Унаследяване на характер ли ???

• 12 591
  • 123
  •   1
Отговори
# 60

Не, изгледах само първата част в ю тюб и ми стана толкова гадно, че нямах сили да гледам нататък. В темата момичетата са доразказали и завършекът на предаването ме потресе още повече.

Сетих се за друго. Може би и аз нося ген на крадец. В първи клас крадях химикалки от другарчетата си във всеки удобен момент. Майка ми обаче ги намери и след кръстосан разпит признах най-накрая, че не са ми ги подарили. Тя ми каза, че крадците докато са деца крадат химикалки, когато порастнат започват да крадат злато и други ценности и отиват в затвора.  Попита ме дали искам да видя бъдещите си колеги и дали да помоли една нейна приятелка, чийто мъж беше милиционер да ни заведе. Днес оставям стотинки за тоалетната, дори и да няма никой, който да ги събира и гоня хората по улицата да им върна нещо, което са си изпуснали. Просто така съм научена. Сигурно е имало кой да поработи над гените ми, не че знаем за някой крадец в родата.

Другото, което ме впечатли в историята на Карбовски, е че едно "много добре гледано и нелишено от нищо дете" при първата си кражба на 12 год. краде парче пица. Не диск с музика, не MP3-ка или нещо подобно, а храна  Thinking ......

# 61
Характерът се гради,не се унаследява...
Точно така, характерът се гради, а темпераментът се унаследява.

# 62
  • София
Характер не се възпитава - възпитават се навици.
Наследява се и не е задължително да е на родителя, а на някоя баба или дядо....
Не мога да си обясня, защо в семейства на интелигентни и отговорни, любящи хора, например, се пръква някой, който става наркоман, крадец, убиец и т.н. Нали чедото се възпитава в прекрасно семейство.
 Има си и и ндивидуални характеристики при всеки - не всичко е наследено, но наклонности, ориентация, светоусещане - всичко е комбинация от гени, влияния след появата в света, възпитание, подготовка...

Освен това, темепераментът е огледало за човешкия характер. Между тях почти няма разлика. Първото определя второто.
Друг е въпроса, че като осиновяваш дете, трябва да си наясно, че може да те изненада с неприятен характер и да си готов да го приемеш, както би приел своето биологично дете, а не да го разсиновяваш....
Въпреки че въпросния младеж отдавна не е дете. Аз лично съм на страната на родителите - прости хорица, искали да помогнат на човека, той само се нааква, що да го търпят - дърт мъж.

Последна редакция: чт, 04 фев 2010, 08:34 от Чингиз хан

# 63

Не мога да си обясня, защо в семейства на интелигентни и отговорни, любящи хора, например, се пръква някой, който става наркоман, крадец, убиец и т.н. Нали чедото се възпитава в прекрасно семейство.

Защо ли, ето ти една причина. През пубертета толкова много исках да съм актуална и модерна, че пропуших. Една съученичка ме убеждаваше, че съм смешна и демоде като не пуша. Научих се много трудно - ставаше ми лошо. Cry И станах наркоман, цигарите също са наркотик.
Не смея да си мисля към какво щях да се пристрастя ако беше модерен хероина например.
Ще кажеш сигурно - вината си е твоя, просто си глупава. Може и да си права, а може и да не си. Ако тогава бях със сегашния си акъл, щях да се изсмея на агитацията за модерност. Ама на 17 г. си още далече от зрелостта. И имаш нужда от опора.

# 64

Въпреки че въпросния младеж отдавна не е дете. Аз лично съм на страната на родителите - прости хорица, искали да помогнат на човека, той само се нааква, що да го търпят - дърт мъж.

Колко отдавна, сега е на 19 г. доколкото разбрах. Те са го смазали още като невръстно дете. Дали се искали на да помогнат или нещо друго са искали, не знам. По-скоро на себе си са искали да помогнат, нали не могли да имат свое дете.

# 65
Няма теория, която да доказва генната определеност на престъпника. Р. Скинър е казал "Дайте ми 100 деца и ще направя от тях каквото поискам". Това е теорията за научаването, с поощренията и наказанията, която има доста поддръжници и днес. Има и теории на Фройд, който пък казва, че основните движещи сили в човека са Ероса/любовта/ и Танатуса/влечението към смъртта/. Има и хуманистични теории и още един куп други. А Карбовски, ако целта му беше да докаже, че циганина си е циганин ще има да взема. Работила съм с доста деца, често са много по-добри от родителите си /българи/. Този така наречен баща доста ме съмнява да е използвал само съветване при възпитанието си. Карбовски си е такъв - уж да погледнем дълбоко, а все гледа отгоре-отгоре.   

# 66
Теории има много, доказателствата не са безспорни.   Laughing

# 67
всъщност е много просто .... само слушайте Бийтълс  Wink

And in the end
The love you take
Is equal to the love you make

това е!

http://www.youtube.com/watch?v=o2qJaAE5eIM&feature=related

# 68
  • София
Ама на 17 г. си още далече от зрелостта. И имаш нужда от опора.

Да си призная честно, предаването го гледах не много сериозно - пропускала съм някои неща.
Всъщност исках да се изкажа определено за наследствеността на характера...
Това момче не знам точно каква му е историята, та предпочитам да си призная, че нямам право на коментар.

# 69
Освен това, темепераментът е огледало за човешкия характер. Между тях почти няма разлика. Първото определя второто.

Joy това е брилянт на логическата мисъл... абсолютно съвършенство  Joy Joy

# 70
  • София

Joy това е брилянт на логическата мисъл... абсолютно съвършенство  Joy Joy

Благодаря, но не е моя мисъл - прочетох го в труда на известен психолог - в момента не се сещам как се казва, но ще го напиша по-късно.
Станно е да се изхилиш на специалист - или и ти си такава?

# 71
Ааааа  Joy моля ти се цитирай ми известния психолог .... молятемолятемоляте  ..... "първото определя второто"

# 72
И аз съм любопитна чия е тази велика мисъл  Mr. Green.

# 73
Изгледах първото клипче и да ви кажа честно ми се повръща от бащата-осиновител-разсиновител. Смятам, че каквито и гени да има някой трябва да съществува и подходяща среда за проявата им. Когато едно дете се бие в детската градина и в училище явно има някакъв проблем, над който не се работи правилно и не смятам, че най-подходящото нещо е да му се крещи и да бъде наказвано. Абсолютно поддържам тезата, че личността на децата е 100 % продукт на подхода на родителите и не виждам бившият баща какво се чуди - та той самият разсиновява сина си заради това, че му е било бръкнато в джоба. Какъв син очаква да има едно нищожество, което се отказва от детето си заради пари?
Хм....тук не съм съгласна познавам семейството от предаването-съседи сме!Мога да кажа 4е тези хора наистина направиха вси4ко възможно за това дете!А как прецени прецени че човека разсиновява сина си защото му е бръкнато в джоба ooooh!защото аз такова нещо не видях и не чух! Naughty Naughty

# 74
характер се ражда и гради!другото е ДНК Mr. Green

Общи условия

Активация на акаунт