MTHFR генна мутация

• 166 580
  • 850
  •   1
Отговори
# 555
  • благоевград
 Не не ми каза. Питах го за изследвания, но той ми каза да не правя нищо. Каза забрави за всичко, изследвания ще правим като забременееш. Това беше.

# 556
Аз лично му се доверявам на 100% в преценките. Щом ти е казал така наистина трябва да се опиташ да се от търсиш от лошите мисли. Трудно е, но трябва да го направиш. Мен в началото толкова ми беше депресирано - цял месец не излязох от вкъщи даже мислех и още един месец да си взема болничен, обаче осъзнах, че освен в още по-голяма депресия да изпадна, нищо хубаво няма да излее. Вече се старая да си ангажирам времето на максимум, за да не ми остават секунди да негативни мисли. Докторът след колко време ги каза, че можете да поднови те опитите?

# 557
  • благоевград
Пита ме кога е станало и му казах на първи Декември и ми каза, че е достатъчно защото  съм млада.

# 558
Момичета какво означава това:
Инхибитор на Плазминагенния активатор-PAI 4G/5G-ХЕТЕРОЗИГОТЕН НОСИТЕЛ 4G/5G- Не се отчита повишен риск за венозни тромбози. 
MTHFR-мутация C677T-хетерозиготен носител С/Т-при генотип С/Т може да се наблюдава синтезиране на MTHFR с намалена ензимна активност от 35%.
Благодаря предварително Simple Smile

# 559
Според мен означава, че нямаш тромбофилия.А второто е, че обикновенната фолиевата киселина, която е на пазара организма ти не я разгражда да стигне до активна форма за да се усвои.Не е страшно, има много момичета,който дори не знаят за това и пак си износват здрави бебета до финал. Аз самата съм със същата мутация просто, когато се наложи ще пиеш фолиева киселина във активна форма (неофолик мета) в доза, която лекарят ти каже.

# 560
Здравейте момичета,

След аборт в 7 седмица си пуснах изследвания за тромбофилия и резултатите са следните:
Хетерозиготен носител на R506Q
Хетерозиготен носител на 20210GA
Хомозиготен носител на 4G/4G
Хетерозиготен носител на C/T

Какво мислите има ли място за притеснения и трябва ли да направя допълнителни изследвания newsm78

# 561
  • София
Здравейте момичета,

След аборт в 7 седмица си пуснах изследвания за тромбофилия и резултатите са следните:
Хетерозиготен носител на R506Q
Хетерозиготен носител на 20210GA
Хомозиготен носител на 4G/4G
Хетерозиготен носител на C/T

Какво мислите има ли място за притеснения и трябва ли да направя допълнителни изследвания newsm78
Мисля че най-вероятно ще си на терапия с Фраксипарин/Клексан.Допитай се до опитен лекар и бъди спокойна,с правилната терапия всичко ще е наред следващия път!

# 562
Съжалявам за случилото се. Това си е тромбофилия, при която профилактиката (най-често с нискомолекулен хепарин - фраксипарин, клексан) по време на и след  бременност (и други рискови ситуации) е повече от препоръчителна. Стискам много палци следващия път всичко да е наред!

# 563
Здравейте отново момичета. Благодаря Ви за бързите отговори. Веднага след резулатите АГто ми назначи само неофолик мета и при положителен тест веднага да започна с фраксипарин. Тъй като това беше преди година и все още нямаме успех започнахме да ходим при специалист, който пък изобщо не ме посъветва нищо за този проблем. Да разбирам ли че цялостно лечението е по време на бременност и няма влияние върху самото забременяване. Писала съм и на проф. Кременски, но той ми отговори само за лечението по време на бременност и, че няма място за притеснение.

# 564
Здравей, не виждам къде си носител по мутантен алел ? Всички сме хетеро или хомозиготни носители на нещо, но важно е къде е по нормален алел, къде по мутантен ...
Така или иначе с този генотип 4G/4G абсолютно задължително трябва да има Аспирин протект и при положителен тест - фраксипарин или някакъв вид хепарин инжекции. Предполагам си попрочела какво означава тромбофилия и за тези мутации в гените.

