Въпрос към християните.

• 23 524
  • 456
  •   1
Отговори
# 285
Filkam съгласна съм с теб. От прочетеното ми настръхна косата обаче. В тази книга описват Бог като зъл и отмъстителен, даже и склонен към убийство.  А клетвите в името на Бог разрешени.
Струвами се, че на някои някога така му е изнасяло да плаши хората и написал тази книга.
Моят Бог не е такъв. 

# 286

А познай на какво бяха написани заповедите и  за какво(не е случайно)?
Случаят при теб е подобен. Хубавото е, че все пак четеш Библията, но я чети последователно - отговорите сами ще дойдат. Пожелавам ти успех!

П.П. Колкото до влиянието в обществото : Погледни живота на хората, които спазват(или поне се стремят да ги спазват) заповедите и тези които не ги спазват.

# 287
  • Припят, Украйна
NKVD,

Благодаря за съвета, ще го имам предвид, но мисля че това няма да промени позицията ми, тъй като ми се струва, че твоят подход предполага първо да повярваш, а после да дойдат отговорите, докато аз съм такъв човек, че първо трябва да съм получил отговорите, преди да повярвам в каквото и да било.

Също така ми е трудно в днешно време да видя истински християни, от които да взема пример. Хората се тълпят в църквите, палят свещи, прегръщат иконите, целуват ги, тикат им листчета с желания и прочее, обаче с излизането от църквата се дръпват от просяците като от прокажени, ритват с кеф уличното куче, което лежи до стъпалата или започват да се псуват на паркинга, задето някой е затворил другия и му е препречил пътя. Това не е истинско християнство, това е просто обредност, която повечето хора спазват от нещо като суеверие и защото "така е редно".

Ако си от София и имаш път към манастир св. Мина, който е в околностите на града, обърни внимание на почти непрекъснатите обиди и кавги, които се разнасят в двора на манастира на опашката на чакащите за чешмата със светена вода, защото някоя баба или бременна жена се е прередила, за да не чака 30 метровата опашка. Картината е някакси нелепа в контекста на християнските ценности, но за съжаление подобни картини могат да се наблюдават ежедневно в произволен храм сред "вярващите".

Ata,

Аз в никакъв случай не искам да обидя личната вяра на който и да е. Просто посочвам фактите, които ги има черно на бяло в Стария Завет. Естествено, че за всеки нормален вярващ човек Бог не е такъв, какъвто е описан там. Мисълта ми беше, че книгата, която е била много прогресивна и човеколюбива преди 2 000 години, сега в много отношения е остаряла и назадничава. Човек може да бъде добър, може да укрепи ценностната си система и да развие представа за "добро" и "зло" посредством християнската религия, но това не е единственият път и никога няма да бъде. Важното е да останеш Човек, а дали ще си папата и ще си говориш директно с Христос, абориген от някоя затънтена джунгла, който се кланя на блатно божество или просто атеист - това е без значение. Затова всеки трябва да набляга на личната си оценка и ценностна система, а не на сляпото подчинение на заповеди "отгоре", както е в Стария Завет.

# 288
10 Божи заповеди имат дълбоко духовно значение и е неподходящо да се прилагат съвременни критерии за неща, станали преди около 3000 години. Колкото и логично да изглежда.
 А относно  това самите 'християни" в какъв Бог вярват, това е друг въпрос. "бога с 3 лица" е теологична човешка конструкция(след един от "вселенските събори"),
с която са се опитали да си обяснят някои текстове от Евангелията,
 които вероятно не са им били ясни. Никъде в Библията не пише, че Бог има три лица,
 абсурдно е същество като Христос да говори за себе си трето лице единствено число!
Във Библията още на иврит за Бог/Божественото се използват РАЗЛИЧНИ имена -това не е литературен похват.
Яхве е един от елохимите, това не е Бог Отец, з акойто говори христос. Но такива неща не смятам че се изучават
в Богословския факултет.

