Алтернативна козметика - 3

• 60 821
  • 738
  •   1
Отговори
# 450
  • Pb
Някой беше питал за отзиви за карамфиловата паста за зъби. Реших да пробвам преди известно време. Не можах да намеря хума в кварталните магазини, а и тя не е най-важната  в рецептата, за това сложих сода за хляб за спойка. Содата не ми понесе като вкус (особено като търкам езика, направо ми се гади от нея), за това реших до набавянето на хума да четкам само със смления карамфил. Да ви кажа никак не е зле като усещане - зъбите чувствам как се почистват, започват приятно да скърцат "на чисто" при търкане с пръст, а самия карамфил действа освежаващо на дъха. Малко неудобство е, че частици от карамфила се набутват м/у зъбите и след процедурата е добре да огледате усмивката в огледало  Laughing

А някой пробвал ли е да натрива мишниците с лимон? Жените в някоя топла страна знам, че използваха този начин, обаче все ме домързява да пробвам.

# 451
И какво мислите за продуктите на "AVIA" - с хума? Аз ползвам шампоан, балсам и душ-гел, и съм много доволна, но уви - не съм ги проверила още  Crazy
Аз също питах ,че съм чувала доста добри отзиви вече,но така и не съм ги пробвала ,нито проверявала.
От къде ги купи?И може ли да напишеш съдържанието да речем на шампоана?

# 452
Здравейте!
Чета ви редовно, но не пиша, защото не съм много наясно с нещата. Simple Smile Имам 2 въпроса и ще съм благодарна да ми отговорите:
1. Може ли да ме насочите къде да прочета за вредата от слънцезащитните кремове или пък вие да ми обясните. Доскоро си мислех, че са много полезни и задължителни, тук за първи път прочетох за някакви негативи.
2. Купих си био-крем за лице с еделвайс. Това, че е био означава ли, че е ОК откъм съдържание или трябва да се гледат и съставките му, за да се каже дали е добър.
Поздрави!   bouquet

# 453
Ето за слънцезащитните кремове.

# 454
Здравейте!
2. Купих си био-крем за лице с еделвайс. Това, че е био означава ли, че е ОК откъм съдържание или трябва да се гледат и съставките му, за да се каже дали е добър.
Поздрави!   bouquet

Това, че пише "био" мен не ме успокоява - винаги чета етикета  Peace

# 455
МДа, това че има сертифициращ знак, не значи че състава е о.к.Може да няма парабени, но пак да си има химийка.
Понякога такъв знак се слага защото вътре има няколко Био екстракта или съставки, а останалото пак е кофти.
Аз също винаги гледам пълния състав.

# 456
Благодаря за отговорите!  Hug
Аз освен парабени друго не знам какво да избягвам, но ще попрочета.  Peace

# 457
И аз чета целия цъстав, но половината неща са ми непознати. Как знаете всичко какво означава или проверявате някъде?

# 458
И аз чета целия цъстав, но половината неща са ми непознати. Как знаете всичко какво означава или проверявате някъде?

Постепенно се научава. Иначе, всяка съставка, както и цял продукт, си ги проверявай в cosmeticdatabase.

# 459
На мен също повечето са ми непознати. Понякога изписвам съставката в Гугъл и чета, също ползвам cosmeticsdatabase. Във връзка с измиващите средства /шампоани, гелове за лице/ съм си запазила следното - Sofi от темата "За добрата козметика":

"За измивните ексфолианти и въобще каквито и да е измивни за лице според мен най-важно е да е колкото се може по-мек пенителя. Агресивните пенители са изключително дразнещи кожата (дори и за коса трябва да се избягват).
Много търговски продукти обаче ги съдържат.

На първо място това ca Sodium Laureth Sulfate (може да се пише и Sodium Lauryl Ether Sulfate) и Sodium Lauryl Sulfate.
Всички други са по-добре от тях като едни от най-добрите са: съдържащи в името си думите Succinate, Sarcosinate, Glucoside, Betaine...

