Машина за хляб-27 част

• 47 594
  • 743
  •   1
Отговори
# 675
ПЕТУШКА,днешното ми хлебче е по рецептата с айрян/знаеш я/ само че малко я намалих,защото на основната пр.опираше в капака.
240 мл айрян/0коло 1,2 малка активия и вода/
1 яйце
2 с л олио+бучка краве масло/слагам немско/
1 2/3 мер.ч л сол
1 с л непълна захар
1 ч л лимонов сок
450-470 гр бяло брашно
1/5 кубче жива мая

Маята +захарта + топла водичка/от тази за айряна/ разтворих и излях в/у брашното

мазах с жълтък+4-5 капки олио и посипах първо дребни тиквени семки след тях сусам

БЪРЗА - 2Р - 2.20 ЧАСА

# 676
lidan , благодаря ти, че изпробва програмата! Аз опитах веднъж с една рецепта на max mama за бърз хляб, но не ми се получи. Абе, аз защо да не си покажа мъките днешни... Blush

# 677
Ауу Петушката не знам колко си се измъчила,ама си е струвало!  bouquet
Макс-мамма ,тази пита е прелестна!  bouquetИ аз много не разбрах как става оформянето newsm78 Blush
Днес правих козунак,да го покажа и тук-
http://www.album.bg/danip/images/21727938/
http://www.album.bg/danip/images/21727991/
Знам си 3 от грешките-докато се замесваше тестото в машината нямах време да го следя и се оказа ,че е останало малко меко-личи си по разлятите плитки.Другата е ,че не го оставих да втаса достатъчно,но трябваше единия да го пращам по разпределение и нямах време.Третата е,че го препекох докато храних дреба ooooh!Да видим другият път дали ще съм си взела поука hahaha
Обаче е много вкусен-по Бързата рецепта на макс-мамма е.Вътре има портокалови корички,стафиди и локум.

# 678
Леле, какви конци се точат от козунака...danip ,  newsm10 Ще взема и аз да пробвам тази рецепта!

# 679
Петушке,добре си се мъчила,я какви вкусни неща си спретнала Peace.
мах-мама вече я поздравих за перфектната питка в другата тема! Peace
Тази плетка на Стаси76 и мен ме е пленила,но аз като я правих не я докарах така майсторски,че я и препекох за капак Embarassed.Ама ще й тренирам още със сигурност.
ето блогът на Стаси 76,впечатляващ е! Peace

п.п.Докато пиша и Данип какъв сполучлив козунак е направила,завидях ти да знаеш Wink!Чудесен е!

# 680
# 681
ето и един царевичен хляб и от мен-стана вкусен.с бяло и царевично брашно-може и да има кусури,но свърши...

разрязах го още горещ...

ще си повторя питането,ако някой иска да обясни-
тук съм преписала една рецепта за пълнозърнест хляб 500 гр:
олио-1,5 ч.л
вода-210мл
сол-1,5 ч.л.
захар- 1,5 ч.л.
брашно- 140,5 гр
пълнозърнесто - 210 гр
мая-0,5 ч.л.

въпросът ми е маята не е ли малко и по-принцип пълнозърнестите хлябове с по-малко мая ли са или с повече?и когато съм правила хлябове ни идват малко безсолни-ако намаля захарта фатално ли е-защо тя винаги е повече от солта?

# 682
nano , хлябчето ти е чудесно!  bouquet
До колкото знам, на пълнозърнестите хлябове се слага повече мая. Количеството и в рецептата ми се вижда много малко. Аз за тесто, в което има около 300мл течност и около 500гр брашно, слагам 1ч.л суха или 1/4к. жива мая. На същото съотношение слагам 1ч.л сол и 1с.л мед или захар, но това вече зависи от вкуса. Солта служи като стопер, а захарта като активатор на маята. Съветът ми е да потърсиш друга рецепта или да почакаш майсторите да се включат!
Ехоооо, къде сте?

