Хубава българска традиция ли е абитуриентския бал....

• 58 925
  • 1 051
  •   1
Отговори
# 90
   Била е хубава традицията...Сега мога да кажа че според моите представи традицията е извратена.

# 91
И аз харесах повече абсолвнентския си бал. Дали защото беше по-спонтанен и скромен, дали защото мина незабелязано от родата, дали ние вече бяхме поузрели и осъзнаващи, че вече наистина настъпи краят на безгрижния живот, не знам, но имам прекрасни спомени от него. След ресторанта отидохме цялата компания в една квартира и си направихме последния студентски купон.  Simple Smile

И аз така. Беше много спонтанно, неорганизирано, без рода, без рокли. Но беше хубаво.

Някой спомена, че не се гледа какво пише в дипломата- това също го има. Съмнително е дали "абитуриентът" ще си вземе матурата, обаче купонът е на макс.

Последна редакция: нд, 28 фев 2010, 13:27 от елиас

# 92
  • София
Традиция? Сравнително скорошно ( 30 г) разточение, парад на суетата ( кич). Няколко рокли, няколко чифта обувки, ноктопластики, силикони дори, пръстенчета с червени камъчета за момчетата, коли на заем...И една голяма завист кой ми открадна модела на роклята, кой цветът, кой прическата. Мерси от тази традиция!

Съгласна съм.

# 93
  • Varna
Голяма показност, голямо чудо. И защо. Какво искат да докажат със това. Завършват 12 клас не завършват Харвард или Сорбоната.
Моят син не искаше роднини, а само приятели. То и тези приятели празнуваха и дойдоха има няма за половин час. Или бяха уморени от предната вечер. Колата която го взема беше един старичък Форд, на бащата на приятелят му. Можеха да вземат новият джип на тоя същия баща но не искаха да се пъчат. Има и такива деца които не обичат показност, не обичат изхвърляния. Дано да има повече такива деца . А момчетата във Форда до едно вече бяха приети да учат във много добри университети навън. Но не парадираха със нищо.

# 94
Някога може и да е била. Днес така се е изродила, че думи нямам просто. пПърво защото се превръща в самоцел на учащите и второ заради невъобразимото "мерене" кой е по-по-най. Аз на моя бал така не отидох, отидох същият ден на екскурзия и ако не бяха родителите ми да се притесняват, че съседите ще ги одумват, дори и дрехи нямаше да си купя или поне не такива нефункционални рокли, безумни шапки и аксесоари, които няма къде да облече човек.  Sick Между другото бях с панталон. И без задължителното бюстие, но пак никъде след това не го носих. Mr. Green

# 95
  • София
И каква стана тя, тази тема? Кой е направил по-по най-евтин бал на детето си и кой не е ходил на своя или го е прекарал като една обикновена кръчмарска вечер! Laughing От едната крайност на другата!

# 96
Чак пък някой да се фука, че му е бил евтин балът, не виждам.
По-скоро се дават примери как и с по-малко пари, вечерта може да бъде паметна и хубава.
Моят бал беше 2001г. За новогодишната нощ на 2000г. родителите ми "подариха" малко повече от две седмици в Прага...
С уговорката, че това е моят "подарък" за завършването (макар и година по-рано).
Самата ми подготовка за бала не беше нещо кой знае какво.
Майка ми уши и роклята, и сакото към нея. Гримирах се сама, а кварталната фризьорка ми боядиса косата в желан цвят и я направи с малко обем...
Обувките и чантата ми бяха, реално, най-скъпото нещо за времето си.
Но после ги носих доста години след това, просто защото бяха много качествени неща.
Самата бална вечер беше пълна боза откъм куверт-вечеря-програма-заведение.
Нищо уникално!
Имахме предложение да отидем с курса до Турция и там да изкараме няколко дни, но много хора решиха, че предпочитат тузарските изпълнения и показност пред едно пътуване.
И така целият бал стана едно свръх обикновено събиране със съучениците.
Някои (най-вече онези с тузарските изпълнения) се изпонапиха, припадаха, ставаха, жалка и смешна картинка.

