Кълнове - да се храним здравословно

  • 61 768
  • 392
  •   1
Отговори
# 285
  • Мнения: 19 999
Вери, имам едни био семена алфалфа с изтекъл срок на годност. Държани са в хладилника. Дали са вредни според теб?

# 286
  • Мнения: 96
Този ечемик е или държан повечко време (повече от 2-3 дена), или е държан на тъмно. В такъв етап вече не се яде, а се оставя за трева.

По принцип се накисва за 8 часа и се покълва за кратко, докато се покаже малко кълнче (да не е по-голямо от зърното).

и моята леща е с такива дълги кълнове но аз ги ям, даже и накрая излиза като миниатюрно листенце. Защо да не се яде, вредно ли е newsm78

# 287
  • Мнения: 95
Вери, права си! Държах ги на тъмно около 3 дена, после ги преместих в хладилника, но си личи, че и там са продължили да растат. определено ще го пиша "първи неуспешен опит"  Embarassed

КАжете правилно ли съм разбрала - смята се, че семето е покълнало, когато кълнчето е не по-голямо от самото семе/зрънце, така ли е? И съответно трябва да се яде в този момент. А ако се остави още време, тогава кълновете се превръщат в поници и трябва да се прехвърлят върху почва, така ли е?

# 288
  • София
  • Мнения: 10 648
Може ли да препоръчате уред за покълване?
Буркана с марля за по-дребните зърна/семена не се получават добре, а и е ангажиращо.

# 289
  • Мнения: 1 732
Може ли да препоръчате уред за покълване?
Буркана с марля за по-дребните зърна/семена не се получават добре, а и е ангажиращо.
 аз ползвам от години от този
или този вариант
които са на етажи  и съм доволна. Simple Smile

# 290
  • София
  • Мнения: 10 648
Може ли да препоръчате уред за покълване?
Буркана с марля за по-дребните зърна/семена не се получават добре, а и е ангажиращо.
 аз ползвам от години от този
или този вариант
които са на етажи  и съм доволна. Simple Smile

Как се сменя водата тук? Поне пластмасата добра ли е?

# 291
  • Мнения: 1 732
  Плакна отгоре, има  дренажна система, оттича се в специално дъно. Когато купуваш от качествена марка, пластмасата е ОК Peace

# 292
  • Мнения: 5 714
Солей,
по-скоро може би ще има повече семена, които няма да покълнат. А това води до загниване и на други. Имам опит с една забравена люцерна и това са ми наблюденията. Но не беше държана в хладилник.

Тити,
за лещата е писано и по-назад - 18стр ми се мерна.
При житните е друго.

Тия,
не се прехвърля върху почва в процеса на покълване. Още в началото се решава как ще се отглежда: върху почва или хидропонично (става дума за поници/трева). Този ечемик можеш да го оставиш да си пусне хубава зелена трева, която да я ползваш за сок след това. Може и да има някой, който да яде житни треви, но според моите познания е по-добре да се ползват за сок.
 
"смята се, че семето е покълнало, когато кълнчето е не по-голямо от самото семе/зрънце, така ли е? И съответно трябва да се яде в този момент."
Да, така знам.

Хакама,
за дребните семенца ползваме това:
http://www.youtube.com/watch?v=4OgMFI_saqM

# 293
  • Мнения: 8 163
Бутам темата нагоре с днешна снимка.

Заредих слънчоглед, грах и пшеница за поници, а мунг и леща - за кълнове.

# 294
  • София
  • Мнения: 10 648
Може ли да препоръчате уред за покълване?
Буркана с марля за по-дребните зърна/семена не се получават добре, а и е ангажиращо.
 аз ползвам от години от този
или този вариант
които са на етажи  и съм доволна. Simple Smile

Как се сменя водата тук? Поне пластмасата добра ли е?
 Плакна отгоре, има  дренажна система, оттича се в специално дъно. Когато купуваш от качествена марка, пластмасата е ОК Peace
Кои са качествените марки - горните поне на мен не са ми познати Thinking Добре е да пишат каква е пластмасата.
ПП: На английски как се водят, не успях да ги намеря в английския амазон.

Успяват ли да се справят със семена 1-2мм или  трябва тензух?

Последна редакция: нд, 01 дек 2013, 14:08 от hakama

# 295
  • Мнения: 96
Момичета да попитам за слънчогледа. Като престои и го сложа за покълване се разделя на две и от остричката част се подава кълнчето. Сигурно е нормално това. Но повече ме притеснява че още на следващия ден става един такъв на кафеви петънца. А иначе не мирише и си е добре на вкус. Това ме притеснява, тези петънца да не са някакви бактерии или плесени, че те са супер опасни ако попаднат в нас не се знае какво може да ни причинят.

