Клуб на готините баби-95

• 43 227
  • 731
  •   1
Отговори
# 105
  • София
Арита дано се оправи детето вече. Друг път ще се видим, сега тя е била най-важна.
Приятно пътуване към родителите и дано и те се оправят.

# 106
Леле-мале, без малко да осъмна!
Много обичам театъра, а тази вечер "Полет над ноща" беше посветен на театъра, тъй като днес имат празник, ДА ИМ Е ЧЕСТИТ, та изгледах предаването до края. Интересно беше.
Много ми се спи, утре ще пиша повече!

Л  Е  К  А    Н  О  Щ !

# 107
  • София

ЧЕСТИТ ЛАЗАРОВ ДЕН НА ВСИЧКИ !  

# 108
Добро утро и от мен.
Честит Лазарав ден на всички.Весел празник.
  Спокоен слънчев ден момичета.

# 109
  • София
Добро утро, девойки! Хайде на кафенце и закуска.

Римар, Светле, благодаря ви! Да е хубав днешния празничен ден!

Честит Лазаров ден! Започват хубавите пролетни празници!
Лазаров ден или Лазарница е християнски празник, свързан с един от най-вълнуващите евангелски сюжети - възкресението на Лазар (брат на Мария и Марта, жител на гр. Витания, близо до Ерусалим). Исус Христос го извежда от гроба и го възвръща към живот. Три обредни ритуала са свързани с него - лазаруване, избиране на кумица и боенек. И трите са свързани с прехода към моминството, с любовта и задомяването. По традиция на Лазаровден се откъсват зелени върбови клонки, които ще красят вратите на следващия ден — Връбница (Цветница) Днес празнуват: Лазар, Лазарка, Лазарин, Лазарина, Лазо, Ласка, Елизар. Да им е честито!

# 110
  • София
 Честит Лазаров ден!
      Светле,Маринче, благодаря за кафенцето и закуската!
      Римар,днес ще има много хора на св.Мина.Да разкажеш!
      Прияртен ден!

Много хора не пишат или пишат рядко. Мисля,че си имат повече работа или заради времето не се застояват около компа.Но ми липсват и ги чакам да се обадят.

Последна редакция: сб, 27 мар 2010, 08:56 от Яжка

# 111
  • София
Добро утро.
Пожелавам на всички един слънчев Лазаровден!

# 112
  • София
Добро утро.
Пожелавам на всички един слънчев Лазаровден!
Здравейте. лазаров ден наистина е слънчев.
 Аз съм се приготвила със сладки и бонбонки и чакам лазарките да ми поиграят.
 В Богров има дългогодишна традиция от читалището за Лазаров ден. И аз съм била лазарка и Оля... Надявам се и Елинка да продължи традицията. Много ми е светло и красиво днес. Градината ми е като килим от зюмбули,игличина,нарциси, едно бяло горско цвете,баба му викаше петлъови гащи. Sunglasses

На момиче
Чийо е това момиче, дека през плето наднича
На тънко бело кошулче и на алено фистанче.

На момче
Църнооко ергенче на пулагер седеше,
ябука си меташе, малка мома лъжеше.
Приди, моме, пристъпи, да ти дам ябука.
Я обърни се свърни се, я завърти се лазаре,
по лепо кърпа да вземеш.

За по път
Заспала е света Неделя на света Петка на скута.
Света я петка будеше - я стани, стани, Недельо..........

# 113
  • София
Шпунц, ех, как ти завиждам, благородно, де.  Laughing Снимай ни градинката ти и ни покажи цветето, ако може.  Heart Eyes

Много харесвам българските традиции и обичаи и особено пролетните, но тук в София, няма лазарки...  Cry
Една година бях в Банско по Лазаров ден и Цветница. Ех, на каква красота се нагледах, какво настроение ми създадоха...

Мимито и Янчето, къде сте? Я, разкажете как се празнува по вашия край?

newsm51 newsm51 newsm51

Фурийче, нали искаш още рецепти- тази е от форума и е изпробвана от мен. Домочадието много я харесва, дори и малкото джудже.  Joy

Арменски сарми

Продукти:
1 червена зелка
1/3ч.ч. булгур
1/2ч.ч. леща
240гр червен боб (от консерва)
240гр сварен нахут
2 глави кромид лук
100мл олио
сол, червен и черен пипер на вкус
зеленчуков бульон или вода

Приготвяне:
Измиваме зелката и отрязваме кочана. Внимателно отделяме листата и ги слагаме в тенджера с гореща вода. Посоляваме и сипваме 1с.л оцет. Варим 5-10 мин, за да омекнат листата. Изваждаме и изцеждаме.
Накисваме булгура и лещата за 15-тина минути. През това време измиваме и нарязваме лука на кубчета, прибавяме нахута и червения боб. В тиган слагаме олиото и когато е достатъчно нагорещено, прибавяме лука и пържим до омекване. Към него добавяме останалите продукти, заедно с 1 ч.л. сол, 1с.л. червен пипер и щипка черен пипер. Разбъркваме добре и махаме от огъня.
Навиваме сармичките по стандартния начин. Подреждаме една до друга в тенджера с дебело дъно. Най-отгоре поставяме 1-2 зелеви листа. Наливаме вода или зеленчуков бульон до зелевите листа и покриваме с чиния. Слагаме да заврат на силен огън, а след това намаляваме и оставяме да къкри около половин час, или докато зелето е готово.

