Кълнове - да се храним здравословно

• 61 746
  • 392
  •   1
Отговори
# 315
  • Пловдив
За слънчогледа важи ли правилото кълнчето да не е по-голямо от него? Миналата седмица във ми сервираха салата с мнооого дълги слънчогледови кълнове, бяха много вкуснк и искам да си правя такива . Снимка в линка http://prikachi.com/images/366/6989366E.jpg

Последна редакция: сб, 25 яну 2014, 08:59 от aH~

# 316
На снимката ти има поници, които обаче не са много пораснали. Правят се от небелен слънчоглед и изискват по-дълго време за растеж.

# 317
  • Пловдив
Т.е. са ги белили на ръка в ресторанта? Ами в менюто пишеше кълнове от слънчоглед, за това не го подложих на съмнение.   Crazy

# 318
Когато започне да расте слънчогледът семката се разпуква и не се налага да се бели, но може да се наложи да се махне с ръка, ако е останало по поника.
Може би е възможно да се получи такова нещо от белен слънчоглед, но не съм пробвала.

Кълн е семето с малко коренче. Слънчогледовите кълнове се правят от белен слънчоглед. Поник е малко растение. На твоята снимка има оформено стебълце и зеленикави листенца. Знам ли, може да е някакъв стадий между кълн и поник. Едва ли има чак толкова значение.

# 319
Люцерна - 2 дена за покълване са много малко; към седмица е най-добре.
Боб (само някои видове) + нахут кисна към 15 часа; 5 дни е много за кълнове.
Боб мунг - 8-12 часа за накисване.
Чиата може да се покълва.

Благодаря:) Ще си поправя бележките

# 320
Почти съм на път да се свържа с приятел на приятел, който продава семена за люцерна собствено производство. Остава да се свържа лично с него и да го разпитам, за евентуално използвани препарати, да се надяваме да няма такива. Въпроса ми е има ли значение кой сорт люцерна ще бъде? В нета гледам, че селскостопански производители предлагат семена за по 5-6лв килото за най-различни сортове пак собствено произвоство, но дали сорта е от значение или не... newsm78 като за начало ще проуча дали са третирани семената с нещо и дали е пръскана самата люцерна и ще споделя, че с тези цени за 200 гр. пакетчето ни режат главите от кръста

# 321
Баба ми разправяше, че навремето са ядели салата от....люцерна. Тогава не и вярвах, от позицията сега...възможно е. Та си мисля. Че няма значение какви ще са семената

# 322
stefi_sv, ами сподели. 5-6 лв. килото е много добра цена, та дори и с разходите за доставка. Купувам за 1,80 100 г.

# 323
Здравейте Simple Smile и аз започнах да отглеждам кълнове, но имам въпроси  newsm78 колко см трябва да станат кълновете за да са готови за консумация ? заложила съм пшеница, леща и слънчоглед  Hug

# 324
на житото му трябва много малки няколко милиметрови кълнчета са достатъчни. Това се подтига с кисенен във вода около 12 часа и след това за 36 до 48 часа е готов. Всичко зависи от температурата у вас.

# 325
Опитах да си направя кълнове от киноа по познатия ми начин - накисване във вода за една нощ, след това ги поддържах влажни 2-3 дни. Имаше някакви леки наченки на покълване, но общо взето опитът ми се оказа неуспешен.

Вие как правите кълнове от киноа?
И ако е възможно ми покажете снимка, за да знам какъв резултат трябва да се получи.

# 326
на житото му трябва много малки няколко милиметрови кълнчета са достатъчни. Това се подтига с кисенен във вода около 12 часа и след това за 36 до 48 часа е готов. Всичко зависи от температурата у вас.

Благодаря ти, а лещата и слънчогледа ? Държа ги в един шкаф на тъмно, но не съм сигурна че е най- подходящо място, защото не се проветряват  newsm78

# 327
Не въм пробвала леща и не мога да кажа. А слънчоглед съм покълвала небелен, но само веднъж и нямам спомен за колко време покълна, но беше голяма играчка с яденето семенце по семенце Simple Smile

# 328
Не въм пробвала леща и не мога да кажа. А слънчоглед съм покълвала небелен, но само веднъж и нямам спомен за колко време покълна, но беше голяма играчка с яденето семенце по семенце Simple Smile

bouquet мерси

# 329
Лещата я кисна една вечер, слънчогледа 4-5 часа. И на двете след киснене им е нуждно ориентировъчно 2 дена, за да покълнат, зависи от температурата на помещението,  като междувременно се плакнат 2-3 пъти на ден. За дължината на кълнчето - за лещата го оставям около половин-един см. Слънчогледа може да се яде директно след накисване, да се остави да покълне. Всъщност ти сама си определящ колко дълго ще стане кълнчето. При нас последно време с ММ има някаква мания да покълваме небелен слънчоглед и после да го чоплим. Оставяме кълнчето около 0.5 см. Всеки ден залагам нова партида слънчоглед по 300 гр и свършва мигновенно
simpatikonia, точно така покълвам и аз киноа, за около вечер във вода, после плакна. Много бързо става за малко повече от денонощие има страхотни кълнове. Важно е да се плакне начесто, че се вмирисват бързо от толпината.Последният път си направих крекери с пасирана ябълка, покълнала киноа, покълнала елда, канела и ленено брашно, рожково брашно, станаха страОтни

Общи условия

Активация на акаунт