От каква възраст следва да спазват децата етикет

• 10 252
  • 252
  •   1
Отговори
# 15
Благодаря на всички за отговорите!
Асса, за мен си е проблем...това си е неприятно поведение-не толкова липсата на определени думи, колкото поглед в земята, говорене през зъби или през рамо...ми грозно си е, не знам защо го прави.

Ивбен, успокояваш ме,че и при нас ще има светлина в тунела, мерси Simple Smile

Някак сте много ларж всички, съвсем в унисон с доскорошните ми схващания за общуване с детето.На практика обаче резултатът не е никак задоволителен.Представям си я сърдита, невъзпитана и груба тинейджърка, какво ще бъде тогава извинението-хормони?Дано просто преувеличавам и всичко наистина да си дойде на мястото Praynig

Анете, да,точно като маймуна се държи Embarassed У дома е много вежлива,винаги е била такава, проблемът е само с непознати или с хора, които не харесва.Днес ходихме до Соколския манастир, заприказва я там монахинята, Ния не поиска дори името си да каже, тропа и се дърпа докато аз разговарях и после избяга като зверче.

Може да ви се вижда преувеличено притеснението ми...спомням си как разгорещено твърдях преди време, че ще се водя единствено и само по детето и никога няма да го вкарвам в рамки...в подобни теми мненията на дара и анетте ми звучаха твърде строги и неприемливи...сега смятам,че са били прави.Децата живеят в обществото и е в тяхна полза да се научат да общуват по правилата на това общество.

# 16
Bili ,за мен съвсем не е преувеличено.По тази тема се паля много защото това е едно от нещата които,според мен, не се обясняват с "такова си е детето". Елемент.приличие трябва да е автоматизъм като миенето на зъби и яденето с вилица ако искаме да оцелеят в читава среда,не става дума за рамка.Отглеждам 2 тотално различни деца,резултат се постигна различно бързо,но го има и при 2та. Никога не сме се сърдили и наказвали.

# 17
И аз съм като дъщеря ти, а съм на 40.
Етикета е предразсъдък на обществото и се изчерпва с умението да си сложиш маска и да влизаш в различни роли, с две думи измама. Това ли искаш от дъщеря си. Тя не е пречупена като тебе и така е добре.

# 18
Етикета е предразсъдък на обществото и се изчерпва с умението да си сложиш маска и да влизаш в различни роли, с две думи измама. Това ли искаш от дъщеря си. Тя не е пречупена като тебе и така е добре.

хмм, съгласна съм с това...

Bili, на мен също понякога ми се иска баткото да е по-любезен, но той упорито избира на кой да каже, примерно, здрасти или чао, на кой да се усмихне... въобще не говори на дядо си, но пък маха за поздрав с широка усмивка на продавачката на пазара... моето мнение е, че децата са искрени в отношението си към околните и не са се научили да слагат маска... с времето ще се научат...

и аз понякога си мисля, че това му отношение може да се тълкува като липса на възпитание, но засега съм по-склонна да се придържам към горната теза...  Peace

# 19
  • София
Еми, до характер е наистина, тя просто винаги е контра на всичко, безкрайно изтощително е Tired Сестра ми е по-малка от мен и ясно помня вечно намръщеното и лице, сърдито свити устни, погледът забит долу-така беше чак до студентските си години.Знам колко неприятности и донесе този тип поведение- в общуването с децата, дори с учителите, затова сега се впрягам.
Дъщеря ми е същия характер,но съм забелязала,че точно когата държа да направи нещо,тя прави обратното.Не показвай,че това е важно за теб.Не говори за това.Ти се дръж любезно,след време ще започне да ти подръжава,а не насила да го прави.

