Хитрини за справяне в кризата?

• 214 968
  • 2 974
  •   1
Отговори
# 60
Ние ползваме безжичен интернет вкъщи и не сме си ограничили мрежата. Т.е. съседите ни могат свободно да ползват нашия. Засега рядко се случва някой да се включи, но нямаме проблеми със скоростта, дори и с торенти. Може би ако се появят проблеми, ще го ограничим, но щом сме го пуснали на свободен достъп, значи, че нямаме нищо против да го ползва и някой друг.
А по темата - засега не успявам ефективно да намаля разходите си, но се старая. Ограничила съм до минимум покупката на дрехи и козметика. Пазарувам за цяла седмица и гледам да не се глезя. Заведенията са ограничени до минимум, хранене - само вкъщи. Общо взето започнах да планирам покупките и се замислям дали нещо наистина ми трябва, преди да купя. Преоткрих и пазаруването с кредитна карта - помага ми да следя по-точно как харча (чрез on-line справките). Но напоследък зачестиха непредвидените разходи и малко ми объркват сметките, ама здраве да е Simple Smile

# 61
Малко се разводнява темата, за последно се включвам по този въпрос, но не съм съгласна, че това са тарикатлъци... нито пък, че е кражба.
Няма нищо общо с електромера на комшията също. Първо защото ползването на интернет от някое обществено заведение или друг потребител, фирма и т.н., въобще не може да му забави неговата връзка по никакъв начин. Такива мрежи обикновено са неограничени по скорост и трафик. Такъв интернет свободен, може да се ползва единствено за разглеждане на сайтове и скайп, за даунлоад от торенти почти не може да се говори. Дори ми е направило впечатление, че фирми и заведения, които предлагат безжичен интернет, са доволни, че потребители, го ползват, защото по този начин името им, чиято мрежа също го носи, ги популяризира. Така хората научават за тях, а те си правят почти безплатна реклама.
Та така.. работите отиват натам че много инетернет доставчици ще умрат скоро време. Така както в чужбина почти никой не плаща за ползването на интернет.

Не знам, как са регламентирани нещата с безжичния Интернет в заведения, в които се предлага, но би трябвало те да плащат такса за това, защото наистина ги прави по-"атрактивни" (да използваме тази дума), което някак сваля идеята ти за безплатен такъв (клиентите може и да не плащат, но на доставчика собественикът трябва да плати). Нещо подобно е и с поставянето на телевизори в такива места (в чужбина съответното заведение дължи годишна такса, ако има поставен дори само един телевизор на своя площ).
За торенти, предполагам, никой и не помисля, въпреки че е идея за справяне с криза, още повече, ако се теглят от безплатен Интернет (за клиента), но самото съществуване на тракерите е на границата на законно и незаконно, че се иска голяма доза кураж да се ползват на публично място.
Къде в чужбина почти никой не плаща за Интернет, че не разбрах? Simple Smile

# 62
Темата освен,че е интересна е и много полезна.Изброили сте почти всичко,само да допълня за загоряли тави и тенджери - накисват се с белина вечерта ,а на сутринта всичко е паднало.
Колкото до прахта за пране - няма разлика - всичко е менте!

