Пролетно-лятна финландска 21-ва тема

• 38 634
  • 731
  •   1
Отговори
# 120
Добро утро   bouquet

Как е настроението днес?

Щастлива, аз намерих вече моя шампоан. Един от разновидностите на Пантен беше, ама в момента не мога да се сетя кой точно. До сега толкова послушна косата не ми е била и мисля за сега да ползвам него, докато не ми омръзне.

Марги, Рали, много добре сте го намислили  Peace Току-виж и на нас ни се е отворил парашута за една такава хубава екскурзия през декември/януари  Whistling Ама няма да коментирам предварително, че знае ли човек  Sunglasses

Маршал, май от нас никой не е учил във Финландия/имам предвид не е завършил тук висшето си образование/. Затова и много не можем да ти помогнем с инфо. Най-добре е директно да питаш някой университет, хората веднага ще ти отговорят на всички въпроси. Ето тук няколко примерни университета във Финландия http://www.worldeducation.ltd.bg/countries/finland.htm Успех!  Peace

Приятен ден на всички    bouquet

Последна редакция: чт, 15 апр 2010, 09:37 от mimota

# 121
Добро утро и от мен   bouquet Много здравословна закуска си предложила, мимота   bouquet
Тук цяла нощ валя и капките думкаха по прозореца, та ме събудиха рано-рано  Tired Преди и аз ползвах "Пантен", но не ми понесе добре и го спрях Simple Smile Нали знаеш, че е хубаво шампоаните да се сменят, както пастите за зъби  Wink

# 122
    Здравейте на всички в този форум!
Обръщам се с молба за малко информация относно Финландия-и по-точно за град Пори.Причината за това е,че през февруари тази година съпругата ми се яви на интервю за работа във Финландия.Тя е лекар и интервюто, което се проведе в България с финландски представители на програмата EURES бе точно за работни позиции като лекар.Въпросът ми е до колко са коректни финландците, защото се очаква да пристигнат в БГ и да проведат 5 месечен курс по финландски тук на място.Съответните български служители по тази програма не са много наясно с плановете на финландците.
 Според вас има ли смисъл да се започва този курс,какви са шансовете за наемане на работа и т.н.
Ако има българи в Пори които да споделят мнението ще бъда много благодарен,а също така ако пишат и български лекари практикуващи във Финландия.   Simple Smile

Последна редакция: чт, 15 апр 2010, 21:44 от djoniee

# 123
Обръщам се с молба за малко информация относно Финландия-и по-точно за град Пори.Причината за това е,че през февруари тази година съпругата ми се яви на интервю за работа във Финландия.Тя е лекар и интервюто, което се проведе в България с финландски представители на програмата EURES бе точно за работни позиции като лекар.Въпросът ми е до колко са коректни финландците, защото се очаква да пристигнат в БГ и да проведат 5 месечен курс по финландски тук на място.Съответните български служители по тази програма не са много наясно с плановете на финландците.
 Според вас има ли смисъл да се започва този курс,какви са шансовете за наемане на работа и т.н.
Ако има българи в Пори които да споделят мнението ще бъда много благодарен,а също така ако пишат и български лекари практикуващи във Финландия.   Simple Smile

На тези въпроси предполагам Марги може да отговори по-добре, но за мен отговора е Да, има смисъл. Нека да дойдат повече от нашите добри специалисти  Peace Финландците са коректни, т.е. финладнската държава е отговорна, тъй като тя ще бъде работодател на съпругата Ви.
Успех Ви желая!

# 124
Добро утро на всички  Hug

Тази сутрин чух, че вече и финландските летища са затворени. Чудя се, дали този облак е вреден за нашето здраве  newsm78

Джонии, със сигурност един лекар трябва да разбира пациентите си, затова и този курс е крайно наложителен. Дори е похвално, че изобщо им организират такъв курс, а не ги оставят да се оправят сами.

