Машина за хляб-29 част

  • 47 191
  • 739
  •   1
Отговори
# 45
  • Мнения: 293
Имаше един период, когато и на мен ми се къдреше хляба. Почнах да си го правя на кратката програма - там е идеален.

И при мен се получава с идеален вид на кратката програма , но консистенцията му е по-сбита и не е шуплест.Опитвам се да го доизкусуря на дългата програма , но има още много какво да се желае.Снощи замесих твърдо тесто и долу-горе го докарах , но времето за втасване не ми стигна и стана леко сбит отново. По-късно ще пусна снимки.С Мулинекс 5000 съм. Днес ще го замеся с една идея по-мек , ще издебна последното месене , ще го извадя и ще го оформя на ръка , след което ще го върна да си втасва в машината и да се изпече. Някой да е ползвал 8-ма програма за бял хляб?

Първо месене - 5 мин
Почивка          - 5 мин
Вроро месене - 18 мин.
Първо втасване - 70 мин.
Второ месене   - 2 мин.
Трето втасване - 60 мин.
Печене              - 70 мин.


Общо време - 3,50 ч
 
Печенето може да се намали с 10 мин.При мен 8-ма програма е за хляб обогатен с Омега 3 и рецептата включва - вода, кисело мляко ,сухо мляко, олио , захар , сол, пълнозърнесто , бяло и ръжено брашно , пшенични трици и ядки. Мисля да заменя пълнозърнестите брашна само с бяло и да опитам така.Идеята ми хрумна ,когато разглеждах времетраенето на различните програми.Тази се доближава най-много до технолигията на хляба , когато го меся на ръка и става перфектен.Единствената разлика е при продължителността на първото втасваане (при месене на ръка го оставям 60 мин), но ако температурата в стаята е по-ниска мисля, че ще стане.

Обикновенно ползвам първа програма , но там има 3 втасвания - 40 , 25 и 50 мин. в следствие , на което тестото се отпуска прекомерно и хляба става "рошав" отгоре , когато замеся нормално тесто.Когато тестото е по-твърдо не успява да се отписне добре и това затруднява последното втасване. За 1 кг. готов продукт са ми нужни 375 мл. вода и 600 гр. брашно.При използването на едни и същи продукти в този случай тестото е перфектно , но до края на програмата се отпуска и хляба се "накъдря".При абсолютно същите продукти с 350 мл. вода и 600 гр. брашно става твърдо тесто и втасва трудно , при , което готовия хляб губи от обема си. Цялата тази ситуация започа леко да ме изнервя  Crazy Все пак правя хляб.Не съм химична лаборатория  Twisted Evil Ако и този път не стане , ще си меся тестото както аз си знам и ще мина на "полуавтоматизирани" програми.Недостатък е, че ще трябва да вися през почти цялото време около машинката , а едва ли ще намеря толкова време  Close

# 46
  • София
  • Мнения: 8 491
...
Първо месене - 5 мин
Почивка          - 5 мин
Вроро месене - 18 мин.
Първо втасване - 70 мин.
Второ месене   - 2 мин.
Трето втасване - 60 мин.
Печене              - 70 мин.


Общо време - 3,50 ч
 
...

Не знам само това втасване как ще излезе на края, ама сподели като направиш експеримента. Като с колко мая ша чиниш хляба ?

# 47
  • Мнения: 124
Разбрах и аз защо вчерашния ми хляб беше рошав  Laughing  до преди последното премесвене си беше добре и после се разроши, иначе този път го опекох добре.

И какво е станало след последното премесване та се е разрошил ?  Thinking
И при мен става рошав след последното премесване Rolling Eyes Следващия път ще е с по-малко мая и с по-малко втасване, пък да видим...

# 48
  • София
  • Мнения: 8 491
Разбрах и аз защо вчерашния ми хляб беше рошав  Laughing  до преди последното премесвене си беше добре и после се разроши, иначе този път го опекох добре.

И какво е станало след последното премесване та се е разрошил ?  Thinking
И при мен става рошав след последното премесване Rolling Eyes Следващия път ще е с по-малко мая и с по-малко втасване, пък да видим...

