Клуб на готините баби-95

• 43 223
  • 731
  •   1
Отговори
# 90
Добро утро милички,

Благодаря за кафето и аз си сръбвам.При нас снощи смениха часа ,та това е вече 3тото newsm03.

Диди,чудесни неща си направила. Абсолютно заслужена награда  smile3501

Приятно прекарване на Марина и Яжка. newsm10.
Танита, бурен живот живееш ,браво на теб newsm10

Сега при нас всички са в предпразнична треска.Чистене,тупане,лъскане.По магазините навалици, по суперите количките се превиват от тежест,абе купува се като за последно.

В понеделник вечер започва празнуване на Песах (великден)Обикновено се събират семействата на празнична маса, чете се "агада"-легендата за бягството на народа от Египет,скитането им 40 години в пустинята и т.н.Характерно за седемте дни е ядене на маца,вместо хляб,в гозбите не трябва да се слага брашно и други специфични храни Нарича  се още празник на пролетта и свободата

Това е маца.Обикновено децата я обожават , намазана с шоколадов крем(като нутела)

В семействата, където строго се спазват традиците се прави основно почистване, но не само свързано с хигиената а от брашно, трохи,хлебни изделия. сладкиши приготвени с брашно и т.н.
По традиция на песах държавата "продава" държавния резерв от такива продукти на арабската общност, която пък в края на празника  го"продава" обратно на Израел.

Е, това съвсем накратко Simple Smile

На всички без изключение Hug Hug Hug Hug Hug

# 91
  • София
В сезонните болки, в случайните свади,
в съдбовния възел тъмни причини
безмълвно си казвам:
Не се изоставяй!
Не давай на моторчето в теб да изстине!
От себе си махай ръждата набола.
Духа си напрягай до сетната става...
Не се изоставяй
на чуждата воля!
На своята неволя не се изоставяй!
Не се изоставяй в прегръдка щастлива.
Не падай безкрайно в скръбта си дълбока...
Издишвай мъглата!
В снега не заспивай!
Не спирай в средата на своята посока!
Днес всяка секунда е за тебе скъпа.
Години изгуби в безпътна омая...
Ти толкова трудно
излезе на пътя,
че просто си длъжен да стигнеш до края!
Георги Константинов

Приятни почивни дни.
диди много хубава украса браво на теб. Peace
 Каролин имаш чудесни деца.
 Яжка аз за малко щях да съм с вас но ми възникна ангажимент... Sad
 Дидия,Фурийка нека с хубавото време получите облекчение на болките.

# 92
  • в малка спретната къщурка
Да почина малко при вас,че ако сама не си дам почивка,никой няма да ме спре.
Марина,вече си с Яжка,но аз знам,че ще Ви е приятно,защото Яжка е страхотен човек,във най добрия възможен вариант.
Шпунц,жалко,че твойта разходка се е отложила,но следващия път дано си свободна..Страхотен стих.Истински. Hug
Каролине,винаги с интерес чета за вашите празници и традиции.В неделя и при нас ще сменят времето #2gunfire,това въобще не ми харесва,но никой не ме пита.Мислех си,че само при нас за празници се пазарува,като за последно,но ето ,че и при вас е същото. newsm78

# 93
Няма никой на клона, но аз да си кажа:
Отивам на репетиция и като се прибера по живо-по здраво, дано да "няма място на клона" и да има рапорт от срещата-разходка на Ягето и Маринчето, пък ако има и снимки, ще е върхът!
Приятна петъчна вечер!

# 94
  • София
Здравейте, момичета!

Аз се прибрах от разходката с Яжка. Беше много, много приятно.  Да ви докладвам от игла до конец.  Laughing 
Видяхме се на Орлов мост и оттам тръгнахме.  Оказа се, че до манастира отива маршрутка №11, която се взима от Лъвов мост, до стария райсъвет, малко преди светофара, посока Люлин, както е писала Айша. Ние отидохме нататък с градския транспорт, а на връщане с маршрутката (там я открихме).
Запалихме свещички пред иконата на св. Мина, наляхме си светена вода и седнахме в беседката на приказка. Взехме си и по едно кафенце и дъра-бъра, дъра-бара. lalalala
Видяхме и така мечтания щъркел. 

