Майки ,които хранят с изцедена кърма?

• 33 148
  • 409
  •   1
Отговори
# 345
Храних година с цедена кърма Niki1. Не съм кърмила успешно. Правиш разлика предполагам? При кърменето количеството произвеждана кърма се регулира от бебето, при цеденето от майката.
При успешното кърмене на голямото си дете не съм цедила никога.

Бибона, изобщо не съм съгласна с написаното от теб. Какво значи цеди в аванс, като може да изцежда само 50 мл., а нуждата на детето е от 80 мл. например? Как ще стимулира лактацията, ако не с цедене? Колкото повече, толкова повече.

Ще пиша на консултант да се включи с наистина компетентно мнение.

# 346
Бибона, изобщо не съм съгласна с написаното от теб. Какво значи цеди в аванс, като може да изцежда само 50 мл., а нуждата на детето е от 80 мл. например? Как ще стимулира лактацията, ако не с цедене? Колкото повече, толкова повече.

Rolling Eyes Ама въпросната майка пита дали да смесва остатъка от изцедената и неизпита кърма с тази за следващия път ... За да има остатък явно кърмата не е на границата на необходимото ... И дори и да е, по-добре е да не смесва - първо защото бебето е само на 13 дни и на тази възраст ако е възможно кърмата да е прясна не бива да се дава стара, и второ, защото на тази възрас9т бебето има нужда от малко кърма, и тя може всеки път да я набави - с редуване на помпата на лявата и дясната гърда. Убедена съм в това, понеже кърмата ми в началото не е била много и не ми е пречила (не ми се е налагало да изцеждам по принуда), но пък ми се е случвало веднъж да разлея изцеденото количество докато развъртам помпата - ами след това започнах наново, и ... успях да изцедя необходимото количество (тоест едва ли бебето й ще остане гладно, ако тя не запази кърмата за следващия път ...).

# 347
Влизам за първи път в темата Гос`жа Мафан и рекох да се представя. Преподлагах, че се усети.
И кърмя и цедя. Кърмех  5 от 7 дни в седмицата (през деня) между 5 седмица от раждането и 4 месец и много добре знам какво пиша. Първите 30 дена бяха ад за мен от огромното количество кърма, което все още не е регулирано.
Консултатът от болницата ми даде ясни инструкции по колко да цедя. Ясно е колко изяжда едно дете на 13 дена.

първо защото бебето е само на 13 дни и на тази възраст ако е възможно кърмата да е прясна не бива да се дава стара.

Няма прясна, няма стара. Хората, които купуват кърма, да не би да им е току що изцедена? При мен всичко влезе в употреба. Това, което не беше изядено беше замразено. Циция съм на тема кърма  Laughing

Последна редакция: пт, 03 сеп 2010, 23:48 от Niki1

# 348
Аз цедях след всяко ядене на детето.
Така запазвах неговия ритъм.

Съгласна съм с Ники, че няма стара кърма.
По-назад в темата една от консултантките беше дала линк, че няма проблем да се дава и остатъка от кърмата от предното ядене. Не е доказано да има проблем с "микроби".
Така или иначе кърмата спокойно може да си стои на стайна температура 10ч след цеденето, а бебето на 13 дни със сигурност яде няколко пъти за това време Simple Smile

# 349
  • София
Благодаря ви момичета за съветите. Направо съм се подлудила с това дете. Аз родих  със спешно секцио слвед доста дълги и болезнени контракции. Още на втория ден взех малката при мен и от тогава съм я хранила само с кърма, без добавка. Изписаха ни на 4 ден, след като педиатърката беше много доволна от наддаването и кърменето. Като се прибрахме в къщи нещата с кърменето вървяха гладко до към 10 ден, когато малката започна постоянно да плаче и да виси по гърдите ми. Педиатърката ми каза, че бебето суче вяло, бързо се изморява, заспива и за това не може да изсуче достатъчно кърма. Вариантът беше да му давам АМ или да се цедя, докато бебето заякне и започне да суче активно. Вече 2 дни се цедя, 1 час преди да я храня, но съм объркана трябва ли и след ядене да доизцеждам кърма, колко трябва да изяжда детето, тъй като всеки път изцеждам различно количество - между 50 и 80 мл. Педиатърката ми каза обаче задължително преди да дам биберона с изцедената кърма да слагам бебето на двете гърди за по 10 минути за да стимулира кърмата. Дали според вас ще се оправят нещата и ще може пак да се кърмим от гърда или бебето ще свикне с биберон и ще трябва постоянно да се цедя? И още идин въпрос - трябва ли задължително да цедя и двете гърди?

# 350
dvladova, и при нас беше подобна ситуацията, с тази разлика, че не се очакваше дъщеря ми да заякне и да може да суче по-добре - напротив, сърдечната недостатъчност се засилваше ... та тя като се събуди я слагах на гърда да суче колкото може (понякога се отказваше след 5, понякога след 35 минути ...). И след това изцеждах и предлагах с биберон. С времето тя все по-малко можеше да суче, но обикновено залъгваше глада си за да не плаче докато изцедя набързо. Цедях от гърдата, от която тя не суче, по-голямо количество от необходимото, за да съм сигурна че ще е достатъчно. Тя си беше избрала да суче само от едната гърда и на другата не засукваше изобщо.

