ОБЩ ПРОТЕСТ СРЕЩУ ЗЕС И ЗАКОНА ЗА ГМО - 17ти (сряда) от 9.00 ч.

• 46 872
  • 1 037
  •   1
Отговори
# 810
slunce_9, айде малко по-полека, ако обичаш.

Ако продължаваш с глупостите си за пълна забрана, можеш да си сигурна, че няма кой да ти обърне внимание.

Айде аман от френетични лозунги и глупости, защото точно те ни изиграха лоша шега да ни мислят за некви пещерняци.
що не вземеш да си побъбриш със Светла от Агролин,май имате какво да си кажете. Глупостите не са от мен, а  от теб,да искаме напълно чиста земя не е никаква глупост,а да смяъаме че някаква си зона от 30 км ще ни спази е наистина глуспост,до кога мислиш ще те пази тази зона,ами от къде ти идва храната на тебе и на животните????? от зоната около натура ли е или от цяла България. Не смятам,че трябва да се връзвам на обидите им за пещерняците,зашото това са точно лозунгите на монсантовците,минават специални обучения на кой наш аргумен как да отговорят,така че моля те недей с тяхните неоснователни обиди да тръгваш,ако действително си от нашия лагер. И в самото начало като пуснах писмото на Да отключим себе си ми писа на лични,че това било крайно и трябвало по-деликатно ,един вид  вместо да изпишем вежди да не извадим очи така,ами да ги извадим,нямам нищо пртотив след като не си позлват очите по предназначение,а именно да гледат истината не да се кривят .... на Диди Баев и на Йотов каза ли им,че говорят глупсоти,щото Баев също твърди,че не може ГМО с не ГМО,а Йотов насмете посланика точно по нашенски без много да си подбира "деликатните" думи.Когато някой иска да обрече децата ни на уродливот му се отвръща твърдо и непоколебимо,а ако гледаме стила на ББ и бой даже ще яде като не иска да чуе..Деликатонстите ги остави за у дома си ,а тука спри да вкарваш хората в заблуда.Вчера случайно попданах на твое изказване,че буфера не оставал и сантиметър непокрита земя........да се чудя да плача ли с тебе или да се смея,кой те е заблудил така жестоко или ти си мислиш че е вярно. Има и други неща- корпорациите значт много добре през какви етапи се минава в страните ,които искат да влезнат и си подбират и стачкуващите организации.Ествествено в началото искат всичко и малко по -малко се отпуска на хората и ние викаме -ураааа, и до като се усетим те са ни взели най-важното което искат,а на един друг етап правят втората крачка. И сега ти с твоите изявления точно в тази посока теглиш,един вид да се раздваме на буферната зона и да не обръщаме внимание ,че стотици хиляди декари извън зоната се ползват за биогориво и биоетанол. Аз не съм съгласна и няма да спра да го повтарям всеки път когато някой заяви,че трябва да се примирим с буфера.Това не е истинска победа. Подкрепям Еко Лили,че битката трябва да е Европа - чиста от ГМО(ГИО) това се казва истинска кауза и истинска  чистота,а не да се предаваме парче по парче. Има вариант,въпросът е да ги накараме да си кажат стратегията за развитие на държавата,ако искат да е чиста както казва мама Петя има вратички и вратички,ако требва ще ги отменяме вид по вид,не се съгласявайте да се сменя стратегически с традиционни култури ,защото знаете какво се крие зад едното и другото понятие. И ХИЧ НЕ МИ ДРЕМЕ ДАЛИ НИ СМЯТАТ ЗА КРАЙНИ ПЕЩЕРНЯЦИ ИЛИ НЕ,ЗАЩОТО ЗНАМ ИСТИНАТА И ТЯ Е ЧЕ ТЕ СА ЕДНИ МРЪСНИ ЛЪЖЦИ ,КОИТО  ПРОДАВАТ  И СОБСТВЕНИТЕ  СИ ДЕЦА И ПРАВЯТ ЗАКОНИТЕ НЕ ЗА ДА СПАСЯВАТ НАРОДА ОТ ПРЕСТЪПНИЦИТЕ,А ДА ЗАЩИТАВАТ  ГОЛЕМИТЕ ПРЕСТЪПНИЦИ И ТЕХНИТЕ ПРЕСТЪПЛЕНИЯ......е,ама няма никакъв шанс да ми внушиш,че не е така или че трябва да се радвам само на частично чиста земя,която след 10 години няма да е
Аз искрено се надявам на теб да няма кой да ти обърне внимание с твоите фалшиви лозунги,а за лошата шега- да има лоши шеги,но те идват от управляващите и от фалшивите протестиращи,които обезверяват народа,определено аз не съм от тях,а ти от кои си??????????????????????????????????????????????????????????????????
Изобщо спора е безмислен и всеки здравомислещ знае,че изхода е САМО ЕДИН-ПЪЛНА ЗАБРАНА

