Хитрини за справяне в кризата?

• 215 114
  • 2 974
  •   1
Отговори
# 2 475
Да.На твърдо гориво ще е котлето.

Ами не са малко,но не са и много/въщност може и да е по-малко,просто това ми се върти сега в главата/.Това е за цялата система,която включва и 200 литров бойлер със серпентина.Само той е над 1000 лв.И ще имам топла вода целогодишно и то МНОГО,а не 80 л.

А за да подгрея на ток 200 литра през лятото ще отидат доста пари.Да не говорим,че ще има още толкова непредвидени уреди в къщата и токът ще скочи.Определено няма да е колкото в апартамента ни.

Безумно е да се ползва ток за такива цели,при положение,че хората са го измислили.Въобще всичко,което е на ток не ми харесва,но за съжаление има неща,които няма как да се ползват с друго  Laughing Надали сме първите,които си слагат слънчеви панели  Wink

# 2 476
Котлето си е ОК, аз имам предвид слънчевите панели, че не са много рентабилни, надценяват ги хората, че с тях топлата вода идва евтино, всъщност идва толкова колкото с ток, понеже имаш едни първоначални пари за системата, които първо трябва да избиеш и като смята колко ток би изхабила с ел. бойлер накрая излиза, че трябва да ги ползваш поне 4-5 години за да си навъртял толкова ток и тогава почваш да пестиш, обаче пък те колекторите станали за смяна.  Аи няма да имаш толкова много топла вода, колкото мислиш, като се скрие слънцето водата почва да изстива, като е мъгливо не може да стопли, но разбира се при теб може да е по - добре. Аз имам наблюдения от колекторите у сестра ми и едно приятелско семейство.
 Но при теб може да е друго, разбира се.  Peace Просто мнение споделям.

ПП 200 литра вода през лятото се топлят изумително лесно. Просто слагаш на покрива варел с вода, боядисан с черно примерно и имаш топла вода и съответните тръби за топла и студена вода, де  Peace

# 2 477
Котлето си е ОК, аз имам предвид слънчевите панели, че не са много рентабилни, надценяват ги хората, че с тях топлата вода идва евтино, всъщност идва толкова колкото с ток, понеже имаш едни първоначални пари за системата, които първо трябва да избиеш и като смята колко ток би изхабила с ел. бойлер накрая излиза, че трябва да ги ползваш поне 4-5 години за да си навъртял толкова ток и тогава почваш да пестиш, обаче пък те колекторите станали за смяна.  Аи няма да имаш толкова много топла вода, колкото мислиш, като се скрие слънцето водата почва да изстива, като е мъгливо не може да стопли, но разбира се при теб може да е по - добре. Аз имам наблюдения от колекторите у сестра ми и едно приятелско семейство.
 Но при теб може да е друго, разбира се.  Peace Просто мнение споделям.

ПП 200 литра вода през лятото се топлят изумително лесно. Просто слагаш на покрива варел с вода, боядисан с черно примерно и имаш топла вода и съответните тръби за топла и студена вода, де  Peace

Е,как ще се амортизират за 4-5 години  Shocked Няма такова нещо.Ако са качествени няма какво да им стане.Те ако трябваше да се сменят на всеки 4-5 години никой нямаше да си сложи.Плюс това самият панел не е най-скъпата част,той е няколко стотин лева.Скъпото е бойлерът и системата  Peace

# 2 478
Да къщата на баба ми е представителство на колектори и подобни системи. В квартала сега е мода да се слагат. Ама започнаха да припищяват съседи -именно това дето го е написала Роси. Пък колко е вярно -не зная.

# 2 479
  • София
Най-голямата фирма, която се занимава в Бг със слънчеви системи си построи наскоро сграда, но...както самите те казаха - няма да е на соларна енергия, понеже дори за тях е твърде скъпо.  Wink Ще монтират няколо панела само, колкото да имат да си мият ръцете служителите. Правете си изводите сами.
Да, системите са твърде скъпи, за да са рентабилни в момента.
В доста от европейските страни тези съоръжения се дотират в голям процент от държавата. Т.е. поемат ти да речем 50-60% от стойността и НЕ искат да им връщаш парите.
Но..тук е България.