"Не всеки, който Ми казва: Господи! Господи! ще влезе в небесното царство,
но който върши волята на Отца Ми, Който е на небесата". Оттук концепцията на която акцентира Лутер,
( за спасение чрез вяра) ,  а оттам и май на последователите му - многобройни протестанстки, евангелистки и сектантски организации
става доста под въпрос. Ако се наричат лутерианци, разбираемо, но по-важно е какво е казано от Христос.
Начина на живот е от изключително значение за християните, може да се вярва в различни неща, дори в неща,
които не са истинни.
Нещата, написани въбития и характери, описани във Стария завет, не са просто история/хронология, те касаят определени
вътрешни/психологични въпроси. Логика без духовно виждане в случая може да не е достатъчна.

Filkam,  стопли ми сърцето и аз така мисля.

# 289
  • София
NKVD,

Благодаря за съвета, ще го имам предвид, но мисля че това няма да промени позицията ми, тъй като ми се струва, че твоят подход предполага първо да повярваш, а после да дойдат отговорите, докато аз съм такъв човек, че първо трябва да съм получил отговорите, преди да повярвам в каквото и да било.

Също така ми е трудно в днешно време да видя истински християни, от които да взема пример. Хората се тълпят в църквите, палят свещи, прегръщат иконите, целуват ги, тикат им листчета с желания и прочее, обаче с излизането от църквата се дръпват от просяците като от прокажени, ритват с кеф уличното куче, което лежи до стъпалата или започват да се псуват на паркинга, задето някой е затворил другия и му е препречил пътя. Това не е истинско християнство, това е просто обредност, която повечето хора спазват от нещо като суеверие и защото "така е редно".

Ако си от София и имаш път към манастир св. Мина, който е в околностите на града, обърни внимание на почти непрекъснатите обиди и кавги, които се разнасят в двора на манастира на опашката на чакащите за чешмата със светена вода, защото някоя баба или бременна жена се е прередила, за да не чака 30 метровата опашка. Картината е някакси нелепа в контекста на християнските ценности, но за съжаление подобни картини могат да се наблюдават ежедневно в произволен храм сред "вярващите".

Според мен, ако успееш да получиш всички отговори, няма да се намери нищо останало, в което да вярваш.

Останалото , което си написал, звучи като нормалното оправдание на повечето хора - а именно, че тези, които ходят на църква не са вярващи, или че поповете били обратни, или както си казал, че няма истински християни. На всеки може да му се намерят недостатъци. Съвършени хора няма. Важно е да има желание.  Peace

# 290
Filkam,

Бог има индивидуален подход към всеки и към всеки се  разкрива по различен начин. Така че не се притеснявай- четейки с времето отговорите сами ще си идват.
За въпросната група хора- толкова са и християни и то не защото аз го казвам, а защото го пише в Библията.
Повярвай ми аз наистина познавам хора, които живеят истински християнски живот. Виждал съм го в професионалният , личният и семейният(от части разбира се) им живот.  Те не са светлината на света, но  определено са виделината. Simple Smile.
 Всеки може да го види и в личния си живот.
Още веднъж успех!

# 291
   10-те Божии заповеди са неща, които даже и на ум не бива да ти идва  да пристъпваш.Те са сами по себе си толкова естествени , че  самия факт , че се е наложило Бог за ги  записва и оповестява по някакъв начин е тревожен.Това е  най-малкото.Него ако отречеш е равносилно на това  физичните и природни закони да спрат да  съществуват. И какво цели всеки един, който ги отхвърля?Какво по-добро можеш да предложиш на света ти,  Filkam ? Или искаш да видиш свят, в който тези заповеди  не се зачитат ?Дано не видиш, макар и да има такава вероятност.

# 292
ад, Библията не се цитира само каквото ти харесва.
Стихът е:
"Петър Дънов е моооого далеч от християнството. Окултизма и християнството нямат нищо общо! Дъновизма изключва нуждата от спасение на хората, чрез жертвата на Христос. Христос е просто импулс някакъв... А доброто и злото са относителни понятия! Такива неща в християнството няма.

Нямам нищо против всеки да си вярва в каквото си иска, но не мога да остана безучастна когато всеки се кичи с името на Исус и се изопачава истината. Христос няма нищо общо, нито с Дънов, нито с Щайнер, нито с Буда, нито с Кришна, още по-малко с Мохамед. Всеки от тях е проповядвал различни неща. , за да може всеки който повярва в него да има вечен живот.на света, а избра обикновени прости работещи хорица. Защото неговото учение е за всеки от най-простите роми до докторите на науките.

