Поведение при приемане на подарък

• 4 870
  • 55
  •   1
Отговори
# 15
И на мен ми е интересно да разбера етикета, ама наистина, не догадки.
При мен това зависи от мястото и хората. Когато получавам подаръци вкъщи, винаги си ги отварям. Когато получавам подаръци в заведение, зависи. Ако тържеството е скромно, в тесен приятелски или семеен кръг - също ги отварям. Но ми се е случвало голям рожден ден, с много гости, в ресторант, тогава просто приемам подаръците, но не се чувствам удобно да ги отварям пред всички и не го правя.

# 16
Прощавайте. Мислех, че говорим за подаряване в по-тесен кръг. На сватба в ресторант и аз смятам, че не е добра идеята да се заотварят пакетчетата с грилчета и чаши. Не за друго, ами наличието на много, обикновено не задължително познаващи се хора, прави обстановката различна.

# 17

А когато не можеш да лъжеш? Аз се изчервявам при лъжа и ми личи! А карам втората половина на столетието си! Как да реагирам, когато съм получавала нещо, дето никога не ползвам, например.
Не се връзва с ника ти.

# 18

А когато не можеш да лъжеш? Аз се изчервявам при лъжа и ми личи! А карам втората половина на столетието си! Как да реагирам, когато съм получавала нещо, дето никога не ползвам, например.

А ти какви подаръци правиш?

# 19
При мен това зависи от мястото и хората.

Естествено. Ако е сватба, би било твърде просташко младоженците да седнат да разопаковат подаръците, докато гостите тропкат хорце.  Laughing
Макар че историята познава случаи булката да изсипе парите на кумската маса и да започне да ги брои нацупено (явно са и се видели малко...).  Mr. Green
Но в тесен семеен или приятелски кръг би било неучтиво да смоташ подаръка някъде, без даже да го отвориш. А и едно "Благодаря, много интересен подарък си ми избрал/а" едва ли ще опетни честната душа на празнуващия. Поне не повече, ако нагруби даряващия с демонстриране на неодобрението си.

А ти какви подаръци правиш?

Сигурно си пада по практичните подаръци - апартаменти, коли, яхти...  Laughing

# 20
Знам етикета само за подаръци, които не се опакават!
Само документално са оформени в стилен плик  Wink

# 21
Децата обикновено са по-интересни когато им се подарява нещо. Варират от отваряне на секундата до пълно безразличие. Моята племеница е малко така. Каточели  нищо не казва никога. Но... деца. Обяснявам си го с това че се притеснява да изразява емоции. Тийнеджърската възраст има разни проявления. Не й се сърдя разбира се. Защото е дете все още. Виж ако продължи като порастне обаче не знам.

Но за всички останали... ами нали пораснахме вече? Понаучили сме се кое как. Не ни е чак толкова трудно да казваме "Добър ден" с "ведра" усмивка на шефа, дето не понасяме. Ама се справяме. Ежедневно при това.  Laughing
Такива работи за лицемерието. Wink

# 22
Моята племеница е малко така. Каточели  нищо не казва никога. Но... деца. Обяснявам си го с това че се притеснява да изразява емоции. Тийнеджърската възраст има разни проявления. Не й се сърдя разбира се. Защото е дете все още. Виж ако продължи като порастне обаче не знам.

Е, да. Сега е "дете" и е простено. Когато порасне, пак ще е същата, но вече няма да и прощават. Дали някой ще се сети да се запита: "Къде сбъркахме?". Едва ли. По-вероятно е да обяснява грубостта си с честност.

# 23
Мисля, че няма точно правило относно разопаковането на подаръци... Според събитието и гостите! Колкото по-официално, толкова по-дискретно.  Thinking

# 24
Не мисля, че има точен етикет за това кога трябва или не да се отварят подаръци.
Много зависи от мястото, на което се поднасят и съответно дали ще се отворят, или не.
Ако рожденникът си празнува в къщи, някак си есествено е да ги отвори.-
Ако е на заведение, просташко ми е някой да започне да отваря подаръци и да следва ауууу. )))
На детски рожден ден пък е безумие детето да отваря подаръците, съмнително е доколко ще оцелеят след като тържеството свърши.

# 25
  • до една звездичка
Аз бих го отворила веднага. И благодарила, съответно.
Обратното ми навява пренебрежение някак си.

# 26
Аз много се радвам, когато отворят подаръка, който съм подарила веднага. Много емоции влагам като купувам подарък и искам да видя реакцията отсреща, каквато и да е тя. За щастие лоши попадения съм нямала.
В домашна обстановка аз също отварям подаръците на момента и нямам нужда от това да лицемернича. Когато нещо не ми е по вкуса просто се усмихвам и благодаря отново. Когато харесам подаръка, показвам от сърце възторга си.

# 27
При много официално тържество (сватба, юбилей...), може би е редно празнуващият да се обади в рамките на няколко дена след него и да благодари за подаръка. Някъде го правят и писмено, доколкото знам.  Grinning

# 28
При много официално тържество (сватба, юбилей...), може би е редно празнуващият да се обади в рамките на няколко дена след него и да благодари за подаръка. Някъде го правят и писмено, доколкото знам.  Grinning

На нашата сватба фотографите донесоха в 24:00 една от снимките размножена и в стил ретро. Подарявахме ги в плик при сбогуването. Мисля, че е сполучлива идея да кажеш още веднъж *благодаря*  Grinning

# 29

Тъй, тъй... И ако не се изпрати картичка се смята за много невъзпитано. Дори след детски празници се пращат благодарствени картички. Само след Коледа не съм чувала масово да се пращат картички да благодарят за подаръците, но сигурно има и такива случаи.

Общи условия

Активация на акаунт