Ама наистина почвам да ставам любопитен. Значи при премесването става рошав и затова ще намалим маята и втасването. Демек след това премесване няма втасване така ли ? И колко време е това премесване ?

# 49
  • Мнения: 293
И при мен става рошав след последното премесване Rolling Eyes Следващия път ще е с по-малко мая и с по-малко втасване, пък да видим...

Как ще намалиш времето за втасване?


Цитат
Не знам само това втасване как ще излезе на края, ама сподели като направиш експеримента. Като с колко мая ша чиниш хляба ?

Кое втасване имаш предвид? Първото , второто или общото време ? Колкото до маята, честно си признавам , че пропуснах момента и сега като се замислих запчнах да се двоумя  newsm78 Ако ще гоня технологията на ръчното месене - едно пакетче на д-р Йоткер (7 гр) , но ще гледам машинката да е на хладно. Ако ли не , то трябва да я намаля до 1,5 ч.л. , което е 4,5 гр.....Ти какво ще кажеш?

# 50
  • София
  • Мнения: 8 491
...
Кое втасване имаш предвид? Първото , второто или общото време ? Колкото до маята, честно си признавам , че пропуснах момента и сега като се замислих запчнах да се двоумя  newsm78 Ако ще гоня технологията на ръчното месене - едно пакетче на д-р Йоткер (7 гр) , но ще гледам машинката да е на хладно. Ако ли не , то трябва да я намаля до 1,5 ч.л. , което е 4,5 гр.....Ти какво ще кажеш?

Я ми пусни цялата рецепта и предполагаемата технология на ЛС да не досаждаме тук на хората. Ама имай в предвид, че влизам в заседание след малко и ще ти отговоря късния следобяд.

Апропо да се извиня - имам да отговарям на около 6 ЛС ще се стремя да го направя най-късно до събота.

# 51
  • 5 етаж в ляво
  • Мнения: 1 410
Моят опит с машината /вече 3 г. / показва,че хляба става рошаФ отгоре,тогава, когато брашното ми е по малко...т.е. тестото е значително по меко от обикновено. Причината според мен след второто премесване е в това,че тестото е вече топличко,всички съставки са се "разтворили"така да кажа ,защото аз лично използвам масло за хляба,а не олио и си го слагам на парченца,а не разтопено...когато си започне да се меси в началото е ок,затова не добавям брашно,но когато измесва вторият път,вече масълцето е разтопено и тогава брашното идва малко,и затова слагам в самото начало брашно толкова,че да е по твърда топката,и след това да стане ок....това споделям от наблюденията ми за рошаФ хляб.
Аз по принцип вече не меря нито брашно ,нито масло,само млякото си измервам с ч.ч. , и е нормално понякога да му трябва още лъжица ,две брашно...пък и да меря ,всяко брашно е различно ,па макар и да се използва една и съща марка,партидите се различават...
Затова ще те посъветвам,гледай тестото докато спре за първата почивка,ако ти се стори прекалено меко,добави брашно...

# 52
  • Мнения: 5 152
Хлябът ми отгоре остава рошав, не ме притеснява, нищо няма да променям, няма да ходи на изложба  Wink
Бял хляб на програма 1, основна програма го правя, има 1 месене, почивка, второ месене, 1 втасване, премесва 10 секунди, второ втасване, премесва 15 секунди, втасване и печене. Възможно ли е да е от кратките премесвания? Или пак не съм нагласила консистенцията на тестото? Допичах го още 10 минути, видя ми се много бял отгоре.
Утре ще пробвам на друга програма с по-дълги премесвания да видя как ще стане.

# 53
  • 5 етаж в ляво
  • Мнения: 1 410
Сега прочетох поста ти по внимателно...казваш,че при твърдо тесто ти става рошав  Thinking,....това е много странно newsm78...според мен при твърда топка е невъзможно да е рошав отгоре,сбит -да,ненадигнат да изпълни казанчето -да,ама твърдо тесто и рошав хляб... Sickнещо не ми се връзва... Tired

# 54
  • Мнения: 124


Ама наистина почвам да ставам любопитен. Значи при премесването става рошав и затова ще намалим маята и втасването. Демек след това премесване няма втасване така ли ? И колко време е това премесване ?
Последното премесване е 10 сек. и след това втасва още 50 минути. Явно, като цяло, втасването е много, защото момичатата пишат, че слагат по-малко мая и пускат на по-кратка програма и не им става рошав хляба.

