за сурогатните майки

• 137 915
  • 3 017
  •   1
Отговори
# 1 335
  • София
Джам,
Защото ти намеси хората на хемодиализа и трансплантацията. Не аз!
Както казах, законопроектът не третира единствено сурогатството между близки роднини, а между съвършено чужди хора! Обърна ли внимание на товва, че го пиша вече за не знам кой път?

първо, може ли да ми кажеш къде си видяла какво пише в тоя законопроект и какво точно третира той? аз не знам да е публикуван някъде. и аз и ти спекулираме върху догадки от медийни изяви.

и второ, аз си казвам моето мнение за това как аз лично бих разрешила нещата, а не какво мисли Атака. така че, пак не разбирам защо ми задаваш тия въпроси. а аз намесих хемодиализата отново, за да отговоря на Fussii какво ще стане с хората, които нямат роднина за СМ.отговорих й, че ще е същото като за хора, които нямат роднина за донор на бъбрек.

както е забранено донорство на органи от живи хора за нероднини, така трябва да е и със СМ, според мен. именно защото го разглеждам като вид донорство. колко пъти трябва да го напиша, за да ме разбереш, не знам вече.

# 1 336
не съм наясно с донорството на органи, затова питам ...

Джам искаш да кажеш следното: "СМ да се разреши единствено между роднини. Обратно - СМ да е забранено между лица без роднинска връзка до едикаква си степен"

Правилно ли те разбирам?

# 1 337
  • Вън от пространство и време
Джам, моля те престани да сравняваш стерилитета с болестни състояния в които реално е застрашен животът на човека. Не е същото.

какво ще стане с хората, които нямат роднина за СМ.отговорих й, че ще е същото като за хора, които нямат роднина за донор на бъбрек.

# 1 338
  • София
Внимателно слушах това, което говориха трите госпожи, по-точно Радина от фондация Искам бебе и депутатката Калина, а третата я разкарваха като пример за жена, която е с тежка съдба и има нужда от СМ. Също и много внимателно гледах въпросното им рекламно филмче. По всичко личи, че те искат сурогатството да е разрешено меджу чужди хора. Във филмчето беше даден пример с една жена, която е родена без матка, а другата героиня беше друга жена, която е родила с инвитро, има малко бебе и е готова да стане СМ, естествено от добро сърце, мъжът й също на думи беше съгласенн. Та, кулминацията беше моментът, в който срещната двете жени, които до момента на сядането си на една маса не се познаваха и не подозираха за съществуването на другата. Е, ти как ще го възприемеш това? не показаха майка или сестра, които да искат да родят бебета за дъщеря или за сестра си!
Също така много внимателно слушах как в едно предаване Радина от Искам бебе обясняваше как вече имат своеобразна банка на кандидатки-доброволки за СМ и само чакали да се разреши сурогатсството. Цялото тяхно говорене за СМ е на тема разрешаване на сурогатството без оглед на роднинската връзка. Дори намесиха здравната каса и как да минавало през нея.

# 1 339
  • София
не съм наясно с донорството на органи, затова питам ...

Джам искаш да кажеш следното: "СМ да се разреши единствено между роднини. Обратно - СМ да е забранено между лица без роднинска връзка до едикаква си степен"

Правилно ли те разбирам?

да. само така ще отпаднат опасенията от скрита или явна търговия, както и ще отпаднат огромна част от юридическите проблеми, които ти изтъкна, че може да възникнат в случай на неродствена връзка.

а на Ганката ще кажа, че явно не успява наистина да проумее къде е паралела между СМ и донорството на органи. Гане, мила, аналогията НЕ Е в това дали е животоспасяващо или не, а в това, че и в двата случая човешки орган може да се използва от друг човек! моля ти се, опитай се да разбереш...

както не се допуска търговия с органи с цел присаждане, но се допуска даряване (донорство) на органи от роднини, защото се счита за априори алтруистично, така предлагам и аз да стане със СМ - да не се допуска търговия на матки с цел износване на бременност, а да се прави само от хора, които със сигурност ще са алтруистично настроени - роднини до определена степен.

някои страни разрешават и нероднини, при доказване на силна емоционална връзка, но това при нас едва ли е приложимо.

