MTHFR генна мутация

• 166 073
  • 850
  •   1
Отговори
# 45
Кажи какво те интересува, ако можем ще помогнем  Peace

# 46
Жоржи, тъкмо видях че отдавна никой не е писал и създадох нова тема, защото съм притеснена.
Интересува ме , има ли майки с такава диагноза , родили здрави бебета ?

Ужасно се притеснявам, че няма да имам този шанс никога Sad
Сега съм в 5 г.с. Три месеца преди да забременея пиех по 3х1 на ден Неофолик Мета + Б комплекс по предписание на доц. Ковачева в Плевен. Чудя се не е ли малко, гледам пият по 5 по 10 хапчета на ден.....Да увеличавам ли сега, след като съм бременна, макар и рано.
Има ли някой да сподели опит?

# 47
bebka_8, ще имаш бебе и още как  Hug имам щерка, която ще стане на 3г. и ти ще имаш бебе  Hug Аз пих 3х1, преди да забременея +9м. пак 3х1 + 3м. след като родих 3х1. Приема се определя от лекуващия лекар, спрямо процентното изразяване на МТХФР.  Peace
Стискам палци.

# 48
Много , много благодаря за отговора и за надеждата. Имах нужда от това успокоение Жоржи Simple Smile Днес говорих с генетичката, дали има нужда да увеличавам дозата от 3х1, тя каза , че Мета е разработено специално за хора като нас и няма нужда от повече.
Чувствам се по-добре, по- положително Simple Smile)))
Благодаря още веднъж.
Да ти е жива и здрава дъщеричката Simple Smile))) Дано и аз имам това щастие Simple Smile

# 49
  • sofia
Ето най-после истински витамини за бременни! Няма достатъчно информация по въпроса все още, но който търси намира. Фолиевата киселина (folinic acid) и б12 (cobalamin) са опасни за жени с мутации в MTHFR gene и водят до спонтанен аборт! А лекарите предписват на всяка бременна фолиева киселина или мултивитамин с тези съставки. Жените с мутации в този ген не са никак малко - над 40% от населението. Замислете се колко жени имат проблеми със зачеването! Фолиевата киселина (folinic acid) възпрепядства усвояването на натуралната фолиева киселина от храните и ефекта става двоен.

Този витамин е безопасен защото витамините в него са в нови форми, например фолиевата киселина е под формата на L-5-methylfolate, b6 e под формата на pyridoxial-5-phosphate, а б12 - 80% methylcobalamin and 20% adenosylcobalamin.

http://www.seekinghealth.com/optimal-prenatal-240-vegetarian-cap … eking-health.html

# 50
Здравейте,

от всичко, което изчетох не намирам информация за мутация MTHFR A1298C - хомозигота по мутантен алел. Подобна ли е тази мутация на C677T? Дали някой знае? Пак ли е свързана с усвояването на фолиевата или е нещо незначително?
Все още тръся причината за моите неуспешни опити и се чудя дали тази мутация може да е причина за тях......

# 51
  • sofia
Да подобна е, че и по-силна я дават. Можеш да прочетеш повече на www.mthfr.net

# 52
Благодаря ти, Аз го четох Това , но Док пак каза, Че нищо ме било това........аз, обаче сам притеснена.

# 53
  • sofia
Виж, мутациите се включват и изключват, това е вярно. Но в случая е важно фа не се приема фолиева киселина в стандартната й форма, защото едно че не се усвоява, а второ възпрепятства усвояването и на естествената фолиева киселина от храната. И ефекта става двоен, уж да се подпомогне организма пък му се и изчерпват резервите.

# 54
Мммм благодаря ти за отговора! Ще попитам Док. следващия път. Много е странно, че не го отрази. Аз това за фоливата го четох, но само за другата мутация. Ще трябва да проуча!

# 55
Здравейте,

След два спонтанни аборта, ми откриха такива мутации:

Генетичен вариант C677T в гена на Метилентетрахидрофолат редуктаза:
Хетерозиготен носител по мутантен алел
Генетичен вариант в гена на Плазминоген активатор инхибитор 1 (PAI-1)
(носителство на генотип 4G/4G)

Освен аспирин, фраксипарин и имуновенин, ми е предписана  неофолик мета х 1 ден,
а след положителен тест - неофолик мета х 2 на ден, както и Doppel herz aktiv Актив МАМА х 2 на ден, които май съдържат обикновенни форми на фолиева киселина и витамини Б6 и Б12.

При спазване на предписанията последва още един много ранен спонтатен аборт. От всичко изчетено по темата ми се струва, че не приемам витамин Б в нужната форма, а и не съм сигурна дали дозата на мета-фолиевата киселина е достатъчна.

Можете ли да ми препоръчате генетик в София или наоколо, който обръща внимание на MTHFR мутацията, с когото да се консултирам допълнително, както и да ме посъветвате къде мога да изследвам усвоявам ли достатъчно от тези витамини.

Продават ли се в България витамини Б във формите, които трябва да приемам с тази мутация?

Hug Благодаря

# 56
д-р Тодорова "Геника" или д-р Кременски "Майчин дом"  УСПЕХ Peace

# 57
Момичета, присъединявам се към темата и я активирам отново.
Аз съм MTHFR  C677T Хомозиготен носител на мутантен алел. Предписаха ми 1 мг неоголик мета. Не е ли страшно малко за хомозиготен носител?!?
 B Витамините и те ли трябва да са мета версия или няма значение за тях?
Какви други изследвания за мутации си пуснахте?
Благодаря ви.  Hug

# 58
  • sofia
Това е страницата на др.-а създал витамините, които пих през бременността и смея да твърдя че именно от тях се чуствах толкова добре, за разлика от предната бременност а след нея спонтанен аборт. https://www.facebook.com/drbenjaminlynch?fref=nf

Моята приятелка, която живее в Австрия и също беше бременна, много се изтощи и я хвана някакъв грип заради който пи 3 антибиотика и в последствие разви отит и я налегна страшна немощ. Имаше авти и ъглите на устните и бяха напукани. В Австрия пазара на лекарства е доста ограничен, имало всичко на всичко 3-4 вида витамини за бременни и това е, тя изпробвала всичките. Предложих и да пробва витамините за бременни на др. Бен, но тя успя да намери само детския вариант и започна да пие максимума от тях. За 3-4 дни положението се подобри осезаемо, а след още няколко съвсем си стъпи на краката.

Тъй, че препоръчвам с две ръце. Аз съм хомозиготен C677T вариант

# 59
Момичета, аз съм хетерозиготен носител на MTHFR генна мутация C677T. Пия по една таблетка Неофолик Мета на ден 0,400 мкг, но сега ми изписаха желязо, в което има обикновенна фолиева киселина, 0,340 мкг. Въпроса ми е комбинацията на двата вида обикновенната и мета проблем ли е? Доколкото разбрах при обикновенната фолиева киселина и нашия вид мутация се подтиска приема от естествени източници, но не можах да разбера влияе ли на мета-та? Благодаря! Hug

Общи условия

Активация на акаунт