# 63
Интересна тема. Ако приемем, че тези неща са характерни само за криза би следвало моето семейство да е изключително скромно Rolling Eyes.
Дрехи и обувки купуваме при необходимост, рядко са плод на моментен импулс. Вярно, че при жените необходимостта е малко относителна (случват се необходимости от типа: нова бяла риза, но с къдри), но никога не съм обичала безцелни разходки по магазините или пък с цел "нещо". Тази мания, както някои я определят, ми напомня на разглезено дете, което тропа с крак и казва "Купи ми нещо!". Дори не знае какво иска, няма нужда от нищо, дори от глезотийка, защото и такива има, просто "нещо".
Относно дадената идея за домашно сътворен препарат, приемам с две ръце. Масово почистващите продукти са вредни. Дори някой да няма особено отношение към околната среда би следвало да има към себе си.
Често пазаруваме по списък. Никога не съм приемала това като белег за кризисно състояние. Напомня ми да не забравя някой продукт - не е приятно да затвориш след себе си вратата на дома си, да прибереш покупките, да седнеш на дивана и да се сетиш, че си забравил прясното мляко (ако човек има удобен квартален магазин е по поносимо, но ние имаме такъв от месец). Не обичам и излишни неща в дома си, особено храна. Не мога да изхвърлям храна, ужасно ми е.
Предпочитам да се храним у дома. Придирчива съм.
В този ред на мисли ни чака ремонт на двора, след което смятам да отделя прилична част от него за зеленчуци.
Отделно от това с парите, които ще хапнем навън само с половинката ми, у дома ще се съберем с приятели със същото меню. Обичам да имаме гости (най-много такива, които ми казват, че готвя вкусно Laughing).
По принцип не си боядисвам косата, използвам определена козметика и не експериментирам - има по-евтина, има и по-скъпа от моята. В случая за мен е важно да ми понася добре, тъй като кожата ми е много чувствителна. Ако спестя от крем, ще си го изплатя двойно и тройно при дерматолога. По тази линия не използвам декоративна козметика или го правя изключително рядко.
Не използвам сама таксита, освен в изключителни ситуации. Чувствам се некомфортно и несигурно. На маршрутка съм се качвала два пъти - трети път няма да се случи.
Не съм шофьор. Когато няма кой да ме закара докъдето ми е нужно ходя пеш. В редки случаи използвам градски транспорт, предимно зимата. Нито спестява време (изключвам метрото, защото никога не ми е било удобно), нито е приятно изживяване. Предпочитам да вървя час, отколкото да чакам 20мин автобус и да пътувам 40мин с него. Разбира се, това решение не би било адекватно за всеки - никога не съм имала работа свързана с физически труд, дори стоене на крак. Разходките преди и след ангажимент (какъвто и да е) ми се отразяват чудесно.
Чужд интернет не използвам. Съжалявам, Мимци, но това, че съседът е пропуснал да заключи мрежата си би ми подсказало само и единствено да му го напомня. Едно е да си проверя мейла в някое кафе когато съм клиент и изчаквам приятел, съвсем друго да стоя на близка пейка с идеята да се възползвам от безплатната услуга.
Смятам тези неща за нормални, разумни. Колкото и пари да има човек трябва да умее да ги управлява, за да не остане без тях. Не приемам темата като тъжна/сива, както някой я беше определил.

Последна редакция: пт, 19 мар 2010, 23:13 от Visible

# 64
Темата освен,че е интересна е и много полезна.Изброили сте почти всичко,само да допълня за загоряли тави и тенджери - накисват се с белина вечерта ,а на сутринта всичко е паднало.
Белина ли?!  Shocked Не бих накиснала с белина нещо, в което държа храна...
За загорели тенджери, най-лесно действам по този начин - с телче, намазано със сапун (по възможност - от най-обикновените) или ако е много замърсена тенджерата - със сода бикарбонат и гъбичката за чинии. Содата чудесно разтваря мазнините, но не надрасква повърхността!

Относно темата конкретно не мога да споделя, но има неща, които правя по принцип, защото така ми харесва и които се оказват доста икономични.
Не съм шофьор, нямам кола. Ходя много пеш. На далечни разстояния - или градски транспорт, или такси (когато е спешно или бързам много).
От много от консумативите за чистене съм намерила евтини, но добри препарати.
В козметиката си имам всякакви неща - от много евтини, до по-скъпи, но при нея е важно познаването на съставките, така че - просто четеш преди да купиш. Ще се изненадате колко по-евтини аналози има и там.
Нямам манията да купувам все нови неща за дома, например - сервизи, панерчета, вазички и подобни. Ползвам всичко до крайно захабяване (с изключение на тенджерите от емайл, които леко да се напукат - подменям, поради силно отровния метал под повърхностния слой). Правя го и от екологична гледна точка.
Храним се вкъщи, поради отвратителната храна навън. Просто сме по-капризни.