# 565

Пропуснах да попитам, какво имате предвид под други рискови ситуации newsm78

Травми, операции, залежаване, продължителни полети... И например, ако при операция на крак, на всички се предписва (поне в по-читавите болници) профилактика около седмица, при хора с тромбофилия обикновено е препоръчително тя да продължи по-дълго. След раждане профилактиката с хепарин трябва да продължи 1-2 месеца. И най-вече трябва да се има предвид, че тромбофилията означава повишен риск от сърдечно-съдови инциденти не само при бременни, така че би било добре човек да се запознае с признаците им и при нужда да не отлага посещението при специалист, както и задължително да споменава за тромбофилията. Разбира се, това не бива да ви стряска и плаши кой знае колко - много хора са носители на генетична тромбофилия, при повечето тя никога не се проявява. Успех!

Здравей, не виждам къде си носител по мутантен алел ? Всички сме хетеро или хомозиготни носители на нещо, но важно е къде е по нормален алел, къде по мутантен ...
Така или иначе с този генотип 4G/4G абсолютно задължително трябва да има Аспирин протект и при положителен тест - фраксипарин или някакъв вид хепарин инжекции. Предполагам си попрочела какво означава тромбофилия и за тези мутации в гените.

"Хетерозиготен"  означава точно това - носителство на един нормален и един мутантен алел. "Хомозиготен" може да бъде или два нормални, или два мутантни алела, в случая очевидно е второто.

# 566
Здравейте момичета,
изчетох темата и пак не ми стана ясно какво значат моите изследвания. Може ли коментар? И нужно ли е да се пускат допълнителни изследвания?

Мутация в ген за Prothrombin G20210A   Хетерозигот      
Мутация в ген за Фактор V Leiden   Хомозигот по нормален алел      
Алелна специфичност на PAI - 1 4G/5G   Хетерозигот      
мутация MTHFR A1298C   Хетерозигот      
мутация-MTHFR C677T   Хомозигот по нормален алел   

Благодаря предварително  bouquet

# 567
  • София
Здравейте момичета,
изчетох темата и пак не ми стана ясно какво значат моите изследвания. Може ли коментар? И нужно ли е да се пускат допълнителни изследвания?

Мутация в ген за Prothrombin G20210A   Хетерозигот      
Мутация в ген за Фактор V Leiden   Хомозигот по нормален алел      
Алелна специфичност на PAI - 1 4G/5G   Хетерозигот      
мутация MTHFR A1298C   Хетерозигот      
мутация-MTHFR C677T   Хомозигот по нормален алел   

Благодаря предварително  bouquet
И моите са подобни,най-вероятно ще си на Аспирин Протект до положителен тест за бременност и после на Фраксипарин/Клексан.
Мисля че е достатъчно това,което си изследвала.
 Моля,напиши ми какво са ти казали лекарите и на теб след консултация.
Ти защо пусна изследване за тромбофилии,след аборт ли си,или проблеми със забременяването имаш?

# 568
Означават тромбофилия, т.е. повишена склонност към образуване на тромби и съответно сърдечн-осъдови инциденти. Затова и задължително профилактика по време на бременност и след раждане, както и в други рискови ситуации - операции, травми, залежаване и др. Противозачатъчните (особено тези с естроген и прогестерон) са абсолютно забранени. Като се има предвид това - нищо страшно! Успех!
П.П. От тестовете за тромбофилия не виждам резултат за антитромбин, протеин С и S.

# 569
Много благодаря за коментарите. bouquet

Момичета не ми стана ясно, дали имам проблем с усвояването на ФК, и витамин Б? Или за тях трябва да пусна други изследвания? newsm78

Има ли значение за антитромбин, протеин С и S в кой ден от МЦ се пускат, и стимулация с кломифен би ли повлияла?

easy rider, защо естрогена и прогестерона да са забранени? Аз за трансферите ми бях стимулирана с естрофем и климара (в огромно к-во) и след трансферите на утрогестан и фраксипарин. А за прогестерона при мен е немислимо, аз имам проблем с МЛ едвам я докарваме до критичния минимум. #Crazy newsm78

Общи условия

Активация на акаунт