Унаследяване на характер ли ???

• 12 583
  • 123
  •   1
Отговори
# 75
Не съм гледала предаването, но характера се унаследява точно както и другите белези. Разбира се, че и средата и възпитанието имат значение, но и генът си е ген. Това, че брат и сестра не си приличат (и моите две деца са така) е въпрос на вероятност все пак. Както може да се случи да са много еднакви физически, така и да са съвсем различни. И с характера е същото. Но това не отрича унаследяването на темперамент и характер. Имам много лични наблюдения, има и научни доказателства.
Не е вероятност,а различия в половете,темперамент и среда!Т.е двама сиблинга от едно семейство се различават  не заради различното възпитание ,а заради различната среда в която са и извън семейството-приятели,групи,компании и прочие!характер нр де унаследява ,а се създава!

Тъй ли? Най-обичам категоричните мнения, които ме оборват в червен цвят  Crazy
Това го твърдиш въз основа на какво? Моето момиче на 1 год. позираше пред апарата и се движеше толкова женствено, колкото аз никога не бих могла, не го е видяла от мен, а и нямаше от кой друг да е.
Имам информация за осиновен човек, който много години по-късно се запозна с баща си и всичките прилики в маниерите им и всичко. Познато бебе, което правеше много специфичен жест с устата, когато се замисли, точно като баща си. И още много и много примери.
Разбира се, че възпитанието играе много голяма роля и това никой не го отрича. Но и гените никак не са за пренебрегване.
Това, че някой психолог твърди, че може да направи от 100 деца каквото си иска ми е много... крайно. Ако беше така всеки с необходимите знания по психология щеше да създава каквото си иска в детето си, пък това не е точно така май.

Между другото видях изказвания, че темперамент се наследява, а характер - не и ми стана много странно. Личното ми възприятие е, че характера е доста тясно свързан с темперамента.

# 76
  • на правилното място, в точното време
mira1001 , дали си гледала предаването? От самото начало бившия осиновител се жалваше, че е започнал да плаща кражбите на момчето, т.е. бъркало му е в джоба.
Не запомних ника на едно момиче  Embarassed Сисли може би беше, ме впечатли!   bouquet  Постоянното вменяване на вина на детето, квалификациите "копеле", "лош" го правят именно такъв. Сбъркани са им били очакванията на тия двамата. Сигурно им се е искало още от проблемите в детската градина да си го върнат. Че и горд от постигнатото чак бившия осиновител.  Карбовски може и да отразява реални проблеми, но  режисира истината. Режисира отговорите на хората , акцентира върху "важните" за него неща, насажда мнение с анализите си, не иска да те остави сам да си съставиш мнение и позиция. През цялото време набиваше в главата на момчето "зъл" и "лош". Кой пък му даде това право да квалифицира така хората. В крайна сметка момчето е един крадец на дребно, нямал шанса да има платежоспособни осиновители или осиновители връзкари. Чак пък зъл? А убииците, а насилниците, а педофилите? Тях как ще ги квалифицираме?
 Няма обучение за осиновители, за разлика от приемните родители. На мен лично ми е странно.  Thinking Процедурите и за двата вида грижа е дълга и тромава, но докато за приемната грижа има обучение - от 3 до 6 месеца, преминава се през периоди на напасване, за осиновителите не стоят така нещата.  При приемната грижа, приемното семейство има постоянен контрол и връзка със соц. работници, а при осиновителите - мисля, не твърдя със сигурност, но мисля, че няма.

# 77
Според мен погледа на г-н Карбовски е едностранчив и  крайните му "етикетчета", с които се опитва да облепи това момче са доста прибързани. Предаването не трябваше да започва с "ще се опитаме да разберем", а с "престъпника си е роден престъпник и гледайте сега ще ви покажа един".

# 78
Според мен погледа на г-н Карбовски е едностранчив и  крайните му "етикетчета", с които се опитва да облепи това момче са доста прибързани. Предаването не трябваше да започва с "ще се опитаме да разберем", а с "престъпника си е роден престъпник и гледайте сега ще ви покажа един".
Не само в обсъждания случай. Винаги ми е звучал в жълто.

