Унаследяване на характер ли ???

• 12 604
  • 123
  •   1
Отговори
# 30
Не се унаследява!Литературата по психология често говори за конвергенция на двата фактора-генният и обществено-социалният,но един още по виден психолог (медик) ,Уотсън, е казал навремето-дайте ми 100 случайно подбрани деца,дайте ми град в който да ги възпитам както аз реша, и когато това е така елате и пак произволно ми посочете кое дете какво искате да стане-изнасилвач,сериен убиец,доктор,адвокат,месар и т.н Т.е. средата и възпитанието са водещи ,а гените не винаги се проявяват ако нямат наличните обстоятелства за конкретен тип поведенчески реакции!

# 31
  • Germany
И на мен ми се доповръща от осиновителя и неговите норми и правила  Confused Смятам, че в конкретния случай това заклеймяване на детето от малко и безумното отношение на осиновителите са причина за поведението му, а не гените на биологичните му родители.

# 32
Не съм гледала клипчето но за мен се УНАСЛЕДЯВА. Крушата неможе да роди ябълка нали?!
Не,не може. Както съм чувала и че не може синеоки родители да имат дете с черни очи. Но дотук с физическите белези. Почти сигурна съм обаче, че дори синът на майка Тереза и Айнщайн да е, ако се отгледа до 3 годишна възраст в българско сиропиталище, а после попадне в ръцете на такъв осиновител,нищо добро не го очаква горкото дете. Каквито и гени да има.

# 33
Не се унаследява!Литературата по психология често говори за конвергенция на двата фактора-генният и обществено-социалният,но един още по виден психолог (медик) ,Уотсън, е казал навремето-дайте ми 100 случайно подбрани деца,дайте ми град в който да ги възпитам както аз реша, и когато това е така елате и пак произволно ми посочете кое дете какво искате да стане-изнасилвач,сериен убиец,доктор,адвокат,месар и т.н Т.е. средата и възпитанието са водещи ,а гените не винаги се проявяват ако нямат наличните обстоятелства за конкретен тип поведенчески реакции!
Е значи и аз за тоя говорех. Мислех че е Адлер.  Peace

# 34
Аз пък съм на мнение че когато се възпитава едно дете е добре да се разгърнат заложбите му, а не да се тика към нещо  с което няма нищо общо в рода си / пр. защото към момента е модно /! Е ако става въпрос за престъпник ... ще се замисля!   #Crazy  И все пак родителите при осиновяване трябва да го имат впредвит, нали?  newsm78

# 35
  • Талант на 2012,2013 г.
Да. Унаследява се. Много важно е какви са биологичните родители на индивида. Това е основното и от там тръгва всичко. Къща се строи върху основи. Така се изгражда и характера на човека. Трябва да има основа. А Карбовски е един от най-добрите, да не кажа най-добрия ни журналист, защото отразява нещата такива, каквито са в действителност. Rolling Eyes

# 36
Разбира се, че не се наследява характер  Wink Как ще обясните факта, че двама братя или две сестри, са деца на едни и същи родители, но въпреки това са коренно различни по характер, темперамент ? Аз си обяснявам различията между две деца в едно семейство с това, че единия е по - голям, съответно възпитаван различно от по - малкия и така нататък.
Всичко е до възпитание, семейна среда, приятели, дори и външността играе голяма роля - едно дете с очила например има вероятност да развие комплекс за малоценност, да стане по - затворено и по - тъжно дете.  

# 37
Аз пък съм на мнение че когато се възпитава едно дете е добре да се разгърнат заложбите му, а не да се тика към нещо  с което няма нищо общо в рода си / пр. защото към момента е модно /! Е ако става въпрос за престъпник ... ще се замисля!   #Crazy  И все пак родителите при осиновяване трябва да го имат впредвит, нали?  newsm78
Няма нищо общо вашето мение с конкретиката на въпроса!никой не говори за мода във възпитанието,а за възпитание необусловено с генните заложби,т.т всеки може да възпита престъпник или Нобелов лауреат за мир!Уотсън е -бихейвиоризъм е течението!

# 38
  • София
  Абе като гледам внука и характера се унаследява. Той дори не живее с баща си,не е и живял с него, но се държи точно като него, все едно го копира.

# 39
Карбовски пак проявява клошарски наклонности...

Лошото и доброто си го има заложено във всеки човек. Количеството любов, което получава (още от детството) е определящо в каква посока ще тръгне, според мен.

Последна редакция: пн, 01 фев 2010, 19:32 от горица

# 40
Значи извода е че осиновителят направил каквото могъл,ама на,пусти цигански ген...така ли излиза?

# 41
  • Canada - Montreal
Спомням си, че в един учебник по диференциална психилогия беше дадено следното съотношение - ген 50%, среда 30 % и взаимодействие ген- среда 20%.

# 42
  • София
Разбира се, че си зависи от възпитанието, но и характера се унаследява.
Дъщеря ми не познава баща си и роднините му, а по характер е същата. Даже по един и същи начин си разхвърлят вещите и стаите. Аз съм общо-взето подредена, но тя не.
Скоро бяхме заедно с общи познати с баща и,  хората директо ме попитаха - тя да не е дете на Х. А до сега не знаеха за отношенията него.
Не съм гледала предаването, но имам контакти с осиновени деца - 50/50 е унаследяването и възпитанието. Близки бяха осиновили 12 год. момиче от циганската махала на голям град. Надяваха се да замести починалата им дъщеря, но ...
Години наред безуспешно се мъчиха да я превъзпипат. Сега семейството на сина им проклинат деня, в който родителите решиха да бъдат добри към нея.

# 43
Не съм гледала клипчето но за мен се УНАСЛЕДЯВА. Крушата неможе да роди ябълка нали?!
Не,не може. Както съм чувала и че не може синеоки родители да имат дете с черни очи. Но дотук с физическите белези. Почти сигурна съм обаче, че дори синът на майка Тереза и Айнщайн да е, ако се отгледа до 3 годишна възраст в българско сиропиталище, а после попадне в ръцете на такъв осиновител,нищо добро не го очаква горкото дете. Каквито и гени да има.
Средата,в която ще израсне едно дете има огромно значение и това е безспорен факт.Но да вземем за пример еднояйчни близнаци,израснали в една и съща среда и пак са различни -значи все пак и генетичната предразположеност влияе малко или много.А иначе -защо родители със сини очи да нямат дете с черни?Генетика-доминантни и рецесивни белези-човек никога не знае  Sunglasses

# 44
излседвания с еднояйчни близнаци (това са най-близкото до мултиплициране на даден човек, което можем да използваме) доказват, че независимо в какви условия на социална среда и възпитание човек е поставен, водещото е характера, който имаш заложен в теб.
гледала съм филмчето по дискавъри.

Общи условия

Активация на акаунт