Цьолиакия-тема 5

• 53 859
  • 735
  •   1
Отговори
# 375
Здравей, Мариета! Миличка, повечето от нашите дечица са били точно със същите оплаквания и по същия начин, визирам и моето. Някои - малко по-късно от вас, а някои още тогава на около годинка. Много е тежко и ужасно да гледаш детенцето си в това състояние... Cry Важното е, че след 10-15 дни диета започват видимо да се оправят и бързо се възстановяват! В крайна сметка това е само диета, тоста трудна, но ефекта от нея - на фона на това, което е било - те кара да я спазваш стриктно и да победите проблема.  Simple Smile
Ние сме с теб, питай за всичко, ще помагаме!  Hug

Първо за броя хранения - моят ядеше по 12 пъти на ден, в началото, за 1 месец - постепенно намали по 5-6 пъти. самият им организъм ги кара да ядат по толкова и това е добре, защото защото все още стомахчето ви не усвоява напълно храната и тя отчасти минава несмляна и неусвоена. Постепенно детето ще намалява  на 3-5 дни с по 1 хранене, после 2-3 месеца ще хапва поне по 5 пъти - също. Та тя си е още и мъничка и не може и по много да изяде. След качи старите килца, ще проходи (моят на 1,7 год. беше спрял да ходи) и ще се усмихва и ще проговори. диагнозата ни беше същата - от 14 кг - бяхме спаднали на 9,5 кг. Но за 3 месеца ги възстанови напълно, още след 1 месец проходи...
Ще ти дадат протокол за безглутеново брашно и с него можеш да й правиш всякакви сладки и соленки. Захранвай я много бавно, защото стомахчето е чувствително, първо само варени/печени храни, после по 1 нов продукт на 3-5 дни - като бебе. Можеш да й правиш крем-супи с картоф и морков, после и др. зеленчуци да добавяш. Първо и смилай всичко, после по-едро - намачкано - след 2 седмици и после на кубчета. Следи изпражненията - ако е несмляно, пак й го посмачквай леко с вилица.
Има рецепти за хляб и кекс на първа страница, където има мляко - можеш да слагаш - водичка, пак стават. Безглутенови готови каши има и с елда, с плодове и оризово-царевични.
На първа страница Рози е дала и отговори на повечето ти въпроси.
Разгледай темите назад има доста идеи за сладкиши.
http://glutenfree-bg.blogspot.com/

# 376
Мариета,искренно ти съчувствам за това,което сте преживели Емма и цялото ви семейство....разтроих се много EmbarassedНо си на прав път!Спазвай диетата стриктно и питай за всичко мамите тук и най-вече Миленка,Рози и Биси,защото те са минали точно по вашия път и техните съвети биха били най-ценни!!!
Моето детенце за щастие се оказа,че не е с целиакия(или поне засега смятаме така),но спазвахме 6 месеца безглутенова диета,така че ще помагаме с каквото можем.
В доста от рецептите има ксантан гума,ако нямате ще ти дам.Пиши на лични,ако искаш Peace

