Благодаря за кафето и аз си сръбвам.При нас снощи смениха часа ,та това е вече 3тото
.Диди,чудесни неща си направила. Абсолютно заслужена награда

Приятно прекарване на Марина и Яжка.
.Танита, бурен живот живееш ,браво на теб

Сега при нас всички са в предпразнична треска.Чистене,тупане,лъскане.По магазините навалици, по суперите количките се превиват от тежест,абе купува се като за последно.
В понеделник вечер започва празнуване на Песах (великден)Обикновено се събират семействата на празнична маса, чете се "агада"-легендата за бягството на народа от Египет,скитането им 40 години в пустинята и т.н.Характерно за седемте дни е ядене на маца,вместо хляб,в гозбите не трябва да се слага брашно и други специфични храни Нарича се още празник на пролетта и свободата

Това е маца.Обикновено децата я обожават , намазана с шоколадов крем(като нутела)
В семействата, където строго се спазват традиците се прави основно почистване, но не само свързано с хигиената а от брашно, трохи,хлебни изделия. сладкиши приготвени с брашно и т.н.
По традиция на песах държавата "продава" държавния резерв от такива продукти на арабската общност, която пък в края на празника го"продава" обратно на Израел.
Е, това съвсем накратко

На всички без изключение

,това въобще не ми харесва,но никой не ме пита.Мислех си,че само при нас за празници се пазарува,като за последно,но ето ,че и при вас е същото. 

.
/