Времето разкошно - топло, дърветата в дворчето, окичени с мартенички. Чудно място! Има пейки, маси, барбекюта. Говорихме си
с Яжка да си направим, евентуално, пак софийските дами последваща среща там на тиферич. Ако ви хареса идеята.
Снимки няма Танитка, а защо не питай. Толкова много неща си говорихме една през друга, че аз изобщо забравих, че в чантата ми има фотоапарат. Е, кажете, не съм ли "кукумицин". 
Embarassed

Искам още такива приятни срещи!  Heart Eyes  Heart Eyes  Heart Eyes

Хайде, за запознанството с Яжка, наздраве!

# 95
  • София
От обяд не мога да влеза, все ми дава някаква грешка. Иначе си има интернет, влизам си навсякъде. Справих се успешно с ОББто, взех си подновената карта и платих втория семестър на Ани. След Великден ще имат 1 месец очни. Хвалят я преподавателките, много сериозна била.
Пу,пу...
Каролин, явно навсякъде преди празници народа пазарува като за последно.
Сутринта минах през Женския пазар - уплаших се от тълпи пазаруващи и опашки пред месарските магазини. Все едно след 10 дни няма да се яде.
Много се радвам когато сменят времето. Светло е до по-късно и ми става весело.
Марина, радвам се за хубавата разходка. Ако нямах ангажименти с плащания можех да дойда.
Но, тъкмо да има и друг път.

# 96
Лека вечер виртуални дружки

Ето ви нещо за отмора

http://misli.hit.bg/hasanyonetoldyou.html

love001

# 97
  • София
И аз сеу прибрах.
Марина и Яжка, благородно ви завиждам за срещата. Поддържам мнението на Фурийка, че Яжка е страхотен човек.
И аз мисля утре да отидем до този манастир, сигурно ще има много хора, защото е празник
Айша, аз преключих преди 2 години с ОББ, просто нервите ми скъсаха. Ти пак си получила карта, а аз ги чаках 2 месеца след като е изтекла. И жалба писах, но отговор - йок!
Каролине, страхотна си! Весели празници и та вашето семейство!

# 98
  • София
Писах доста дълъг пост и го изтрих без да искам.  #Cussing out

Каролине, и на мен  са ми много интересни традициите и обичаите ви. А би ли ни пуснала някой традиционна готварска рецепта за празника?

Айша, Шпунц, следващия път да сте на първа линия.  Laughing
Шпунц, ти си една поетична, чувствителна душа.  Hug А Георги Константинов знае как да докосне сърцето на човек.

Яжка, Фурийче, Танита, Дидия, дано скоро ви минат болежките.
Римар и аз съм очарована от Яжка. Много, много симпатичен човек!
За манастира може би трябва да отидете по-рано, защото по обя
д ще бъде лудница. И днес непрекъснато прииждаха коли, хора, пък беше работен ден.
Хайде по салатка и ракийка.

# 99
  • София
     Добър вечер,момичета.
     Много съм щастлива от днешната среща с Маринчето. Тя ви е разказала ,времето мина много бързо.Решихме да ви предложим да се събереме там.Има маси,пейки,барбекюта,детски люлки,пързалки,шадраванчета,голяма поляна с ограда.Става и за внучета.
     Маринчето е една чаровница,хубава и лъчезарна жена.Знае много интересни рецепти за ястия и обеща да ги побликува.
     А вие много сте ме похвалили... Hug
     Каролин,много интересни традиции имате.И много по различни от нашите.Благодаря за разказа.
     Светле,чакам те да пишеш при нас! Знаеш,че всички тук те обичаме.
     Приятна вечер!

# 100
  • София
Яжка, благодаря ти за комплиментите.
Хе-хе, като се съберат жени неминуемо стигат и до темата за готвене. Разбира се, че ще споделя две рецепти за салати, които много обичаме вкъщи.

Салата с нахут

1 ч. чаша нахут, предварително накиснат от вечерта се вари, до готовност. Добавят се нарязани на ленти 2-3 бр. печени червени чушки, 1 връзка магданоз се нарязана на ситно и се зарива със сос от  
лимонов сок,  зехтин, сол, черен пипер. Хубаво е да престои няколко часа в хладилника.

