За приятелката на дъщеря ми?

• 3 209
  • 25
  •   1
Отговори
  • София
Дъщеря ми е в четвърти клас. От предучилищната се познават с едно детенце и на няколко пъти се опитват да бъдат приятелки. Сега когато е по - голяма аз съм я оставила, или поне отчасти, да се оправя сама с нейните взаимоотношенията. Проблема е в това, че другото момиче непрекъснато си намира причини, за какво да се сърди, а моята го изживава. Звъни ми по телефона и ми се жлва, че въпросната пак й е сърдита. Точно след 5 минути ми се обажда, че й се е извинила и са се сдобрили. Аз опитвайки да запазя самообладание й обяснявам, че човек се извинява, когато е виновен. Тя чувства ли се виновна за нещо? Отговора е "Не, ама искам да сме приятелки." И оттам се започват едни опити за командване кой с кого да еграе или не. По мое наблюдение въпросното дете е на принципа разделяй и владей. Обяснявано е много пъти, че в живота си ще среща хора, които ще й допадат в първия момент, после с опознаването ще разбира, че всъщност не са толкова приятни, колкото са й изглеждали....
Та въпроса ми е дали да се намеся директно в отнощенията им, или да ги оставя сами да се оправят по “датски” (защото се съмнявам, че въпросното дете постъпва и разсъждава съвсем по детски) и да бъда само наблюдател на това как дъщеря ми изстрадва лицемерието?
Знам, че тепърва ще се сблъсква с лицемери, обаче за мен е извън рамките на моите възприятия, че това може да го прави едно 10 годишно дете. Shocked Нали те уж са чисти и невини? newsm78
А това за, което най - много се ядосвам на моята дъщеря е, че май не си взима поука от общуването си с нея. #Cussing out

# 1
като си спомня и аз за детството си винаги около мен т.нар.приятелки са се опитвали да ми правят ''номера'',цупене,използване,лъжи,лицемерие,завист,злоба и т.н.И то за началните класове,не като по-големи.Няма приятелство....

# 2
  • София
 newsm78 Ами колкото и да се връщам към детството си нямам спомени за такава злоба, подлост и лицемерие в началните класове, а и преди това.  Rolling Eyes В по - горните класове започна това, когато се появи интереса към другия пол.
Можеби за това ми е страно и поисках вашето мнение. Rolling Eyes

# 3
  • София
Според мен ако се намесиш драстично в отношенията им и забраниш  на дъщеря си да общува с въпросното момиче, има реална опасност тя да престане да ти споделя. Спомням,че и аз имах такива "приятелки" и чак след седми клас престанахме да общуваме, защото май и двете страни разбрахме, че това не е приятелство.

# 4
Това е типично за детската градина, дъщеря ми неведнъж е страдала от такива "приятелки". Говорили сме, но без ефект, а накрая въпросните деца го преодоляха и сега са истински приятелки.

# 5
  • София
Според мен ако се намесиш драстично в отношенията им и забраниш  на дъщеря си да общува с въпросното момиче, има реална опасност тя да престане да ти споделя. Спомням,че и аз имах такива "приятелки" и чак след седми клас престанахме да общуваме, защото май и двете страни разбрахме, че това не е приятелство.
Най - лошото е, че тя осъзнава, че такова дете не може да й бъде "приятелка", но въпреки това продължава да я допуска до себе си, а това само я наранява.

# 6
  • София
Това е типично за детската градина, дъщеря ми неведнъж е страдала от такива "приятелки". Говорили сме, но без ефект, а накрая въпросните деца го преодоляха и сега са истински приятелки.
Отдавна минахме тази възраст.  Grinning Тогава естествено имахме други праблеми, които са си за възраста, но ги надживяхме.
А дали ще станат истински приятелки, много ме съмнява.
Радвам се, че при вас така са се развили нещата. Peace

# 7
  • София
Според мен ако се намесиш драстично в отношенията им и забраниш  на дъщеря си да общува с въпросното момиче, има реална опасност тя да престане да ти споделя. Спомням,че и аз имах такива "приятелки" и чак след седми клас престанахме да общуваме, защото май и двете страни разбрахме, че това не е приятелство.
Най - лошото е, че тя осъзнава, че такова дете не може да й бъде "приятелка", но въпреки това продължава да я допуска до себе си, а това само я наранява.
А няма ли други приятелки, към които да й насочиш вниманието - да ги кани вкъщи, та дори и с преспиване, да ги заведеш на кино например и т.н. Имам предвид леко и постепенно да изместиш вниманието й към други момичета, които са й по-близки.

