Мамо, изморен съм!

• 9 982
  • 114
  •   1
Отговори
# 75
За мен " домашните" предпоставки за умората са свързани в голяма степен с нещо, за което Judy вече е писала. В класа на сина ми има деца, които посещават 5-6 извънкласни форми ( математика, език, спорт, танци, рисуване и т.н.), повечето от които са поне два пъти седмично. На училище са до около 13 ч. След това трябва да обядват, да починат ( ако имат време за това), да си подготвят уроците и да се отдадат на въпросните занимания ( понякога повече от едно на ден). Дори в малък град, като нашия, се случва въпросните курсове ( школи, тренировки) да се провеждат в двата противоположни края на града, а това също изморява чисто физически. Така се случва, че " работният" ден на едно деветгодишно дете е по-дълъг и натоварен от този на много възрастни.  Peace

# 76
  • София
Така е. Но в повечето случаи децата възприемат извънкласните занимания като нещо приятно и за отмора, като хоби, защото се срещат с други деца, няма я тази формалност и дистанция с учителите и начините за оценяване. В допълнение, ако например, програмата по английски в училище беше добра и обучението качествено, децата ми нямаше да проявят САМИ желание да ходят на курс. Те сами прецениха, че в училище нещата не вървят и им се налага да ходят на допълнителни уроци. Това също е ангажимент, който не е само хоби, а е продиктуван от нуждата.

# 77
Често пъти детето само няма реалната преценка кога и от какво е изморено и че се е претоварило. Характерно е не само за бебетата, а и за по- големите деца. Подкарват с натоварената програма и не могат сами да схванат, че са прекрачили границата просто.
Аз, например, съм ходила едновременно на китара, лека атлетика, художествено слово и едва по- късно осъзнах, че ми е идвало горница. Никой не ме е записвал на тези неща. Но и никой не ме съпикяса овреме. Постепенно някои неща окапаха сами. Обаче действително съм имала много ангажирани периоди. В последствие проумях, че сама съм се товарила напълно излишно, дори съм си навредила.
Малкото ми дете, напр., бе записано на три форми, но и трите в градината, т.е. никъде не пътува и не губи време. Само се отказа от танците, например. С големия съм говорила изрично за отказ от една от посещаваните дисциплини и той се съгласи, че му иде горница.

# 78
О, далеч съм от мисълта да отричам извънкласните занимания и ползата от тях! Grinning Просто исках да отбележа, че те също по някакъв начин се явяват източник на умора, пък била тя и приятна! Пътуването по 30-40 минути ( а в по-големите градове и по-дълго) в едната посока също не е за пренебрегване. А съвсем отделен е въпросът, че се случва все пак някои деца да посещават курсове, школи, тренировки и др., които не им допадат твърде или дори не са им по силите.

# 79
  • София
О, нямах предвид това! Според мен основният проблем е в училището като организация, условия, учебен процес, изисквания и др., а не в извънкласните форми. Много деца ходят само на училище и пак им идва много.
При нас, ако някой родител иска, може да влезе в някои от часовете, пък дори и да проседи цял ден в училище. Честно да ви кажа, не че не ми е любопитно, но се страхувам, че след третия час няма да издържа на шума и напрежението.

# 80
А в колко часа си лягат децата ви?
Задавайки този въпрос , аз не омаловажавам всички други натрупани проблеми в родното училище. Срещу проблемите е хубаво да се борим. За тях не говоря, защото смятам, че с пораснали деца съм далече от кухнята и не съм обе Laughingктивна. Просто исках да насоча вниманието към това - борейки се за промени в образованието е добре всеки да знае има ли и у дома предпоставка за умората. Не всички деца си лягат късно и разбира се различните деца имат и различни нужди от почивка. Но наистина има дечица , които стоят и до 23- 24 часа.