Салата табуле (Ливанска салата)

200 гр булгур
400 мл вряла вода
3 средни по големина домата
2 стръка ситно нарязан зелен лук
4-5 вр. магданоз
мента (по вкус) или джоджен (може и без тях)
сол, млян черен пипер
сок от 1 лимон
3 - 4 с.л. зехтин

Булгура се накисва във врялата вода за около 20 - 25 минути, изцежда се, добавят се нарязаните на малки кубчета домати, освободени от вътрешността и изцедени, лука, ситно нарязаните магданоз и мента, посолява се, поръсва се с черен пипер и се подправя с лимоновият сок и зехтина.

Приятен апетит!  

Последна редакция: пт, 26 мар 2010, 21:38 от marina_todor

# 101
  • София
Аз съм съгласна за среща на манастира при топло време.
Толкова почивни дни ще има през май и април. Все ще насрочив дата и ще се съберем.
Нямаше как да дойда днес. Нали за първия семестър платихме по-късно, сега трябваше да си спазя срока.
Римар, аз веднага бих се развела с ОББ. Но в картата периодично ми превеждат пари. А превеждащият държи да са там - не плаща такса. Ама им сенавиках днес както аз си знам - като тризначките в акция.

# 102
  • София
А дали Арита е пристигнала в София и ще се обади ли?

Защо не пишете Наде, Джейда?  Къде си Мери Попинз? Покажи някоя красота, излязла от сръчните ти ръце.  Hug Hug Hug

# 103
  • в малка спретната къщурка
Марина,личи,че си заредена положително. HugРецептите наистина са интересни,ще се пробват задъпжително.Аз сега ще ги копирам,че лесно да ги открия после.Чакам и още.
Айша,дали им е пукнало на банкерите newsm78,но поне на човек му олеква,като си излее всичко.Ани е отговорно младо момиче,такива са все по рядко срещани.Можеш само да се гордееш с нея.  bouquet
Римар,стискам палци от сега за понеделник. Hug
Софиянки,уредете срещата,а може и на някоя от нас да се усмихне щастието.Как ми се хайманьосва,но имам начертано за края на май голямо ходене и всичко друго ще е само мираж #Crazy.
Два дни няма да ме има,че съм на работа,но от 1.04 ще си бъда редовна смяна и вечерите ще съм тук при вас.

Приятни сънища !Аз се телепортирам  в леглото.

# 104
Милички мои, току - що се връщам от София, Емка не свали температурата от 37.2-37.5 градуса вече шести ден, започна кашлица, появи се хрема, а причина за това няма. Дори при поредния преглед днес - детето е здраво! Sick #Crazy newsm78 #2gunfire #2gunfire #2gunfire А се измъчи! И ние край нея!  Бяхме двете през цялата време, не ме остави за минута, искаше пълен масаж при всяко приспиване ... Дори искаше с мен в Плевен да дойде... Оставих я при дъщеря ми и зет ми в почивните дни, утре рано пътувам при моите си мама и татко, мама има много притеснителен проблем, но я "зарязах" на сестра ми. Чоглаво ми е, , вярвам, че разбирате вината, която изпитвам.
Нямам време да чета, започва да приготвям манджите на свекъра ми, съпругът ми е натоварен пък със здравословните му проблеми за момента!
Не го приемайте като оплакване, всички имаме такива моменти! Само моля да ме извините, че нито писах, нито със софиянки се свързах  за среща, нито  време за вас намерих, но пък бяхте в мислите ми Hug Hug Hug!
Топли ме и това, че Емка праща майка си и баща си в командировка, за да я доведем със Стефан  в Плевен и да си я гледаме и обглижваме на въпроса на тати - колко дни, тя отговори лаконично - 24! И той се хвана за главата Joy hahaha/
Пак ще изчезна , но дано за е за кратко!
Обичам ви  Hug Hug Hug Hug Hug Hug Hug!

Последна редакция: пт, 26 мар 2010, 23:08 от arita

Общи условия

Активация на акаунт