Последна редакция: пт, 19 мар 2010, 22:49 от Servallan

# 65
В къщи за сега ограниченията не са твърде големи, но за сметка на това се опитвам да балансирам нещата с приятеля ми, защото е свикнал на много висок стандарт и сега  ooooh!

1. Научих се да пускам пералня, за да не се налага да плаща за това...
2. Жената която чистеше вече идва само 2 пъти месечно за основно почистване, аз чистя през останалото време.
3. Почнахме да пазаруваме далеч по-разумно, макар че...там е голямото харчене - алкохол, цигари, храна, дрехи.... и въпреки това поне от храна са спестени доста пари.
4. Купуваме по-евтина кучешка храна - кучето нищо не е усетило  Laughing
5. Вечерите навън също са силно редуцирани (огромен разход, сега е в рамките на нормалното).
6. Цифрова вече се плаща само за 1 телевизор, ако на някой му се гледа нещо, сваля филм и мести лаптопа в спалнята... (то не че голямата далавера, ама... Mr. Green), също сменихме плана, защото гледаме и без друго само някои телевизии, бяха излишни всичките 19713937 канала.
7. Лампите са гасят, климатиците не работят нон-стоп, а да се отваря прозорец, защото е топло - топло ли ти е, изключваш климатика!
8. Ходим вече на повече места с моята кола - неговата харчи като танк, на бензин е, а моята е на газ и доста по-евтино излиза.

Има сигурно още много неща, които могат да се направят, затова ще ви следя, което мога ще взема. Поне за сега е хубаво да не е толкова разточителен, хем го знае, хем не може...та аз ще пробвам  Peace

# 66
Да се включа и аз
Сменихме си абонаментните планове на телефоните на възможно най-ниската такса.
Мъжът ми се намали телефоните до 2 броя на абонамент и 2 с предплатени карти (повече не успя да ги редуцира, че му трябват по работа)
Когато успеем да се комбинираме излизаме с вдната кола. Минаваме да заведем малкия на градина и после на работа.
След градина и работа - директно вкъщи или до наш'те да ги видя. Никакви детски кътове или разглеждане на Хиполенд, където задлжително си тръгваме поне с една играчка.
Готвя и вечеряме само вкъщи.
Излизаме на разходка в Морската градина или ходим на гости в приятели за по кафе, а не на ресторант , както беше преди.
Купуваме по-евтина храна за кучетата.
Имаме 4 коли. Двете ги ползваме аз и мъжа ми, но застраховката гражданска отговорност е на разсрочено плащане, за да не натоварваме бюджета. Третата е служебна и я позлваме само лятото. Ще и направим застраховка само за 3 месеца. Четвъртата обмисляме да продадем.
Дрехи купувам само от разпродажби или когато ме попитат ""какво да ти купя за рождения ден", вече не увъртам, а казвам от какво имам нужда. Така и така човекът ще купи нещо, поне да не се лута и да се чуди, а и д ами помогне. Разбира се не  искам маркови и скъпи неща.
Вместо шоколад и тестени изделия купувам за десерт плодове.
За сега не пестя единствено от почивки. Да сме живи и здрави, но задължително лятото почиваме поне по седмица.

# 67
Хмм, сериозно започвам да се замислям за икономия от котешката храна Simple Smile

# 68
Ами да ти кажа , сега се сетих, че з ахотките храна не купувам вече.
Давам им от кучешката или ако остне от нашата. Струва ми се, че дори са по-доволни  Mr. Green

# 69
Давам им от кучешката или ако остне от нашата. Струва ми се, че дори са по-доволни  Mr. Green
Кучешката храна не е подходяща за котки.
Макар и често да е по-вкусна за котката, тя съдържа неща, които са за нуждите на кучето, не и за котката...

