Чужбински манджи

  • 71 245
  • 956
  •   1
Отговори
# 705
  • Мнения: 186
Харесвало ми е купешкото кисело зеле, кисели краставички и имам спомени от преди 25-30 години как ги правеха в консервните комбинати. Спомням си и вестникарските драми в България наскоро като стана време да си привеждаме мандрите в унисон с Европейските изисквания ако искаме да продаваме сирене в Европа, нали си спомняте "Те ще ми кажат кога и как да си мия мандрата".
Затова, а и защото наоколо има много и големи азиатски супермаркети, много ми хареса как се прави ким-чу Bizarre Foods - Korea 4 of 5 . И съм си казала, че ще си купя.
Добре че отворихте дума за това зеле, ами то имало 100 вида - зеленчуково, с месни бульони, с рибешки сосове и други морски деликатеси... Ще внимавам или ще си направя по рецептата на desitalee .

Искам и за баклата да си кажа. Готвили са ми в младежките ми години, харесвал ми е вкуса й. Това лято в България близка роднина, нали знаете как искат от всичко да си опитаме, ми даде торбичка с бакла, "днес я накъсах от лозето". Попитах я как да я сготвя и ми беше казана рецептата на нейната баба. Аз я помня тази баба, родена на границата на 19 и 20 век.

Много вкусно и супер лесно: В малко мазнина запържваш малко лук и добавяш баклата. Разбъркваш, даваш й 2-3 минути, после добавяш и малко вода, оставяш я да къкри и хубаво да омекне. Когато решиш, че е готова (добре е по това време и водата да е намаляла и баклата да е останала почти само на мазнината) добавяш малко брашно, разбъркваш полека, накрая добавяш и прясно мляко. Оставяш да покъкри десетина минути, ако имаш търпение де. Готовата манджа е като бакла с гъст сос, а не каша от бакла. Макар че, предполагам, на кой както му е вкусно и накрая всеки може да добави каквото обича. Например зелен лук, чесън, магданоз, копър...

# 706
  • Мнения: 568
desitalee, благодаря за информацията Hug Много обичам такива линкове, където всичко е дадено стъпка по стъпка Peace
Още днес ще си купя зеле.

Хубаво си помисли - кимчи е една от най-миризливите храни, които съм срещала. Като живях в Корея, така и не можах да я ям  Sick


Не е задължително да е толкова миризливо! Зависи колко и дали си го оставила да ферментира. Аз като си правя кимчи и веднага след смесването на съставките, го слагам в хладилника. Отделно, не правя големи количества, за да можем да го изядем преди да се е вмирисало...

Друг фактор, допринасящ за миризмата е добавянето на рибен сос. Свекърва ми даже и цели октоподи слага вътре...

# 707
  • Мнения: 2 093
сетих се да ви попитам да споделите изпитани вегетариански рецепти, само че от тези които и мьжете ви харесват. Аз имам голям проблем в това отношение. Моите мьже са много важни и капризни. Горе доло единствените храни без месо, които ядат са от бг. кухнята-леща, боб, постен гювеч, тиквички на фурна. Супи ядат само когато ги гледам на криво. Иска ми се да разнообразя менюто eat

# 708
  • T"A
  • Мнения: 2 515
Като гледам че е станало въпрос за нахут по-горе и се сетих за едно ястие типично за Ница - Сока (la socca) Прави се от брашно от нахут и зехтин и се пече в едни големи тави - едно време са го правели директно на Променад дез Англе в специални уреди

Абе, аз си знам, че във Франция гладна няма да остана  Mr. Green  Сока го знаех като име на провансалски специалитет, обаче не знаех какво е...
chumbi, има ли нещо специфично в приготвянето? Само зехтин и брашно от нахут ли слагат и в какви пропорции?
Аз пробвах да правя един нахутен чипс, но нещо не ми се получи.  Confused



С пласирането на вегетерианска храна на мъжа ми и на мен не ми е лесно - освен супи, омлети, пици, една лазаня (която всъщност той приготвя), някои български (без боб) или хумус във вариациите му, не изпада във възторг от идеята да яде безмесно...
И аз ще се радвам на идеи  Flutter

# 709
  • Мнения: 9 986
те пак вашите много неща ядат Simple Smile
аз за картофи във всякакъв вид се сещам - за сина ми например режа картофите с къдрав нож и ги пека на фурна, подправени с червен пипер и малко розмарин. Накрая може да поръся настърган кашкавал или натрошено сирене.
с картофи всякакви вариации стават.
патладжан с доматен сос? Или пък има едни патладжанени рулца, които се правят със сьомга вътре, но може и постни - пълнежът е от орехи, магданоз и малко чесън.
Гъби на яхния, или печени с масло?

# 710
  • Мнения: 5 710
Мента, можеш ли да ми обясниш какво е кашер?

# 711
  • T"A
  • Мнения: 2 515
Мента, можеш ли да ми обясниш какво е кашер?


Букв. озн. отговарящо на правилата за позволена храна  Peace
Самите правила са написани в Стария завет и в последващи книги с интерпретации и засягат всичко, свързано с храната - от това да не се смесва мляко с месо, до това как да се заколи животното и кои животни напр. са позволени (напр. за рибите - трябва да са с люспи и перки, животните с опр.  вид копита), или как да се отглежда грозде за вино.

