Мораториумът за ГМО - ПЪРЗАЛКА ЗА НАРОДА! НОВ ПРОТЕСТ - 11.02.10

• 52 544
  • 1 510
  •   1
Отговори
# 75
Изгледах клипчето. Страшна наука, страшно нещо! Аз ако така си правих експериментите, нямаше да имам нито една публикация! Мамка им!
Някой може ли да даде имената и местоработата им? Кой от кой университет е?

Единият е ДОЦ. БОЖИН БОЖИНОВ, декан на Агрономическия факултет от Аграрния университет в Пловдив.

Друг един, онзи с лицето с белезите от началото на клипа - ПРОФ. ИВАН МИНКОВ, декан по науката в Пловдивския университет.

Вижте какво казва последният на последното засега съвместно заседание на двете парламентарни комисии:

Цитат
Що се отнася до 30-километровата зона, няма абсолютно никаква разумна причина за нея. Специално за разрешените култури, единствената разрешена култура в Европа е царевицата, тя няма близкородствени видове и родове в България, нито в Европа. Замърсяването в околната среда както в полетата, така и в защитените райони е изключено. Тоест аз мисля, че тази наистина неразумна граница трябва да бъде премахната и трябва да останат тези отстояния. Дори казвам, че те са големи, но така или иначе, щом са предложени, биха могли да останат. Но нека да бъде поправено това безумие, което беше прието в първия вариант на закона преди години и което на практика, трябва да знаете, че ако оставите тази граница, няма друга нужда да правите никакви други забрани за извеждане във външната среда. Всякакви други забрани са излишни. Само ако това оставите вие ще направите безсмислено извеждането на генномодифицирани организми в България. Пред около две години аз изнасях един доклад пред доста широка аудитория, където бяха и хора от парламента. Показах им една карта на България, на която ако сложиш един кръг с диаметър 60 километра, защото радиусът е 30 километра, а диаметърът – 60 километра, само в Черно море могат да се отглеждат такива растения. Просто няма място в България.
Тоест, от името наистина на учените, които се занимават с това, все пак имаме известна претенция, че дълго време сме се занимавали и знаем какъв е механизмът, ви призовавам да махнете тази граница то 30 километра. Благодаря Ви.

# 76
# 77
Жената, която толкова разпалено викаше, че не иска отрова в храната и лоши политици да решават какво ще яде, просто използва за емоционални изяви времето, което можеше да се използва за изнасяне на факти.

Да бъдем честни и да признаем, че каза нещо изключително важно- че протестът няма цвят! Каузата не е политическа! !
Хората трябва да го знаят и те го чуха. Wink

Последна редакция: сб, 06 фев 2010, 21:04 от СпирОлина

# 78
Сега на тая кълка ли да лежим?
Че предишните едикакво си.

Няма време за разправии с предишните.

Малко кръшване встрани и ей ти цяла Добруджа с модифицирана царевица - нали в ЕС гласуваха още три вида царевици-мутанти да бъдат допускани в ЕС с подкрепата на нашия мазен-мазен земеделски министър?

А ние ще си нямаме буферни зони.

Върху тия царевици България ще спусне ли предпазни забранителни клаузи?
Защото каквото е разрешено там, е разрешено на практика и тук.
Май че изобщо не.

# 79
Следя темата отдавна, без да твърдя, че съм абсолютно запозната с всичко. Но "даването на ГМО като фураж не е опасно"-това е абсурд, та чак да се чудиш от пълна липса на разум и информираност ли е казано или се надяват, че на слушащите им липсва разум и информираност..Пуснах СМС-а, защото нямам възможност да ходя по митинги и да участвам активно.

# 80

Малко кръшване встрани и ей ти цяла Добруджа с модифицирана царевица - нали в ЕС гласуваха още три вида царевици-мутанти да бъдат допускани в ЕС с подкрепата на нашия мазен-мазен земеделски министър?

Тук според мен не си права. Защото тази царевица, за която и Найденов е гласувал, е фураж, а не жив организъм. Не че защитавам гласуването му, но тя не може да се сее. Което пък не значи, че не е е опасна за животните и оттам - за хората...

# 81
Защото тази царевица, за която и Найденов е гласувал, е фураж, а не жив организъм. Не че защитавам гласуването му, но тя не може да се сее.

Хм, може ли да поясниш думите си? Какъв е този фураж, който не може да се сее?  Crazy

# 82
Цитат
Изпуснал съм предаването, ще гледам запис. Обади ми се дежурната ни колежка, за да ми разкаже за глупостите на Нона. Според мен сме на прав път, щом с толкова слабо наше включване тя се е объкала толкова много. Мисля, че колежката ми е хванала правилно посоката
:

За съжаление не всички, които гледат това предаване са в час като нас, че Нона говореше глупости.

Глупости, ама с такъв апломб, че отстрани, за незапознатите надълбоко с материята сигурно е изглеждала убедителна.

# 83

Тук според мен не си права. Защото тази царевица, за която и Найденов е гласувал, е фураж, а не жив организъм. Не че защитавам гласуването му, но тя не може да се сее. Което пък не значи, че не е е опасна за животните и оттам - за хората...

Добре де, тоя фураж нали се получава от ГМО царевица, която е жив организъм?

Тя къде се сади?

# 84
Защото тази царевица, за която и Найденов е гласувал, е фураж, а не жив организъм. Не че защитавам гласуването му, но тя не може да се сее.