# 811
Не става дума за наказанията по закон, а за реално приложени наказания на тези които нарушават закона. В оня списък дето го копирах от един друг форум, е напълно официална статистика на направени изследвания, открити нарушения, но....НЯМА НАКАЗАНИЯ???? Ето това е проблема, няма наказания....

Напълно си прав, но нали сега ни беше на дневен ред закона за ГМО в околната среда, нарушенията при храните(предполагам този списък имаш предвид) ги поизпуснахме. Или нарочно не ги афиширахме, защото не са предмет на този закон. Обаче проблемът е същият. И да има глоби по закон, как да наложим изпълнението му? Единият начин е да чакаме държавата да се вразуми и да си изпълнява задълженията. Другият начин е ние, гражданите да сме остенчето на инатливото магаре. Как да изпълняваме контрол, ако нямаме права на достъп по закон? Това с НПО-тата към консултативния съвет е добро начало, но е само първа стъпка. И вижте, колко работа се свърши само благодарение на това просто нещо - правото на присъствие при важните решения. Аз искам да има постоянен граждански контрол във всяка РИОКОЗ (за храните) и всяка РИОСВ (за ГМО в околната среда) от поне 2 представителя на граждански организации или просто граждани, които да преминават съответно обучение НА ДЪРЖАВНА ИЗДРЪЖКА и да се въртят на ротационен принцип: един месец тук, друг месец - там. Да имат правото да събират случайни проби от всяко насаждение, особено от "опитните полета" и да ги присъстват на тестването им. Да имат достъп до документацията за извършени нарушения и как тече процесът на санкциониране. Май много се размечтах  Sad. Ама кажете, как иначе да принудим системата да си върши работата?

# 812
    Mama Petya, може би трябва да се  въведат по примера на Greenpeace  ГМ патрули? Полевите тестове не са скъпи( 30$ около). Аз питах тук някой не знае ли в Европа откъде могат да се купят.

Не знам как точно действат ГМ-патрулите, но аз ако имам нива и някакви навлеци ми ровят по нивата, без да имат законното право за това, направо ще ги изритам с парцалите. Хората са достатъчно недоверчиви и наплашени, та почти сигурно ще го приемат като опит някой да ги прецака в нещо. Същото е и с опитните полета - кой ще те пусне да вземаш проби просто така. Трябва да има законово положение, което позволява на представители на граждански организации да вземат проби и да ги дават за анализ.
Освен това самите фермери са ЗАДЪЛЖЕНИ да имат сертификати за съдържание на ГМО, когато става дума за фураж или продукт за хранителни цели. Ние само трябва да следим, доколко се изпълнява това задължение. Няма за какво да плащаме тук 30 долара, там 30 долара. Виждаш колко трудно се събират пари за каквото и да било. Тук говорим за контрол в продължение на десетилетия. Колко време мислиш, ще трае ентусиазмът за даренията? Инцидентно - да, но това не решава въпроса кардинално.

Последна редакция: пн, 22 фев 2010, 19:32 от mama_petya

# 813
Въпроса не е в тестовете, а в НАКАЗАНИЯТА. Това трябва да ви е ЦЕЛ НОМЕР 1. ЗАЩО НЯМА НАКАЗАНИЯ?????
Знаете ли колко примерни ще станат всички като им друснат глоба от 1 милион лева Simple SmileSimple SmileSimple Smile
абсолютно,но и ясни забрани по видове и по причини,че не са доказали безвредността си,а ние имаме други данни,а тази лаборатория дето я говори Караджова кой е дал парите за нея и колко е независима??? някой има ли информация?

# 814
Вижте нещо интересно http://harmonypragma.com/GMO.htm

Цитат
За ГМО и още нещо!!!