# 20
"Дървото се превива, докато е младо" - народна мъдрост.
Може да звучи грубо в тази тема, но ако не се приема буквално, няма проблем. Възпитанието на детето започва още от раждането му. След като сме решили да си отглеждаме децата и да живеем с тях в обществото, трябва да спазваме правилата. Прието е хората да се поздравяват учтиво, да се усмихват един на друг и т. н., значи така трябва да учим и децата си. Не с наказания и сръдни, а най-вече с личен пример.
Не виждам логика да оставим едно дете да се отнася към хората грубо и невъзпитано няколко години, а в един момент да решим, че трябва да го учим на маниери. Точно тогава ще осъществим насилие над него и ще го принудим да слага маска, а не още в началото, когато започнем да го възпитаваме с идеята, че всеки човек заслужава уважение и поздрав.
Иначе е лицемерие да оставяме децата си да се водят по личните си предпочитания в отношенията с околните, за да не ги насилваме, а да имаме претенции и да се възмущаваме, че сме нация от вечно намусени, груби и невъзпитани простаци.
Или - или.

# 21
  • София
Етикетът не е нещо, което се учи специално. Всяка социална прослойка, всяка нация си има своя етикет, който е напълно приемлив в рамките на групата. Етикетът не се преподава, а с усвоява от детето още от самото начало. Ако в нашето семейство е прието да се храним с нож и вилица, то детето още от съвсем мъничко ще познава въпросните пособия и ще се научи да ги използва без проблем. Ако никой никога в семейството не казва "благодаря", то и детето така ще се научи!
Не съм съгласна с Додсън, който и да е той, поне в твърдението, което е написано от авторкаа на темата. Децата така или иначе се раждат и са част от едно семейство и общество със съответните норми на поведение и то ги усвоява. Не можем да отгеждам един Маугли до 5-годишна възраст и изведнъж от шестата му година да започнем да го учим на определено поведение. То, дори Мъ,угли е усвоил поведението и правилата на маймуните, таа че от такава гледна точка той не е невъзпитан. Просто е бил възпитан по маймунски.  Simple Smile

# 22
Нека не драматизираме толкова темата. Все пак става въпрос за 5 год дете.
Мисля, че е определено и до х-р, но и че тези неща се усвояват. Просто при нея ще си дойде всичко на мястото, когато тази част от миелина, която отговаря за учтивото поведение се развие достатъчно.
Недей да я караш насила. Не я травмирай, казвай й какво да прави, дръж се с нея самата учтиво /както съм сигурна, че го правите вкъщи/ и си трай. Казала, не казала, голяма работа. Постепенно ще казва всичко. Нека не искаме от малките ни деца да се държат като възрастни. Учим ги, трупат знания и постепенно ще ги превърнат в умения.
Това е като с чужд език, в началото трупат основно пасивни знания, докато един ден изведнъж започват да ни изненадват като заговорят без да спират.
Това е моето мнение.

# 23
  • София
Какво общо има тук миелинът? Не съм чувала за миелин на етикета. Ако имаш предвид развитието на връзките във фронталния лоб, тогава ще те разбера. Simple Smile
така или иначе тук няма смисъл да намесваме невронауката. Става въпрос за културни особености и характер на детето.

# 24
Доста време ми отне, докато успея да обясня на сина си, защо трябва да поздравява хората.
Наблегнах на това, че поздравът е израз на добронамереност към човека.
Че може да не харесваме някой, но сме длъжни да покажем, че нямаме лоши намерения.
При него това проработи.

# 25
аз доколкото успях да схвана, детето на авторката прекрасно разбира какво трябва да се направи в дадена ситуация, но отказва да го прави. Или го прави, когато си реши. Това според мен вече е различно. Възможно ли е, Bili, дъщеря ти да усеща твоето огромно желание да се държи по определен начин и точно затова да се прави обратното? Задавам въпрос, не се заяждам, нали го разбираш? Wink

# 26
Какво общо има тук миелинът? Не съм чувала за миелин на етикета. Ако имаш предвид развитието на връзките във фронталния лоб, тогава ще те разбера. Simple Smile
така или иначе тук няма смисъл да намесваме невронауката. Става въпрос за културни особености и характер на детето.