# 79
  • София
За тези, които питаха - не намерих автора, но открих статиятаhttp://www.chudesa.net/?p=statia&statiaid=5132 По-късно ще се постарая повече във ваша чест - или по-добре прочетете някой учебник по психология или педагогика - аз поне това съм учила.

Танцуваща с вълци и Фусил - що не ми обясните разликата между темперамент и характер?
Вместо тъпо да ми се хилите просто обяснете - може да се съглася с вас?
Щото оставам с впечатление, че не сте наясно.

Никой не може да ме убеди, че е един циганин, който носи гените на стотици поколения крадци и готованци, ще заживее нормален живот - това е изключителна рядкост.
Друг е въпроса, моралния, как да осиновиш дете и честно ли е да го разсиновяваш. Много се съмнявам, че на въпросния герой от филма му е кой-знае колко тежко от факта, че ще го разсиновят, а по-скоро, че няма да има кой да му оправя кашите.
Нищо не обощавам - всеки случай си е индивидуален.
Карбовски за мен си е тъпанар, но пък и фактите говорят.....

Последна редакция: пт, 05 фев 2010, 08:55 от Чингиз хан

# 80
Темпераментът е съвкупността от устойчиви индивидуални психични свойства, определящи динамиката на психическата дейност на човека и оставящи относително постоянни при различни мотиви, съдържание и цели на дейността.

Характерът или още характеровата структура е система от относително постоянни мотивиращи и други черти, които са изразени по специфичен начин в действието на индивида свързвайки го с другите и реагирайки им. Също така реагирайки на различни видове стимули и средата, които го водят до нормалната или продуктивна характерова структура. Връзката характер-личност и характер-темперамент е сложна но може да се обобщи по следния начин. Характерът представлява нещо като структура посредник между вътрешния свят (душата) на личността и външния свят (обществото). Що се отнася до характер-темперамент, то може да са каже, че темперамента е черта на личността, която е вродена. Още от самото раждане детето има заложен темперамент, който се изразява в различни действия (като сукане, спане, възбудимост на нервната система и така нататък). Характерът от своя страна не е изцяло вроден, той зависи от наследствеността, предразположението, в даден смисъл и от темперамента, но в същото време той се формира през целия живот на човека.

И да добавя,че детето осъзнава себе си като отделен човек около 3 годишна възраст.До тогава то трябва да получава много любов и разбиране,за да стане добър човек.А децата в домовете не получават това.Те получават бой,караници и т.н.,какъвто модел на поведение е видяло тогава,то той се запечатва в съзнанието му и ръководи целия му живот.А и една такава травма(осиновяването все пак е преобръщане на целия му досегашен живот) в тази възраст е също много голям шок за детето.Може би ,бащата е трябвало да потърси подходяща психологическа помощ и да успее да превъзмогне агресията на детето.

Никой не може да ме убеди, че е един циганин, който носи гените на стотици поколения крадци и готованци, ще заживее нормален живот - това е изключителна рядкост.

Чингиз хан,ти сама си го казала-това е изключителна рядкост.Да,но има.А повечето не се измъкват от гетото,защото не знаят,че навън има и по-добър живот,и повече възможности,те си знаят просията или там с каквото се занимават,родителите им дори на училище не ги пускат.Те просто нямат шанс.Дори и да имат шанса да тръгнат на училище се сблъскават с подигравки,лошо отношение и отново тръгват по наклонената плоскост надолу.Те стават такива,защото виждат това и това.Ако на дадения човек баща му цял живот е крал,и дядо му,то и той ще почна да краде.
Но ако някоя ромка съумее да учи,да се задоми и да роди едно максимум две деца и ги изучи от тях може да стане хора,защото те ще видят примерен модел на поведение,ще разберат ползата от ученето и после ще си намерят и работа и ще си живеят нормален живот.

Последна редакция: пт, 05 фев 2010, 09:26 от Мама Яни

# 81
  • София
Темпераментът е съвкупността от устойчиви индивидуални психични свойства, определящи динамиката на психическата дейност на човека и оставящи относително постоянни при различни мотиви, съдържание и цели на дейността.