# 8
  • София
А няма ли други приятелки, към които да й насочиш вниманието - да ги кани вкъщи, та дори и с преспиване, да ги заведеш на кино например и т.н. Имам предвид леко и постепенно да изместиш вниманието й към други момичета, които са й по-близки.
О има.
Точно това си говорихме преди 5 минути. Друго детенце ,с което също имаха спречвания (мойто също не е цвете зе мирисане, като всекичовек,разбира се) та дала си е сметка, както тя, така и другото момиченце, че не са били прави. Взели са си поуките. С другите съученици също се разбират.
Ама това не мога да си обясня, защо да продължава да се опитва да е "приятелка" с въпросната? И от другата страна е същото - нещата не вървят, но ние сме "приятелки и то най - добри". newsm78
Това нещо ми граничи с мазохизъм.
А да забранявам...  Naughty За децата теорията и практиката са много различни. Те са на принципа проба - грешка. Ама нали трябва да се и учат от грешките си, а те се повтарят... newsm78

# 9
Сблъсквала съм се с такива ситуации два пъти. Първия път синът ми беше 3-4 год. а другото дете 5 годишно. Жалкото беше, че умишлено го възпитаваха да е злобно и да тормози другите деца. След множество скандали и истерии стана така че с другата майка не се поздравявахме ( съседки бяхме ), децата си играеха заедно, а аз вървях след тях непрекъснато за да предотвратявам неприятните ситуации. Преди няколко години се преместихме и това дете остана само наприятен спомен. В новия квартал обаче отново попаднахме на подобно "приятелство". Синът ми е вече на 11 и не се оставя да го манипулират лесно, но аз продължавам да говоря и да обяснявам. Основното което се опитвам да му внуша е че приятелството е взаимно уважение и когато в отношенията има лицемерие, манипулации и лъжи - няма приятелство.   

# 10
  • София
Основното което се опитвам да му внуша е че приятелството е взаимно уважение и когато в отношенията има лицемерие, манипулации и лъжи - няма приятелство.   
Точно товае, което и аз се опитвам да й внуша.
Не мисля, че проблема идва от възпитанието.  Прознаваме се с родителите. И другото,което ми е интересно е, че след като аз се промених отношението към детето и тя си промени леко отношението към дъщеря ми. Сякаш чака одобрение от мен и то е по - цено от техните взаимоотношения, което ме втрещи тотално  #Crazy

# 11
да, те са чисти и не носят отговорност за примера,който онаследяват от родители и близки(за съжаление).в класа на дъщеря ми има такова дете и бях мн притеснена,но виждам,че момичето ми само се отдръпна от нея(съученичката).дано и при вас да се получи така-от самосебеси и безболезнено!  bouquet

# 12
всъшност тя ще се отдалечи от нея тогава,когато се почувства готова за това(от личен опит).а вие може само да я съвевате и насочвате,защото едно по-изразено вмешателство,от ваша страна, може да я завърти съвсем в нежеланата посока.

# 13
Точно товае, което и аз се опитвам да й внуша.
Няма какво да се опитваш да й внушаваш, просто няма да се получи. Трябва сама да го преживее, изстрада и осмисли. Такива неща, казани наготово от друг, не оставят и следа в ума. Работа върши само преживяното лично. Ти пак й говори, но я остави сама да осъзнае, че си била права. Нищо няма да й стане от това, че страда. Така човек се прощава с детинската си наивност. Ако никога не си страдал, си оставаш наивен цял живот, няма как.
Съчувствай й, успокоявай я, предупреждавай я, но не й се меси.

# 14
Това и на мен ми напомня по- скоро на отношенията в детската градина, не в ІV клас в училище.
Твоята дъщеря имала ли е приятелки до сега? Говоря за приятелки, такива, които тя си е подбрала на площадката, до блока, а не просто децата от групата или класа.
Приятел и съученик са доста различни неща.
Бих обяснила на детето си моята гледна точка относно този тип "приятелство", бих споделила собственият си опит /такъв имам доста в областта от детските си години/ и... бих оставила от там- нататък детето само да се справи със СЕБЕ СИ, тъй като проблемът не е в другото дете, а в нея, самата. Трябва да го научи сега, докато е време- това, че хората около теб са тези, които ти си си избрал и ако искаш да ги промениш- няма да се получи, ако ти пречи много и страдаш променяш отношението си към тях или търсиш друга среда. Защото за околните нашето поведение пък може да е странно и неприемливо.

Общи условия

Активация на акаунт