Примерна схема за захранване - 23

• 23 424
  • 737
  •   1
Отговори
# 480
  • София
За настърганите ябълки - много суховат и твърд плод са и действително трудно се преглъщат ако са настъргани на едрото ренде. На дребното пък стават на пюре, а не това е целта, затова аз всички плодове, които стържа (на едрото ренде), после малко понамачквам с вилица и като едрина стават "таман"  Grinning

За бамята да кажете кога се въвежда, че напоследък е много популярна у дома?

Още един път ще ви занимая с обемите храна и после спирам, че и на себе си съм досадна вече Rolling Eyes
Значи. Нали менютата се дават в някакви количества, обаче това количество пълния ли капацитет на стомаха е? Т.е. ако детето изпие и 1 чаша вода, да не се провокира разширяване на стомаха? Thinking
Защото препоръките за грамажи храна са на едно място, за вода - на друго (никъде ги няма заедно), а човек като се храни е нормално да поеме известно количество течност да прокара хапката така да се каже....

# 481
а човек като се храни е нормално да поеме известно количество течност да прокара хапката така да се каже....

Тц, не е нормално, а даже вредно да се пият течности, докато се храни човек.
Чаша вода половин час преди или след хранене.  Peace

# 482
Ами средно обемът на стомахчето е 30 мл за всеки килограм телесно тегло (тоест при 9 kg - 9*30=270).  newsm78 Ех, от това да следваше, че детето толкова ще изяде преди да си затвори устата ...

# 483
Обръщам се към мамите с алергични дечица: Какви са стойностите на еозинофилния гранулоцит /в%/ в кръвта на дечицата ви и колко тежка е алергията? Нашия е 15% при референтни стойности 0-6%. Двама доктори вече правят изказване от сорта, че не са притеснени за състоянието на малчо  Shocked  

# 484
  • София
Франческа, ама той като запецне някъде по средата с храненето няколко глътки водица му помагат да си преглътне и да продължи да си хапва Rolling Eyes... Е тази сутрин точно малко бях прекалила с едрите парчета и гъстотата и почти на всяка хапка следваше глътка.... Не знаех, че не трябва да се пие и яде едновременно?... Защо е "вредно" ? (Аз също се наливам с една чаша вода като приключа да се храня)

Бибона, а някъде казва ли се дали едно хранене трябва да напълни стомаха до горе, т.е. грамажа да отговаря на пълния капацитет или?
... Защото пак сутринта изяде поне 250 грама каша + около 120-30 грама вода... Това казвате е прекалено?... Защото той не показа признаци на прекаленост, което обаче не означава, че не му се разширява стомаха де..

# 485
 Приетата с храната вода намалява притока от слюнчестите жлези и така се променя киселинността на стомаха.

# 486
 newsm78 Амии  не знам ... не съм срещала някъде че ТРЯБВА ... по-скоро предупрежденията са, че ако се поеме много храна може да се стигне до повръщане. Но тия обеми все пак са индивидуални.

newsm78 Смътно си спомням, че течностите преминават покрай стената на стомаха и заобикалят храната в него ... имаше някъв такъв механизъм ... точно в случай че си хапнеш, и полееш с чаша вода. Така че не е задължително да се разшири стомаха, то ако детето не е било жадно едва ли е щяло да изпие толкова.

# 487
  • София
newsm78 Смътно си спомням, че течностите преминават покрай стената на стомаха и заобикалят храната в него ... имаше някъв такъв механизъм ... точно в случай че си хапнеш, и полееш с чаша вода. Така че не е задължително да се разшири стомаха, то ако детето не е било жадно едва ли е щяло да изпие толкова.

Извинявай, не разбрах - как така заобикалят, къде се дяват течностите като заобиколят храната? Възможно ли е веднага да излязат от стомаха по пътя си нататък?? Или имаш предвид че заобикаляйки храната вътре в стомаха това пречи на лигавицата му да си взаимодейства с храната адекватно или как?