На път е да приключи поредния фарс в българското гражданско общество. Това нещо дето хем го има хем го няма. Без значение кое от двете, но в днешния му вид всеки може да го ползва както си иска, да го манипулира както си поиска и да чрез него да постигне това каквото си е намислил.
Всеки проблем се решава само тогава, когато не създава други проблеми. Това е изкуството да решаваме. Това е първичната същност на прагматика и понякога единствено тази философия може да даде вярното решение, защото не се влияе от чужди страсти и емоции, а разсъждава пряко върху ясните и точни сигурни факти, които за всеки отделен случай са даденост.
На последното заседание на КОСВ – (18 февруари) се състоя поредната манипулация върху “Българското гражданско общество” (БГО). Театралната трупа “Манева и сие” изигра перфектно своята партия, та публиката състояща се ат БГО ръкопляска на умело подхвърлената им залъгалка. Бебето ГМО захапа биберона и млъкна?

Какво стана?:

Нека първо да припомним нещата като сложим точно фактите.: Имаме закон за ГМО, с който се забранява “освобождаването в околната среда и пускането на пазара на следните ГМО: тютюн, лоза, маслодайна роза, пшеница и всички зеленчукови и овощни култури (цит. Чл.79). Група народни представители искат промяна на този текст защото противоречал на директива на ЕС, според която е недопустима обща забрана. Това поне е предтесктът. За това сочат и писмо на ЕК в което никъде не само не се иска това, а се настоява за строг контрол върху ГМО в България. Този факт е достатъчен да преценим “че играта започва”. Започна поредния номер “народните избраници”да прокарат в закон нещо за което тези които им дадоха това право (избирателите) са абсолютно против. Вече изтъркан номер приложен при затварянето блоковете на АЕЦ “Козлодуй”. Когато към това приложим и фактите, че се иска намаляване на забранителната зона от 30 км. от “Натура”, намаляване на тежките санкции, както и още промени, които на пръв поглед са маловажни, за всяко хлапе става ясно, че се прокарва нечий интерес. Още повече, че видимо се бърза. Дава се зор промените да станат бързо и другото важно е, че за тях се иска съгласие от гражданското общество!? Явно това е изискване на ЕС и без него няма как да стане. Иначе щяха безпардонно да гласуват. Изготвилият сценария го е предвидил и е решил да получи това съгласие на заседанието на комисията по околна среда. Това се случи на 18 февруари.

Театър в три действия:

Действие първо – “Залък за помияра”.Нарасналото недоволства се “тушира” с обещанието за мораториум – поне за 5 години. Народа се поуспокои, но някой още се съмняват и продължават да “крякат”. Изманипулираха ги като им пренасочиха вниманието от “недопускането на ГМО в България” към отпадането на санкциите, 30 км. зона и забраната в чл.79. и те започнаха да настояват не за чиста България, а срещу това което им предложиха. Забравиха това което искат.

Действие второ – “Керванът върви кучетата лаят”. Докато някой организират протести комисията заседава. Обстановката се “натяга” около отпадането на санкциите и 30 км. зона. Вниманието е само там и протестиращите пропускат важни неща.

Действие трето – “Гамбит” (термин от играта на шах – жертваш пешка – печелиш царица) Заседанието на 18 февруари. Появиха се нови артисти и резултата бе следния: Прие се 30 км. зона да остане. Така недоволните “ се хванаха за палците.” Те дори ръкопляскаха, с което дадоха знак “че се разбраха”. Наблегна се на това и то се записа в стенограмата. Сега върви и разправяй в Европа, че има разногласие. “Гамбитът” ? - За сметка на 30 км. зона отпадна чл.79 – и главната цел бе постигната. Участващите НПО в заседанието бяха залъгани лично от Манева и Чакъров, които разказаха приказката, че новият чл.82, ал2 налага предпазна клауза, макар, че в него е записано “Забранява се употребата и/или продажбата на ГМО като продукт или съставка на продукт в случаите, когато е въведена забрана в някоя от държавите членки, основана на предпазната клауза съгласно чл. 23 от Директива 2001/18.” Манева излъга:”Предпазната клауза се приема във всички случаи – това го записваме като текст в закона”. Ако това се приеме и в парламента “тютюн, лоза, маслодайна роза, пшеница и всички зеленчукови и овощни култури” ще чакат “михаля” да приложи предпазната клауза. Защото за прилагането и е необходимо да е “въведена забрана в някоя от държавите членки”.