Ако обаче дъщеря ми нямаше здравословен проблем щях да настоявам да суче и само в краен случай да предлагам с шише. Тоест нямаше изобщо да предложа шише, докато не се окаже наложително (да видя, че например първия месец е наддала забележимо под 500 г ...).

# 351
  • София
bela81, много ти благодаря за съветите и подкрепата

# 352
  • на последния етаж
Момичета, имам спешен въпрос. Днес ще отсъствам за няколко часа. Приготвила съм изцеден кърма в хладилника, но имам няколко чуденки:
- гледах инструкциите за затопляне на кърма и доколкото разбрах става на водна баня: в шишето, с което ще се храни бебето ли? А в студена вода ли се слага шишето на котлона?
- знам, че количеството за всяко дете е индивидуално, но съм приготвила 120 мл и се чудя за едно хранене ли да се стопли цялото количество? Ами ако остане неизядено количество може ли да се предложи на следващото хранене и как да се съхрани кърмата до тогава? Става въпрос за хранения в 20.00 ч и в 23.00 ч.

# 353
  • Варна
Момичета, имам спешен въпрос. Днес ще отсъствам за няколко часа. Приготвила съм изцеден кърма в хладилника, но имам няколко чуденки:
- гледах инструкциите за затопляне на кърма и доколкото разбрах става на водна баня: в шишето, с което ще се храни бебето ли? А в студена вода ли се слага шишето на котлона?
- знам, че количеството за всяко дете е индивидуално, но съм приготвила 120 мл и се чудя за едно хранене ли да се стопли цялото количество? Ами ако остане неизядено количество може ли да се предложи на следващото хранене и как да се съхрани кърмата до тогава? Става въпрос за хранения в 20.00 ч и в 23.00 ч.

за първата част, аз я затоплях в топла вода, не на котлона, тоест слагам шишето с кърмата в съд с топла вода и така

# 354
  • София
Луничка , в никакъв случай не я топлете на котлона. В някакъв съд налейте топла вода и сложете шишето с млякото, от което ще яде в него...като поизстине водата налейте нова топла вода и така докато млякото е достатъчно затоплено. Ако мислиш, че 120мл ще стигнат за две хранения, ги раздели на две в две отделни шишета за хранене и на едното ядене дайте едното,а на другото - другото. Но си мисля,че за 11-месечно бебе (ако съм разбрала правилно) 120 мл няма да са много -това количество го дават ориентировъчно за 2-3-месечно бебе. Не трябва обаче, ако в шишето от първото хранене остане неизядена кърма, да се дава на следващото хранене.

# 355
И аз топлех като Теди - в съд с топла вода, защото температурата не трябва да надхвърля 40С.

Веднъж притоплена не е хубаво да се дава на по-късен етап, така че ако е много я разделете на две  Peace

# 356
Луничка , в никакъв случай не я топлете на котлона. В някакъв съд налейте топла вода и сложете шишето с млякото, от което ще яде в него...като поизстине водата налейте нова топла вода и така докато млякото е достатъчно затоплено. Ако мислиш, че 120мл ще стигнат за две хранения, ги раздели на две в две отделни шишета за хранене и на едното ядене дайте едното,а на другото - другото. Но си мисля,че за 11-месечно бебе (ако съм разбрала правилно) 120 мл няма да са много -това количество го дават ориентировъчно за 2-3-месечно бебе. Не трябва обаче, ако в шишето от първото хранене остане неизядена кърма, да се дава на следващото хранене.
Peace Peace

# 357
Здравейте!

Имам следния въпрос: отскоро ми е препоръчано да се цедя след всяко кърмене и да давам изцеденото на детето веднъж дневно. Съхранявам го в пластмасов контейнер на Авент в хладилника. В началото беше много близо до вратата, поправих тази грешка. Сега е на възможно най-студеното място - най-навътре на най-горния рафт - и е ОК, докато е в хладилника. В момента, в който го извадя да го давам обаче, при какъвто и да е опит за затопляне - било в съд с топла вода, било при оставяне на стайна температура - тутакси придобива кисел мирис, а не се скапва като вкус. Забравих да кажа, че засега, уви, цедя доста малко. Старая се да затварям контейнера възможно най-плътно, обаче прави конденз отвътре. Възможно ли е да е от това? Въобще, къде греша?
Благодаря предварително!

# 358
  • на последния етаж
Всичко е минало ок! Благодаря ви за помощта! Въпреки всичко е изяла само 60 мл в 20.00 ч и нищо в 23.00 ч.

# 359
Здравейте,
почти 3 месеца се лутам между кърменето и цеденето.
Синът ми суче без проблем през нощта и рано сутрин, но през деня май не се справям с кърменето и започвам да се отказвам.
Затова през деня си правим компания с помпичката и шишето.
Кърменето през деня е доста трудно. Той засуква бавно и трудно, разсейва се, цвърка, аз се изнервям, в резултат на което не е нахранен както трябва и след час пак е неспокоен. Това сукане през час започна да ме изморява, затова сме на режим: денем с помпата, нощем - на гърдата.
Та по този повод се записвам да следя темата.

Общи условия

Активация на акаунт