Кълнове - да се храним здравословно

  • 61 755
  • 392
  •   1
Отговори
# 300
  • Пловдив
  • Мнения: 692
Вери, аз го държа една нощ във вода. После на сутринта слагам за покълване и на другата сутрин е готов, разделено е семенцето и кълнчето е тръгнало, но на следващия ден вече ми се появяват тези кафеви петънца. И аз белен покълвам.
И на мен ми се появяват такива петънца и аз се замислих за същото .

# 301
  • София
  • Мнения: 925
Здравейте,
снощи сложих да покълвам семенца от боб мунг, алафалфа и римец.
Да видим какво ще излезе.

# 302
  • Мнения: 5 714
За житните кълнове - май тревата става само за сок. Четох, че се реже с ножица и се оставя да поникне висока втори път за втора реколта от същите зърна.

Да, така е. Но втората реколта е по-бедна.
 
"В момента експериментирам за пръв път с броколи.Взела съм и рукола и кресон за микро-зеленчуци. Пише, че те са слузести. Ако сложа отдолу марля, това ще помогне ли да ги отгледам? От това, което четох, слузестите без марля не стават на кълнове, защото пускат много слуз. Да споделите опит?"

Марля, памук, пръст или нещо друго, което да попива водата и слузта.
После се режат като пшеничната трева.

"Другият ми въпрос е дали можете да препоръчате добра сокоизстисквачка за трева и зеленолистни?"

Кажи от къде искаш да я купуваш, ценови диапазон. Вариантите са доста, а и аз бая съм писала по въпроса след като съм се допитала до мъжа ми, тъй като той повече ги проучва.
Но виж, ако искаш в youtube клипчетата на John.
Ето го канала:
http://www.youtube.com/user/rawfoods/videos
На мен много ми допада, смятам, че е обективен.

"Другото, което четох, е, че отпадъците от кълновете може да се използват за правене на компост, като някои хора си правят компост в бидон на балкона, примерно, или в мазето. След няколко месеца той става на пръст, която може да се използва за отглеждане на кълнове в пръст или за домашни растения. Имате ли опит с домашно компостиране? Досега не съм го правила, но ми звучи интресно."

Да, имаме компост вече от около година и компостираме много хранителни отпадъци без чесън, лук и цитрусови. Не е някаква сложнотия. Не знам какво точно те интересува. Нашият компост не е на терасата, тъй като е бая студено зимата (с червеи е). Получената тор я ползваме за растенията, които гледаме у дома и в комуналната градина.

Последна редакция: ср, 08 яну 2014, 05:09 от Вери

# 303
  • Мнения: 8 163
виж, ако искаш в youtube клипчетата на John.
Ето го канала:
http://www.youtube.com/user/rawfoods/videos
На мен много ми допада, смятам, че е обективен.

Съгласна съм. И на мен Джон много ми допада, защото се старае да поднесе максимално количество информация по разбираем начин, дава прости примери и разнообразни продукти, модели и производители.

# 304
  • Мнения: 1 273
Благодаря ви за отговорите.

Дъвчещата сокоизстисквачка - разбира се да е добро съотношение цена/качество.
Гледах ръчните, но не знам дали не се изисква прекалено много сила, за да мога да се справя.
Като цена, не бих дала повече от 250 лв., но и това не е малко, трябва да съм убедена, че си струва.

# 305
  • Мнения: 5 714
До 250лв гледам само ръчни. Не съм ползвала такава. Но и зависи колко сок ще се цеди.
После идва въпросът, ако не е ръчна, едно- или двувалова?
Иначе Lexen е 390лв (едновалова). Всичко останало, което се предлага в БГ, е над тази цена.

Ако ще се взима/поръчва от чужбина, също се съмнявам да се побереш в тази цена...може би втора ръка, но не съм проврявала на този фронт.

# 306
  • София
  • Мнения: 762
запис да ви следя Simple Smile

# 307
  • Мнения: 1 273
Иначе Lexen е 390лв (едновалова). Всичко останало, което се предлага в БГ, е над тази цена.
Мисля, че има в Технополис и Техномаркет разни други марки, които са и по-евтини. Гледах една тема в Земя на заем.