Миелинът в мозъка на човек се изгражда до 20-тата му година. Дефицитите са по-видими при най-малките деца. Не случайно в определена възраст се научават да ходят, да карат колело и пр. Неслучайно тръгват на у-ще отново на определена възраст, просто тогава се развива мозъка до съответното ниво на възприятие /друг е въпроса, че в Б-я смятаме, че отглеждаме гении и ги товарим с материал не за възрастта им/ . Изграждането на миелина следва някаква определена възходяща линия и все пак при различните деца се изгражда с различен темп, обхващайки постепенно целия мозък, но не задължително в една и съща конфигурация при всички.
Тоест, някои деца се научават да четат по трудно /обаче са по-бързи в друго/ и в крайна сметка няма дете неможещо да чете, така и емоционалните умения, както и социалните при различните деца се усвояват по различно време.
Спокойствие и любов им трябва.

# 27
  • София
Ница
Всичко това ми е известно, няма нужда да ми го разказваш! НО колкото и да става въпрос за миелин, толкова и не. не говорим за четене и писане, а за подражане. Децата се учат първо чрез подражание и чрез активна комуникация с околните, най-първо с майките си и семейството.
Написаното от авторката го потвърждава - нейното дете е оставено да се държи като диворасляк през първите 5 години от живота му - да се държи "естествено". И едва сега тя забелязва,че обноските куцат. Точно активният диалог с родители и сигналите на същия този родител са били от вида "дръж се с околните както ти харесва" и детето е прравило точно товва - послушало е майка си. миелинът няма нищо общо. Явно все пак невроните на това дете съдържат достатъчно миелин, че да може то да разчита 5 години възпитателните принципи на майка си.

# 28
Аз съм на 30 и съм същата.

По тази тема се паля много защото това е едно от нещата които,според мен, не се обясняват с "такова си е детето".

Сигурно се обясняват с нещо друго и ще съм ти много благодарна да ми кажеш какво е то. Баба ми от ранна детска възраст ме учеше на "възпитанието", за което тук говорим. Никога не са ме оставяли да съм "диворасляк", винаги ми се е пилило на главата нонстоп кога какво се казва, дори в самото семейство трябваше да се поздравяваме с "добро утро", когато ставаме. Повярвай ми, предпочитах да ме измъчват с ток, но не и да виждам вперения в мен с очакване поглед, който изискваше да поздравя. Един ден не посмях да изляза от стаята си до следобяда, само при мисълта за "доброто утро". За мен това си беше психологически тормоз, а не възпитание.

Bili, не допускай същото да стане с твоето дете. То така или иначе живее в общество, неизбежно ще копира моделите на поведение, които вижда, ще има възможност да наблюдава кое кога работи и до какви последици води и ще си изгради свой модел на поведение. Насила няма да стане. Най-много да стане по-зле.
Любезното държание не е нещо неприятно. Неприятно е когато те карат на сила, когато виждаш как всички са се втренчили в теб с очакване и е като акт на подчинение от твоя страна.

"Дървото се превива, докато е младо" - народна мъдрост.

Хората са по-големи инати от дърветата.

# 29
Категорично не оставам с впечатление, че детето е „диворасляк“!

Но това, което пише Ескарина е още едно потвърждение, че пиленето не помага, напротив отвращава те за цял живот. Тоест, добре е да се дава пример и да се окуражава любезното поведение, но да не се прави драма от това. Детето само ще узрее, кога да го последва. С дуднене, сръдни и наказания, няма да стане.

А миелина има много общо с всичко това. Вярно въпрос и характер е, но има и чисто неврологична готовност да се проявява едно или друго поведение. Иначе нямаше да говорим за бебешки и друг пуберитет, нали.

Общи условия

Активация на акаунт