Примерна схема за захранване - 24

• 25 067
  • 741
  •   1
Отговори
# 570
  • София
Може ли да заменя  изцяло обедното хранене с оризова каша (приготвям я пак с кърма) ?
Според мен можеш, щом я приготвяш с кърма реално не се губи млечно хранене.

# 571
gundie, благодаря. Четох отговорите за приготянето на оризова каша, но не ми стана ясно има ли разлика между оризовото брашно, което се продава, бебешките оризови каши и кашите от кафяв ориз. Както и да е, може би не съм догледала и  ще се върна отново да прочета.

# 572
Благодаря ви за отговорите!
И аз така съм го запланувала, както е изредила campanula, само ме е яд, че изядох всички миналогодишни круши от градината на баба ми, щеше да стане чудно пюре. Всъщност кой плод е подходящ след ябълка и круша? С Франческа говорите предполагам за готови пюрета от пащърнак и броколи? Пащърнак нямам идея ще мога ли да намеря на пазара.. Досега предлагах само домашно приготвени и моркова включително; може би беше грешка, но се "бъгнах" покрай темата за канцерогенните съставки в пюретата. Киснах в сода, сменях води и прочие - засега няма обриви, а получава често от какво ли не.
Galina*, тая схема да давам твърдата храна приблизително 30-60 мин. след кърмене все не мога да я спазя. Веднъж започвам с пюрето, защото са минали повече от 2 часа (на поискване е и часовете за хранене са много променливи) с идеята да кърмя след това. Друг път ако му дам час след кърмене почти не яде, а дори да поеме нещо, твърдо не иска да суче. Та още изпробвам при нас кой вариант е удачен.
А за грамажа - знам, че е ориентировъчен, но тъй като той не дава признаци дали иска още или не, не мога да разбера малко ли му е, много ли е... Dream, наистина ако го храни майка ми, понеже му е по-интересна и с нови номера, грамажите са съвсем други.

# 573
sOnic, тук по-опитните да се изкажат, но пропуснах да спомена - за твое спокойствие и при нас беше 10 дни ял-недоял с картофеното пюре, но въпреки това давах все него. Ако имаше плюс от това, то беше, че се зарадва на тиквата  Laughing. Количествата в началото явно са такива и малко пак е добре.
Интересно ми е дали ли са ти по-специфични съвети заради АД, например за по-проблемните храни и интервалите,защото и при нас го диагностицираха. Аз се съмнявам много, защото спроред мен причината тогава беше прясното мляко, което пиех. Това е друга тема, но уж заради АД съм по-предпазлива при захранването.

# 574
Май мога да се включа по някои от последните въпроси.  Wink
Epifania, за режима не се притеснявай - и аз кърмех на поискване и си мислех, че няма да се получи никакъв режим, но след втория месец от захранването всичко се подреди. Ако не намериш пащърнак - да, пюрета е вариантът, има чист пащърнак на Хип, а после и пащърнак с броколи на Сънвал, за още по-нататък - пащърнак с месо. Броколи аз готвя - замразени на Бондюел. След ябълка и круша можеш да дадеш синя слива, кайсия, праскова, банан, авокадо, манго (първите 3 аз давах от пюре, понеже не им е сезон, а друготе 3 - сурови).
mirence, щом ще е първа храна, според мен е най-добре да е бебешка каша - препоръчвам ти Оризова безмлечна на Милупа. След месец-два, може и от оризово брашно, а и от ориз за готвене да приготвяш.