-------
Тити, гъби, картофи и патладжани и аз приготвям горе-долу така. След това мъжът ми ме пита към какво са гарнитура  Laughing Но по неволя се съгласява да яде и само гарнитура...

# 712
  • Мнения: 5 710
Мента, можеш ли да ми обясниш какво е кашер?


Букв. озн. отговарящо на правилата за позволена храна  Peace
Самите правила са написани в Стария завет и в последващи книги с интерпретации и засягат всичко, свързано с храната - от това да не се смесва мляко с месо, до това как да се заколи животното и кои животни напр. са позволени (напр. за рибите - трябва да са с люспи и перки, животните с опр.  вид копита), или как да се отглежда грозде за вино.


Мерси и аз мислих, че е някакъв канон на хранането.

Друг въпрос - какво означава пиле, убито по ислямска традиция.
Напоследък попадам на такива 'ислямски' пилета в супера, 2 пъти купувах, защото ми се струват по-евтини, но ми е любопитно каква е тази традиция.

# 713
  • Мнения: X
това значи за всяко едно животно по време на заколване да се отправя благодарствена молитва, че си дава живота и ни става храна ("Халаал" май се казваше)
това не е особено мюсулманско, те по-скоро са го наследили
така е било и при нашите прародители прабългарите напр
в София също има такива магазини

# 714
  • Мнения: 6 909
Интересно как изглежда тази сцена в една кланица? Сигурно върви на запис по радиоточка.....

# 715
  • Мнения: 5 710
Може би ги опяват на партиди  Mr. Green

# 716
  • Мнения: 1 909
Като гледам че е станало въпрос за нахут по-горе и се сетих за едно ястие типично за Ница - Сока (la socca) Прави се от брашно от нахут и зехтин и се пече в едни големи тави - едно време са го правели директно на Променад дез Англе в специални уреди

Абе, аз си знам, че във Франция гладна няма да остана  Mr. Green  Сока го знаех като име на провансалски специалитет, обаче не знаех какво е...
chumbi, има ли нещо специфично в приготвянето? Само зехтин и брашно от нахут ли слагат и в какви пропорции?
Аз пробвах да правя един нахутен чипс, но нещо не ми се получи.  Confused

Мента, само брашно, вода и зехтин се слага - изглежда лесно: 250г брашно, 0,5 л вода, малко сол и две супени лъжици зехтин за тестото, плюс 3-4 lлъжици зехтин за намазване на тавата. (За тези количества трябва тава с 70 см диаметър или две по 40) Аз не съм опитвала да правя, но номера е в печенето -  да се разстели много тъничко, най-добре в медна тава и в много гореща фурна, и за предпочитане, на дървени въглища. Трябва да се зачерви леко и да стане хрупкаво   Наистина прилича малко на чипс, но е най-вкусно горещо.


А каква е разликата между кашер и халал?  Thinking И тук напоследък са много на мода магазините "халал", даже и фаст-фудовете, които се афишират като такива.

 Наистина ли са убити по-"хуманно' животните по този начин?

# 717
  • Мнения: 7 687
Може би ги опяват на партиди  Mr. Green
Joy hahaha

за постната манджа се включвам,но не се стърпях  Laughing  Peace

моят мъж обожава една от манджите на маминка ми-от гагаузландия Grinning

печени зелени/ние само зелени обичаме/пиперки се овалват в брашно и се запържват в масло,след което веднага се заливат с прясно мляко.След завиране се добавя брашно с малко вода за сгъстяване,подправя се само със сол и черен пипер.Върви с пърленка Heart Eyes

Последна редакция: ср, 17 ное 2010, 13:15 от Mamagemelar

# 718
  • T"A
  • Мнения: 2 515
Мерси за инструкциите за Сока, много ми се иска да пробвам  Simple Smile

А каква е разликата между кашер и халал?  Thinking И тук напоследък са много на мода магазините "халал", даже и фаст-фудовете, които се афишират като такива.

 Наистина ли са убити по-"хуманно' животните по този начин?



Кашер и халал са 2 различни неща, по-скоро трябва да се търсят приликите между тях (напр. това, че според двете с-ми продуктите не биха съдържали свинско). За по-хуманно убиване - не, кашерното колене е също толкова жестоко, колкото и некашерното, ако не и повече  Sick

За по-здравословно също не бих казала,  че е... Но специално при кашерната храна се държи много на хигиената (теоретично, т.е. на ниво принцип, все пак на практика е въпрос на контрол...)

# 719
  • Мнения: 5 710
Питах, защото в Мисия Лондон нашия герой се опитва да продаде едни диви патици на еврейския ресторант и човека каза, че не е 'кашер". След това погледнах какво значи, но ми се искаше разяснение:)
Ако нещо не е кашер не се яде въобще ли?

Общи условия

Активация на акаунт