Добър човек си, вярваща християнка. Но мисля, че не си чела достатъчно за да осъзнаеш че никой не се кичи с името на Исус.Вярата е свободен бистър извор, оставете хората свободни да вярват както те си искат. Не разбирам какво удоволствие изпитвате да поучавате хората в кого как и защо да вярват. Това не ми се струва много християнско и ужасните спорове кой е по- по -най прав.
За да сме сигурни в едно или друго, трябва да сме проучили въпроса, иначе всеки може да спори. Всеки мисли себе си за абсолютно прав и не дава и дума да се издума ако някои има други убеждения.

Как ме позна колко съм добра!?
На никого не казвам как да живее!
Това което казвам, че като си окултист, казваш окултист съм, не аз съм християнин.
Това което подчертавам дебело, всеки има право да си вярва в каквото си иска, но между християнството и окултизма няма нищо общо!

А клетвите в името на Бог разрешени.

Това е абсолютна лъжа!
"34. Но Аз ви казвам: Изобщо да не се кълнете; нито в небето, защото то е престол на Бога;
35. нито в земята, защото е Негово подножие; нито в Йерусалим, защото е град на великия Цар.
36. Нито в главата си да се кълнеш, защото не можеш да направиш нито един косъм бял или черен.
37. Но говорът ви да бъде: Да, да! Не, не! А каквото е повече от това, е от лукавия."
Евангелие от Матея 5 глава

Лутер не е базирал спасението, чрез вяра на стиха който си дала! А стих от Римляни "Праведния, чрез вяра ще живее", нещо книжките ти те лъжат. В Послание към евреите има една 8 глава, която говори за вярата, за вярата на старозаветните "герои" от Библията и как тяхната вяра им се е вменила за правда. Интересно е да се прочете.

migito не мислиш ли ,че религията дискриминира хората ?

Избрани и неизбрани - какво е виновен човек ,че не е роден евреин ?
Мъже и жени - жените са безправни второстепенни същества. Да са наказани до века ,че са се пръкнали жени - как смеят !  И то защото Ева прецакала всички с някаква пуста ябълка  Tired
И още доста примери.

Не съм забелязал, migito да се чувства дискриминирана ... , ама тя да каже.  Peace

Не е въпроса тя как се чувства . Тя може да се изживява и като черна кубинка бамбина , но е белокожа българка ( примерно ) .
Толкова се плюе по исляма и как жената била безправна , а християнството съвсем не отстъпва , да не говорим за Стария Завет.
Мъжа е за възхвала на Бог , а жената за възхвала на мъжа  Laughing

[/quote]

Грехът на Ева не е точно в яденето на ябълката, а желанието и да е като Бога, бунта срещу неговите закони и авторитета му. Което хората не са спрели да правят до ден днешен.

Така, пак да повторя (похилядня в случая) Библията не се тълкува като хванеш стихче и си правиш доктринка каквато ти харесва.

Писано е:
"12. Понеже няма разлика между юдеин и грък, защото същият Господ е Господ на всички, богат към всички, които Го призовават.
13. Защото “всеки, който призове Господнето име, ще се спаси. "
Послание към Римляните 10 глава
"28. Няма вече юдеин, нито грък, няма роб, нито свободен, няма мъжки пол, нито женски; защото вие всички сте едно в Христос Исус."
Послание към Галатяните 3 глава

За мъжете и жените:
" 22. Жени, подчинявайте се на своите мъже като длъжност към Господа,
23. защото мъжът е глава на жената, както и Христос е глава на църквата (като само Той е спасител на тялото).
24. Но както църквата се подчинява на Христос, така и жените нека се подчиняват във всичко на своите мъже.
25. Мъже, обичайте жените си, както и Христос възлюби църквата и предаде Себе Си за нея,
26. за да я освети, след като я е очистил с водно умиване чрез словото,
27. за да я представи на Себе Си църква славна, без петно или бръчка, или друго такова нещо, но да бъде свята и непорочна.
28. Така са длъжни и мъжете да обичат жените си, както своите тела. Който обича жена си, себе си обича.
29. Защото никой никога не е намразил своето тяло, а го храни и се грижи за него, както и Христос за църквата;"
Послание към Ефесяните 5 глава.