# 683
  • София
nano , хлябчето ти е чудесно!  bouquet
До колкото знам, на пълнозърнестите хлябове се слага повече мая. Количеството и в рецептата ми се вижда много малко. Аз за тесто, в което има около 300мл течност и около 500гр брашно, слагам 1ч.л суха или 1/4к. жива мая. На същото съотношение слагам 1ч.л сол и 1с.л мед или захар, но това вече зависи от вкуса. Съветът ми е да потърсиш друга рецепта или да почакаш майсторите да се включат!
Ехоооо, къде сте?

Ааааа тука сме бре. Бяхме седнали на пейката пред дуваря да си похортуваме така нали за некои други работи. Та какво става сега. Я да видим.

На 350 гр. брашно смесено казвате с пълнозърнето дали му е достатъчна половин чаена лъжичка мая (предполагам суха). Ми става то ама ще му трябва бая време да втасване ама си е малко така рисково така да се каже.

Та затова викам аз да я направим на 1 ч.л. може и чаена и половина ама то зависи нали на каква програма ще го правите и като колко втасвания има.

Сега ... за захарта не му се притеснявай много, тя се слага за омекотяване на вкуса на хляба. Тя инак понякога затруднява маята ама когато е повече месенето не е проблем. Тя и солта затруднява маята ама пак да повторя месенето оправя нещата.

# 684
 Дядо хаджия, много студено е още за пейката пред дуваря. Joy Май при козунаците на топло си бил, а? Laughing

# 685
много ви благодаря  bouquet а програмата за пълнозърнест хляб повече втасвания ли има от програмата за бял хляб,че в моята книжка нямам подробни данни,да не кажа никакви... Simple Smile

# 686
Ето една рецепта за пълнозърнест хляб

»
Цельнозерновой фитнес-хлеб

Что нужно:
# 500 г пшеничной цельнозерновой муки
# 7 г сухих дрожжей
# 1 ч. ложка соли
# 2 ст. ложки оливкового масла
# 1 ч. ложка прозрачного жидкого меда

Как приготовить цельнозерновой фитнес-хлеб:

1. Смешать муку, дрожжи и соль. Добавить 300 мл теплой воды, оливковое масло и мед. Замесить тесто.
   2. Тесто выложить в смазанную маслом форму для выпечки, сделать пальцами углубления, поместить в пакет. Убрать в теплое место на 1 час.
   3. Разогреть духовку до температуры 180 С. На хлебе сделать несколько надрезов острым ножом. Выпекать около 35 минут до золотистого цвета и пока хлеб не станет пышным.

Да, Нано, повече втасване има на програмата за пълнозърнест хляб. По-точно - по-дълги втасвания.

# 687
  • София
Дядо хаджия, много студено е още за пейката пред дуваря. Joy Май при козунаците на топло си бил, а? Laughing

Ааааа ний моме сме си облекли кошулите, па я даже и един ямурлук отгоре бех турил, че чекаме и кравата да се отели та да я да не опущим, че ни е първескиня она.

много ви благодаря  bouquet а програмата за пълнозърнест хляб повече втасвания ли има от програмата за бял хляб,че в моята книжка нямам подробни данни,да не кажа никакви... Simple Smile

Определено е повече и с по-кратки премесвания за да може маята да си свърши работа. Обаче в една моя рецепта, която е подобна на твоята маята е с 2 ч.л. Може би там където сте прочели рецептата би трябвало да има и указания за нейното приготвяне.

Между другото каквото и да пише там винаги работете с топла вода, когато ползвате пълнозърнесто или царевично брашно.

# 688
пак благодаря  Heart Eyes а хляб от изцяло царевично брашно ще се получи ли?

аз се чудя на коя програма да пека защото ако рецептата е с 3 чаши бяло брашно,аз например слагам една пълнозърнесто/или друго/ защото моят мъж не обича ''черни''хлябове и аз се опитвам да пробутам и по малко брашно различно от бялото за по-здравословно.пека ги на основната програма-проблем ли е ?

# 689
Аз пека само на основната програма, един път опитах за пълнозърнест хляб и отиде в кофата. Blush И почти винаги смесвам брашната, че хем да е здравословен, хем да е пухкав. Mr. Green

Общи условия

Активация на акаунт