....Правилно ли съм разбрала, че зеленчуците мога да ги предложа като втора храна , чак месец след въведената оризова каша?
Не, не е необходимо цял месец да даваш само оризова каша, без да въвеждаш никакъв плод/зеленчук - освен ако дететнцето няма някакъв здравословен проблем (АД, например) - в общи линии, съм чела "срокове" между 2 седмици и месец.

s0nic, малко съм отговорила и на теб по-горе.  Wink Поради съмнения за АД, аз давах оризова каша 4 седмици преди да въведа нещо друго. Имаше случаи, когато не хапваше кой знае колко, но винаги си сучеше доволно след това и не съм му се притеснявала много. Опитвай малки промени - на консистенция/топлина/време на предлагане - при мен понякога помагаше дори следното - като откаже с лъжичка, си изпиваше кашата от чашката.  Wink Иначе - за 7 дни се счита за въведен продуктът, а и като цяло, евентуална алергична реакция се проявява до 72ч.

А сега и аз да попитам нещо - някой давал ли е жълт грах? Намерих днес, но се колебая - от една страна е без люспи, а от друга - е по-тежък от зеления - дали да не изчакам като с леща и бял фасул? И дали се въвежда отделно, или въведен зелен=въведен жълт?

# 575
  • София
sOnic, тук по-опитните да се изкажат, но пропуснах да спомена - за твое спокойствие и при нас беше 10 дни ял-недоял с картофеното пюре, но въпреки това давах все него. Ако имаше плюс от това, то беше, че се зарадва на тиквата  Laughing. Количествата в началото явно са такива и малко пак е добре.
Интересно ми е дали ли са ти по-специфични съвети заради АД, например за по-проблемните храни и интервалите,защото и при нас го диагностицираха. Аз се съмнявам много, защото спроред мен причината тогава беше прясното мляко, което пиех. Това е друга тема, но уж заради АД съм по-предпазлива при захранването.
Ами единственият съвет, който ми дадоха, беше да съм много внимателна с алергените и да въвеждам по-дълго време новите храни. Малко ми е трудно да преценявам дали има реакция честно казано, защото той си има обриви постоянно и почти по цялото тяло. Карам го по интуиция и стискам палци да не стане гаф Rolling Eyes
Ще го мъча още 3 дни с оризовата каша тогава, после ще пробваш ориз с рожкови.

# 576
Благодаря Ви!

# 577
И Аз пак да се наредя на опашката на питащите Embarassed Crazy.Сега като запо4на с оризовата каша и давам само нея една седмица,после по4вам малко по малко да въвеждам и зелен4уци към кашата може ли примерно да давам един ден зелен4уци,един ден каша,после плодове и т.н или е желателно докато яденията не станат две на ден да се дава всеки ден кашата и към нея добавени останалите неща newsm78И пак да питам за този кафяв ориз от него единствено домашна каша ли може да се направи,в смисъл продават ли се готови каши с такъв? Embarassed

# 578
  • София
И Аз пак да се наредя на опашката на питащите Embarassed Crazy.Сега като запо4на с оризовата каша и давам само нея една седмица,после по4вам малко по малко да въвеждам и зелен4уци към кашата може ли примерно да давам един ден зелен4уци,един ден каша,после плодове и т.н или е желателно докато яденията не станат две на ден да се дава всеки ден кашата и към нея добавени останалите неща newsm78И пак да питам за този кафяв ориз от него единствено домашна каша ли може да се направи,в смисъл продават ли се готови каши с такъв? Embarassed

Има на Лактана каша от кафяв- пълнозърнест ориз. Знам че е подходящ за 6-7 месечно бебе, иначе е твърде тежък за стомаха. Така съм чела поне аз.
А специално за кашите, ако се започне захранването с тях знам, че поне 2 седмици трябва да се дава каша и след  това зеленчук или плод.
Ние така започнахме- две седмици оризова каша и след това прибавях към кашата по малко зеленчуци, докато стане пълна порция.  Peace
И след като въведох зеленчуците, тогава започнах с въвеждането на плодовете.

# 579
  • София
А сега аз да попитам нещо.
Извинявам се ако въпроса ми вече е обсъждан. Той е за въвеждането на млечните продукти
Какво въведохте първо? Предполагам масло, но в какъв вид- гхи или обикновено?
После с какво продължихте? Извара /купена или в пюре/, сирене /козе или друго/ или кисело мляко?
Благодаря за отговорите.
Бебенцето ми е на 8м и половина.