# 97
  • Германия
Абитуриентският бал сам по себе си си е хубава традиция, но това което се прави в България е пълен цирк. По това време на годината никога не съм си в България, така че не съм имала честта да видя панаира на живо, но и снимките ми стигат  ooooh! Не знам от къде този мерак момичетата да се надпреварват коя ще я докара най-близо до визията на магистрална фея...пък и момчетата с едни лъскави костюми  Whistling Така като гледам, във всеки випуск да има най-много едно, две момичета облечени стилно  Tired
Тук в германия не се отделя чак такова значение на бала, няма голотии, няма лимузини. Е, имаше няколко безвкусни изцепки от към роклите, но все пак не може всеки да има вкус  Mr. Green Аз си признавам, че дадох много пари за рокля (200 евро), защото имах доста претенции за кройката и материята. Няколко седмици след бала видях едно рокле на една разпродажба за 10 евро и се изядох от яд, че не съм го видяла по-рано. Още ме боли сърцето за тези пари и обмислям да я скъся, че да мога да си я нося и сега  Whistling За сметка на това спестих от прическа и бях малко като гръмнал бойлер в главата  Laughing Сама се гримирах, бижутата ми бяха на стойност 10 евро, обувки 50, но тях поне мога винаги да ги нося. Отидох с такси, върнах се с обществен транспорт( това съм го разкарвала в темата за муньовците  Mr. Green). А да и през цялата вечер съм изпила само едно шотче ягодов ликьор  Mr. Green

# 98
На мен пък ми харесва тази традиция. Но не във вида на рокли с минимална цена 1500 лв. и бижута с петцифрена стойност.
Завърших през 2000-та година. Тоалетът ми струваше около 350 лв. Бижутата- сребърни. Джобните за вечерта- 50 лв. Истинска милионерка. Mr. Green Ползвах само услугите на фризьор, гримирах се сама...
Беше приказно.

През 2005-та бях канена на бал. Тогава нещата ми се видяха вече доста....променени.

# 99
  • София
Ами, такава е модата в момента! Преди трийсет години една от модите беше пънка и имаше абитурианти в стил Милена Славова, или пък с окъсани дънки в стил Васко Кръпката. А за диското какво да кажем?
Вие от небето ли падате? Как да изглеждат момичетата, като монахини или да навлекат роклите на майките си? Минете по улицата, по-скоро из моловете и погледнете как са облечени много жени - със същия стил като абитуриентките - чалгаджийски!
Нормално е тийновете да искат да шокират. И ние сме били същите, но не точно с тези средства, а с други, които са ни били под ръка. На мен не ми пречи, ако ще и голи да ходят! Който иска и милиони да похарчи. Както казва Бай Ганьо - имал си бол пари, дал си! В най-добрия случай мога да клюкарствам и да се смея, но не и да се възмущавам.

# 100
Който иска и милиони да похарчи. Както казва Бай Ганьо - имал си бол пари, дал си! В най-добрия случай мога да клюкарствам и да се смея, но не и да се възмущавам.

Така, така...Ама как ли ще се чувства дъщеря ти сред девойки облечени за хиляди левове с рокля за 200 лв?
Да, да, знам, че не това е най-важното....

# 101
Нормално е тийновете да искат да шокират.

По-скоро искат да се слеят, не да шокират  Rolling Eyes

# 102
  • София
Защо реши, че моята девойка ще бъде от тези с евтините роклички и ще играе ролята на комплексарка?
Много вода ще изтече до момента, в който тя ще завърши гимназия. Не го мисля отсега. Знам ли на какъв акъл ще е? Или каква ще е модата? Току виж след почти десет години на мода станат фереджетата!  Laughing

# 103
  • София
Току виж след почти десет години на мода станат фереджетата!  Laughing
Фереджета,фереджета....ама и те маркови трябва да бъдат  Laughing

# 104
 Laughing Нищо не съм решила. Просто питам.

Общи условия

Активация на акаунт