Този цитат е по сложничък изисква както мислене така и добро познаване на това какво направи Христос за хората.
1. Кой е Църквата-в Библията под Църквата се има обществото от хора които са предали живота си на Христос, т.е. тези които живеят както Христос е казал. Не тези които оси слагат табелки, че са християни и ходят да палят свещи от Рождество на Възкресение.
2. Какво направи Христос за Църквата (обществото от вярващи), стана жертва за тях, умря за тях, жертва се, претърпя страдание, за да може да ги спаси.
3. Когато Бог направи мъжът и жената каза "24. Затова ще остави човек баща си и майка си и ще се привърже към жена си, и те ще бъдат една плът." Битие 2 глава
4. Когато двама души станат семейство, те стават едно цяло т.е. другия е част от теб. Наранявайки съпруга си или съпругата си нараняваш себе си.

Няма начин да четем само нещата които ни отърват на нас. Жената се покорява на мъжът, но мъж който би дал живота си за нея, както Христос направи за Църквата, който се грижи за нея, както за собственото си тяло. Хубаво четат мъжете, че само жената трябва да се покорява, иска им се. Но задълженията на мъжът са в пъти по-големи и те не трябва да се пренебрегват.
В едно християнско семейство (не такова родено в християнска държава, а такова, чийто стандарт е Библията), двамата партньори са равно поставени. Съпругът трябва да се съобразява с нуждите и желанията на жена си, не да налага диктатура и най-вече да я обича както себе си (това колко хора го могат Wink )

За обвиненията, че Бог бил строг и, че трябвало да бъде любоооооовввввввв. Винаги отговарям, че Бог както е добър и милостив, така е и справедлив. Много ни се иска да си правим каквото си искаме и да казваме "обичай меее, обичай меее". Бог обича всички и грешници и праведни и с малко и с много грехове, но той мрази грехът в човека.
За много хора е много трудно да разберат как така може да ме обича някой и да не одобрява това което правя? Това прави Бог той ни обича, но мрази това което правим. Но след като той е поставил закон в тази Вселена, в който се казва какво е добро и какво е зло и какво си последиците от него. То е доста нагло от наша страна да казваме, ако ме обичаш, ти няма да изпълняваш закона, т.е. няма да ме съдиш според него...
Та закона за който говоря е различен от законите на Вселената на езотериците и окултистите, те само говорят за такъв, но какъв е точно избягват да говорят, а при тях доброто и злото са относителни... та за това говорим за различни неща.
..Бог е справедлив Бог, точно толкова колкото е и добър и дълго търпелив (не вечно).

Ata, ти хубаво се регистрина само, за да пишеш в темата, но биваше поне да четеш какво се пише.

Та, Библията не се тълкува както ни падне. За да докажеш някакво твърдение, трябва да има поне три стиха които да го потвърждават и те не се вадят от контескта.

Последна редакция: чт, 05 авг 2010, 15:36 от migito

# 293
не съм се регистрирала само за темата, провери с факти колко много съм писала и по други теми. Някои мнения са и в архива вече, погледни и регистрацията ми.Това, че не се броят мненията в някои теми не означава, че  съм се регистрирала специално за темата, да се боря с теб -факт.
Кое е лъжа, аргументирай се, че стария завет представя един плашещ и зъл Бог или нещо друго имаш предвид?
Написаното не съм си го измислила аз, не съм и автора на книгата. На теб явно ти харесва това, а аз нямам нищо против.
Прочети молете и ти всички мнения.
Нареках те добър човек , предполагайки, че щом си  вярваща християнка държиш на ценности и морал, но знам ли не съм запозната всъщност изцяло, можи би съм сгрешила в преценката си .
Според мен човек може да бъде и окултист и християнин, не зная как тълкуваш думата окултист.

Последна редакция: чт, 05 авг 2010, 16:15 от Ata

# 294
Сгреших потребителя, съжалявам!
Окултиза и християнството си противоречат и съм се обосновала преди защо, достатъчно подробно.