Хм, може ли да поясниш думите си? Какъв е този фураж, който не може да се сее?  Crazy

Aу, ами той ми каза после, че бил преработен някакъв. В чували, ставал само за манджа за животните. Помислих, че е като онзи, който даваха във филма Food Ltd. Не че и такъв не е вреден де... Ужас, значи и да се сее може? А аз си мислех, че съм в час с повечето въпроси Sad

# 85
http://www.abi.bg/index.php?option=com_staffmaster&view=depa … id=26&lang=bg  

Друг участник в Сеизмограф- Д-р Калоян Костов, научен сътрудник към Научна група  "Биотичен стрес" Агробиоинститут.

Каза в предването: "Предизвикателството към правителството е контролът."  

http://www.abi.bg/index.php?option=com_staffmaster&view=list … id=26&lang=bg

ПРОЧЕТЕТЕ С КАКВО СЕ ЗАНИМАВАТ В ИНСТИТУТА!

Цитат
Открит ден по проект “Биотехнологични подходи в Агробиоинститут в полза на селекцията при растенията” (PlantBioServ)” - декември 2009г.

Цитат
Създаване на колекция от инсерционни мутантни линии  на Medicago truncatula чрез in vitro ре-активиране на ретротранспозон Tnt1от тютюн. Линиите са ценен експериментален материал за идентифициране на гени,  от особена важност за селскостопанската практика.
Генетично модифициране на растения от  сем. Бобови  и род Lycopersicon, с цел получаване на ценни форми за селекционната практикa и фармацията.
Проучване на генетично модифицираните растения на молекулярно ниво.
Създаване на генетично модифицирана люцерна, продуцираща рекомбинатен протеин – човешки лактоферин.
Създаване на генетично модифициран домат, продуцент на фибробластен растежен фактор.
Оценка на  риска при освобождаване в околната среда на трансгенни люцерна и домат и възможностите за ограничаване разпространението на полена (съвместно изследването с Института по зоология и И-та по генетика, БАН)  
Разработване и използване на маркерна система, подходяща за освобождаване в околната среда на ГМ растения, (ген за phosphomannose isomerase), вместо маркерните гени, определящи устойчивост към антибиотици и хербициди (съгласно Директиви на ЕК).

Цитат
Генетична трансформация за повишаване устойчивостта към абиотичен и биотичен стрес при пшеница, ечемик и царевица

Нона Караджова :

Цитат
На практика това което беше в закона за ГМО беше мораториум, тъй като на практика на територията на цялата страна бяха забранени опити.
Ще ви кажа защо са необходими тия научни опити и да ги има и ще ви кажа защо е мораториума и до кога ще е . Тия опити са нужни на нашите учени за да докажат пред ЕК, защото това е процедурата, че те са вредни и това трябва да правят нашите учени.

Е как били забранени опити на територията на страната , пък учените си работят яко.  newsm78 Thinking

Последна редакция: сб, 06 фев 2010, 21:26 от Зи

# 86

Добре де, тоя фураж нали се получава от ГМО царевица, която е жив организъм?

Тя къде се сади?

Не му ли гледахте интервюто?

Цитат:
Цитат
Нуждата от фураж в ЕС е такава, че нито една страна не може без внос на фураж. Така че това се гласува от почти всички страни. И отново подчертавам, касае внос не в България, а допускане в ЕС. А това не касае потребление на храни от хора или разрешение за производство на това в ЕС. Става въпрос за внос обикновено от САЩ.

# 87
според мен тя искаше да каже,че не бива въпрса да се превръща в питически,защото всички живеема тук,а и в крайна сметка БСП са отворили вратичката първи .в тяхното правителство са се опитали да прокарат закона,но не са успели. Мисля,че е права- всичките са един дол дренки. Едните са го свършили до някъде другите го продължават. Сега обаче не е важно кой ,как,какво а да се спре завинаги. Нона мина на оправданието,че налагали промените защото нямало смисъл да чакат пак да заведат процедура срещу България,нищо ,че сега нямало,щяло да има,ако не си свършат работата и тя като министър била длъжна да си върши задълженията на време,а не чак като я подканят ..няма го филма ,не иска да тръгва,нали ви казах,че тези от БТВ не им е чиста работата

# 88

Хм, може ли да поясниш думите си? Какъв е този фураж, който не може да се сее?  Crazy

Aу, ами той ми каза после, че бил преработен някакъв. В чували, ставал само за манджа за животните. Помислих, че е като онзи, който даваха във филма Food Ltd. Не че и такъв не е вреден де... Ужас, значи и да се сее може? А аз си мислех, че съм в час с повечето въпроси Sad

Доколкото си спомням,   при това гласуване е ставало въпрос за допускане на територията на ЕС на още три вида генномодифицирана царевица, освен този единствен, който засега е позволен за посев в ЕС и върху който шест страни са спуснали предпазна клауза.

Ние не сме спуснали такава, защото у нас го нямало този вредител, срещу който тя е устойчива и затова не я садим. Но от новите разрешени откъде си сигурен, че няма да садим?

# 89
Имаме стрък царевица. Когато го орежеш в зелено състояние и накълцаш на дребно за храна на животните, се нарича фураж. Да ме прощават агрономите, ако греша в терминологията.  Peace
Ако оставим растението да даде плод, от който да получим семе, това не го прави по-различно. Различните стадии на развитие не променят факта, че става въпрос за един и същ ГМО. Дали кравата ще яде фураж или царевични зърна, все тая. А и парите, които фермерът брои на фирмата, носител на патента на семената, едва ли са различни...

Общи условия

Активация на акаунт