Примерна схема за захранване - 23

• 23 763
  • 737
  •   1
Отговори
# 60
 Flutter Между другото, готовата каша изобщо няма особен или неприятен вкус. Е то аз давам "елда с плодове" де, и я разтварям в кърма ... Ама като беше по-малка Тина колко такава каша съм изпила ...  Embarassed миии много ми харесваше. Брат ми не спира да ме бъзика че съм луда да ям/пия каши с кърма ... ама много си е вкусно!

# 61
  • Пловдив
Моята дъщеря най си харесва кашата от Елда. Аз я предлагам с различни плодови пюрета, приготвям я с вода. От скоро започнах да я смесвам и с малко овесена каша. Също я харесва.

# 62
bibona, на опаковката пише, че 3 с.л. са около 10гр. Аз сега притеглих с кухненската везна и моите 3 излязоха 13 гр суха каша. Към тях добавям вода и 70-100 гр плодово пюре. Сутрин изяжда най-често само половината.

gundie, на 10 месеца е. (да не би да не ми се вижда линийката?)

# 63
  • not found
Аз купих елда, кажете как я приготвяте ? Моята е на зърна , за детето ми няма проблем тагава големина, тъй , че няма да я правя на брашно  Wink

# 64
Аз купих елда, кажете как я приготвяте ? Моята е на зърна , за детето ми няма проблем тагава големина, тъй , че няма да я правя на брашно  Wink
И за моите не е проблем големината, но ги дразнят люспичките. И не само на елдата. Ядат ядките (зърната), но после често пъти ми повръщат (малко количество но на няколко пъти). Спрях да им давам ядки по тая причина

# 65
  • not found
Какви други ядки си им давала ?

# 66
Mисис T. , независимо, че теглото ви е над долната граница (но над цитираните стойности за вас), явно детенцето няма нужда от повече храна ... поне за сега ... все пак всичко останало е мляко, явно е достатъчно! успокой се и мисли позитивно  Hug

# 67
 Sad в момента съм пред компа на брат ми, тук настройките са различни и .................. се чувствам луда ...

# 68
Mисис T. , независимо, че теглото ви е над долната граница (но над цитираните стойности за вас), явно детенцето няма нужда от повече храна ... поне за сега ... все пак всичко останало е мляко, явно е достатъчно! успокой се и мисли позитивно  Hug

Това нещо не го разбрах  Crazy Според графиките за ръст и тегло, Хриси е на горната граница за ръст и по средата за тегло, което според мен е добре - и двамата с мъжа ми сме високи и слаби, а и тя се роди 2900 и 51 см.  Thinking Не мисля, че изостава в теглото.  Thinking
Моят въпрос беше дали, според вас, при такъв прием на твърда храна не би трябвало да давам допълнително мляко (да правя поне едната каша млечна), или при такова кърмене няма нужда. Де факто не знам колко кърма изпива.
Отделно ми се струва и че би яла още твърда храна, ако имаше в купичката  Confused Даже 2-3 пъти си е искала допълнително и съм и давала още малко. Друг път пък не си изяжда всичко.
Вие повече суха каша ли слагате в порцията?

Елдата я варя с доста вода, изчаквам малко да поеме още и я пасирам, напоследък не гладко, а колкото да стане на по-малки парченца. Така и люспичките не се усещат толкова.

# 69
Хич не изостава нито в тевглото, нито пък във височината, даже е доста височка, не се виждаше сутринта линийката, но сега се вижда  Wink

# 70
Това нещо не го разбрах  Crazy Според графиките за ръст и тегло, Хриси е на горната граница за ръст и по средата за тегло, което според мен е добре - и двамата с мъжа ми сме високи и слаби, а и тя се роди 2900 и 51 см.  Thinking Не мисля, че изостава в теглото.  Thinking
Моят въпрос беше дали, според вас, при такъв прием на твърда храна не би трябвало да давам допълнително мляко (да правя поне едната каша млечна), или при такова кърмене няма нужда.

Именно, теглото е нормално, поради което можеш да си позволиш и да не слагаш в кашите мляко. Намеквах, че ако има проблем с теглото, приготвянето на кашите по този начин е безотговорно - такъв при вас няма.

Wink То като става въпрос за "норми", опасните граници, които не бива да се преминават, са 2 стандартни отклонения под и над средното. Между другото, има табличка "тегло спрямо ръст" ... аз нея имах предвид, не ръст/тегло спрямо възраст.

P.S. Ето я табличката за момичета: http://www.who.int/childgrowth/standards/WFL_girls_0_2_zscores.pdf

Последна редакция: чт, 04 мар 2010, 08:18 от bibona

# 71
  • София
Малко хаотично да се включа:

Гунди
, банана и авокадото не се дават термично обработени, дори ако се предлагат като първа храна Peace Не ме питай защо е така...
Бибона, преди няколко страници беше писала, че детето те хапе като кърмиш. Аз моя го отучих за 2 дни още на първия зъб. Понеже искаше да ме гризе още преди да е засукал, аз го изпреварвах и му църквах в устата малко кърма, да се подсети за какво е там все пак и той продължаваше по инерция да суче. След 2 дни забрави за хапането.