# 377
Здравейте момичета!
Благодаря Ви за съветите ,но аз ще продължавам да ви разпитвам ,защото с много неща не съм наясно.Опитвам се да чета назад темите,но да си призная не разполагам с необходимото време, тъй като малката сега има нужда от много грижи .
Днес бях пак при д-р Георгиева и изследванията са излезли.За жалост са възможно най -лошите,според нея е 100% сигурна и категорична че е вродена целиаклия .Тези антиглиадинови и антитела А,IgG,IgA,IgG всички са положителни /четири плюса/какво означава точно това  не ми е ясно.Каза че в практиката си не е виждала такива резултати  Shocked,виждала с 2 плюса ,но с 4 не.След 2 месеца пак ни вика в болницата за изследвания ,а на 2 години - биопсия.Аз след това потърсих д-р Пантелеева,обясних и на две на три какво е положението и тя ми каза да я захраня с хляб и след една седмица да отидем,аз й казах че е много слаба и не искам да й давам,тогава каза да си запишем час в медицинския център и да отидем с детето и всички изследвания.Сега не знам какво да правя,иска ми се малко да се закрепи и тогава да пътуваме.Вие какво ще ме посъветвате?
Иначе взехме протокола за брашното,каза ни че може да яде месо,зеленчуци без бобови и грахови ,плод-банан и ябълка и от останалите по малко,яйца може,сирене домашно и кашкавал може.Аз засега съм давала пиле,заек,пипер,тиквичка,картоф,ориз,банан и ябълка,трябва ли всичко ново да вкарвам по едно и постепенно?Лошото е че не съм я и захранила със всичко още,например свинско не съм давала никога както и някои от плодовете и зеленчуците,кашкавал също.Много ми е трудно с това хранене затова така подробно пиша и разпитвам.Давали ли сте преднизолон ,разбрах че от него е зверския апетит?Готови пюрета разбрах че също може...Майчета от Варна ,от къде купувате готови безглутенови продукти?
Извинявам се пак са объркания пост ,но и аз така се чувствам. Hug

# 378
Миличка Мариета ние сме с подобни диагнози.Беше 10 кг след 6месечна диета сме 11, ту пада ту качва,и имам чувството че наистина не е само към лактозата а и към млечния белтък нашия проблем.
Кажете ми кой кашкавал да давам момичета моля ви и кое сирене?
И аз мисля скоро да посетя пак Пантелеева.Колкото до градината твърдо ни отказаха Sad Ще пробвам в друга,няма да се отказвам

# 379
ааа забравих,не ядем още забранените храни на пълна диета без ориз,без яйца,без мляко без ядки...
Много лошо постъпват че не дават сведения кога и ще може ли някога да ги яде отново тези храни,за 10 мин те претупват а ти си объркан и уплашен и незнаещ.Сега минаха 6те месеца и незнам какво следва ,пак ще му правят повторно тези излследвания или..не искам дететнце да преживява този шок в Света Марина,много беше подтискащо и персонала....не ми се говори

# 380
Мариета, апетита е не само от Преднизолона (не сме пили), но и от това че дететенце наваксва загубените килиграми, самият организъм си иска храна за да запълни дефицита, а и не усвоява храната достатъчно (все още) и затова набляга на количеството. Ще яде по много, докато си качи нормалните кг и започне да ака по 1 път на ден. То добре, че е и така, че ако не искаше и да яде - щяхте в чудо да се видите  Simple Smile Нека лапа душата, това й е нужно в момента  Hug
Захранвай си я постепенно, защото не знаеш към какво би реагирала, сега и без това й е чувствително коремчето, на 5 дни по нещо ново и по малко първо - знаеш си... Внимавай с яйцата, щом не си давала досега, следи я, че също са алергени.
Моят малчо въпреки че беше захранен, ядеше в началото само ориз, картофи и месо в началото, месото е важно понеже дава енергията и белтъка/желязото, който е липсвал. Дори и само това да яде - важното е да го усвоява и ще видиш как ще дръпне...

Иле, опитай евентуално козе сирене/Маджаров - може и кравешкия белтък да му е силен. Някои деца към козето - не реагират, по-близко е до човешкото. Иначе на 1 стр. си пише:
-краве сирене и кашкавал Пършевица -ЕТ"Зоров-97"
-краве сирене,кашкавал Елена и кисело мляко Елена 2%
-краве и овче сирене на фирма "Маджаров"
Иначе за храните - обикновено се изчаква поне година за да захраниш детето с храните, които са ви казали че са алергени или най-често след 3-тата година - смята се, че стомахчето може да ги преработва по-лесно. А и след като още реагира на млечни, със сигурност по бавно ще ги въвеждате и другите храни - за всеки случаи.

