ОБЩ ПРОТЕСТ СРЕЩУ ЗЕС И ЗАКОНА ЗА ГМО - 17ти (сряда) от 9.00 ч.

• 46 850
  • 1 037
  •   1
Отговори
# 855
Абсолютно съм съгласна. Целта на продажниците е очевадна. Очевадно е и това, че досегашния закон не им върши работа. Значи, просто действащия закон не трябва да бъде пипан!

# 856
екоЛили :

Твърдо заставам зад искането да се промени стария закон + промените от писмото на ЕК. Не съм юрист и не зная дали може да се промени курса сега- Може би ако се оттегли законопроекта !.

----------------------

Холограма :

Ако президента наложи вето, може ли пак да искаме промяна  =  стария закон + промените от писмото на  ЕК ?

или

Ако президента наложи вето, може ли да търсим депутат или група депутати с друго контра предложение за изменение на закона на ГМО = стария закон + промените от писмото на  ЕК ?

Последна редакция: вт, 23 фев 2010, 00:26 от Гражданин

# 857
Ей тук има официално качен кратък клип от заседанието, останалите части можем да ви ги препращаме по мейлите, при заявка. Не защото е секретно, заседанието е публично, само от коректност към медията, изчакваме тя да си качи официално клиповете на сайта. В долният линк ще качат всички клипове.

http://vimeo.com/9638017

http://forthenature.org/video/135

# 858
  • София
Нещо ми се губи какво казва сега действащият закон за зоните извън Натура и буферната зона, как е забранено ГМО там?

Ще си повторя въпроса, но спешно ми трябва?

# 859
Нещо ми се губи какво казва сега действащият закон за зоните извън Натура и буферната зона, как е забранено ГМО там?

Ще си повторя въпроса, но спешно ми трябва?

това е стария зякон
http://law.dir.bg/reference.php?f=zgmo-05

# 860
Сега махалото тръгна на обратно. Появиха се доста платени и доброволни поддръжници на "прогреса" и откровени клакьори в прибавка. Има видим спад и умора.

Медиите също са заглъхнали. Цирка с 30-те км. успя и сега протестите изглеждат и ще изглеждат като пренатягане. В неделя един известен модератор ми каза направо:
- "Трябва ми сензация. Ако някой от вашите се запали на площада или се съблечете голи - мога да направя предаване!"

С други думи, измамата сполучи! А сеитбата е на прага. И никой няма да се втурне, както по параграфите на сега действащия закон,така и по тези на новия, да прави проверки какво е било садено, какво се сади, какви са семената разпродавани тук от внос - и от отровителите Монсанто (дори удвоили били продажбите...). Още по малко ще се следи за вноса. Техника няма. На уредите за изродените съставки, горната граница е 2%. Има фирма от Хамбург, продава сензори за уреди с мигновено отчитане...

Писах тук още от началото, че 30км. са нищо и те не трябва да се мерят само от границите на Натура и др. резервати. Нека взи за всико... В този дух:
- А нивите, овошките, лозята - какво става с тях? 30 км. са добре - но само ако са отчетени от границите на всяка нормална нива, засаждения, къща самотна в полето, село и град!

Тогава щеше да е сигурно. Сега: - нъц, ядец един вид! Кукиш, среден пръст за бунаците дето стояхме и под дъжда като мокри псета... Сетихте ли се да свържете препратките у новя проекто-закон? Как там има, например, че щом даден ГМО продукт бил патентован, щяло тайно да се разглежда - тайно от обществеността! Че кой, питам аз, продукт на Чираците на Франкенщайн, не е патентован? Та Те и нашите, човешки геноми вече патентираха, та какво остава за някакви си там семена на Шейтана? Но-о-о-о! - Всички патенти в света са с достъп за всеки желаещ. Така, че тази клауза е изсмукана от пръстите! Ето ви пример за голяма порта, не са оставили само малки вратички в полето! Да, пуснатите подробности по-горе за измененията в проекто-закона са верни. И к'во правим сега? Нищо или още Нещо?

Сега май се потриваме, още чакаме Годо...

Ако сега, на 28-ми не се направи Голямото шествие, с представители на всички НПО-та, сдружения и т.н. - ще духаме Супата. Сварена разбира се от изродени продукти!

Дерзайте!