Щастлива, аз моя шампоан го ползвам вече втора седмица. Когато видя обаче, че косата ми вече не го понася, ще се допитам до теб, че много съм скарана с имена и марки и няма да го запомня  Hug

Пожелавам ви приятен ден   bouquet

# 125
Добро утро момичета!Бързам,че закъснях за работа...но желая на всички успешен нов ден.Мерси за кафето,пия си го сега..
Нищо не съм чула за летището,толкова работа имам,че и радио не ми се слуша,главата ми е гръмнала.
А и в градината,работа достатъчно има,не свършвaaa...
Айде сега да изчезвам...
До довечера,значи  bouquet

# 126
Ако има българи в Пори които да споделят мнението ще бъда много благодарен,а също така ако пишат и български лекари практикуващи във Финландия.   Simple Smile
Коректни са финландците,не се притеснявайте.
Курс задължително трябва да се изкара,като 5 месеца за мен са недостатъчни за един лекар.Зъболекар е друга работа.

Минимум година,че и повече.Във Финландия възрастните хора (основния контингент пациенти)не говорят английски,нито руски...говорят само финландски..На мен ми е чудно как за 5 месеца ще научите езика...  ThinkingТова е невъзможно..През това време(като учите езика) къде жъвеете,кой и какво плаща?Това са важните въпроси.Пори е хубаво градче,Мисля Марги имаше път на Joyтам...

# 127
Благодаря ви за коментариите-все още българите не сме станали бездушни и студени същества!!!
Разбира се,че за 5 месеца език не може да се научи.Предполагам, че курса в България само ще положи основите
на които после на място във Финландия ще се надгражда и усъвършенства владеенето на езика!
А иначе финландците не поемат никакви финансови и трудово-правни ангажименти по време на обучението в България.
Дори се чува,че курса ще бъде вечерен два пъти седмично.А това ме озадачава,защото при тези големи разходи-да се наемат
финладски преподаватели, да се командироват в България-да им се плащат командировъчни,хотел,храна и т.н, да се наемат
помещения където да се провежда курса-и всичко това за два пъти седмично за по 2-3 часа-нещо не ми се връзва.Предполагам, че финладците не са такива разсипници на пари-и доколкото се информирах това са пари по европейска програма за развитие-споменават се суми около 1,2 млрд. евро за период до 2013г.
В първото интервю със съпругата ми финландците са и споменали, че биха искали тя да дойде в страната им заедно със семейството си.Предполагам, че искат трайно обвързване,но не ми е много ясно как и кога ще стане това.
 А ние сме готови да го направим,най-вече заради детето си-искаме да живее и учи в нормална обстановка-а всеобщото мнение е,че Финландия е чудесно място за отглежане на деца.Така ли е всъщност?

# 128
Аз не разбрах, какво точно ви притеснява  newsm78
Може би това, че жена ви няма да има сключен трудов договор с работодателя по време на курса? Според мен, финландците са тези, които би трябвало да искат да сключат някакъв договор с вас, ако курсът е изцяло за тяхна сметка(т.е. жена ви не си плаща за този курс), за да са сигурни, че "учениците" им няма в последствие да се откажат и не виждам защо се притеснявате толкова.
Аз нямам деца, но според мен тук е доста спокойно и уредено за отглеждането на деца.

П.П. Пчели е задала много добри въпроси, чиито отговори трябва да знаете преди да тръгнете  Peace

Последна редакция: пт, 16 апр 2010, 09:46 от mimota

# 129
  • Финландия
Здравейте, момичета!

Летището в Хелсинки е затворено- до 15:00h в събота. Но това е само по първоначални планове. Засега облакът не се разсейва. Между другото се вижда от нас- огромна дебела сива ивица, която минава през небето ( случайно облаците бяха се поразчистили та се виждаше много ясно). Ако не се разнесе пепелта- сигурно няма да отворят летището. А дано и вулканът се поуспокои.