# 381
Къде изчезна Рози newsm78Започна да ми липсва Simple Smile
Мариета,писах ти на лични телефона,чакам да звъннеш и да ти дам ксантана...аз го купих миналото лято ,в найлонова торбичка е..Миленка..нищо няма да му има нали?

# 382
И аз се чудя къде е Рози!? От началото на юли не е писала... Дано са на почивка някъде и да са здравички  Peace

Дари, много е пораснал Васко и е станал голямо момче. Как се справяте с храненето? Гледам, че изглежда отлично. Пу-пу! А с млечните как сте, включихте ли?
А малката е направо кукла! Ние пак не стигнахме за 1-та седмица близо до Варна да ви звъннем...
Аз ксантан не ползвам, но мисля че 2 години поне му е трайността. Бисето е по-запозната с него.

# 383
Дари ,видях съобщението. HugСега изпробваме рецептата за хляб на Биси,без тази гума да видим дали ще стане ,ако ли не ще ти звънна. Simple Smile

M_Nik,благодаря за съветите отново.Малката се храни много ,но и с пълна сила дебелее.Вече си има бузки  Simple Smile,пълзи,усмихва се на всички и иска да ходи.Струва ми се че никога преди това не е имала толкова енергия.Ще поизчакам с новите неща.Исках да ми кажете какво да правя с д-р Пантелеева.Сега като е вече на диета какво може да й се направи,Ема теста не става ,а биопсия може ли в това положение?Не ми се иска да я разболявам наново,та тя тъкмо се оправя .Да отида първо аз ли да разговарям с нея или направо да грабвам малката и да пътуваме?

# 384
И аз се чудя къде е Рози!? От началото на юли не е писала... Дано са на почивка някъде и да са здравички  Peace

Дари, много е пораснал Васко и е станал голямо момче. Как се справяте с храненето? Гледам, че изглежда отлично. Пу-пу! А с млечните как сте, включихте ли?
А малката е направо кукла! Ние пак не стигнахме за 1-та седмица близо до Варна да ви звъннем...
Аз ксантан не ползвам, но мисля че 2 години поне му е трайността. Бисето е по-запозната с него.
Ами прясно мляко не съм давала все още да пие,но пък почти във всички кремчета и прочее присъства..засега не е имал проблем,само дето много бавно дъвче,една филия-един час Rolling Eyesнаправо ме лудява,ама това да е HugРадвам се,че ти се вижда пораснал,на мен ми е все същия щурец,ще го снимам по дребни гащи и ще го постна някой път да го видиш какъв е Ферди Joy Joy Joy
Ще се видим Миленка,все някой ден,само да сме живи и здрави  bouquet  bouquet Heart Eyes

# 385
Здравейте мами!
Тази сутрин изпратих Радост с баща и,сестра ми и баща ми  на Кранево до петък.Много ми е притеснено,но не ме пуснаха отпуска.Направила съм и 2 хляба в пекарната,барбркюто задължително е с тях и дано да нямат проблеми  Praynig
Вчера звънях на Калин за хляб.Никъде в БГ не е останал безглутенов хляб на ШЕР.Няма внос за момента на всички техни продукти  #Cussing out

Ксантана има годност до 3-5г.Аз си поръчвам по половин килограм и ми стига за около една година.Забелязала съм,че когато е пресен ксантана,хляба става по пухкав.Така,че поръчвайте по малко.
Прясно млако не ползвам в приготвянето на храните за Радост.Бях и правила макарони на фурна,крем карамел с домашано мляко,но и става  лошо и от рибата.Онази вечер бях панирала филе от риба с царевично брашно разбира се ,а тя горката така го гледаше..опита си една хапка и непосмя повече.
Хайде, ще бягам на работа.
Дано си прекарат добре и да нямат проблеми.Тя толкова много мечтаеше за морето!
Живи и здрави!