PS  
1. Във връзка с определени възможности за въздействие, ни трябва връзка с човека дето направи клипа срещу гмо-тата и такава с представителя на Пчеларите, той беше в срядата под дъжда, а после го видях по VTV -трябват ми имената му. Моля за съдействие!
2. Ако организаторите тъдева искат някоя и друга идея за 28-ми - няма да съм стиснат...

# 861
 И Синджента настъпват яко (на това попаднах във Фейсбук)

http://fermer.bg/news/1289/1/mejdunarodnata-selskostopanska-izlo … 10--programa.html

Представяне на листата от хибридни семена за полски култури на фирма "Синджента NK"Място: конферентна зала 1, палата 6О рганизатор: Синджента България ЕООД

Само като видите как долно се прокрадват м/у заседания на тема Биоземеделие...

Цитат от Уикипедия
Цитат
В България съществуват няколко производителя на биогорива, а други тепърва започват. Лукойл обяви на 20.04.2007, че започва монтирането на допълнителна производствена линия с използването на биосуровини.

# 862
Има фирма от Хамбург, продава сензори за уреди с мигновено отчитане...

Знаеш ли коя е фирмата?

# 863
2008-07-25:

МС определи представителите ни в две работни групи на ЕС по генетично модифицираните организми
София, 24 юли /БТА/

МС определи представителите ни в две работни групи на ЕС по генетично модифицираните организми

Правителството определи Цонка Дрянкова за представител на България в ad hoc
работната група към на Съвета на Европейския съюз по
генетично модифицираните организми. Калин Илиев ще представлява
страната ни в групата на шерпите към Европейската комисия по
генетично модифицираните организми (ГМО)
.Това съобщи правителствената
информационна служба.

В момента Цонка Дрянкова е експертен представител на Министерството
на околната среда и водите (МОСВ) в Постоянното
представителство на България към Европейската общност, а Калин Илиев е
началник отдел Координация по въпросите на ЕС в дирекция
Стратегии, координация по въпросите на ЕС и международното
сътрудничество към МОСВ.

Ad hoc работната група към на Съвета на Европейския съюз по генетично
модифицираните организми, която се създава по инициатива на
Френското председателство на ЕС, ще започне работата си през септември т.г.

Тя ще трябва да подготви дебата по политиката на
Общността спрямо ГМО, който е предвидено да се проведе през октомври в
Съвета по околна среда.

По инициатива на Европейската комисия се създава и т. нар. група на
шерпите. Целта е да бъдат проведени политически дискусии по
теми в областта на ГМО.

Честито!!!

Община Кюстендил- свободна от ГМО
   - 23 февр 2010
http://no2gmo.wordpress.com/press-2/

Последна редакция: вт, 23 фев 2010, 08:46 от raphail

# 864
Добро утро на всички! Напълно съм съгласна с предложението на ЕкоЛили за ново отворено писмо. Чудя се дали е възможно да се състави обобщаващо писмо, в което да се изтъкнат нашите искания, но и да се направи кратка хронология на действията на правителството до сега. Може би и да се опишат всички онези случаи на продажба на ГМО семена, опитни полета и т.н, които знаем. Нещо като подробен доклад и да се връчи на Президента. С този акт ще покажем, че сме абсолютно наясно, че ни залъгват, а Първанов ще се запознае отново с проблема. Не знам дали е реално това, но съм уплашена всички усилия до сега да не отидат на вятъра. Трябва да държим твърдо позицията си, такава каквато я е синтезирала ЕкоЛили в примера за писмо. Нека не униваме, моля ви! И протеста да се обяви по-рано, хората да знаят.

# 865
Първият етап от кампанията „Картички за Зелена България до Министър-председателя на Република България” приключи успешно своя първи етап – на 10 февруари се срещнахме и предадохме над 2 000 картички на г-н Бойко Борисов, нарисувани и надписани от деца и родители от всички кътчета на България. По време на срещата той изрази позицията на правителството, че стриктно ще бъде спазено само изискването на ЕК за промяна в закона за ГМО в посока рестрикции в лабораторни условия и без либерализация на режима за освобождаване на ГМО в околната среда.

