(Био) зеленчукова градина 2

• 110 685
  • 741
  •   1
Отговори
# 555
Мими, поздравления и от мен!

ekspowoman,
има специално подрязване на дърветата за подмладяване, има и за оформяне на корона, друго е за плододаване и т.н.
Наесен попитай пак - ще помагам.

# 556
Резитба след повреди от студ си пропуснал, младежо.  Mr. Green

# 557
Прав си Вълк, ама аз от моята камбанария си гледам градината - нали си нямам повреди от студ в моето царство.

# 558
Дедо-имаме едни стари кайсии бая дебеличкиза подмладявне са.Тях кога да ги резнем?
Крушата тръгна да съхне от върха на долу,мъжо реши да го резне.Има млади клончета дръвчето дали ще се възтанови? newsm78
Крушата е някакъв зимен сорт!
Днес поне успях да събера малко дъждовна вода Grinning

За черешите-вярно ли е че не обичали да са на теченйе Rolling Eyes.Те не се режат-така ли е?

# 559
А, дойдохте ли ми на акъла, скъпи градинари! Аз от миналата седмица се оплаквам от вредители и всеяди, гадости са плъзнали навред! Знаете ли, че охлювите са хермафродити? Всеки сам си е достатъчен за продължаване на рода, събират се по двойки за кеф. Пари да ми дадете, това нещо не ям!
Куркума, благодаря за номинацията! Simple Smile
Празият лук се отглежда от семена, на разсад, като сроковете са горе-долу същите като при водните лукове. При проскубването се съкращават брадите и горната част на перата, за да се намали изпарението на вода и ускори прихващането. Слага се като уплътняваща култура - по края на фитариите, или там, където ще се освободи място и за него. Например близо до ранното зеле. Правиш зелка за ракията, а коренчето праз си расте и дебелее. Наистина трябва да се пръска с инсектицид, много гадно го нагризват някакви мухи, вгризват се чак до сърцевината! Подозирам, че го напада луковата муха и снася ларвите си там, но не съм задълбочавала в проблема. Просто чистя до чисто и толкоз.
Дедо, май прав ще излезеш с твоята прогноза, че слънце през април няма да видим! ooooh! А за май какво ще кажеш?

# 560
И аз излових над 30 охлюва в градината, събрах  ги в една торба и ги пуснахме в гората край пътя. Изпасли са ми игликите-направо съм бясна! На голите охлюви им заложих по-сериозни примамки, след като видях, че само с бира няма да стане -Мезурол Шнекенкорн. Само се питам дали няма да го хапнем и ние със зеленчуците и ягодите после newsm78
Извоювах още малко пространство от райграса -все повече ми харесва да гледам зеленчуци и всяка година увеличавам градинката си.
http://dafinaaa.snimka.bg/nature/gradina.487193.18351456
Засега засях зел.лук и чесън, рукола и тиквички, а домати- за първи път разсаждам, но още са крехки.
А това са част от овошките, които подрязах за първи път Sunglasses
http://dafinaaa.snimka.bg/nature/gradina.487193.18351464

# 561
Pipo,много е нагласена градината ти.
Ох,всичко под конец опънато,подредено.Любим кът ми стана остъклената барака.
Седиш и гледаш дъжда.Философски ми действа.
Какви са цъфналите храстчета?
Мераклийка си... Hug
ПС.Ама нали с развалена бира черпите охлювите?
Пише че се подмамват с чай от вода,мед и мая.Скачат и се давят.Или ако разхвърляш суха гранулирана храна за куче и после ходиш да ги събираш ръчно.
Мале,мале на всяко снасяне по няколко дузини  яйчица дават. Shocked
Аз нямам от тях,но нещо с лапи ми извади лука.Или е катерица или миеща мечка.
Мари66-след 24 часа можеш във върбовата вода да потопиш растенията за вкореняване.Пак на тъмно да стоят.Да видим дали ще пуснат бради.Гуш. Laughing

# 562
И на мен охлювите са ми изпасали игликите и теменужките. Голяма напаст са #2gunfire
mimi_vi2 ние на нашите череши махнахме само изсъхналите клони. А един голям клон се е откършил до половината, но моя видял, че има много пъпки по него и го оставил. Сега виси надолу горкия, но с много цвят по него. Не смея да го пипам, но четох, че трябва да се превърже към дървото - така ли е? Пръскахме веднъж дръвчетата, сега ни казаха от селскостопанската аптека да ги пръснем след като изпадат цветчетата и вържат пъпки, заради пчеличките. Вие така ли правите?
Гледам по дръвчетата доста черешки, дано оцелеят. В неделята като ходихме много птици имаше. Като не си живеем там постоянно и много гадинки се завъждат ooooh! Малката прасковка е изсъхнала и я махнахме.
Лука ми е покарал, засадих си розовото щамбово дръвче, дано да се хване. Heart Eyes