“Върхът на сладоледа” – На заседанието скрито се прокара идеята “Мораториум да няма” – защото той е “вграден” в закона. (Егати наглостта)

Това съвсем не е всичко. Законът дава компетентност на министъра на земеделието да пуска на пазара продукти съдържащи ГМО без да иска становище от министъра на здравеопазването и министъра на околната среда. Така се премахва възможността на гражданите да сигнализират министерствата, когато пуснатите на пазара продукти засягат околната среда или здравето. Те просто нямат компетентност дори да предлагат налагането на забрана. Тази възможност нямат нито НПО, нито собствениците на засегнати съседни имоти.

Целият този фарс се разиграва на сцената на идиотското българско законодателство, променено в този смисъл от “изпращели старчета” намъкнали се в политиката с раждането на демокрацията. Сега действащият административно процесуален кодекс и практиката на Върховния административен съд правят невъзможно да се обжалва издаването на разрешително за ГМО ако си съсед и не ти е посадено пряко в двора. Стотици подобни дела има по закона за устройство на територията. За всички тях съседа не е заинтересовано лице и жалбата му е недопустима. Тези жалби не подлежат на разглеждане от съд. Пример – тук.  Случаят е почти идентичен - удобрен е подробен устройствен план въпреки несъгласието на съседите. И тъй : въпреки закона за ГМО когато някой посее : БИТИЯ БИТ И Т.Н…. Това е истината.
Освен това записът който се гласи “прилага предпазна клауза…” не означава, че някой е задължен да я приложи. Не се заблуждавайте.
Като пример ви давам определение на ВАС от 2009 година – издадено при сегашното правителство и парламент. Страни по делото сме аз и министерски съвет. Касае текста на чл.51 от закона за нормативните актове.Тестът на закона: “Чл. 51. (1) (Изм. - ДВ, бр. 46 от 2007 г.) Задължително тълкуване на нормативен акт дава органът, който е издал акта.”
Върховния административен съд определя: “Посочената разпоредба на чл. 51 от ЗНА не създава задължение на органа издал акта да го тълкува, а посочва,че тълкуването на акта от органа който го е издал е задължително за прилагане”… “С оглед на изложеното липсва предмет на оспорване, поради което жалбата е недопустима” .пълния текст.
Както искате го наречете, аз нямам думи. Това е българското правосъдие, така ще се тълкува и текста “прилага предпазна клауза”.

Всичко това също не е случайно…Играчите са добри, но за съжаление само в единия отбор.

Това беше първото полувреме...остава второто...

Желая на всички ВИ много здраве, късмет и успехи!
Бойко

Още тогава имах чувството, че ни МИНАВАТ ! #2gunfire

За наказанията питах още преди 2 седмици, ама понеже всеки пише и не гледа никой не му обърна внимание.
Да не говорим, че някой проете тещо и веднага го напише, а то е било писано преди цели 20 !!! ( двадесет страници ) и хайде отначало. Трансгенизация бече писано още в предната тема, имаше и линк към Google Video и към youtube.com.
Разбирам, че възмущението е голямо когато се открие нещо, ама прочетете по-назад, потърсете, иначе ей това става ! Аман !

Последна редакция: пн, 22 фев 2010, 19:46 от Гражданин

# 815
    Засега никой не си прави труда да изписва съдържание на ГМО където и да е. И никой не казва какви наказания са наложени. Как ще се получи законовото положение независими представители да имат поглед  върху работата на контролните органи? Това в наредбата за приложение на закона ли ще залегне?

# 816
Цитат
Как да изпълняваме контрол, ако нямаме права на достъп по закон? Това с НПО-тата към консултативния съвет е добро начало, но е само първа стъпка. И вижте, колко работа се свърши само благодарение на това просто нещо - правото на присъствие при важните решения. Аз искам да има постоянен граждански контрол във всяка РИОКОЗ (за храните) и всяка РИОСВ (за ГМО в околната среда) от поне 2 представителя на граждански организации или просто граждани, които да преминават съответно обучение НА ДЪРЖАВНА ИЗДРЪЖКА и да се въртят на ротационен принцип: един месец тук, друг месец - там. Да имат правото да събират случайни проби от всяко насаждение, особено от "опитните полета" и да ги присъстват на тестването им. Да имат достъп до документацията за извършени нарушения и как тече процесът на санкциониране. Май много се размечтах  Sad. Ама кажете, как иначе да принудим системата да си върши работата?
Хич не си се размечтала напразно ,ами я вземи си довърши мечатата,щото си я бива.Наистина трябва да има и контрол от НПО-тата,ама как да сме сигурно,че хората са качествени,че то предатели никнат като гъби. Тео да каже какви са възможностите за забрана сега на царевицата и рапицата и къде точно да се предложи да участват и НПОІтата в контролната работа,може би има някаквъ раздел в който да се включи,после при разрешителните обезателно след обществено обсъждане ВСЕКИ ПЪТ,ако има петиция както сега имаше 20 хляди значи отпада и готово,никой няма право да ни съди че не искаме и не трябва да сме длъжни да обясняваме защо

