Чужбински манджи

  • 71 380
  • 956
  •   1
Отговори
# 75
  • Мнения: 5 710


А, да допълня, че се запалих по тези verrines - невероятни са просто.  Crazy Simple Smile

дай по-подробно обяснение моля, това изглежда супер.

Без Икейски сладка и горчица и аз не излизам от магазина , бисквитите им обаче не стават.

# 76
  • Мнения: 6 390
Кнедли не приготвям, ако малката даде зор й купувам готов от магазина... Идея нямам как се приготвят, ако разбираш чешки да ти пусна линкове с рецепти, сега не мога да превеждам - лудницата е пълна...
http://recepty.vareni.cz/houskove-knedliky/

# 77
  • Мнения: 145
Кнедли не приготвям, ако малката даде зор й купувам готов от магазина... Идея нямам как се приготвят, ако разбираш чешки да ти пусна линкове с рецепти, сега не мога да превеждам - лудницата е пълна...
http://recepty.vareni.cz/houskove-knedliky/

Мерси за инфото! Знам малко словашки, тъй че ще се оправя някак си с чешкия:)

# 78
  • Мнения: 1 909
Като заговорихте за кнедли, винаги съм се чудела дали кнедлите са едно и също с тукашните quenelles (Роца ги е споменала по-нагоре) newsm78 .  Не можах съвсем да схвана на чешки рецептата (но звучи толкова сладко този език Sunglasses), та искам да ви помоля чешко-словачки,  някой да каже поне горе-долу каква е идеята.  Praynig

Френските (лионски) quenelles  се правят от масло, брашно, яйца и евентуално, смляно рибно или пилешко месо, но вариантът натюр е без последните. Не съм се засилила да ги правя, та нямам нужда от подробности, но даже и имената си приличат и ми е любопитно

# 79
  • Мнения: 6 390
chumbi
едно и също са
http://fr.wikipedia.org/wiki/Kn%C3%B6del
sont une spécialité culinaire autrichienne que l'on trouve aussi en Bavière, en République tchèque (sous le nom de knedlík) Wink

# 80
  • Мнения: 1 909
Eli, мерси!  smile3555  Ама тукашните ги използуват по-скоро като основно ястие, с някакъв сос, а по Чешко са гарнитура, та затова не виждах много връзката

# 81
  • Мнения: 6 790
дай по-подробно обяснение моля, това изглежда супер.

Ами аз още не съм се пробвала да приготвям вкъщи, само си купих чашките. Mr. Green Иначе така ни гощаваха веднъж с верини с риба тон, авокадо, чушки, сметани.... Crazy
Те са едни мънички чашки, най-различни, и се пълнят със ситно нарязани зеленчуци, плодове или там каквото се слага вътре. Има сладки, солени, много и всякакви видове. Тука ги изкарват по магазините основно по празници- Коледа, Нова Година. Доста пипкаво е обаче, но пък резултата е супер.
Ето обаче на френски намирам само линкове:
http://www.verrine.org/
http://www.750g.com/recettes_verrine.htm

А това е на английски:
http://www.easy-french-food.com/verrines.html


П.С. Иначе аз чашките ги взех от Casa. Peace

# 82
  • Мнения: 1 909
Тия верини са много на мода тук  по разни коктейли - наистина са страхотни, но не знам дали бих тръгнала да ги правя - то трябва да се направят поне десетина различни вида, за да има ефект, при това стават наистина само за коктейл, даже не и за аперитив. Интересно е когато са повече, и в малки количества. А ако се купуват готови, трябва да е от изпробвано място, за да са  пресни. 



# 83
  • Мнения: 5 710
мерси, чудно изглеждат.
аз без да знам как се казват съм яла 1-2 вида, а напоследък сме леко пристрастени към едно подобно със скариди, което неправилно го наричат shrimp (prown) cocktail, но по-скоро прилича на това.
само че замразени скариди са отврат и т.н. технически проблеми и сега ще намерим други видове явно:)

# 84
  • Мнения: 27 523
Без Икейски сладка и горчица и аз не излизам от магазина , бисквитите им обаче не стават.

Имат едни канелени, които пускат по Коледа в червени метални кутии, те са много хубави  Peace
Бонбоните им Дайм и чипса са сметана са ми любими  Simple Smile

# 85
  • Мнения: 6 390
Eli, мерси!  smile3555  Ама тукашните ги използуват по-скоро като основно ястие, с някакъв сос, а по Чешко са гарнитура, та затова не виждах много връзката
ами и тук са основно ястие, има страшно много видове кнедли, ползват се както вместо хляб към сос, но другите видове като например плодовите кнедлики, които са си почти натИУр - поръсват се само с пудра захар да кажем или нещо друго и се сервират, същотот е с кнедли който имат някакъв шпек вътре -сервира се запържен лук само и тн

# 86
  • Мнения: 131
"Дайм" са любими на мъжа ми, а от чипсовете Grill, задължително на Estrella. За lutefisk и аз се присъединявам към мненията на всички  Sick. Канелените бисквитки по Коледа да не би да са pepparkakor? Любими са ни съЩо. Lingonsylt го хапваме понякога с палачинки. И аз се запалих по verdens beste kake и смятам да я изпробвам в най скоро време! Иначе тук тортите /Швеция/ не ми харесват много. Някоя от мамите знае ли дали semlor са типични за скандинавските страни? Не можах да постна снимка неЩо.

# 87
  • Мнения: 703
Тук навсякъде има едни тортички на  Frödinge /Шведски/,а това за което пишеш го има и тук,под името Laiskiaispulla. Lаiskiainen e църковен  празник,на който се ядат по традиция тези мазни сладкиши.Действително сметаната е в изобилие и е с толкова много захар,че и половин сладкиш не можеш да изядеш.... Sick

# 88
  • Мнения: 703
Сетих се за една друга прословута финска гадост,наречена Mämmi #Crazy

Яде се на Великден.

# 89
  • Мнения: 2 786
Тилде, я виж из магазините ви дали има готовите пакети със смеската за верденс бесте  Peace
Ако имате ИКА (ИКА МАКСИ), мисля че там видях  Grinning
Semlor тук се казват Fastelavnsbolle.

Общи условия

Активация на акаунт