Примерна схема за захранване - 23

• 23 472
  • 737
  •   1
Отговори
# 210
Чак пък гадни- ми крем с плод или плодово пюре.
За разнообразие става и царевичния грис /това преди да е въведен глутенът/ и пшеничният след това.

# 211
Яна, в Халите- на щанда за ядки има такова нишасте,днес питах
Бибона, много адвокати биха ти обеснили как ще се спечели такова дело само и само да те навият да почнеш...аз пък оня ден много се ядосах понеже пюре с  ягода и кво ли още не -за след 4 м. Shockedеее, поне маалко по-адекватно де!!! Просто трябва да се протестира и ние трябва да го направим това, няма кой друг да го е еня за детските храни Wink

# 212
gundie, Хаме и Хип предлагат пюрета с ягода, а също и с цитруси за деца над 4 м.
Писала съм и на двата производителя и ми беше отговорено, че алергените, които се съдържат в ягодите и цитрусите в техните пюрета се унищожават при термичната обработка, на която са подложени. Т.е. няма нищо опасно за децата.

А не ми се вярва да са много адвокатите, които за чест и слава да се хванат с такива дела. За доказването на подобни твърдения трябват експерти....

# 213
Аманита и на мен ми се виждат отврат тези кисели, грисове, ориз с мляко и пр, а за полезност да не говорим, ако  се правят със захар (както най-често се правят). На мен лично тези детски десертченца са ми останали някакъв кофти спомен от детската градина  Laughing

Gundie: тенк ю фор дъ инфо  Hug Останаха Халите и Пикадили за проверка  Whistling

# 214
Qna,ама аз нали за Халите говоря деее....май се обърка. Joy
Франческа, представи си само какво точно има в пюретата, аз не виждам как алергенноста спада след термична обработка-ако беше така нямаше ли да пише,че може ягоди в пюрета , но не и сурови?? newsm78 Малко ме съмнява тая работа...ама те ест. няма да ти кажат , ами знаем,че са вредни, но така ни изнася Wink

# 215
Сама не тълкувам, педито го каза, но досега не ми е дал повод да се съмнявам в него. Той само каза, че се съмнява и след 2 месеца ще пуснем вече изследнавия отново и на бебко и на нас. Много съжалявам за спама. Спирам до тук. Благодаря ви момичета за изказаните мнения  Heart Eyes

# 216
Gundie:  дааа, дааа аз разбрах  Sunglasses Но понеже някой друг пък беше казал и за Пикадили и за това констаНтирам, че ми остават и Халите и Пикадили за проверка  Laughing

В думите ти за алергенността определено има логика, и аз се чудя същото. На дъщеря ми на 5,5м възраст пробвах да й дам на Хип кайсия (която я има в пюретата от 4м), с цел да приема повече желязо+да й се регулират червата, въпреки че знаех съветите за мъхестите. Еми те хората не случайно са си го казали - мъхести след годинка - детенцето ми се обрина... Но наистина и аз съм чела примерно за целината, че минала през огъня намалява алергенността (инфо на Косе Босе в септемврийските мами). Но аз лично предпочитам да се презастраховам като НЕ давам неща, за които знам, че са силно алергенни, колкото и топлинна обработка да са минали и уж да се унищожават алергените. За никъде не бързам.

Последна редакция: нд, 07 мар 2010, 21:33 от Yana-barborana

# 217
  • София
Искам да питам мамите с деца около годинката - започнахте ли да ги учите на самохранене вече? Как ви се получава и как ги учите? Simple Smile А някой друг освен Тони и Зеленкото престрашил ли се е да включи детето си в общото меню на семейството? (Аз онзи ден дадох 1/3 порция "човешки" грах с пиле)

Аз да отбележа за протокола, че не пържа (мноого рядко мъж ми си поисква пържени яйца, тях пържа с масло), готвя с малко сол (сравнително) в голяма тенджера  Mr. Green и ползвам няколко подправки. В този смисъл след като Калин прояви интерес към супата ми (зеленчукова), веднага беше възнаграден с няколко лъжички Simple Smile Рядко го прави, но не се колебая. Той е и голям вече, де... Мацаницата при неговото ядене е пълна, така че нищо не ми струва напоследък да му давам лъжичка, в която да сипя малко пюре... Ами уцелва си устата, дори понякога дъното е в правилната посока Simple Smile Като се стопли го мятам по памперс на стола и ще действам с пълна сила. Сега ми идва много къпане и пррез деня  Mr. Green
За солта, аз не давам пюрета със сол, но я има в хляба и сухарите. Така че при моето готвене количеството й не ме притеснява (особено за миниатюрните порции, които приема Калин).
За запръжката не мога да се изкажа, защото няколко години вече не пържа.