Забравих да напиша и допълвам. Слагайте повечко снимки на градинките си. Да се уча от вас  Heart Eyes Много обичам да разглеждам и да чета кой какво прави.Pipo и аз ще си отделя пространството с колчета и канап, много подредено изглежда, че все забравям къде какво съм забола и редовно тъпча из лука. Гледам в стъпките ми е покарал, сега поне се вижда къде е.  Thinking
 А ето тука има много съвети за пишман - градинари като мен - http://www.maxima.bg/bg/library/zadoma/savetibalkoni/VII.htm

# 563
Pippo, и аз останах много впечатлена от градината. А за една такава лятна кухня как си мечтая /така им казват по нашия край на такива постройки/...Отстрани виждам, че е с плъзгащи стъкла, но отпред не мога да разбера каква е системата  newsm78 Страхотно кътче, да ме извиняват градинарите, че така се впечатлих, но ми липсва едно такова кътче като е дъждовно..

# 564
             Добро слънчево утро !
     Днес си имаме слънчице  newsm44
    Pippo ,  smile3501
    Lora_mum , присъединявам се към твоята молба за снимките  Peace
    По-нататък ще снимам и ще кача и аз.
   Мъчно ми е , защото вече три седмици не мога да стигна до градинката /все съм на работа Twisted Evil/ Сега свеки е главния градинар  Mr. Green
      Вес , Peace, така и направих -потопих резниците от китайската роза снощи .
     Отново увих в черния найлон и ще засичам - 4 дни ли бяха  newsm78
     Дано стане магията  Praynig
     Само едно не разбрах-да изхвърля ли върбовите пръчици ?
    Че оставих и половината от тях във водата ?

# 565
  • густо майна Филибето
Много сте ми полезни и забавни  Hug
Аз си разсаждах марулките и някои останаха с 2см коренче, но гледам, че няма повехнали още /от неделя/  Rolling Eyes Следващия път ще сложа пясък в пръстта , където ги сея, за да ги измъквам лесно.
Доматите ми още са си на терасата и растат мноооого бавно, нямам място къде да ги разсадя обаче. Ще садя направо на място. Съседа каза - след първи май. А аз като гледам - ако има слана, може и на терасата да ги хване Confused
Куркума, нали ти сееше краставици директно? По кое време го правиш, става ли вече? Киснеш ли ги преди това /семената/?

# 566
  • София
Куркума, нали ти сееше краставици директно? По кое време го правиш, става ли вече? Киснеш ли ги преди това /семената/?

Не съм Куркума, ама да споделя опита на баща ми - В Софийско ги сее директно май месец. Няма загуба досега.

# 567
Една сутрин на Гергьовден осъмнахме с яка слана и на стартова позиция.
Домати разсаждам в градината не по-рано от 07.05. За краставици и тиквички вече му е време да слагам семената да се ратят, надявам се, че като покълнат, дъждът ще е спрял, и земята поизпръхнала. За боб сякаш ще е студена почвата още.

# 568
Един цитат от великия Петър Дънов:
"Мислите на хората имат отношение към външната природа. От мислите на хората може да се образува слана, защото от колективната мисъл на хората зависи времето."
"Каквото човек е пипнал с ръката си, напълно прилича на него. Житото на разумния човек е хранително, едро, доброкачествено."
Грейна слънчице навън, може би заради мен. Днес имам рожден ден. Simple Smile

Последна редакция: ср, 21 апр 2010, 12:23 от Ana.Ivanova

# 569
Ana.Ivanova                         Честит Рожден Ден!  bouquet
Стара Ипонска поговорка : Ако искаш да си щастлив 1 ден - напии се,
                                             ако искаш да си щастлив 1 седмица- отиди с приятел на риболов,
                                             ако искаш да си щастлив  1 година- ожени се,
                                             ако искаш да си щастлив  цял живот - стани градинар!
Пожелавам ти слънчеви мисли, слънчеви приятели и яка реколта!

Общи условия

Активация на акаунт