка от майка ни и една от баща ни. Така, че изходния материал е еднакъв.

# 27
Мисля, мисля, и с моите скромни възможности това измислих - не ще да са виновни гените. И моите, и неговите, са резултат от сливането на по една клетка от майка ни и една от баща ни. Така, че изходния материал е еднакъв.

Чичо ми е със черни очи, стринка с кафяви, а братовчедите  - дъщерята със зелени, синът със сини! Не само очите и въобще външните белези се предават по наследства / от единя род дядото е със сини, а от другият - моята баба е със зелени! Темперамента и талантите се онаследяват през поколение!
/ това последното можеш да го намериш и в някоя по сериозна литература/.  

Последна редакция: пн, 01 фев 2010, 18:04 от nely_dk

# 28
  • на правилното място, в точното време
1fairy  Peace
Този червендалест чичко и с биологичното си дете би се отнасял по същия начин, само ми е интересно тогава дали щеше да обвинява собствените си гени. Сигурно и от него щеше да се откаже, само че по друг ред - не чрез разсиновяване, а чрез отказ чрез ДВ. Това да не е да си купиш балтон, ама не ми е харесва цвета, не ми топли добре, не го искам. Децата , независимо дали са от институция или са наш мат`риал трябва да бъдат обичани, възпитавани, разбирани. На 4 години разбрал , че бил своенравен, ми аз и до днес съм такава. До всеки човек може да бъде намерен път, стига да искаш да го намериш. Не да се лузгаш по течението, да гледаш как комшията налага с камшика и ти да прилагаш същия модел в къщи. Повдига ми се от такива осиновители. Не бих използвала думата родител за такава пасмина.

# 29
Не съм гледала клипчето но за мен се УНАСЛЕДЯВА. Крушата неможе да роди ябълка нали?!

Общи условия

Активация на акаунт