Машина за хляб-26 част

  • 55 809
  • 744
  •   1
Отговори
# 525
  • Мнения: 577

Сега така и така цопнах неканен тук барем да взема да отговоря на няколко питания.


Айде добре си се завърнал!   bouquet Липсваш ,бе човек! И не се прави на ощипана мома,една седмица пишем лозунги тук да се появиш.
Прочете ли ми  благодарствения пост към теб!  Flutter   chef Чуден стана хляба с айрян,краве масло,до килограм.........преди час пак сложих един да става.  Wink

# 526
  • Географският център на България-Габрово
  • Мнения: 593
Бря дядо Хаджи  как ще ти се сърдим.Та ти изгря на небосклона  като ясна месечинка,толкова те чакахме да се появиш.Липсваха ни твоите писания и обясняние.Нали утре е ден за прошка нека всички си простим волните или неволни забележки ,пускани тук в тази НАША темичка и продължим дружно напред да сътворяваме чуднотийки.

# 527
  • Мнения: 22 867
Бря дядо Хаджи  как ще ти се сърдим.Та ти изгря на небосклона  като ясна месечинка,толкова те чакахме да се появиш.Липсваха ни твоите писания и обясняние.Нали утре е ден за прошка нека всички си простим волните или неволни забележки ,пускани тук в тази НАША темичка и продължим дружно напред да сътворяваме чуднотийки.

Ей, обичам го тоя форум точно заради тоя творчески дух на взаимопомощ. Hug dunia53bouquet  bouquet  bouquet!

# 528
  • Плевен
  • Мнения: 97
И аз много се радвам че си тук дядо Хаджи ,добре дошъл. Hug Hug Hug Hug

# 529
  • София
  • Мнения: 8 504
Айде сега не ме карайте да се изчервявам.
Не е дошъл папата.  Laughing

# 530
  • Мнения: 1 741
Аз се запасих с една кутия суха мая Юва! Joy Ми то иначе през ден по 2-3 пакетчета ми писна,та сестра ми ми взе на цена на едро! Wink
Също искам да похваля едно брашно-5кг. са 3,10лв. пише "Мелничен комплекс Дупница",но не знам къде го продават в големите градове.Аз го взимам тук,в Костинброд.Вече второ чувалче взимам. Peace
За утре съм решила да приготвя някоя пита,но още не знам коя.Ще се разровя да избера нещо.Баницата ще я пропусна. Whistling
Дядо,кой пък ще се сърди,че си тук?!! Naughty  Hug

# 531
  • Мнения: 652
Здравейте всички.
Чета ви доста отдавна, а откакто се сдобихме с машина за хляб, много съм редовна в темата. Вчера ме заинтригува хляба на Линдан, даже въпроси имах, инфо търсих, но не намерих еднозначен отговор. Ще си позволя да попитам отново специалистите и ще бъда благодарна за всяко указание. И въпросите ми са следните: кога е удачно да се намаже хляба с яйце, вода или др. и да се поръси със семена и тн. В началото на печенето ли?
Питането ми е провокирано от втория въпрос: Правих един хляб с лук - ще напиша рецептата. Намазах го с мокла четка в края на втасването и поръсих със слънчогледови семки. Хляба хлътна. Подозирам, че не това е причината, но искам да чуя по-компетентно мнение, т.е. вашето.
Самият лучен хляб се изпече, но беше с гъбеста структура, стоеше като мокър (може би е от количеството лук?). Ето и рецептата:
вода - 250 мл
масло - 1 сл
сол - 1 сл
захар - 2 сл (аз сложих 1 и половина)
голям нарязан лук - 1 глава (използвах средна глава, но беше по-воден, наричат го "египетски")
брашно - 540 гр бяло (аз сложих 3 големи чч бяло и 1 чч царевично)
суха мая - 1 чл (аз сложих 1 чл с връх)
Подозирам някои слаби моменти - брашното, маята, лука...
Пекох на основна програма - 3 часа
Драго ще ми бъде да ме насочите. Благодаря предварително.

# 532
  • Мнения: 767
Чета и ми става едно хубавоооо на душата. newsm47 Благодаря ви, мили хора! newsm51
Аз съм ЗА предложението на дядо хаджия - онлайн приготовление на тутманици.
shedi , много малко ми се вижда маята на мен. И отношението течност - брашно също ми е странно, но да се произнесат по-вещите.

# 533
  • Мнения: 577
petu6ka63 ,нямаше ли козунаци да правим  newsm78 Ама ,като сте рекли тутманик такова  да е.Аз си мислех козунак -за да направим една генерална репетиция за Великден  Wink

# 534
  • София
  • Мнения: 8 504
Здравейте всички.
...
Подозирам някои слаби моменти - брашното, маята, лука...
Пекох на основна програма - 3 часа
Драго ще ми бъде да ме насочите. Благодаря предварително.

Рецептата си е добра. Я кажи сега като замеси тестото какъв вид имаше. Демек меко твърдо и т.н. нали. Следващия път ако лука е от мокрите видове прибави една две супени лъжици брашно.

Провери после програмата и виж кога тестото е удвоило обема си. Ако е много преди края на втасването значи на тази програма тестото превтасва и трябва да го имаш в предвид. Даже аз до някъде си мисля, че имаш по скоро превтасало тесто, поле вида на хляба е много близък до хляба с мокро тесто.

...
И отношението течност - брашно също ми е странно, но да се произнесат по-вещите.

Теорията твърди, че съотношението течности към брашно трябва да е грубо казано 1:2.

petu6ka63 ,нямаше ли козунаци да правим  newsm78 Ама ,като сте рекли тутманик такова  да е.Аз си мислех козунак -за да направим една генерална репетиция за Великден  Wink

Темата за козунаците сто на сто ще се появи в средата на март съдейки по опита от предходните години.

# 535
  • Мнения: 622
Дядо Хаджия, няколко дни нямах компютър и малко изпуснах темата, но наскоро имаше снимка на кекс с тиква ако не се лъжа... Дал ли си рецептата да я търся назад из страниците?

# 536
  • Мнения: 767
Жу , аз съм на линия и за което има повече желаещи, се включвам. Пък и днес цял ден ям прелестния си козунак и не мога да му се нарадвам. Embarassed Embarassed Ноооо, както казва max mama, време е за нови предизвикателства.
Дядо хаджия, в рецептата, която правя аз течността е 280-300мл, а брашното 500гр. Но пък рядко правя хляб само от бяло брашно. Не, че нямам провали, но пък и много успехи са ме зарадвали.  Аз още чакам рецептата за хляб с ябълки.

# 537
  • София
  • Мнения: 8 504
Аз публикувам рецепти само и единствено когато съм ги правил поне два пъти и резултатите са добри.

За съжаление моята измишьотина кекс с тиква съм правил само един път, а хляба с ябълки, който е по рецепта на баба та на моята съпруга е правен само един път от нея.

# 538
  • Мнения: 2 214
Дядо Хаджия кой ще ме обвинява бе, та те ще ме черпят newsm44

# 539
  • София
  • Мнения: 8 504


Така се вижда май по-добре.

Общи условия

Активация на акаунт