MTHFR генна мутация

• 166 575
  • 850
  •   1
Отговори
# 585
Здравейте, момичета.

Искам да попитам дали някоя от вас е имала завишени стойности на RDW-SD по време на бременност и как се справихте или просто ако знаете дали е много тревожно?
Лекарката ми каза да не се занимавам с това, ама да питам и вас. Благодаря

# 586
  • София
Здравейте момичета, моля за коментар. Пациент съм на доц. Русев.
Скрит текст:
Антифосфолипидни антитела
Скрининг АФАТ        2.4 /Neg/    N<5
Анти-в2GPI-IgG      2.2 /Neg/     N<5
Анти-в2GPI-IgM      2.1 /Neg/     N<5

Имунофенотип, NK активност и тромбоцитно –левкоцитни агрегати
Общи Т-лимфоцити CD3*                                81.2     67-76
NK-клетки   CD3-56*                                 16.8              2 - 13
% CD16-NK от всички NK   CD3-CD16-56*    19.5      6.5 – 13.5
NK клетъчна активност                                 9.8        N<10%
NKa в присъствие на IVIg      7.5   Понижение на активността мин. с 10%
NKa в присъствие на Intralipid      6.9  Понижение на активността мин. с 10%
Тромбоцитно-левкоцитни агрегати (небременни)   CD41a*CD11b*   2.4   до  1.6%

ДНК Анализ
Фактор  VLeiden (c.1691G>A, p.Arg506Gln)  G/G Хомозигот по нормалния алел
Фактор II (Протромбин) (F2,20210G-A)       G/G Хомозигот по нормалния алел
PAI -1 4G/5G                                            5G/5G Хомозигот по нормалния алел
MTHFR rs 1801133 (c.677 C>T, p.Ala222Val) C/C  Хомозигот по нормалния алел
MTHFR rs 1801133 (c.1298 A>C, p.Glu429Ala) C/C  Хомозигот по мутантния алел

Препоръчано ми е след лапаро да изследвам Ембриотоксини.
Заключение: Повишени популации на НК клетки. Повишени ТЛА. Хомозигот по мутантен алел MTHFR.
За вливане на 5 мл. Интралипид. АП по 1т. през ден преди и по време на Б. След положителен тест да се включи Фраксипарин /или Клексан/ 0.4 през ден, при динамично следене на антикоагулантната терапия / 3-та седмица/. Прием на МЕТА ф.к.

Благодаря  bouquet

# 587
Освен завишени НК клетки, генотип 4G/5G ли виждам, че не мога да се ориентирам така >?

MTHFR rs 1801133 (c.1298 A>C, p.Glu429Ala) C/C  Хомозигот по мутантния алел

Това не е ли неусвояване на  Б 12 ?
Дано се включи SAB-f, мисля тя има същата мутация.
Ако не - пиши й на лични.

bouquet

# 588
  • София - Варна
Това е неусвояване на фолиевата. Имам я същата, само че хетерозигот.
За Б12 е MТRR.
Цитат
генотип 4G/5G ли виждам, че не мога да се ориентирам така >?
PAI -1 4G/5G                                            5G/5G Хомозигот по нормалния алел
Не. Няма проблем тук. Няма тромбофилия според тия резултати от ДНК анализа.

# 589
И аз съм с хомозиготна мутация на А1298С на MTHFR. И тя, както и С677Т, влияе (разбира се, не е задължително да се стигне до реален проблем, точно както не е задължително да направите тромбоза с някой от другите фактори) на усвояването и на фолиевата киселина (В9), и на В12. Препоръчително е да се приемат в метилирана форма. Това също е форма на тромбофилия (макар нискорискова сама по себе си), доколкото неусвояването на тези витамини може да доведе до повишаване на хомоцистеина, а той от своя страна вече е значителен фактор за всякакви сърдечносъдови проблеми.

# 590
  • София
Момичета, благодаря за коментарите. ФК и Б12 приемам в метил форма. ФК приемам и органична. Не разбирам как да тълкувам това:
PAI -1 4G/5G  -     5G/5G Хомозигот по нормалния алел. Обърках се изследват 4G/5G, а резултат 5G/5G.

# 591
4G и 5G са двата алела, затова така се отбелязва (също като С677Т - С и Т, А1298С - А и С. ). Хомозигот по нормалния алел (5G/5G) означава, че нямаш никаква мутация в този ген и всичко е наред. Хетерозиготната мутация е 4G/5G, а хомозигот по мутантния алел е 4G/4G.