Как ще намалиш времето за втасване?
Имам такава опция за всяка програма - експресно (с намаляване на времето за втасване).

# 55
  • София
  • Мнения: 8 491
Две причини за "разрошване" на горната кора на хляба:

1. Имало е втасване по времето на което хляба е образувал кора от горе. После е имало премесване, където тази кора е нарушила хомогенноста на тестото.

[Допълнено !] Впрочем сега прегледах времевото разпределение на програмата за Мулинекс 5000 и действително има едно премесване от 2 минути и после пак втасване. Това премесване според мен е крайно неясно и ненужно.

2. Образувал се е конденз по време на месене и втасване и дори по време на печене. Този конденз после "пада" отгоре върху хляба, пречи да се образува хубава кора, размеква горния слой и го "набръчква".

Не съм сигурен, че с регулация на маята и времето на втасване ще постигнете нещо.

Имам молба непосредствено преди печене на проверите вида на хляба и да го пипнете отгоре за да ми кажете усещате ли някъде твърди съставки.

Другото, което искам да ви помоля когато получите такъв хляб да направите един разрез да го снимате и да ми го изпратите във възможно най-голямата снимка да то видя. И после ако може да снимате хляба непосредствено преди началото на изпичането и да наблюдавате през прозорчето точно в кой момент се "разрошва".

Последна редакция: чт, 11 мар 2010, 13:23 от дядо хаджия

# 56
  • Мнения: 124
Благодаря! Ще снимам другия път.

# 57
  • Мнения: 293
Две причини за "разрошване" на горната кора на хляба:

1. Имало е втасване по времето на което хляба е образувал кора от горе. После е имало премесване, където тази кора е нарушила хомогенноста на тестото.

[Допълнено !] Впрочем сега прегледах времевото разпределение на програмата за Мулинекс 5000 и действително има едно премесване от 2 минути и после пак втасване. Това премесване според мен е крайно неясно и ненужно.

Да , има такава кора - образува се по време на второто втасване , при по-меко тесто.


2. Образувал се е конденз по време на месене и втасване и дори по време на печене. Този конденз после "пада" отгоре върху хляба, пречи да се образува хубава кора, размеква горния слой и го "набръчква".


Има лек конденз ,  при първоначалното замесване , след което изчезва и не се появява повече.

Ето и обещаните снимки

Хляб с 375 мл. течност и 600 гр. брашно



и хляб с 350 мл. течност и 600 гр. брашно





И двата хляба са правени при равни други условия - продукти ( брашно от една и съща партида , еднаква мая...) , технология (последователност на продуктите ...)

"Разрошването" поне при мен е при последното премесване на тестото , преди третото втасване.

Относно твърдите съставки - опитвала съм да разтварям солта и захарта предварително в топлата мая и така да замесвам.Опитвала съм и да активирам маята предварително , после да я добавям във водата с разтворени в нея сол  и захар...Пак се роши  Close

# 58
  • Мнения: 479

А брашното в грамове колко да бъде?

Venim, не мога да кажа, съжалявам, нямам везна и винаги правя на око. Вече знам за това количество течност докъде в контейнера трябва да има брашно. Мисля, че за 200 мл течност би отишло ок. 350 г брашно (но не съм сигурна).

# 59
  • Мнения: 3 453
   Момичета, моля ви за помощ..имаше някой с такъв проблем.Пускам пекарна чисто нова е и не иска да бърка на празен ход.Какво бяхте посъветвали да се направи?Ох, как се изнервих. ooooh!

   Редактирам се.Видях че трябва да я нося на сервиз.Не е гаранционна машината, моля ви препоръчайте къде в Пловдив да я занеса? Praynig

Последна редакция: чт, 11 мар 2010, 14:30 от Кашарел

Общи условия

Активация на акаунт