# 817
Мама Петя, благодаря ти за всичко, което правиш!
Благодаря и на всички останали съмишленици, които с активността си и разпространяването на информацията допринасят за каузата!
Ние имаме една цел, но всеки вижда по различен начин конкретната ситуация. И всеки има право на мнение.
Какъвто и закон да се приеме, борбата тепърва започва и ще бъде дълга и трудна.
Предлагам до фермерите да се пише за всяко семе, което купуват, да изискват сертификат от продавача, че е чисто от ГМО.
Така контролът ще го предизвикат самите фермери и граждани, които купуват семена, ако са достатъчно много тези, които не биха купили несертифицирано семе.
Идеята за гражданския контрол на Мама Петя е принципно добра, но имам съмнения, че ще бъдат сложени "фалшиви" наблюдатели (къртици). Не знам как би могло да се предотврати това.
ГМ патрули е добра идея. Имам право да знам какво отглежда съседа ми, защото това ме засяга пряко. Правото на собственост не е безгранично. Ако съседът ми нанася вреда (каквато е замърсяването с гмо) върху моя имот, имам право да искам да преустанови това (негаторен иск по чл. 109 от Закона за собствеността).

# 818
При това положение можем ли да се надяваме на вето? Или вече се изчерпаха всички варианти за съпротива и няма спасение? Не разбирам вече какво става.

# 819
     Това, което качи по-нагоре Гражданин  вярно ли е и за какво се борим?

# 820
В Русия, КОНТРОЛА става под егидата Greenpeace, като доброволци избират стоки от магазините за изследване. Дават се в правителствени лаборатории на които Greenpeace има доверие !

# 821

# 822
Предлагам мама Петя,Лили,Гражданина,Холограма,Байо,Вандериня,нотар,Оп да искате среща с президента и да обясните ,че никога не сме били съгласни с промяна в закона,че всичко това е сценария на заинтересованите и те теглят в тази посока без нашето съгласие,ако не става среща то поне писмо.Само тези които са за пълна забрана да отидат,никакви фалшиви протестиращи.В постинга на гражданина добре са описани етапите,същото за което говоря и аз от два месац кажи речи,но има и още едно нещо. Че не стига ,че не се усещат хората как ги правят на мамуни,ами когато все пак се появи някой който да им отвори очите техните уж съмишляници започват да обясняват много ,много да не се роптае,да бъдат доволни от трошичките че да не ядат сопата и по всички други параграфи  #2gunfire #2gunfire #2gunfire

# 823
мдааа,за съжаление

# 824
  • Бургас
Искрено се надявам хората, които участваха по парламента, и които вече са в течение и се борят на фронта, да не си мислят наистина, че тия 30 км. решават проблема. Щото тоя закон смърди от всякъде, и цялата тема се измести от "не щем промени извън исканите от ЕС" на "Ей, добре, че ни ги дадоха тия 30 километра, какъв прекрасен закон". Щом тука има пробойни за какво изобщо говорим. А като го гласуват закона, после ще е рев до небето. Ама ще е късно. И ще се молим за вето, ама някой ще обикалят и ще викат "сакън, недейте, то туй е най-доброто закон, което може". И после като почнат да сАдят опитни полета по 20 хиляди декара, и почнат експериментите на открито и работата ще отече.  А истината е една - промени по искането на ЕС, пък за другото когато се обядят, ако се обадят изобщо, и див контрол с милионни глоби. Досега си мислех, че положението е страшно, но гледайки "Светът според Монсанто" ми се доплака (а това е рядкост за мен).

Общи условия

Активация на акаунт