Чужбински манджи

• 71 323
  • 956
  •   1
Отговори
# 780
  • T"A
Това за писането отдясно наляво е вярно - на мен ръката все ми пречи, като пиша на иврит  Crazy

Не може животински продукти да седят в същият хладилник където седят и плодове/зеленчуци.

С тези плодове и зеленчуци се получи истински развален телефон  Laughing
Плодове и зеленчуци, както и яйца и риба, могат да се смесват и с месо, и с млечни продукти. Т.е. няма проблем да са в месния хладилник. Двата хладилника и комплекти прибори са заради разделянето на месо и мляко.
За това и в традиционната закуска няма колбаси, а след месен обяд кафето е без мляко и десертът също е без мляко/масло и подобни (ако е за хора, които спазват кашрут)

Барба, разбрах те  Simple Smile
Някои неща ги приемам като етикет на поведение и не правя връзката с богопочитането на всяка цена... Напр. докато ти четох поста, ми дойде асоциация за японския обичай да се подава с две ръце (напр. ресто, визитна картичка) като знак за уважение към този, на когото подаваш.  Wink

# 781
Спазването на тези канони обичайно ли е, или рядкост.?

# 782
А това с несмесването на месни и млечни продукти също има чисто практическо обяснение - да не се натровиш. Баба ми, която беше родена 1913 година и си е чиста българка, ми е разказвала как един път на вечеря яли риба и след това баща й пожелал да пие мляко. Всички се мъчели да го разубедят, а тя дори се разревала и със сълзи го молела да не пие мляко, понеже била убедена, че ще умре. Simple Smile)))) Навремето хората са избягвали комбинацията на риба или месо + мляко, понеже се е знаело, че е "отровна". Просто, когато не са имали хладилници и продуктите са се съхранявали по друг начин, са обръщали повече внимание на някои 'опасни' комбинации.

# 783
  • T"A
Спазването на тези канони обичайно ли е, или рядкост.?

Има страшно много степени на религиозност и спазване. Аз в началото много се стараех, напр. организирах изненада за рождения ден на мъжа ми, поканих приятелите, запазих маса в заведение и се усетих, че не е кашерно. Започнах да се обаждам на хората, за да уточня тази подробност  Crazy Сега ми е смешно, като си спомня, но тогава се притеснявах да не би някой да не може да яде на такова място. С времето се учиш да разпознаваш кой колко и какво спазва без да се замисляш  Peace

Напр. някой може да каже, че спазва шабат (т.е. почитането на събота), но да се окаже, че пътува с кола в събота без угризения.
Имах една колежка - тя и съпругът и бяха религиозно семейство, но той работеше в събота (в един дом за деца в риск) - тя ми обясни, че това е защото тяхната лична интерпретация на една друга заповед (спасяването на човешки живот отменя шабат) позволява да се работи в този дом (а децата не са били с риск за живота, + това съпругът и може да помоли в събота да не го привикват  и т.н.).

Но ортодоксалните, тези с черните дрехи, спазват и не правят никакви компромиси. Не ги знам колко са точно, но не мисля, че надвишават 10% от населението, а и живеят отделно от останалите. С тях по-скоро проблем е, че имат някакво политическо влияние, заради което не може да се осъществи разделянето на религия и държава (това вече съвсем оф-топик).

За кашера - много хора не смесват мляко и месо и/или не ядат свинско, но 2 отделни хладилника е само при по-крайните.

# 784
това са тези, с плитчиците по ъглите, нали? ( видяно по дискавъри).
Какви са ви отношенията с бахаите в Израел? ( извинете за отклонението), Как ги приемат

# 785
това са тези, с плитчиците по ъглите, нали? ( видяно по дискавъри).
Тук (Лугано) има много такива. Дори малки момчета виждам с такива къдрички. Възрасни с бради, къдрички и черни дрехи също. И изобщо много бизнеси в Швейцария се движат от евреи. Това Мигрос, Манор са на евреи. Явно, че за бизнеса няма кашер изисквания обаче Simple Smile))))))) Съвсем са си тренди и всичко продават, и в събота работят...

# 786
  • The QC to be!!!
Нашите познати не са в голяма крайност, питала съм ги и при тях казват, че е навик които имат от деца. Така са израстнали с 2 хладилника и с различни прибори за хранене. Определено не са крайно религиозни.  Peace Даже не са ортодоксални, в щатите са, и не са 1 или 2ро поколение. Но явно има навици които се предават. Дъщеря им в нейното семейство спазва това разделяне, докато сина им не.

# 787
  • T"A
Барба,  тези явно не са религиозни, щом са съвсем тренди и бачкат в събота  Wink
Въпреки че и сред религиозните има доста такива, които въртят бизнес, това си е от пантивека...
Между другото, един екскурзовод в Краков, развежда ни в тамошния еврейски квартал, ни обясни, че земевладелието е било забранено за евреи дълги години по тези земи и това донякъде обяснява защо са се занимавали с търговия.