Има огромна разлика в цената на различните пенители, в пъти!
Евтините са композирани от 3 пенителя - SLES (Sodium Lauryl Ether Sulfate), Cocamide DEA, Cocamidopropyl Betain - между 5 и 8 %, готварска сол -1.5-3 % за състяване, за да станат перлени се слага глицерил стеарат (1 %), за да са млечни - стирен/акрилатна дисперсия, може да има багрило, аромат и консервант - бронопол или едно дълго наименование, завършващо на тиазолинон. Първият пенител е много силно пенещ, но и много алкален (натриева сол е) и агресивен, дразни адски очите. Познават се, че след водата е първия пенител и веднага след това е солта.
Такава маса е около 30 ст/литър.
Средната класа могат да имат Сукцинати, триеатаноламинова или амониева сол на първия, Кокоглюкозиди, имат екстракти.
Скъпите имат вече и кондициониращи съставки като силикони, гуар-квати, поликватерниуми -PQ (но не поликватерниум 7), въобще са от по 15-20 съставки.
За мен най-добрите са емулсионните - такъв беше стария Пантен, но вече не: при тях има маслена фаза като най-често цетилов алкохол (винаги присъства в балсамите): освен доброто измивно действие на косъма трябва да се мисли и за скалпа. Имат финна стабилна пяна, елегантно усещане върху косата и кожата.
Разбира се, и скъпите могат да имат от общите пенители, но като правило те са доста по-назад в списъка със съставките, солта е в минимални количества, а може и въобще да няма - тогава различните пенители се сгъстяват едни други, има натурални гуми като ксантан, най-различни неща, които маскират недостатъците на косъма - той като 100 % мъртви клетки ВЪОБЩЕ не подлежи на подхранване.
Балсамите и те като шампоаните имат евтини, съответно не толкова ефикасни и дразнещи съставки (цетримониев хлорид), има и доста по-добри - бехетримониев хлорид, кватернизирани целулози (PQ 10, PQ4, PQ48), стилизиращи съставки - природни полимери, за обем, за блясък.
Маските са по-гъсти балсами, кремообразни.
Хубавите балсами и маски не могат да минат без квати и силикони (ДИМЕТИКОНИ- полиДИМЕТИлсилиКОНИ).
За дългата коса косъма трябва да бъде "обгрижен" от началото до края: за корена - диметикони, за дължината в средата - квати и гуми, за върховете – амодиметикони."

Виждам, че I see you е отговорила вече. И аз това исках да напиша, че постепенно се научават  Peace .

# 460
  • Pb
Благодаря, Palia, това инфо направо ще го разпечатам, да е винаги в мен.

# 461
Много полезно, Palia  bouquet
И аз май ще трябва да си го принтирам, че понякога просто се губя в съкращения... Похвалих тук едни гел за лице преди време, помня че пенителите му бяха от качествените, но ще проверя довечера подробно какво съдържа и пак ще пиша...

# 462
Вие ме разбихте с това, че се научават. Ако седна да уча и съставките на козметиката, може въобще да не ставам от компа. И аз проверявам в козметикдейтабейз, но там не винаги има всички продукти. Понякога някой продукт има лош рейтинг, защото някоя съставка е етерично масло, предизвикващо алергии, а не че е вредно за здравия човек.

Palia, мерси за инфото. Сега ще си огледам шампоаните какво съдържат. На моите пише без силикони, а чета, че хубавите не минавали без тях. Мислех, че силиконите са вредни.

# 463
Soleil, не че ще седнеш да зубриш  Mr. Green И аз не съм. Просто идва с опит, натрупване на знанията, щом се интересуваш от по-безвредни варианти. Има няколко групи най-вредни вещества в козметиката:

минерални масла (разни parafinum)
Phormaldehid - консервант (не помня обаче под какво име се маскираше като съставка)
Propylen Glycol
SLS, SLES (Sodium Laureth Sulfat и подобно звучащи)
Disodium EDTA
Urea
парабени
фталати (парфюми, пяна и гел за коса, лакове за нокти)
Триклозан (в продукти, които се хвалят за антибактериални )

Сигурно пропускам нещо.

Колкото до CDB - и аз в началото гледах само оценката. Обаче после се отворих и на това, което казваш за етеричните и студенопресовани масла - че ги оценяват, заради евентуална алергия.

Също така ги хванах за една марка козметика, че са я оценили като супер безвредна (не помня колко точно, но в зеленото беше). И понеже ми беше интересен съставът (че го хвалеха за чудодеен едва ли не) го заразглеждах по-внимателно. И какво да видя - понеже не са намерили пълен списък на съставките в нета, са оценили продукта само по "key ingredients" от информацията на официалната страница. А в тези ключови съставки, дори не активни, се сещате, че попадат само хубавите неща.

Та така... От тогава гледам подробно.

# 464
Soleil*, за силиконите и аз така съм чела. Но цитата е от темата "За добрата козметика", а там не се обсъжда алтернативното/безвредното - с такова впечатление съм останала. Обаче има много ценни съвети и информация, които си запазих.

На мен проблем са ми измивните средства. Като прочетох няколко пъти информация за SLES и другите пенители няма начин да не го запомня. А и в магазините от любопитство оглеждам етикетите - основния извод, който направих е, че масовите шампоани съдържат съставките и то в същия ред описан по-горе /вода, SLES, още един-два пенителя и бум сол NaCl май беше  newsm78/, а това много изсушава кожата.
Все още не съм намерила шампоан, който да е без SLES и да ми измива добре косата.

Общи условия

Активация на акаунт