# 592
  • София
easy rider, благодаря за коментарите.  доц. Русев ми каза, че съм в рискова група, защото този ген ми е предаден и от двамата родители т.е. постоянно трябва да приемам АП. Същевременно чета, че АП не безобиден,  сложна работа.

# 593
Не разбирам. Aко преписваш вярно изследванията и си хомозигот по НОРМАЛЕН алел по PAI, по този параграф проблеми нямаш - и двамата ти родители са ти предали нормалния ген. Мутантни гени са ти предали по MTHFR. Там може да се каже, че си в рискова група, доколко АП е подходящ точно за този случай не мога да кажа.

# 594
Аз си мисля, че изследването е за 5G/5G, а при нея е излязло 4G/5G. Иначе защо ще го пишат ?
Ама пък защо от двамата родители .... или е имал предвид и другата мутация  newsm78 newsm78 newsm78

# 595
  • София
Не разбирам. Aко преписваш вярно изследванията и си хомозигот по НОРМАЛЕН алел по PAI, по този параграф проблеми нямаш - и двамата ти родители са ти предали нормалния ген. Мутантни гени са ти предали по MTHFR. Там може да се каже, че си в рискова група, доколко АП е подходящ точно за този случай не мога да кажа.
Не съм го обяснила ясно, за което се извинявам. MTHFR rs 1801133 (c.1298 A>C, p.Glu429Ala) C/C  Хомозигот по мутантния алел ми е предаден и от двамата ми родители. Явно пак ще трябва да посетя доцента, защото съвсем се обърках и не ми става ясно защо трябва да приемам постоянно АП.

# 596
Аз си мисля, че изследването е за 5G/5G, а при нея е излязло 4G/5G. Иначе защо ще го пишат ?
Ама пък защо от двамата родители .... или е имал предвид и другата мутация  newsm78 newsm78 newsm78
Защото генът и изследването се наричат така. 4Г и 5Г са двата алела - нормален и мутантен. 4г/4г значи два мутантни алела, 5г/5г - два нормални, 4г/5г - един нормален и един мутантен. Същото важи за много други генетични изследвания - както дадох за пример, при С677Т варианите са СС, ТТ и СТ, при А1298С - АА, СС и АС.

Не съм го обяснила ясно, за което се извинявам. MTHFR rs 1801133 (c.1298 A>C, p.Glu429Ala) C/C  Хомозигот по мутантния алел ми е предаден и от двамата ми родители. Явно пак ще трябва да посетя доцента, защото съвсем се обърках и не ми става ясно защо трябва да приемам постоянно АП.

Аа, това вече е друго. Както писах по-горе, това, колкото и да се твърди, че е "само" нарушено усвояване на ФК и В12, си е форма на тромбофилия. Дали трябва да се пие АП и доколко той е ефективен в случая, не се наемам да коментирам; в медицинската литература има доста противоречиви мнения по въпроса. Във всеки случай е разумно да се прави профилактика (напр. с НМХ) при бременност, след раждане и при други рискови ситуации. Това, което е задължително дори извън рисковите ситуации, е да се следи нивото на хомоцистеина.

# 597
  • София
easy rider, хиляди благодарности за търпението, с което ми отговаряш Hug Сега вече ми се изясни резултата от изследването. Нивото на хомоцистеина как, къде и на колко време се следи? bouquet

# 598
Няма за какво  Hug
Хомоцистеинът се изследва в повечето лаборатории на гладно; обикновено е достатъчно веднъж годишно, ако няма отклонения; ако се измери повишен хомоцистеин, се налага консултация със сериозен хематолог и най-вероятно терапия с ФК и В12, както и често следене.

# 599
  • София
Няма за какво  Hug
Хомоцистеинът се изследва в повечето лаборатории на гладно; обикновено е достатъчно веднъж годишно, ако няма отклонения; ако се измери повишен хомоцистеин, се налага консултация със сериозен хематолог и най-вероятно терапия с ФК и В12, както и често следене.
С доц. Русев не сме коментирали хомоцистеинът. Предстоят ми изследвания, така ще пусна и хомоцистеин, а за приема на АП продължавам да събирам мнения. Още веднъж хиляди благодарности за полезната и изчерпателна информация bouquet

Общи условия

Активация на акаунт