При тях е много специфично - масата религиозни не работят, а учат в един вид семинарии. Жените раждат деца и поработват, докато те се самоусъвършенстват духовно Outta Joint най-вече се издържат от помощи. Но си има семейства с традиции в дадена професия, които освен религиозното образование, осигуряват на децата си съответното проф. обучение.

10 c's, точно тези, да.
Не знам за някакво по-специално отношение към бахаите. Те имат център тук, в Хайфа - изключително красиви градини, които са се пръвърнали в символ на града - снимка. Не мисля, че е имало някакви конфликти с останалото население, спогаждат се явно.

Blush Извинявам се за оф-топика. Уж се старая да е свързано обяснението с храната, но в случая нямаше как.

Baby*, в Щатите има по-крайно религиозни евреи, отколкото тук  Peace
Но е вярно, че някои такива "дейности" са въпрос на навик, на традиция - обичаи просто. Simple Smile

# 788
А какво значи "кашерна сол"? Гледам едно готварско предаване и там само такава ползват.

# 789
  • T"A
А какво значи "кашерна сол"? Гледам едно готварско предаване и там само такава ползват.

Даже не знаех, че има такава сол, понятието не е типично  Crazy Тук пише, че е по-едра, без някакви добавки, които се съдържат в обикновената трапезна сол (напр. йодид), била предпочитана от професионалните готвачи. Кашерна е не защото има разграничение на позволена и забранена сол (както е разграничението на други продукти), а защото се използва за обработка на месото.

Действително се ползва сол, за да се направи месото кашерно - попадала съм на материали в пресата, които критикуват този вид обработка като неекологичен.

Последна редакция: нд, 21 ное 2010, 23:30 от Mentha

# 790

Действително се ползва сол, за да се направи месото кашерно - попадала съм на материали в пресата, които критикуват този вид обработка като неекологичен.
Извинявай, това не го разбрах, не съм навътре в нещата, само ми е интересно. Месото не е ли по подразбиране кашерно, как така солта ще го прави такова? Или кашерно означава нещо съвсем различно от това, което си представям... Как обработката на месо за готвене може да е неекологична?

# 791
  • T"A
За да е кашерно, не трябва да съдържа кръв, за това ползват сол.
Не помня подробности от статията, ставаше дума за това, че се използва много сол, която после влияе пр. биофлората (там, където се изхвърля...) - това е най-общо, което помня.

# 792
За да е кашерно, не трябва да съдържа кръв, за това ползват сол.
Не помня подробности от статията, ставаше дума за това, че се използва много сол, която после влияе пр. биофлората (там, където се изхвърля...) - това е най-общо, което помня.

Чета, чета и се пляскам по главата колко идиотии съществуват  ooooh!

# 793
E, чак идиоти...

Навремето имплементирането на определени правила в религията е било по-скоро с цел по-лесно наливане на здрав разум в простолюдието. Както постите например - пречистване на организма преди зимния сезон когато ще се яде много месо, и след това пречистване на организма след този период; забраната да се смесват млечни и месо; ръката, с която се подава -  все са неща с  практическа насоченост, целящи да подобрят начина на живот на необразовани, простовати но дълбоко религиозни хора. Чели ли сте Еклесиаст например? Религиозен текст е, но с много общ характер и практични и дори мъдри съвети.
Та, въпроса е в това, че след време доста от тези правила се превръщат в догма, и въпреки че са отживели социалната си значимост, все още съществуват и се прилагат, и от там идва абсурдността.

Примери с точно тези американски ортодоксални дато са по-католици и от Папата мога да давам доста, родното място на ММ е район, в който въпросните ортодоксални евреи от НЙ си купуват летни къщи и прекарват доста време...Хайде, някой от правилата мога да намеря корена им и да видя логиката, но така и не си обясних защо възрастните жени си бръснат главите и ходят с перуки newsm78

# 794
  • T"A
Блонди, мисля си, че много трудно би "оцеляла" в една малко по-различна култура (от типично европейската)

Хайде, някой от правилата мога да намеря корена им и да видя логиката, но така и не си обясних защо възрастните жени си бръснат главите и ходят с перуки newsm78

Това се изпълнява от определено направление евреи, не е така масово (просто в САЩ има доста от тях). Идва от идеята, че косата на жената е изкусителна и след брака трябва да се прикрива. Повечето направления смятат, че това означава да се покрива (т.е. да се ходи със забрадка), но ги има и тези, мисля, че са унгарски евреи, които са взели идеята една стъпка по-далече от другите  Crazy
По принцип, много от правилата са въпрос на интерпретация и от там и различните направления. Има такава шега - че ако на самотен остров има 2-ма евреи, ще построят 3 синагоги (т.е. ще има 3 разл. деноминации)  Mr. Green

Общи условия

Активация на акаунт