# 296
  • Мнения: 5 714
Hakama,
ето на английски:
http://www.amazon.com/s/ref=nb_sb_noss?url=search-alias%3Daps&am … s%2Ck%3A+sprouter

Тити, не мога да помогна особено.
По принцип накисвам белен слънчоглед за 6 часа и покълвам макс. за 24.

# 297
  • Мнения: 96
Вери, аз го държа една нощ във вода. После на сутринта слагам за покълване и на другата сутрин е готов, разделено е семенцето и кълнчето е тръгнало, но на следващия ден вече ми се появяват тези кафеви петънца. И аз белен покълвам.

# 298
  • Мнения: 385
В бурканче с марличка за 3-4 дена си направих пшенични кълнове  но те станаха на кълбо и образуваха коренчета и около 2 см.стъбло. Стъблата ми харесват, но не са ми много вкусни с зърното и коренчето. Как процедирате с житните кълнове? Какво от тях ядете?

# 299
  • Мнения: 1 273
За житните кълнове - май тревата става само за сок. Четох, че се реже с ножица и се оставя да поникне висока втори път за втора реколта от същите зърна.
Иначе, ако само са пуснали бели коренчета, житото може да се смели и оформи на крекери и да се дехидрира или опече, според желанието.

Видях тези китайски видео-клипове за отглеждане на "соеви" кълнове. Това напълно ми промени концепцията. Чудех се, защо кълновете ми не стават като при китайците.
Част 1 и Част 2
http://www.youtube.com/watch?v=40pWGI94rB4
http://www.youtube.com/watch?v=DO3QKoVCTA8
Метод за получаване на кълнове без корени:
http://www.youtube.com/watch?v=61SFVUHqXqs
Говори се на китайски, но всичко се вижда. Заредила съм една тенджера със боб мунг (т.нар. соя) отдолу с мрежичка за готвене на пара с крачета, бобът увит в мокра кърпа, по метода на китайците, и чакам да порасне салатката.

Вчера купих от магазин за 1 лев едно легенче 3,5 л. комплект с пластмасова цедка с крачета, която се слага вътре в него. Мисля, че е идеално за кълнове. Смятам да се дооборудвам с надупчена бутилка за поливане. Продават се и кофи за рибари с вътрешна мрежа-кофа, която се вдига с отделна дръжка, и с капак. Това също може да свърши работа за правене на кълнове.
http://www.ribibg.com/shop/index.php?p=s_get_category&s=& … by=&dir=&
Не съм ги пробвала тези кофи, но на вид ми изглеждат много удобни за соеви кълнове. Имам напълно автоматична машина за кълнове, но тези варианти са доста по-икономични и, като че ли, също толкова ефективни.

Това, което научих напоследък е, че кълновете, поне в първите дни, обичат да са на тъмно, защото зърното расте в почвата.
Мислех, че през зимата ще е по-зле да гледам кълнове. Оказа се, че стават по-бавно, но не гният, а през лятото имах този проблем.
В момента експериментирам за пръв път с броколи. Взела съм и рукола и кресон за микро-зеленчуци. Пише, че те са слузести. Ако сложа отдолу марля, това ще помогне ли да ги отгледам? От това, което четох, слузестите без марля не стават на кълнове, защото пускат много слуз. Да споделите опит?

Другият ми въпрос е дали можете да препоръчате добра сокоизстисквачка за трева и зеленолистни?


Май прекалявам с публикацията, но забравих да споделя, че открих, че Био магазин Зелен има най-добри цени за по-интересните кълнове, като съотношение между грамаж и цена. Имат различни магазини, както и онлайн магазин. Иначе броколи, люцерна, слънчоглед, жито, леща се намират в обикновени магазини за здравословни храни, на женския пазар и др. Люцерната ми дава отлична реколта, но не я харесвам.

Другото, което четох, е, че отпадъците от кълновете може да се използват за правене на компост, като някои хора си правят компост в бидон на балкона, примерно, или в мазето. След няколко месеца той става на пръст, която може да се използва за отглеждане на кълнове в пръст или за домашни растения. Имате ли опит с домашно компостиране? Досега не съм го правила, но ми звучи интресно.

Дано не съм ви досадила!

Последна редакция: пн, 06 яну 2014, 17:01 от hjkl;

Общи условия

Активация на акаунт