# 488
  • Варна
Благодаря за отговорите  Hug

Алегория  Hug

Stelfy, аз знам че е рано за 4 хранения, но и на 2 месеца и беше рано за 5 хранения, а тя така си ги направи и незнам какво да си мисля вече, питах и педиатърката тя каза че от детето зависи и то само ще си покаже когато е готово. Мерси за споделената информация Hug

Stef, ние мляко май не пием толкова, колкото си казала, по груби сметки и се събират около 500мл., а за кашите ще почна да и давам всеки ден, щом са толкова полезни, пък на консултацията ще видим какъв ще е крайният резултат Grinning

Да ви питам, сега мисля да въведа броколи и карфиол и да и вземам от замразените зеленчуци на Бондюел, мога ли да приготвям по-голямо количество и докато е топло да го слагам в бурканчета, за да може да дръпне капачката и после в хладилника, примерно за една седмица да и направя пюрета, не би трябвало нищо да им стане нали? Така ще ми е по-удобно, отколкото всеки ден да варя някакви минималистични количества.

# 489
Мама Деси - ако пробваш да намалиш тиквата и да даваш повече от друг зеленчук, а по-малко тиква - може да има подобрение със запека вече, можеш да пробваш.
Казваш ми че тиквата запича ли?!!  newsm78 Аз мислех че е обратното или най-малко неутрално действа...

Франи благодаря отново - ще опитам да се снабдя с авокадо.

По въпроса с "украсявнато" на плодовете с цел продажба - моя дядо от както го помня не яде зеленчуци и плодове които сам не си е отгледал и откъснал... и не дава на баба на слага тор. Ама кой да ти знае лятото и есента да се запасява с плодове и зеленчуци  Thinking

За стъргането на ябълки - явно не ви се е получило и с другите дупки на рендетата - съжалявам при нас имаше ефект!

Куин-Л брат ми навремето /с почти 14 години разлика сме и го помня като бебе/ беше оранжев почти колкото тиквата  Laughing но майка не спря да му дава нито тиква нито моркови и сега ще прави 16г. и нито е оранжев нито е болен че е ял толкова много тиква и моркови! Така че споко - за твърде много неща почнахме да се тревожим май...  Peace

# 490
Ганушка - назад беше коментирано съхраняването в хладилник или фризер на зеленчуците. Ако успееш да стерилизираш бурканчетата в смисъл да ги запечаташ - не мисля че е проблем - но не знам ще се получи ли с капачките с които се продават че те не са за многократна употреба. Момичетата бяха коментирали такива капачки които стават на бебешките бурканчета но не ме е интересувало и не съм запомнила. Ако искаш порови назад и ще намериш инфото. Но ако не са запечатани не мисля че е удачно повече от 72 часа да се съхраняват в хладилник а повторно да ги замръзиш - аз не бих го направила. Аз също ползвам замръзен карфиол /въпреки че вече откривам и пресен/ и мога да ти кажа че много лесно се отделят главите една от друга и не е нужно да се размразява цялото количество. Въпроса е че не ти се играе да вариш всеки ден. Ами недей - прави си за два дни порцийки или за три най-много. А между другото от моя замръзен карфиол който беше 450 гр. след като го размръзих получих количество колкото за две пюрета и то като за 20-30% от пюрето най-много.
Дано съм ти била полезна. Успех  Peace

# 491
Куини, това за оцветяването от морковите съм го чувала и от свекърва ми и си мислех, че си измисля , но явно не е така.. Wink
За настърганите ябълки, ние имаме едни , наши си, жълти- като ги настържа и постоят малко в храната или отделно и омекват супер много. Явно е до сорт.

# 492
Момичета кажете каква вода давате? Ние сме на девин с розов етикет. Ама се чудя с каква да й я сменям  newsm78 Коя вода е с най-ниска минерализация? На розовия девин общата мин-я е 82.
Мисля че се беше коментирало но нещо не ми дтана ясно тогава  Thinking

# 493
давам преварена от чешмата, филтрирана с филтър за кафемашина Peace

# 494
  • Варна
Mamadesi2,      bouquet Аз по скоро имах предвид бурканчета от типа на лютеница "Олинеза" примерно Grinning, аз имам такива, защото моите родители правят домашна лютеница    chef, а при тях капачките са за многократна употреба. Мислех си дали да не ги варя 10 минути за по-голяма сигурност, но според майка нямало нужда, стигало да се затворят както са горещи, за една седмица нямало проблем, но аз реших и тук да попитам, за да съм сигурна. А за замразяването и аз не бих замразявала повторно нещо за детето, иначе за нас съм го правила този номер Grinning За водата - аз давам преварена, питах педито дали мога да и давам вече Девин изворна, каза че можело, но да я редувам с чешмяна преварена

Общи условия

Активация на акаунт