Съни09, да, за Калин имаме съмнения за таласемия (минор). Очакваме консултация с детски хематолог. Знаеш, че не се доказва категорично преди 2 годишна възраст и че не бива да се приема желязо, нали? Това е най-важното. При Калин педитърката се сети за някакво "ръчно броене" на клетките, при което се вижда има ли дефектни, което е белег за болестта, пак не е категорично обаче. Фактор е и наличието на река (страничен ефект, така да се каже, на таласемията е, че не се разболяваш от малария. Затова исторически край реките са оцелели повече таласъмчета - тъй като не го хваща маларията). Мога да ти кажа един сигурен метод, но малко е скъп: изследвайте се с таткото. Ако и двамата нямате таласемия, значи и дечко няма Simple Smile Е, ако единият има... ще сте като нас - със съмнения Simple Smile Но таласемията "не боли". За сока - виж в подписа ми интересна статия (аз не давам).
Само да те успокоя, репликата е малко грозна, но вярна: "щом е доживял тази възраст, значи не е майорна таласемия, така че се успокой"  Peace
За месото, аз давах 2 дни месо, 1 ден почивка, но на изследванията на урина на 1 г. имаше "урати" и педиатърката ни го изтълкува като прекаляване с месото, затова минах на класическата схема "през ден".

Нишесте (кисел) не предлагам, не виждам смисъл, и без това в някои пюрета има нишесте  Mr. Green

# 218
  • София
 Не моят Влади от няколко дни му давам от нашата храна и за тази цел я приготвям с минимални количества сол. И аз не запържвам а задушавам с 3,4 лъжици мазнина и вода. Но и той не хапва много, но поне хапва. Бебешки неща отказва вече Laughing Така е по-трудно, някак по-лесно ми беше да сваря зеленчуци и да пасирам...

# 219
Момичета да ви питам някой беше писал за връхчетата на Пласмон (извинявам се не помня кой), та днес си купих.Кажете как ги приготвяте? Предварително благодаря  Hug

# 220
  • София
Става дума за това, че ми писна от малоумни етикети, още повече пък на пюре. И много ми се иска въпросния производител да си плати, амаа колкото повече, толкова повече.

Писали, че пюрето съдържа 48% доматено пюре, 18% чушки, 10% моркови, 7% растително масло, 6% захар. Иииии писали, че в 100 г се съдържат 0,5 г белтъчини, 10г въглехидрати и 45 калории!

Е, питам се какво ли означават процентите. Логично е това да са примерно грамове на 100 г продукт ... да, ама тогава 7г мазнини * 9 калории + 6 г захар (практически 100% въглехидрати) * 4 калории правиии ако мога да го сметна, 87 калории. Естествено, чушките и доматите не са безкалорични ... та като го видях тоя бисер, и веднага си купих от безинтересното пюренце, и касова бележка си взех, и си я пазя! А това за адвоката беше по-скоро на сериозно - не мога да си позволя все пак да пилея средства, но ако някой има желание - да се захваща и да ги съди! Аз за по-безплатно като ми остане време ще занеса мостричката тук: http://www.kzp.bg/ в най-близкото до мене офисче!

и никой няма да им обърне внимание. Както на етикета на пюретата "Мандев" пишело в съдържанието пшеница и най-отдолу "не съдържа глутен". Онзи ден мярнах в един магазин тези пюрета, че не ги бях виждала и се загледах в етикетите. Трагедия  ooooh! Мами са сигнализирали нееднократно за тези глупости  newsm78

# 221
... на етикета на пюретата "Мандев" пишело в съдържанието пшеница и най-отдолу "не съдържа глутен". Онзи ден мярнах в един магазин тези пюрета, че не ги бях виждала и се загледах в етикетите. Трагедия  ooooh! Мами са сигнализирали нееднократно за тези глупости  newsm78

newsm78 И добре де, ако такова пюре го купи майка на бебе със свръхчувствителност към глутен? И ко е прочела само "не съдържа глутен"!?!

Иии ако контролните органи не искат да си вършат работата - освен "Господари на ефира" да се заемат?  #2gunfire  все някой трябва да изгони такива продукти (и производители) от пазара!

# 222
  • София
Цитат
И добре де, ако такова пюре го купи майка на бебе със свръхчувствителност към глутен? И ко е прочела само "не съдържа глутен"!?!

и аз това се питах  newsm78

Последна редакция: пн, 08 мар 2010, 10:59 от missence

# 223
За Ганчев-Манчев, АМАМ и пр. български марки /които обаче нямат ягоди в асортимента си/ мога и да повярвам, че слагат неподходящи за възрастта на децата съставки. Но не вярвам световни марки като ХИПП да рискуват по този начин.  Thinking
Само си разсъждавам.
А алергия може да се прояви към всичко- при моите деца към уж щадящите ориз и пилешко месо.

# 224
Яна, целина може да се дава- само корен преди годинка и това се спазва в повечето случаи- гледам по пюретата пише корени от целина.

Общи условия

Активация на акаунт