Последна редакция: вт, 24 авг 2010, 09:01 от bisi.s

# 386
Бистре, не се притеснявай, тя вече е голямо момиче. Знае какво може и какво не да яде. А пък и сама може да си забърка нещо набързо - палачинки, бухти, кексче. Малкия много обича да ми "помага" като правим хлебче или кекс  Simple Smile

Ние като сме навън хрупаме много от царевичните сухарчета на Поекс, на тях и масълце слагам и шунка и сладко и са си много вкусни.
Забравих да кажа, че тук в магазина на Шишман (Биси го видя) са пуснали 4 нови безглутенови продукта, но нямах толкова парички в мен за да взема. Те са 3 вида кекс по 5,70 и някакви нови сухарчета - на някаква нова фирма - швейцарска, не можах да я запомня. При следващото ходене (на 2 седмици) ще взема и ще я опиша. Кексчетата бяха доста малки, около 250-300 грама, но изглеждаха апетитни - единия беше лимонов, с боровинки и още един вид.

Мариета, не знам какво да те посъветвам. За какво искаш да ходиш до Панталеева всъщност? Тя д-р Георгиева не ви ли прави ЕМА теста или поне ТТГ? Или този бързия дето става за 5 минути?
Панталеева ни прави биопсия на 1,7 год., но ми се струва мъничка бебка за такова нещо  newsm78
Дари ще ти каже за магазините, но ние като сме били във Варна си купуваме от магазина срещу Катедралата - Здраве за вас, то е едно малко магазинче точно срещу училището при Катедралата, много добре е заредено.
Виж тук карта на магазините за страната, трябва на 1 стр. да я сложи Рози:
http://maps.google.bg/maps/ms?hl=bg&ie=UTF8&vps=5&js … 88bbe38fa40362e27

# 387
Днес бях в Здраве за вас и попитах за безглутеново брашно на Шаер,отговориха ми,че очакват в началото най-късно до към средата на Септември Hug
Мариетка,влез в Гугъла и напиши Здраве за вас+Варна и ще ти излезне къде има...
Аз знам един до чаталджа точно зад улицата на цветята и под градинката,в района на Слепите и глухите също има един голям склад и едно малко магазинче на Цимерман Hug

# 388
Исках да разбера дали за биопсията трябва да е на диета и дали сега не е момента да се направи че само от месец е на такава или ще трябва пак да я захраня с глутен/което въобще не ми се иска/.Тук във Варна не са ни правили ЕМА ,нито бърз тест.Изследваха антиглиадинови IgG и IgA,антитъканна трансглутаминаза IgG и IgA,IgG IgA,IgM и всички излязоха положителни,което всъщност доказа целиаклията.Когато стане на 2 год и тук могат да направят биопсия,но ми се искаше това да го направим в София и ме е страх да не изпусна момента ,да не се наложи отново да я разболявам.
Дари вчера бях в склада в Тих труд, там имаше мисля брашно на Шер.Имаше и още доста глезотийки за хрускане,само хляб нямаше и казаха на 1 септември най -вероятно ще има зареждане.
 Hug

# 389
Както Ви бях писала по горе за в момента няма внос.Има поръчка,но не се знае кога ще я изпълнят.
Ето и магазините за Русе

Здравейте! Изпращам Ви адресите на два магазина в Русе, в които може да се намерят безглутенови храни.
Русе, ул.Александровска 120, магазин ЗДраве-1 /вдясно между СВА и паметника Альоша/
Русе, ул.Борисова 63, магазин Здраве-2 /намира се всъщност на ул.Мария-Луиза до златарския магазин на Philip Gold/

Милена,и на сестра ми са и казали за тези нови продукти,само че в Пловдив.Не били на ШНАЕ КООПЕ.Другата седмица щяла да ходи до там и ще вземе.

Преди малко се чухме по телефона с Радост.Много е щастлива,а баща и каза,че е изяла толкова храна,колкото в къща за три дни!   eat   eat 

Общи условия

Активация на акаунт