# 130
  • Финландия
Djoniee, много хубаво е, че жена Ви се интересува и иска да дойдете във Финландия. За децата тук е много спокойно, уредено. Колкото до езиковия курс в България- не трябва преподавателите да са задължително финландци- има и много добри български преподаватели по финландски език. Добре е, че този курс е безплатен. Вярно е, че два пъти седмично е недостатъчно, но ми се струва, че работата, която тя ще започне в началото няма да бъде свързана директно с пациенти..Много често в трудовия договор има осигурена квартира. Дано и при вас да е така. Ако не- работодателят може да помогне с намиране на квартира от общината.

Ако е възможно- дали няма да има възможност и съпругът да посещава курсовете по езика? Ще се подкрепяте взаимно, а и така се учи по-лесно.
      Пори не е много голям град- това е и хубаво- и не- чак толкова хубаво. Добре е, че единия е с осигурено работно място. За другия е малко трудничко да намери работа в тази криза, но- може и да се получи. Но за деца е много подходящо- ще намерят много приятелчета, ще се научат да плуват, пързалят с кънки, ориентиране....

Успех!

# 131
Благодаря  Viiviia !!!
Който не рискува той не печели!
Опитвам се да разбера обаче дали си струва риска-а не да се окаже
"от трънка на глог".А кой може най-добре да каже това освен някой, който е
минал по този път преди нас.Много ми хареса това за детето-"Но за деца е много подходящо- ще намерят много приятелчета, ще се научат да плуват, пързалят с кънки, ориентиране...."
То е на 6год. без два месеца и предполагам,че ако всичко се развива добре може би ще започне училище във Финландия

# 132
Привет!
Ето нещо за вулкана:
http://www.dnes.bg/video/2010/04/16/vulkanyt-hvyrli-evropa-v-tra … n-haos.89462,play

djoniee, аз не съм лекар и точни и компетентни отговори не мога да ти дам , но определено тук е много по-добър живота както за децата така и за вас!
Имам позната лекарка , която от 2 год е тук , но е естонка , а не българка, но мога да ти кажа това което знам от нея. Има много добра заплата, дават й определени пари за квартирата и за транспорт всеки месец. Но това са неща от които вие трябва да се заинтересувате  и да попитате какво включва договорът , а финският е доста труден, поне за мен , език. 5 мес , два пъти седмично е абсолютно недостатъчно за лекар
така че ако има възможност и сте решили да дойдете е добре да види за допълнителни курсове.

Днес е петък , хубав ден!

# 133
Така е-и на мен ми се струват 5 месеца много малко.За това предполагам,че идеята е да се положи основата тук  на място в БГ,а после да се доучава на местна почва.По важното за нас е да разберем доколко са сериозни в отношенията си като работодатели-лоялни ли са?
На нас тук в БГ ни писна от всичко-имаме чувството,че държавата се срива!
Специално благодаря на mamasewi!!!
Нещо като инфо за град Пори???

# 134
djoniee   напълно съм съгласна с момичетата  Peace Финландците са коректни и не ми се е случвало някой да се оплаче че е бил излъган. Моите наблюдения са ча са изключително прецизни в това което казват и трудно дават обещание, а дори и не дават ако не могат да се справят. Най-голямата разлика между финци и българи е, че българина е специалист по всичко, а финците, ако не разбират от нещо казват че не знаят и те насочват към някой който разбира е знае.В тази връзка искам да ви кажа да се поинтересувате на какви условия ще се преместите, каква ще е заплатата й, къде ще живеете, ще бъде ли обзаведено, какво включва жилището - т.е. ще е включено ли ток, вода, отопление и т.н. Питайте за всеки детайл и имайте предвид че трябва да се интересувате и за незначителните неща. Ако нямате осигурена квартира, а заплатата е 1500 евро 500-600 евро могат да отидат спокойно за наема, което означава че много малко пари ще ви останат за живот. Тук е скъпо. Установих че цените на хранителните продукти в Хелзинки и София са почти еднакви. При нас на острова е двойно по-скъпо от колкото на твърда земя, не знам как е в Пори. Дано Марги се включи да внесе повече светлина  Peace За деца тук е супер.

Общи условия

Активация на акаунт