# 308
  • Мнения: 5 714
Дъвчеща?
Проверих и не намерих, но може и да бъркам...

# 309
  • Мнения: 1 273
Ами тук има цяла тема за дъвчещите сокоизтисквачки:
http://forum.zemianazaem.com/index.php?PHPSESSID=72bda9e0e7236e6 … mp;topic=5218.100

# 310
  • Мнения: 5 714
Да, ясно - все вертикални машини. За мен те са некачествени. Както виждам има вече и изпищяли: не покрива очакванията ми, влажна пулпа, фибри в сока....а и никой не се е наел да прави от зеленолистни.
Аз съм писала в суровоядната тема, че дали Хюром или Омега верт - все тая. Не бих инвестирала в такава машина. Кювингс, Таурус и всички останали изредени марки - същата работа. Иначе да, в Метро имало такава за 160 лв. Погледнах, че ще се намерят подобни, но други марки за 250 и 280лв...

Ето тема тук за Таурус:
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=415026

Последна редакция: пт, 10 яну 2014, 20:12 от Вери

# 311
  • Мнения: 1 273
А коя марка препоръчваш? Да разбирам ли, че Таурус?
Тези, които са ръчни, са много добри като цена, но наистина не знам как ще се справя с тях.
Ето една, пише че е за листни зеленчуци:
http://www.zoya.bg/%D0%A1%D0%BE%D0%BA%D0%BE%D0%B8%D0%B7%D1%82%D0 … %D0%BD%D0%B0.1575
Тази е подобна, но от неръжд. стомана. Не знам дали допирът с метал не влияе отрицателно на качествата на сока.
http://www.freshmarket.bg/index.php?page=shop.product_details&am … art&Itemid=49

# 312
  • Мнения: 5 714
Не, не препоръчвам нито една вертикална.
Дадох ти темата като доп. информация.

Ръчна никога не съм ползвала. И не знам как се държи и какво количество зеленолистни може да поеме. Имам приятели, които ползват подобна, но нямам никаква идея дали редовно цедят сок и по колко.

# 313
  • Мнения: 16
Здравейте,
може ли да ми кажете дали в тази табличка има грешки? Може и да добавите нещо. Предполагам има още много ядки и семена, които могат да покълнат и стават за консумация.

Алфаалфа / люцерна            – 8 часа / 2-5 дни, за да покълне
Бадеми                                   – 8-12 часа / над 12 часа, за да покълне
Бразилски орех                      – не се кисне / не покълва
Боб                                         – 8-12 часа / 3-5 дни, за да покълне
Боб Мунг                                – 24 часа / 2-3 дни за да покълне
Ечемик                                   – 6-8 часа / 2 дни, за да покълне
Елда                                        – 15 минути / 1-2 дни, за да покълне
Камут                                      – 7 часа / 2-3 дни, за да покълне
Кашу                                       – 2-3 часа / не покълва
Киноа                                     – 2 часа / 1-2 дни, за да покълне
Кедрови ядки                         – не се кисне / не покълва
Конопено семе                       – не се кисне / не покълва
Леблебия                                – 12 часа /  над 12 часа, за да покълне
Ленено семе                           – 8 часа / 1-2 дни, за да покълне
Леща                                       – 8 часа / над 12 часа, за да покълне
Лешници                                 – 6-8 часа / не покълва
Лимец                                      – 6-8 часа / 2-3 дни за да покълне
Макадамия                               – не се кисне / не покълва
Нахут                                       – 12 часа / над 12 часа, за да покълне
Пшеница                                 – 7 часа / 2-3 дни, за да покълне
Ориз                                        – 9 часа / 3-5 дни, за да покълне
Орехи                                      – 4 часа / не покълва
Овес                                        – 7 часа / 2-3 дни, за да покълне
Просо                                      – 8 часа / 2-3 дни, за да покълне
Ръж                                         – 6 часа / 2-3 дни, за да покълне
Слънчогледово семе              – 2 часа / 2-3 дни, за да покълне
Сусам                                      – 8 часа / 1-2 дни, за да покълне
Спелта                                    – 6 часа / 2-3 дни, за да покълне
Тиквено семе                          – 8 часа / 1-2 дни, за да покълне
Царевица                               – 12 часа / 2-3 дни, за да покълне
Чия                                         – 30 минути / не покълва
Шам фъстък                           – не се кисне / не покълва

Последна редакция: сб, 25 яну 2014, 01:28 от galina_deleva

# 314
  • Мнения: 5 714
Люцерна - 2 дена за покълване са много малко; към седмица е най-добре.
Боб (само някои видове) + нахут кисна към 15 часа; 5 дни е много за кълнове.
Боб мунг - 8-12 часа за накисване.
Чиата може да се покълва.

Общи условия

Активация на акаунт