Отговори
# 480
  • Мнения: 157
Колко време се чака да постегне желатина?
Лабрекс, записах.
Сега чакам...

# 481
  • Мнения: 22 867
Колко време се чака да постегне желатина?
Лабрекс, записах.
Сега чакам...

Зависи колко ти е желатина и течността. Нали на водна баня го разтвори, като набухна? Ще разбереш, че стяга, почва да прави желе по стените на съда и да сгъстява, личи си. Ако пък го изпуснеш и стегне, леко нагряваш на водна баня, пак ще се отпусне.

# 482
  • Мнения: 157
2 пак х 14 гр., течност  - не повече от 450 мл.
Започва леко да стяга, май ще се получи.
Ама ще си почакам още половин час поне.
Цопнах топлата вода със захар в желатина, не на водна баня  Embarassed

# 483
  • Мнения: 22 867
2 пак х 14 гр., течност  - не повече от 450 мл.
Започва леко да стяга, май ще се получи.
Ама ще си почакам още половин час поне.
Цопнах топлата вода със захар в желатина, не на водна баня  Embarassed

Аз малко не разбирам - вече си го заляла на тортата или ще чакаш половин час да стегне в друг съд newsm78. Мисля, че спокойно можеш да залееш (ако не си) и да оставиш в хладилник, ще си стяга там, желатинът ти е достатъчен за тая течност. Няма зрънца нали, трябва да е гладка течност.

# 484
  • Мнения: 157
Гладка течност е. Отделих малко количество в една купичка и то вече си е на желе. Залях останалото върху ягодите, още е течно, след малко прибирам в хладилника и каквото стане, най-много да хапваме торта със супена лъжица.

# 485
  • Мнения: 22 867
Гладка течност е. Отделих малко количество в една купичка и то вече си е на желе. Залях останалото върху ягодите, още е течно, след малко прибирам в хладилника и каквото стане, най-много да хапваме торта със супена лъжица.

Ще стане, не се притеснявай, слагай го в хладилника! Ще си ядете нормално нарязана торта.  bouquet

# 486
  • Мнения: 157
Мерси, че отдели от времето си за желатиновите ми терзания   chef  bouquet

# 487
  • Бургас
  • Мнения: 424
Здравейте

Само да кажа че с кондензирано мляко направих бонбони Рафаело станаха много хубави.
Искам да попитам за тортата Татяна този крем от сметаната с течна сметана ли се прави, от тази на Хопла става ли?И само с таакъв крем ли се маже?Иска ми се да стане малко по сочничка и дали като блатовете не се сиропират ще стане сочна?Моля ако сте я правили да споделите впечатления Hug

# 488
  • Разград
  • Мнения: 3 114
Здравейте

Само да кажа че с кондензирано мляко направих бонбони Рафаело станаха много хубави.
Искам да попитам за тортата Татяна този крем от сметаната с течна сметана ли се прави, от тази на Хопла става ли?И само с таакъв крем ли се маже?Иска ми се да стане малко по сочничка и дали като блатовете не се сиропират ще стане сочна?Моля ако сте я правили да споделите впечатления Hug


Аз съм я правила два пъти и винаги сиропирам,но леко,без да прекалявам.Мисля,че и с домашен млечен крем ще стане хубава.

# 489
  • Мнения: 4 664
Привет !  Hug
Искам да попитам нещо майсторките  Wink
Решила съм да правя тутманик . Копнала съм си една рецепта от форума / мисля , че Касиер беше авторката / , но има някой неща , които не са ми ясни , ако може малко помощ ...

Ето рецептата :
Тутманик


2 яйца ,1 жълтък се отделя за намазване
100 гр разтопено краве масло +100 мл олио
20 гр. мая
1 ч.л захар
1.5 ч.л. сол
200 мл.прясно мляко
125 гр.кисело мляко (1 малка активия)
брашно ,колкото поеме
сирене


Маята се разтваря в част от прясното мляко ,прибавя се захарта и малко брашно,до получаването на рядка каша . След около 15 - 20 минути към шупналата мая се прибавя 1 цяло яйце и 1 белтък ,киселото мляко ,остатъка от прясното мляко,солта ,разбъркват се добре всички продукти и започваме да прибавяме по малко от предварително пресятото брашно.Замесваме много меко тесто ,да лепне по ръцете , и накрая добавяме по малко от мазнината и доизмесваме (някъде около две трети от нея). Готовото тесто се оставя да втасва на топло,докато удвои обема си . След това се разделя на три топки ,които се разточват ,намазват обилно с мазнина,поръсва се със сирене и се завива на руло ,усуква се и се поставя в предварително намаслена тава .Същото „упражнение“ се повтаря и с останалите две топки . Покриваме с кърпа и поставяме на топло да втаса . След това намазване с жълтък + мазнина и печем до готовност .След като се извади от фурната се намазва обилно с масло ,покрива се с кърпа и се оставя да си обиколи нивата   
Само да уточня ,че това тесто е за тава с малък диаметър