# 295

"Петър Дънов е моооого далеч от християнството. Окултизма и християнството нямат нищо общо! Дъновизма изключва нуждата от спасение на хората, чрез жертвата на Христос.

Не обичам полемиките но не мога да не те попитам защо  мислиш, че е далече от християнството и от кое християнство ? Не мисля, че коректно представяш Дънов.  Къде си прочела, че Дъновизма изключва нуждата от спасение на хората, чрез жертвата на Христос?  И щом според теб Христос е дошъл да спаси хората , спасени ли са те и как става спасението на тези които не са били родени тогава?

Последна редакция: чт, 05 авг 2010, 19:10 от Ata

# 296
Цитат
28. Няма вече юдеин, нито грък, няма роб, нито свободен, няма мъжки пол, нито женски; защото вие всички сте едно в Христос Исус.

Това обаче не се тълкува като равноправие, а по скоро ,че няма юдеин и грък ,женски и мъжки пол защото всички се спасяват чрез вяра !
Ако жената в миналото е била второстепенна заради греха на Ева сега ,когато Исус го изкупва и се освобождаваме , защо не е равна на мъжа ?

Цитат
24. Но както църквата се подчинява на Христос, така и жените нека се подчиняват във всичко на своите мъже.

Цитат
6 Защото, която жена се не покрива, нека остриже и косата си. Но ако е срамотно за жена да си стриже косата, или да си бръсне главата, то нека се покрива.   
7 Защото мъжът не трябва да си покрива главата, понеже е образ и слава на Бога; а жената е слава на мъжа.   
8 (Защото мъжът не е от жената, а жената е от мъжа;   
9 понеже мъжът не бе създаден за жената, а жената за мъжа).   
10 Затова жената е длъжна да има на главата си белег на власт, заради ангелите.

Какво е виновна жената ,че се е пръкнала от мъжа ,че цял живот да си "плаща за това " ?

Цитат
12 А на жената не позволявам да поучава, нито да владее над мъжа, но нека бъде мълчалива.   
13 Защото първо Адам бе създаден, а после Ева.   
14 И Адам не се излъга; но жената се излъга, та падна в престъпление.   
15 Но пак тя ще се спаси чрез чадородието, ако пребъдат във вяра, в любов и в светост с целомъдрие.

Добре , нека жената да не владее над мъжа , нито мъжа над жената . Ето и в този стих отново е на преден план , това ,че жената е създадена втора , по нейна вина ??! Че Ева е минала цялото човечество с мераците си .
Къде е равното ниво на което трябва да се постави мъжа и жената след като греха е изкупен в Исус ? Защо тя пак трябва да се подчинява , да се смирява пред мъжа , той да и бъде глава ,нищо че тя е шията . Аз не искам жената да стане власт и господар ами да има равноправие и честност- като две половини на едно цяло. Къде е индивидуалната воля и отношение като на човек между жената и Господа , не тя да се спасява чрез чедородие , ами просто чрез вяра и живот подчинен на вяра ?

Ролята на жената в Библията ми звучи - роден осъден .