# 2 480
Сега чета темата назад и... 3 кубика вода на месец за цяло семейство са невъзможно малко според мен. Това прави по 100литра на ден. Сто литра са 10 пускания на тоалетното казанче. Какво къпане, какво миене, какво пиене, какво пране?! По-скоро съм склонна да повярвам, че водомерът не отчита правилно.

# 2 481
И аз така го сметнах, но реших, че ще изглежда като заяждане ако го коментирам. Whistling
А това вече ме разби, как успяват  newsm78:
Цитат
Само карам сутрин малката на ясла и винаго преди това си взимам душ.Вечерта също.

# 2 482
Сега чета темата назад и... 3 кубика вода на месец за цяло семейство са невъзможно малко според мен. Това прави по 100литра на ден. Сто литра са 10 пускания на тоалетното казанче. Какво къпане, какво миене, какво пиене, какво пране?! По-скоро съм склонна да повярвам, че водомерът не отчита правилно.

Ами не е невъзможно със сигурност.

Майка ми пък живее с брат ми и те плащат 2 кубика.Уверявам ви ,че водомерите са абсолютно изправни.

Може би защото налягането не е много голямо и струята тече по-слабо общо взето и затова така се получава.Но определено и не разхищаваме де  Peace

# 2 483
  • Стара Загора
Ние имаме около 10 кубика  месечно вода - 9;13;8 това е за предните няколко месеца. 4 - ма сме, миялна и пералня всеки ден поне по веднъж.

# 2 484
Сетих се за пастата за зъби при хора, които имат проблеми с венците, а и не само, аз редувам Парадонтакс (към 5 лв.) с Поморин  Laughing бях учудена, че стоматолозите го препоръчват, но наистина е добра, а за гадна, гадна е точно колкото скъпата, имам чувството, че ям сол  Sick

Вода 7-10 харчим.

Ами не е невъзможно със сигурност.

Майка ми пък живее с брат ми и те плащат 2 кубика.Уверявам ви ,че водомерите са абсолютно изправни.

Може би защото налягането не е много голямо и струята тече по-слабо общо взето и затова така се получава.Но определено и не разхищаваме де  Peace

Колко е голямо казанчето ви за тоалетната, нашето е 6 литра, което значи, че към 80 литра отиват само за тоалетната на ден в делничните дни, в почивните като сме у нас, сигурно са 100-110 литра. 

# 2 485
  • София
Ами, то си има начин да се намали обемът на водата в казанчето - слагаш един плик с вода от литър, два, три, колкото си искаш и с толкова намаляваш изхарченото на едно пускане!

# 2 486
Нашето е с дозатор, имаме и половин доза за малката работа, но дори да харчи 70 литра на ден, пак не виждам как ще се вместят с къпане, пране и миене в 100-те лимит Rolling Eyes

# 2 487
Тия от левче ли?Отрежи си филия хляб върху тях.
Е , ти направо върху покривката ли режеш?
Ние ползваме дъска за рязане.
Когато забравя за дъската или бързам-да.

# 2 488
  • Linz
Ами аз не съм запозната чак толкова подробно,но да кажем,че се прави приблизителна инвестиция от около 3000 лв и имаш топла вода/гореща/ от март-април до октомври-ноември.През зимата също,но не чак толкова гореща.Като си сложиш и един огромен бойлер си става направо перфектно.През зимата  вече се включва и котлето да дозатопли.Условието е да има слънце,независимо дали е зима или лято.Само при мъгла няма как да се стопли водата.Това е.Където и да сме разпитвали,няма две мнения по-въпроса.Възможно най-добрата и ефективна инвестиция.
Rolling Eyes
Ние сме с 3 панела, топла вода имаме 3-4 месеца в годината (достатъчно топла за да става за къпане). Зимата е абсурд да затоплят.
Но ги ползваме от 10 год. и има още много хляб в тях, не е вярно, че се сменят на 4-5 год.

# 2 489

Колко е голямо казанчето ви за тоалетната, нашето е 6 литра, което значи, че към 80 литра отиват само за тоалетната на ден в делничните дни, в почивните като сме у нас, сигурно са 100-110 литра. 

Абе вие по колко пъти ходите до тоалетна  Laughing
Баба ми, която живее сама - плаща по 5 до 8лв вода.

Общи условия

Активация на акаунт