Характерът или още характеровата структура е система от относително постоянни мотивиращи и други черти, които са изразени по специфичен начин в действието на индивида свързвайки го с другите и реагирайки им. Също така реагирайки на различни видове стимули и средата, които го водят до нормалната или продуктивна характерова структура. Връзката характер-личност и характер-темперамент е сложна но може да се обобщи по следния начин. Характерът представлява нещо като структура посредник между вътрешния свят (душата) на личността и външния свят (обществото). Що се отнася до характер-темперамент, то може да са каже, че темперамента е черта на личността, която е вродена. Още от самото раждане детето има заложен темперамент, който се изразява в различни действия (като сукане, спане, възбудимост на нервната система и така нататък). Характерът от своя страна не е изцяло вроден, той зависи от наследствеността, предразположението, в даден смисъл и от темперамента, но в същото време той се формира през целия живот на човека.

И да добавя,че детето осъзнава себе си като отделен човек около 3 годишна възраст.До тогава то трябва да получава много любов и разбиране,за да стане добър човек.А децата в домовете не получават това.Те получават бой,караници и т.н.,какъвто модел на поведение е видяло тогава,то той се запечатва в съзнанието му и ръководи целия му живот.А и една такава травма(осиновяването все пак е преобръщане на целия му досегашен живот) в тази възраст е също много голям шок за детето.Може би ,бащата е трябвало да потърси подходяща психологическа помощ и да успее да превъзмогне агресията на детето.

Чингиз хан,ти сама си го казала-това е изключителна рядкост.Да,но има.А повечето не се измъкват от гетото,защото не знаят,че навън има и по-добър живот,и повече възможности,те си знаят просията или там с каквото се занимават,родителите им дори на училище не ги пускат.Те просто нямат шанс.Дори и да имат шанса да тръгнат на училище се сблъскават с подигравки,лошо отношение и отново тръгват по наклонената плоскост надолу.Те стават такива,защото виждат това и това.Ако на дадения човек баща му цял живот е крал,и дядо му,то и той ще почна да краде.
Но ако някоя ромка съумее да учи,да се задоми и да роди едно максимум две деца и ги изучи от тях може да стане хора,защото те ще видят примерен модел на поведение,ще разберат ползата от ученето и после ще си намерят и работа и ще си живеят нормален живот.

Най-после някой да се изкаже както трябва - нямам какво да добавя и ти благодаря  bouquet

# 82
Чингис хан, съвсем дружелюбно ти казвам - не е сериозно,  по трудни научни  теми, мнението ти да е изградено въз основа на източници от сорта на "чудеса. нет", а "изтъкнатия психолог", който цитираш да е, цитирам статията  "публикувана на 2008-05-21 15:33:30 от Редактор "

Това, че си учила педагогика, само много ме натъжава, но ни най-малко не ме изненадва, защото и изказът ти и правописът ти са много показателни за нивото на образованост на хората, завършващи тази специалност...

Бъди жива и здрава!

# 83
  • София
Чингис хан, съвсем дружелюбно ти казвам - не е сериозно,  по трудни научни  теми, мнението ти да е изградено въз основа на източници от сорта на "чудеса. нет", а "изтъкнатия психолог", който цитираш да е, цитирам статията  "публикувана на 2008-05-21 15:33:30 от Редактор "

Това, че си учила педагогика, само много ме натъжава, но ни най-малко не ме изненадва, защото и изказът ти и правописът ти са много показателни за нивото на образованост на хората, завършващи тази специалност...

Бъди жива и здрава!

И това дружелюбно ти звучи, странно.....
Това с изказа и правописа вече е много изтъркано като начин да се направиш на важен по форумите и е достатъчно да си направя изводите за твоята интелигентност.....
Филолог съм и не намирам нито правописа си, нито изказа си за недостатъчно "образовани".... Понякога се допускат грешки и от бързане, и от близостта на клавишите. Щом това трябва да ти обяснявам.....
Филолозите също учат педагогика, както и педагогическа психология. Освен да се подиграваш нищо съществено не си казала.
Намирам истеричното ти желание да се докажеш като интелект за смешно.
Мнението ми по тези сложни научни теми не е изградено от една статия, но жлъчката която хвърляш е изградена от много невежество.
Ако имаш още нещо да отбележиш - нека е на лични, много те моля.