# 297
La Vida Loca, не напразно казах, че стиховете не се вадят от контекста.

Последния цитат който си дала е отправен към Коринтянската църква. Жените тогава са били необразовани и по време на събрания са се провиквали като нещо не разбират или не им хареса, за това е написан този стих.
Още в Стария Завет е имало жени на много високи постове. Имаше един период от историята на Израел след като Бог ги изведе от Египет в който те се управляваха от съдии. Всъщност Божията воля беше те никога да нямат царе, но това друга бира. Та по времето когато израилтяните бяха управлявани от съдии има ше и една жена Девора. Значи Бог не гледа на жените като на бита карта. Сестрата на Мойсей също имаше много голяма роля в историята...
Относно покриването на косата, превода не е много добър. Мой приятел прави изследване точно по този въпрос, сравняваше преписи, търсеше думи на гръцки ... та смисълът е, че косата е като покривало за жената. По това време с къса коса и обръснати са ходели проститутките от храмовете на езическите Богове, за това апостол Павел казва вярващите жени да се покриват, за да не са като тях. Но не забравяй и как завършва откъса "Нямаме практика да се припираме за това"
"Ако жената в миналото е била второстепенна заради греха на Ева сега ,когато Исус го изкупва и се освобождаваме , защо не е равна на мъжа ? "
Смяташ ли, че пред Христос те не са равни? Просто мъжът е този който носи отговорността за семейството. Какъв е проблема не разбирам, когато мъжът трябва да се отнася към теб както към себе си и двамата сте едно.Това, че жената се спасява, чрез чадородието не вярвам да е във всички случаи, защото не се среща на други места и това смятам, че е точно към конкретната църква. На други места се говореше за вдовиците, че понеже нямали работа ходели от къща на къща на къща и клюкарствали и апостол Павел ги съветваше, да създават дом и да гледат деца, за да не съгрешават т.е. безделието води жените до вършене на глупости.
За сметка на това целия Нов завет е пълен с това как хората трябва да живеят, как трябва да се обичат и не се делят на мъже и жени...
В Послание към Римляните е описана най-подробно цялата християнска доктрина, т.е. това в което вярват християните. Никъде, ама абсолютно никъде не се пише, че някой ще се спаси с нещо различно от вяра в жертвата на Христос. За делата ни пък има отделено цяло послание на апостол Яков, там никъде не се делят хората на полове и етноси.
Просто мъжът е този който носи отговорността за семейството. Жената има не по-малка отговорност за това. Смятам, че и двамата имат равни права. Не мисля, че покриването на главата в църква (правено от тези които вярват в това) и жената да не проповядва е кой знае каква дискриминация. Аз вярвам, че има наистина помазани жени, които Бог използва мощно, познавам една такава, но за сметка на това повечето жени които познавам са твърде емоционални, обичат да поклюкарстват, да обсъждат, да флиртуват и мислят повече за децата, домакинството, грижите от колкото за това да служат на Бога. Пак казвам, че знам за жени които са служители и Бог ги използва мощно. Бог гледа на сърцата на хората и няма да пренебрегне едно отворено към него сърце и желание за служба на хората. Казано честно поученията в църквата не са най-важното, много по-важно е хората навън да разберат за Христос. И ако една жена наистина обича Бога има много голямо поле на действие. Още повече, че там всеки я гледа под лупа и има готови очаквания към нея само като спомене, че е християнка. Та отговорността е голяма.

Ata, хем даваш цитат, хем си изтрила обяснението? Колко по-добре да го обясня или целта е да се дъвче едно и също по хиляда пъти!

"Аз съм пътят, истината и животът и никой не дохожда при Отца, освен, чрез мен."
Т.е. Христос казва, че е ЕДИНСТВЕНИЯ път по който може да се достигне при Бога.

Петър Дънов е моооого далеч от християнството. Окултизма и християнството нямат нищо общо! Дъновизма изключва нуждата от спасение на хората, чрез жертвата на Христос. Христос е просто импулс някакъв... А доброто и злото са относителни понятия! Такива неща в християнството няма.

Нямам нищо против всеки да си вярва в каквото си иска, но не мога да остана безучастна когато всеки се кичи с името на Исус и се изопачава истината. Христос няма нищо общо, нито с Дънов, нито с Щайнер, нито с Буда, нито с Кришна, още по-малко с Мохамед. Всеки от тях е проповядвал различни неща. Може всички да говорят за добро, но дефиницията за добро и зло в различните учения е коренно различна! Проблемът е там, че хората се опиват от красиви думи, риторика и философия.... колкото по омотано е казана нещо, толкова по-духовно е....  ooooh! и не им се занимава да вникнат в същността на нещата и да видят, че разликата е огромна!