Последна редакция: сб, 27 мар 2010, 10:17 от marina_todor

# 114
Здравейте, момичета!
Честит празник, Лазаровден!

Светле, Маринче, благодаря ви за кафето и закуската!
Яге, Маринче, радвам се че сте се запознали, опознали, разходили и наприказвали на воля!
Много е вълнуващо самото "познаване" между толкова много "чужди" хора! Като се сещам какво съм преживявала на първа среща във Варна, в Габрово, в София в беседката на Жабка.......отново се вълнувам!
Маринчето е виждала Ягето на снимка, ама Ягето си е нямала представа с кого ще се срещне! Усещам емоцията!!! Laughing
Шпунц, при вас много интересно се празнуват празниците! Аз съм виждала само по телевизията,когато го показват като ритуал.

Да ви се похваля, дядо Стефчо се съгласи да правим ремонт в кухненската ниша и дневната, макар да каза, че "ще съборим манастир, за да построим църква"! Демек неговата тридесет и пет годишна мивка е по здрава, от тези дето ги правят сега, ама си мълча, че като нищо пак няма да пусне майстора в къщи, както направи за климатика, още е в гаража!
Та след обяд с Бори ще ходим в Техномаркета да разгледам съдомиялните машини, новите ширмове, че моя е от осемдесет и някоя година, и готварските печки. Хем да им видя и цените, че отдавна не съм се заглеждала. После ще отидем в МОЛ-Варна да си поиграе, пък баба му да се "разтрие" на масажните столове!  Joy Joy Joy

Приятен ден на всички!

# 115
  • София
     Шпунц,весел празник. Ти,както винаги ни галиш душите с поезия.
     При нас цъфтят зюбмбюлите,жълтите лалета,игликите.Но никой не лазарува.Забравени са  или поне не се спазват обичаите.
     Маринче,тези сарми са много привлекателни.Но изобщо не са Дюкански JoyНе смея дори да си ги представя,за да не разгневя прасето и да избие вратата на кочината Joy
     Танче,бъди дипломат-една целувка на дядо Стефчо,пък току виж и за миялна машина помисли!
     Наде,видях те. Hug

# 116
  • Кубрат/ Пишурка

Здравейте, ЛАЗАРКИИИИ!
Най-после дойде и моят ред на комп! Вчера като се върнах се мотах по градината до късно.Не че съм свършила кой знае какво! Но време да минава! Тази сутрин съм я метнала от рано.Наврях се в един от горните гардероби и му направих основно почистване.То дрехи още от свекървата (лека й пръст!), дето все ми беше жал да ги изхвърля,че бях отделила най-новите за раздаване.Но тя беше пълна и ниска жена и просто нямаше на кого да ги дам. Та сега след толкова години (13 ) освободих място.И като прострях и пералнята рекох да си почина при вас.

Яжке, Маринче, радвам се за вас и благородно ви завиждам, но ще ви дърпаме ушите за липсата на снимки! hahaha

При нас в Кубрат от читалището подготвяха Лазаровден по-рано,но не знам тази година .А из село напоследък ходят "самосиндикално" от копанарите . Иначе ходеха по 7-8 момичета,окичени с разноцветни панделки, танцуваха в кръг,а в средата - кумицата им с жезъл почуква и припява. Обикновено пеят пролетни песни, като започват с "Лаленце се люлее..."

Маринче, рецептите ти са интересни.На първа страница има готварска тема, напиши ги там,че да ги имаме под ръка.
Лек ден, момичета, мен ме зоват измръзналите саксии Sick

# 117
Здравеите девойки,

Честит имен ден ако има именници тук Laughing

Момичета, като разправяте за честването на тези празници, винаги имам чувството че съм раснала и живяла на друга планета newsm78.По мое време освен най- популярните български имена  като Иван, Йордан,Петър, Георги, Димитър, Цветница, Вера Надежда Любов изобщо не си спомням друго да се е празнувало newsm78
Е, поне многовековните български традиции се възраждат.

Апропо, утре ли е Цветница?

Весело прекарване и ако имате възможност снимайте лазаруване Simple Smile

Марина
, питаш за някои типични рецепти. Във форума за Израел  момичетата са дали доста много и разнообразни рецепти , характерни не само за балканската еврейска кухня .Израел всъщност е един  конгломерат от "националности"Ние сме българи, други са руснаци,грузинци турци, етиопци,американци,мароканци, поляци,румънци, тайманиици - с други думи от която страна е дошъл той или неговите родители  Grinning-абе с накратко казано тюрлю гювеч Mr. Green.Всеки е дошъл с манталитета на страната в която се е родил, със кухнята, с нравите.Най младото поколение вече расте друго, по асимилирано.

Ето тук  линк към готварската израелска тема

http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=371720.0
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=391422.0

Приятен почивен ден на всички smile3525

# 118
Момичета, погледнете си мейлите, изпратих ви няколко много хубави клипчета Hug

# 119
  • София
    Каролин,преди десетина години на Женския пазар имаше едно павилионче,в което продаваха израелска храна.Помня,че ми харесваше нещо като хайвер с патладжани.Не помня името.Пратих ти мейл.

Общи условия

Активация на акаунт