Последна редакция: пт, 05 фев 2010, 10:58 от Чингиз хан

# 84
  • София
Личното ми възприятие е, че характера е доста тясно свързан с темперамента.

И явно не само аз мисля така ....

# 85
  • София
всъщност е много просто .... само слушайте Бийтълс  Wink

And in the end
The love you take
Is equal to the love you make

това е!

http://www.youtube.com/watch?v=o2qJaAE5eIM&feature=related

Моята статия е несериозна, но виж песента на Бийтълс е отговор на всички сериозни психологически и педагогически казуси. #Crazy

# 86

А как според теб живеят циганите в Швейцария например - ненормално ли.

Има ли ген "крадец" и ген "готованец" или това поведение е резултат от възпитаването на човека

# 87
  • София
 Познавам сираче, отгледано по домовете, което стана неврохирург. И е смесица между българка и циганин.
Познавам и две циганета, отгледани от българи, страхотни хора - окрадоха ги както можаха. Итова са деца осиновени в много ранна възраст. Имало е време да им се повлияе.
Моя баба работеше в социален дом доста години - не говоря празни неща. Докато лично не се сблъска човек с тези среди е много лесно да поддържа теорията"всичко е до среда и обич". Изобщо не е така.

# 88
Не съм гледала предаването, но характера се унаследява точно както и другите белези. Разбира се, че и средата и възпитанието имат значение, но и генът си е ген. Това, че брат и сестра не си приличат (и моите две деца са така) е въпрос на вероятност все пак. Както може да се случи да са много еднакви физически, така и да са съвсем различни. И с характера е същото. Но това не отрича унаследяването на темперамент и характер. Имам много лични наблюдения, има и научни доказателства.
Не е вероятност,а различия в половете,темперамент и среда!Т.е двама сиблинга от едно семейство се различават  не заради различното възпитание ,а заради различната среда в която са и извън семейството-приятели,групи,компании и прочие!характер нр де унаследява ,а се създава!

Тъй ли? Най-обичам категоричните мнения, които ме оборват в червен цвят  Crazy
Това го твърдиш въз основа на какво? Моето момиче на 1 год. позираше пред апарата и се движеше толкова женствено, колкото аз никога не бих могла, не го е видяла от мен, а и нямаше от кой друг да е.
Имам информация за осиновен човек, който много години по-късно се запозна с баща си и всичките прилики в маниерите им и всичко. Познато бебе, което правеше много специфичен жест с устата, когато се замисли, точно като баща си. И още много и много примери.
Разбира се, че възпитанието играе много голяма роля и това никой не го отрича. Но и гените никак не са за пренебрегване.
Това, че някой психолог твърди, че може да направи от 100 деца каквото си иска ми е много... крайно. Ако беше така всеки с необходимите знания по психология щеше да създава каквото си иска в детето си, пък това не е точно така май.

Между другото видях изказвания, че темперамент се наследява, а характер - не и ми стана много странно. Личното ми възприятие е, че характера е доста тясно свързан с темперамента.
Не го твърдя аз ,а множеството трудове по психология!Аз съм само един скромен наблздател! Peace

# 89
Характерът се гради,не се унаследява...
Точно така, характерът се гради, а темпераментът се унаследява.

.....
Танцуваща с вълци и Фусил - що не ми обясните разликата между темперамент и характер?
Вместо тъпо да ми се хилите просто обяснете - може да се съглася с вас?
Щото оставам с впечатление, че не сте наясно.
......
Гледам, че мама Яни ти е извадила цитат от Уикипедия, ще я цитирам отново:
Що се отнася до характер-темперамент, то може да са каже, че темперамента е черта на личността, която е вродена. Още от самото раждане детето има заложен темперамент, който се изразява в различни действия (като сукане, спане, възбудимост на нервната система и така нататък). Характерът от своя страна не е изцяло вроден, той зависи от наследствеността, предразположението, в даден смисъл и от темперамента, но в същото време той се формира през целия живот на човека.

Дали ще се съгласиш с мен или не, си е лично твоя работа, така че, ако искаш да разбереш разликата между темперамент и характер, се порови сама, не изпитвам потребност да ти обяснявам каквото и да било.

С какви впечатления оставам, ще ти спестя  Whistling.

Общи условия

Активация на акаунт