# 580
  • USA
Здравейте, момичета Heart Eyes!
Има ли някой от вас с такъв проблем-дъщеря ми иска да яде само сладко Rolling Eyes. Принудена съм да й давам на обяд сладък картоф само и само да яде, че ми е слабичка- 7 кг. на 9 месеца Sad.

# 581
  • вече Пловдив
Лени, аз въведох първо маслото (обикновено, българско, купено от магазина) по миниатюрни парченца в началото, докато стигна до 1 лъжичка в зеленчуковото пюре. След 10-тина дни дадох сирене - също в зел. пюре. Пробвах да й дам готово пюре с извара, но не й хареса.Накрая оставих киселото мляко. Давам го от около 10 дни по малко.
Маймун77, и моята дъщеря предпочита сладкото. Често, особено в началото, когато въвеждах нова храна, се налагаше да я смесвам с малко тиква или сладки плодове. После полека намалявах, докато не стигнем до чистия плод или зеленчук.

# 582
Здравейте, момичета Heart Eyes!
Има ли някой от вас с такъв проблем-дъщеря ми иска да яде само сладко Rolling Eyes. Принудена съм да й давам на обяд сладък картоф само и само да яде, че ми е слабичка- 7 кг. на 9 месеца Sad.
ами това е май често срещано, чела съм и то май тук, че някои майки слагат тиква в почти всичко, понеже тя нали има сладникав вкус, може и сладък картоф да слагаш към др. зеленчуци-само и само да хапва Wink
Да ви похваля днешната си манджичка за Виктор- кафяв ориз, зелен лук, червени чушки, лапад, мноооого малко доматен сок- направо беше много вкусно Wink Явно с малко лук и др. добавки и оризът се хапва, моят син по принцип не го иска и сега беше малко нервозничък и отначало не го ядеше, но послееее...И открих,че не яде някои манджи не защото не му харесва, а защото не е истински гладен и ако му предложа в такъв момент-то е рев, то е чудо....явно няма проблем с чесъна Laughing

# 583
Здравейте и от мен момичета,

Благодаря ви за прекрасната тема,много ми е полезна, тук е събран мн опит и полезна информация.   bouquet
И аз имам едно въпросче(то всъщност и на мен в главата ми е голяма каша,от толкова инфо за захранването,но сега това ме гложди Embarassed). Започнах захранването преди 3 седмици(днес синът ми навърши 6 месеца). Захраних с оризова каша, която давах 2 седмици, но малчо така  не я хареса в чист вид. Затова се наложи да прибавя морков към нея, за да я прояде.След захранването и с морков, продължих с картоф и след като захраних и с него, от днес давам сутрин картоф с морков, а след обяд каша. Иска ми се да разнообразя кашата и си купих Елда с банан и ябълка, за да е по-примамлива за мъника,но за да почна да я давам трябва първо да захраня с ябълка, после с банан и тогава да предложа самата каша, за да захраня и с елдата. Та исках да помоля за мнение-от 2 дни давам ябълка към оризовата каша, по няколко лъжички, после мисля и с банана да направя така. Добре ли правя или съм сгрешила, че след като съм захранила със двата зеленчука, съм почнала с плодовете, а не съм продължила със зеленчуците? И ако приемем, че заради кашата ще захраня  тези плодове,трябва ли да продължа с още подове или да продължа със зеленчуците(например пащърнак,тиквичка,тиква).
Много ви благодаря предварително за споделените знания и опит Hug

# 584
Ами по принцип не е проблем ,че даваш зеленчуци и плодове, но защо не изчака поне още една седмица за второто ядене, много ти е малко детето да му даваш два пъти на ден твърда храна, то и аз започнах разно и дори по-рано от теб, но чак в края на 6 м. предложих кашата и към нея плодовете- мисля че само с това малко бързаш , иначе другото е както трябва Wink

Общи условия

Активация на акаунт