Основата на християнството стои на това, че грехът не може да остане ненаказан, а всеки от нас е грешен, дири един грях да има но го има. Според закона, който Бог даде на Мойсей "Заплатата за грехът е смърт". За това в миналото са колели животни, за да има някой който да е умрял вместо нас. И понеже ние никога няма да можем да изпълним закона и винаги поне един грях ще имаме в себе си и винаги ще заслужава да умрем, Бог дойде да ни спаси. Христос беше без грях и за това понесе нашите грехове, за да може всеки който повярва в него да има вечен живот. От тук нататък всеки има отговорността да живее така както Христос е живял. Няма карма, няма прераждане, защото те противоречат на целта с която Христос умря на кръста.
Никакви трансформации и никакви еволюции няма да се случат с човечеството. Това  което ще се случи, ще има една нова религия, която ще учи хората, че могат да си вярват във всичко и да са добри, но доброто и злото ще са относителни. Хората ще са още по-заслепени от своята себе праведност, че ще хулят истинския Бог, ще наричат последователите му фанатици и ще ги убиват.
Бог не избра философията, за да се покаже на света, а избра обикновени прости работещи хорица. Защото неговото учение е за всеки от най-простите роми до докторите на науките. Понеже всеки един човек му е скъп и обича всички ни и иска всеки да бъде спасен и иска да има лично общение с всеки един.

Границата трябва да е много ясна. Окултизма и езотериката нямат абсолютно нищо общо с Христос и християнството. Библията не се цитира както ти дойде, а  за да докажеш някаква теза трябва да имаш поне три стиха и в същото време се гледа контекста в който са казани!

# 298
***Вярата , религията я носим в себе си, всеки както си я разбира. С  тези полемики и "надприказване" най -много да отвратим хората които за първи път се докосват до религията, дори и да ги объркаме.Ако искаме да познаваме религията духът ни трябва да бъде свободен. Всеки от нас си има своя теория до къде колко и как да вярва.Всякакви заплахи цитирани тук не може и не е логично да са християнска ценност в 21- век. Някога може и да са били ценни но сега са допотопни.

Последна редакция: чт, 05 авг 2010, 21:43 от Ata

# 299
Цитат
Просто мъжът е този който носи отговорността за семейството. Какъв е проблема не разбирам, когато мъжът трябва да се отнася към теб както към себе си и двамата сте едно.

Проблема е принципен . Не пише " онзи който носи отговорността за семейството " , а мъжа е главата.
Както каза и ти жената има не по-малки отговорности . Това,че преди мъжа се е грижел за прехраната , а жената за децата и всичко останало първо не прави отговорностите на мъжа по-значими и не променя факта , че днес и жените могат да работят и да издържат семейство, защото Бог е пак същия както е бил преди.
Хубаво как трябва да се отнася мъжа към жената , но тук не говорим за взаимоотношения ,а за позиция.

Разбирам неравноправието на жената преди Христос . Но същите аргументи се вадят и след Христос .
Жената е за слава на мъжа ? А мъжа на Бог  Stop Stop Stop Stop Понеже жената била създадена от Адам и за Адам е длъжна до века да му е покорна оти той е мъж !!!  Stop Ева се е съблазнила и всяко женско е осъдено да изкупва това със смирение и задоволяването да си по нисш не защото си глупав , лош , клюкар , а защото си се пръкнал такъв  Stop Stop Stop
Исус Христос изкупва греха на Ева и ни дава спасение , но жената не става равноправна на мъжа като равна част от едно цяло.
Проблема migito е в принципа . Исус изкупва греха - да , но тълкуванието на тези текстове не показват ,че жената не плаща и няма да плаща за греха на Ева , не показва ,че мъжа не е над нея , не е писано " който изхранва семейството той да е глава ! " ,а ясно се делят нещата на мъже и жени .

Вярвам в изкуплението чрез Исус , но не виждам в тези текстове по начина по който ги тълкуват християните равноправието на мъжа и жената пред Бог в името на изкупителната жертва на Христос .
Що се отнася до това ,че няма ни женски ни мъжки пол , то значи: жените да живеят според вярата но пак са подчинени , няма ни мъжки ни женски защото всички се спасяват чрез вяра , т.е. мъжете живеят като повече от жените и всички заедно в рая ако се справят тук ? А къде е посочено какво се заплаща на правоверната жена , че се е пръкнала жена и цял живот си плаща за това ?

Това не е равенство , не е и честно , не е и справедливо . Ако така седят нещата   според християнските основи не искам да имам момиче.

Общи условия

Активация на акаунт