Това нещо не го разбрах  Crazy Според графиките за ръст и тегло, Хриси е на горната граница за ръст и по средата за тегло, което според мен е добре - и двамата с мъжа ми сме високи и слаби, а и тя се роди 2900 и 51 см.  Thinking Не мисля, че изостава в теглото.  Thinking
Моят въпрос беше дали, според вас, при такъв прием на твърда храна не би трябвало да давам допълнително мляко (да правя поне едната каша млечна), или при такова кърмене няма нужда.

Именно, теглото е нормално, поради което можеш да си позволиш и да не слагаш в кашите мляко. Намеквах, че ако има проблем с теглото, приготвянето на кашите по този начин е безотговорно - такъв при вас няма

Е да, но теглото може да е нормално, защото детето може да си набавя необходимите калории от твърдата храна? Но въпреки това в "източниците с цифрите" ясно е посочено, че детето трябва да има еди какъв си прием на мляко за денонощие. И че млякото е най-важната храна за него до годинката. Освен това, това че има 7-8 сучения, теоретично не означава, че има необходимия прием на мляко.
Моето дете преди да го захраня сучеше на 2 - 2,5 часа, но това не значи че изпива по 200 мл на сукане, а примерно по 50 (реално не знам колко, но памперсите му бяха значително по-леки в сравнение със сегашните след захранването, сменяни на еднакъв итнервал).
Аз лично слагам АМ в почти всяко хранене (освен в месното пюре). За да съм сигурна, че не падам под препоръчителния минимум на мляко. Може и да го завишавам по този начин, но това по-малко ме тревожи.

Въпрос към даващите плодови инстантни каши? Имате ли доверие, че детето наистина консумира плод (защо?) ? На мен доста афиф ми се вижда тая работа...

Последна редакция: чт, 04 мар 2010, 08:53 от Stelfy

# 72
Аз предимно плодови давам, защото дъщеря ми ги предпочита де. Ами да, броя че давам плодове по този начин. Когато на опаковката пише, че съдържа еди-колко си процента от съответен плод, то това си означава, че съответният процент от масата на кашата е сух плод. Например при 20% като сложа 15г каша - следва че има 3г сух плод. Което съответства примерно на 15г свеж плод (зависи разбира се какъв точно плод е). Между другото, много от пюретата съдържат около 50% плодове и ... нишесте или оризово брашно, тоест в 30мл пюре често има толкова плод, колкото в 100 мл подобна каша ... А някои от кашите са с доста по-високо съдържание на плодове, например "Добро утро" на Хипп е с 28%, "Ябълка, банан и манго" на Слънчо е с 40 ...

Wink С уговорката обаче, че някои от витамините при подобна обработка се разрушават. Но пък в такива каши често има добавени витаминни комплекси. Иначе, по отношение на съдържание на минерали и фибри практически сушените плодове не отстъпват на пресните.

Като става въпрос за млякото, просто ми се струва, че в случая на Mисис T. твърдата храна (независимо че е в голям обем) не съдържа кой знае колко калории. Тоест двете каши общо са под 250 калории, зеленчуците са под 200 (а вероятно под 150) - а и при условие че не винаги се изяждат въпросните количества ... Просто за да е нормално теглото, бебето явно си набавя сумарно около 800 калории (или поне над 750). Дори и ако твърдата храна всеки ден е 400 калории, все пак остават поне 350, набавени за сметка на мляко (което е 500-550 мл примерно ...).  Wink Все пак има и един друг момент - ако в кашите се слага мляко, ще се увеличат калориите, които детето ще си набавя със същите обеми твърда храна. И е възможно тогава да започне да суче по-малко, тъй като ще му е необходима по-малко количество енергия за сметка на кърма. Съответно кърмата може да намалее ... и ...

Последна редакция: чт, 04 мар 2010, 09:05 от bibona

# 73
Стелфи - аз именно поради тази причина не давам каши с плод, не разбирам от технология (бибона ще обясни сигурно как точно се правят тези каши с плод), но си мисля, че в кутия със сухо вещество надали има плод със запазени хранителни качества Blush
Купувам чисти каши (например елда) и добавям плод - макар че отскоро малкият яде чиста каша, с плод не иска.

А. с бибона сме писали по едно и също време, точно е обяснила за плодовите каши Laughing Благодаря Hug

# 74
 Mr. Green как се правят плодовите каши ли? Ами за Хипп съм сигурна, че свежите плодове се превръщат в пюре, което се суши под вакуум. Което всъщност е доста щадяща технология, температурата не е висока, а влагата се отнема много бързо ...

Общи условия

Активация на акаунт