Първо - тази мазнина не е ли много ???
Второ авторката има предвид да се смеси маслото с олиото или какво ???
Трето - към тестото ли добавям 2/3 от мазнината ? Няма ли да стане много мазно ?
А и досега не съм месила с олио и ми се струва малко странно ... :
roll:

# 490
  • Мнения: 734
Давайте смело. Тутманикът ва Касиер е страхотен и не става мазен.

# 491
  • Варна
  • Мнения: 522
Направих го този пай Банофи, благодарение на вас , че ме ориентирахте.  bouquet
Само да кажа, варих кондензираното мляко в Микровълновата. Изкипява няколко пъти ooooh!.
Ама иначе стана много вкусен крем, Без малко да си го изям сама Wink
А сега започвам да чистя , че всичко стана  cook clean

Последна редакция: нд, 07 мар 2010, 12:01 от ивка27

# 492
  • Мнения: 93
Здравейте. Искам да направя сусамени гевречета. Имам две рецепти - едната е http://pep-4o.blogspot.com/2010/01/blog-post_31.html на Пеп-чо, а другата е ето тази:
¾ ч.ч. прясно мляко
2 с.л. олио + 3 с.л. разтопена мас
2 яйца (едното за намазване на гевреците)
1 непълна с.л. захар
1 ч.л. сол
мая – почти половин кубче жива слагам
брашно приблизително 2 ½ ч.ч., може и малко повече

Първият ми въпрос е може ли да заменя живата мая със суха (1 кубче жива на какво количество суха се равнява)?
Вторият ми проблем е, че моята фурна е със степени (само 4), а не с градуси. Мога ли да направя гевречетата на Пеп-чо , само че вместо да увеличавам през 10 мин. с 10 градуса, да увеличавам през някакво по-голямо време степените?
Благодаря Ви предварително

# 493
  • София-Младост
  • Мнения: 24 067
Направих го този пай Банофи, благодарение на вас , че ме ориентирахте.  bouquet
Само да кажа, варих кондензираното мляко в Микровълновата. Изкипява няколко пъти ooooh!.
Ама иначе стана много вкусен крем, size=7pt]Без малко да си го изям сама[/size] Wink
А сега започвам да чистя , че всичко стана  cook clean
И аз така го варих при моя опит, първият път изкипя, втория го правих само на бавна тепен и си остана в съда.  Sunglasses Предполагам че всяка степен отговаря на около 50 градуса...така че горе долу приблизително ги прави, гледай да не изгорят все пак.  Wink

Последна редакция: нд, 07 мар 2010, 12:07 от Ала-Бала

# 494
  • София
  • Мнения: 8 500
Здравейте. Искам да направя сусамени гевречета. Имам две рецепти - едната е http://pep-4o.blogspot.com/2010/01/blog-post_31.html на Пеп-чо, а другата е ето тази:
¾ ч.ч. прясно мляко
2 с.л. олио + 3 с.л. разтопена мас
2 яйца (едното за намазване на гевреците)
1 непълна с.л. захар
1 ч.л. сол
мая – почти половин кубче жива слагам
брашно приблизително 2 ½ ч.ч., може и малко повече

Първият ми въпрос е може ли да заменя живата мая със суха (1 кубче жива на какво количество суха се равнява)?
Вторият ми проблем е, че моята фурна е със степени (само 4), а не с градуси. Мога ли да направя гевречетата на Пеп-чо , само че вместо да увеличавам през 10 мин. с 10 градуса, да увеличавам през някакво по-голямо време степените?
Благодаря Ви предварително

Половин кубче жива мая (20 - 21 грама) се равняват на 2 чаени лъжици суха мая (около 7 гр.). Например пакета на маята на д-р Йоткер е толкова (7 гр).

За увеличаването на температурата нямате проблеми да го направите и с отделните степени. Може би имате представа, коя е най-високата температура на вашата фурна, разделете я на 4 и от там ще се ориентирате как да започнете и да продължите.

Общи условия

Активация на акаунт