# 70
И аз наложих в къщи пазаруването със списък. Не се къупува нищо, което е просто глезотия. Преди си купувахме няколко вида сирена, сега само бяло и си позволяваме синьо, защото много го обичаме. Прах за пране ми носят от Турция, по евтино излиза, а и съм доволна. Омекотител също. Спрях да купувам детски млекца, правя ги в къщи. Не сме се лишили от обилно количетсво плодове - правя сокове за детето си.
Парното сме го намалили, като през деня го изключвам, а вечер го пускам на слабо, в стаите в които спим.
С колата малко трудно да се огранича - но не посещавам приятелките си толкова често, защото са в различни краища на града.
Готвя всеки ден, защото дъщеря ми не ходи на градина и се старая да й давам разнообразие.
Сигурно има и други неща, но тези май са основните.
Понякога се изкушавам за някоя дрешка, ето днес си купих панталон. От миналото лято си търся бял панталон, ето днес намерих, този, който ми хареса.

# 71
  • София
Отдавна сме в такава схема.
Дрехи - предимно втора употреба.
Обувки - когато има нужда, те са що-годе читави. Но нямаме по повече от два чифта за сезон.
Храна винаги колкото трябва, никога не съм изхвърляла храна, така съм научена.
Готви се вечер, често остава и за другия ден да си занесем на работа.
Излизане навън, с изключение ходенето на гости, не повече от един път в месеца. Това най-много ми липсва.
Енергия, естествено, се пести, но това трябва да се случва и при наличие на пари.
На почивка ходим лятото, аз и детето - за дълго, това съм го споменавала много пъти.
Там не харчим много пари, но е задължително!
Единствения ни лукс в момента е, че пушим, аз си купувам хубави цигари напук на всичко, като се старая да ги намалявам.

# 72
Виждала съм табелка "зона със свободна wi-fi мрежа" до един ритуален дом, в градинката, значи може би няма проблем newsm78

Не само в зоната.. ако живеете близо до университети, до болници и други такива обществени сгради, вече всички имат безжичен интернет. Ваша работа е дали ще го ползвате. Никой не ви ограничава.

1. в чужбина интернет е по-скъп, отколкото у нас.
2. казаното по-горе  не важи за 'чужбина', особено за болници. всичко е кодирано, а ако все пак има такъв достъп в болшинството от случаите на телефона ти се изписва едно съобщение, че е достъпна wi fi услуга срещу заплащане ( напр. по летища).
3. в заведения ако има безжичен достъп, той не е за да го прихващат и усилват тарикатите за домашни цели, а за да се ползва от клиенти или посетители. такива места в моят град поне няма много, предполагам, че е така, защото собствениците на бара ( например) за такава екстра за клиента не плащат нет-а по 'домашни' тарифи, а по  много по-високи и малко си го позволяват.
същото важи и за телевизори - не можеш просто да пльоснеш телевизор в кафето, плаща се солено, за да предложиш на клиентите подобна екстра.

# 73
Да ви кажа за филийките с дупка и яйце, че ги правя много отдавна. Още от времето когато гледах филма "Лунатици"  с Никълъс Кейдж и Шер. Ама тогава на кризата викахме "Демокрация"! Пфууу!  Мине-немине време и пак почне!

# 74
И аз от "Лунатици" го знам това яйце:))

А това, че кучешката храна се различава от котешката хич не го вярвам, излишно втелясване, кучето налита като лудо на храната на котката, затова специални охранителни мерки се взимат, когато котарака ще яде. Иначе изобилие на храна да си дават парите хората ... голямо. Ние се придържаме към Сиба (или Шиба).. ( защото го научихме котарака и сега нищо друго не яде!!!), а за кучето по-куча марка, с идеята именно да не го приучваме на по-скъпи марки храни. Имам чувството, че нещо им слагат на тези храни ..

Общи условия

Активация на акаунт