Нека съберем, за да връчим на Европейския парламент картички, изразяващи желанието ни за чиста природа без генетично модифицирани организми. Картичките да бъдат красиви изгледи от България, снимки или ръчно приготвени и изрисувани, с текст по избор – позитивно послание, с надежда и вяра в бъдещето на нашата родина. Можете да ги “произведете” лично, с децата си, в детската градина, в училище, десетки и стотици…

Да покажем на г-н Барозу, председател на Европейската комисия, категоричната позиция на българите по отношение на ГМО! Да поканим евродепутатите да опитат българските плодове и зеленчуци, да вкусят нашия хляб и мляко! Да дегустират уникални български сортове вина! Да усетят аромата на българската роза, българската пшеница, боровите гори и дъхавите поляни!
Ние живеем в страна, в която около 70% от земята отговаря на изискванията за производство на екологично чиста земеделска продукция. Еко земеделието и еко туризмът са нашата най-печеливша стратегия за развитие, както е обявено и от нашето правителство!

Искаме България да бъде обявена за земя, ЧИСТА И СВОБОДНА ОТ ГМО!

Искаме бъдеще за децата ни без ГМО в природата!

Нека на всеки български продукт да има етикет „БЕЗ ГМО“

Срок за получаване: 28 февруари 2010 г.

Изпращайте ги или донасяйте директно картичките на ръка в работните дни между 10 и 16.00 часа на следните адреси:

Получател: „Българска фондация Биоразнообразие”
кв. Банишора, бл.54, вх. Д, ет. 2, ап. 86
София 1233

или на адрес:
„Зелени Балкани”
Бул. “Шести септември” № 160 (в сгpадата на читалище „Ал. Константинов“)
Пловдив 4000

за „Кампания срещу ГМО“

*Kампанията Картички за Зелена България“ се организира от инициативен комитет на родители и е част от общата инициатива на природозащитни, земеделски и граждански организации “БЪЛГАРИЯ СВОБОДНА от ГМО – за ЧИСТА ЗЕМЯ и ЗДРАВИ ДЕЦА”

# 866
Добро утро! Съгласна съм с eisblock и смятам, че е крайно наложително да се направи шествие или протест, напълно задължително е да се проведе подобно събитие в почивен ден и определено да се обяви поне 5 дни по-рано, за да може всеки подкрепящ каузата да имавреме да се подготви.
За съжаление все по-често попадам на подвеждаща информация относно ГМО и за това вина имат подкупните журналисти, сеещи тотална заблуда, целящи да разединят и без друго полюсното мнение в обществото.
Изродите печелят точки и ни считат за съборена стена, само с протест ще им се демонстрира, че не сме победени.

# 867
Хора да ви питам,ако протеста наистина сте го решили за 28 февруари,пуснали ли сте заявление до СО,и защо не е пусната нова тема с датата?!Пак ли ще чакате последният момент?!Действайте!!!

Разбрах че сте пуснали уведомление,но няма време за разпространение..Давайте да действаме,пък ако откажат което не вярвам ще го обърнем в наша полза...Този път наистина трябва да го направим мощно...Мислете и за сценарии!!!
Поздрав!!!

# 868
Eisblock съгласен съм с теб !

Мисля по въпросите ти и стигам до следното заключение:

1. Трябва ни надежда, а не съжаление.

2. Досегашния инициативен комитет си трае ! Възможности - да се събуди и вземе инициативата или да си изберем нов комитет

3. Писмо до Първанов за вето и спечелване на време

4. Отворено писмо разкриващо Гадните Манипулации за подвеждане на обществото

5. Писмо до Европейски институции ( съд, парламент, депутати, ... ) трябва ни ГЛАСНОСТ, МНОООГО ГЛАСНОСТ

6. Протест показващ, че не сме съгласни със статуквото и знаем че ни подвеждат.

Ето така аз виждам нещата.

Никой не иска да си правим нов закон, само искат да си променим няколко думички в закона. Определени кръгове искат нов закон защото им трябва ! Трябва да се говори, да се вика ако трябва, че ни отнемат думата и свободите и има КОРУПЦИЯ. Европа е много чувствителна на това !

Последна редакция: вт, 23 фев 2010, 11:42 от Гражданин

# 869
Хора,искам да ви кажа че сме сами!И на Европата не и пука...след това което се случи в Копенхаген съм наясно че на никой не му пука за това кое е редно,и какво искат обикновенните хора...За това нека се обединяваме в каузите си,и да ставаме все по-силни,да победим големите манипулатори!!!

А иначе както и за ЗЕС,така и за ГМО,войната тепърва започва...Има и други начини,ще пробваме всичко...Нали?!

Общи условия

Активация на акаунт