Абсолютно съм съгласна. На една родителска среща повдигнаха въпроса за умората  и за това кое дете кога си ляга - казах, че моето в първи клас си е лягало в 20.30, а сега, във втори - в 21.00. Забелязах, че някои се засмяха - или не ми вярваха, или ме считаха за майка-садистка. Лягането не означава автоматично заспиване - може половин час да четат книжки в леглото /моята обича, не я карам, това не я изморява/, друг път сами гасят лампата. Това съм го научила от моята майка. Винаги бях бодра сутрин. Голямата ми дъщеря от бебе заспиваше много късно, но малко по малко успях да й променя режима. С физическа умора през деня /игри/ и все по-ранно лягане. Аз пък промених режима си наобратно, откакто се омъжих. Така че - може да се промени. Не може дете, което си ляга в 23-24 ч.да е еднакво трудоспособно като дете, заспало в 21. Особено, ако това се повтаря всяка вечер. Peace

# 81
  • Някъде в търсене ............
Уморяват се децата, моята е на занималня, т. от 7.45 до 17 ч  тя е на училище. Заспива в колата на връщане , ако има гости (нейно приятелче ) играе иначе вечеря, отпуска се и заспива. Като по-малка нямаше режим за спане стояла е и до 2 ч, но сега се оправя към 20,15-20.30 и в 21 е в леглото , за 5 минути е заспала. Сутрин я будя в 6.30 става бързо, но събота и неделя е будно още в 7 Mr. Green.

# 82
Съгласна съм с Джуди, че чисто физическото разкарване насам-натам из града изморява много, особено ако става въпрос за София.
Освен това малко ми се струва, че тръгват на извънкласни занимания по-отрано и по повече, отколкото ние навремето.
Ходила съм на сто кръжока, но от четвърти клас нататък. И се записвах сама, и всички бяха в училище, а то беше на пет минути път.

# 83
 Няма какво да се сърдите на децата си. Отговора е прост: ,,Учебниците са написани на много високо интелектуално ниво, което не е за деца дори и в 5 клас. Да не говорим колко грешки има в учебниците.'' Наскоро бяха открили някакъв текст в учебник за 2 или 3 клас не съм сигурен. Текста гласеше нещо такова: ,,Кумчо Вълчо е мафиот, а Кума Лиса започва работа от късните часове на вечерта, до сутринта.''  Мили мами, познайте какво работи Кума Лиса? Не е учителка, макар, може и да мине за детсвеници.  Ще се преровя и ще ви покажа колко грешки има и на какво ,,високо'' интелектуално ниво са написани.

# 84
  • София и там където не се пуши
Читанка за 4 клас - Приказка за едно дете, което купило букет на майка си , но по пътя се сбило и подало букета на приятелчето, а приятелчето налагало с него. Е тъпа приказка, а имената на героите са такива, че децата да получат чувство за малоценност, че не могат да ги прочетат. 

# 85
А съчинявахте ли приказката за Джуди, която един ден се събудила и видяла, че се е превърнала в динозавър  #Silly Добре, че детето само си я написа, аз нямах никакви идеи по въпроса  Laughing

# 86
Тез трите последни бисера не сме ги срещали. Ние писахме съчинение за трима призраци с два зададени края, но не бе лоша идея, синът се забавлява истински. На Кумчо Вълчо- "мафиот" щеше да се пръсне от смях и щяха да му пишат забележка за лошо държание в час. Не, не би го изморило, на него, ако го питаха, би му било добре само такива текстове да има.

# 87
А съчинявахте ли приказката за Джуди, която един ден се събудила и видяла, че се е превърнала в динозавър  #Silly Добре, че детето само си я написа, аз нямах никакви идеи по въпроса  Laughing
Моят син и съучениците му имаха тази чест! Но го правиха в клас. Joy

# 88
Аз съм си запазила  вкъщи учебник за 8 клас по англ. език от детето на една приятелка. Там има урок да се прави разказ по следните картини: Първо: Баща и дъщеря погребват майката под едно дърво. Второ: Бащата довежда вкъщи мащеха. Трето: Мащехата блъска силно детето по стълбите и то умира  Sad. Четвърта картина: Бащата и мащехата погребват дъщерята под същото дърво, където е погребана и майката #Crazy Хубава и поучителна история.

# 89
Аз съм си запазила  вкъщи учебник за 8 клас по англ. език от детето на една приятелка. Там има урок да се прави разказ по следните картини: Първо: Баща и дъщеря погребват майката под едно дърво. Второ: Бащата довежда вкъщи мащеха. Трето: Мащехата блъска силно детето по стълбите и то умира  Sad. Четвърта картина: Бащата и мащехата погребват дъщерята под същото дърво, където е погребана и майката #Crazy Хубава и поучителна история.

Най-накрая всичко завършва с Happy End, нали?  Thinking newsm78 Да пази Господ и после образователната ни форма е най-хубава, как пък не?!  newsm78 Crossing Arms

Общи условия

Активация на акаунт