# 1 340
Ааааа, дам, сега се сетих и аз.

И кандидат-сурогатната изрече "Аз виждам емоцията в нейните очи и това ми е достатъчно". ooooh!
И как така през Здравната каса???? Shocked

# 1 341
Последно от мен за днес, утре ако има още ентусиасти и не ме уволнят, ще продължим  Joy

Само едно уточнение -
Джам - ако СМ е между роднини, емоционалните отношения ще са други (други, не по-леки или по-тежки). Независимо дали са роднини или не, говоря за законодателствата, които познавам, СМ винаги става въз основа на договор - иначе няма как да стане просто. А след като имаме договор - имаме възможности за развала, отмяна, неизпълнение, неточно изпълнение и пр. и пр. Няма никакъв начин да избегнеш договорния елемент с всичките му последици. Въпроса с проблемното родство не само остава, ами се и заплита

Додо, филма може би е Baby Mama
има го в замунда - много е подходящ за дебата, макар и по американски елементаризиран

# 1 342
  • София
мисля, че точно така беше - искат да забъркат и здравната каса. Сега се сетих, беше в предаването на Гала. Направи ми впечатление анонса, та реших да го гледам. Който иска да види предаването на сайта на нова и ще види и чуе много добре какво си говориха, колко и какви жени се обадихха пряко по телефона... Също тези трите ги засякох и на ББТ съвсем случайно, пак беше някакъв анонс.

Така че, тук не си говорим само по принцип за нещата, а по конкретен повод и то точно за БГ, а не за Джангатайка.

# 1 343
Сега се сетих, беше в предаването на Гала. Направи ми впечатление анонса, та реших да го гледам. Който иска да види предаването на сайта на нова и ще види и чуе много добре какво си говориха, колко и какви жени се обадихха пряко по телефона..

Защо ли не се учудвам, че точно Гала им дава толкова широка трибуна  ooooh! ooooh! ooooh!
Може ли някой да даде резюме на предаването, че просто нямам нерви да и гледам физиономията и да и слушам "умните" разсъждения  Praynig

# 1 344
Чета из Интернет:
- сурогатна "майка" от Белгия отказала да предаде бебето на поръчителите, вместо това го продала на търг в Интернет за 15 000 евро -тук

- германски родители се опитват от две години да вземат близнаците си, родени от сурогатна майка в Индия - в Германия СМ е забранено и немските власти не признават децата за немски граждани; за индийските власти децата са немски граждани, защото имат немски родители, и отказват да им издадат индийски паспорти. Визата на бащата изтича и предстои да бъде екстрадиран от страната (без децата) - тук

И тези неща ако ми кажете, че са в името на децата...

# 1 345
  • Paris, France
Договор между кого и кого е осиновяването?

Между държавата и осиновителя. И като всеки договор може да се разтрогне, предполагам знаеш

Договор за осиновяване няма. Никъде по света. Мисля, че бъркаш понятията осиновяване и приемна грижа. Понякога, преди да осиновят и по време на процедурата за осиновяване или даже без намерение за осиновяване, много хора вземат за отглеждане деца и подписват договор, в който се определят правата им и задълженията им и който по всяко време може да се разтрогне. Това е така нареченият "Договор за приемна грижа".

Осиновяването става чрез решение на съда и вписване в регистрите. Има "решение" от страна на правораздаващ орган. И понеже не е договор не може да се разтрогне. Отнемане на родителските права, ако се търси да бъдат отнети, става с нова съдебна процедура, в която фактът на осиновяването няма никаква правна тежест. Тоест, дали детето е осиновено или не няма значение. С осиновяването се създават стабилни родствени връзки и осиновителят няма право да се откаже от правата и задълженията си към детето (в повечето страни дори няма право да подаде молба за отказ от родителски права, както и биологичните родители, всъщност). Съдът винаги държи да се спазват интересите на детето и в интерес на детето е да има де юре родители, дори де факто да не упражняват задълженията си към него. В България съм чувала изрази като "отказване чрез Държавен вестник" и "разсиновяване". Не мисля, че това е възможно и има законни последствия. Прекъсването на контакт, изрично изключване като наследник са възможни действия.

При СМ има несигурност от самото начало която продължава до осиновяването на детето от поръчителите. В страните, които се дават за пример като либерални като САЩ, Канада, Белгия и ОК, няма проблем на дете, малко или голямо, да се намерят бързо осиновители. В България не е така.

Цитат
Цитат на: dodo_dodo в Вторник, 06 Април 2010, 15:38
Цитат на: Gankata в Вторник, 06 Април 2010, 15:31
не вярвам на нашия законодател.

Това е съмнение, което споделям и аз.
Законодателството ни е несъвършено в преобладаваща част от отраслите си. Страхувам се, че един в същината си благороден замисъл, може да бъде окепазен от лоши нормотворци.

Само като прочетох един професор, който с гордост разказваше в медиите, че практикува СМ с "печата на Бог" сега, когато е забранено.

Само едно уточнение -
Джам - ако СМ е между роднини, емоционалните отношения ще са други (други, не по-леки или по-тежки). Независимо дали са роднини или не, говоря за законодателствата, които познавам, СМ винаги става въз основа на договор - иначе няма как да стане просто. А след като имаме договор - имаме възможности за развала, отмяна, неизпълнение, неточно изпълнение и пр. и пр. Няма никакъв начин да избегнеш договорния елемент с всичките му последици. Въпроса с проблемното родство не само остава, ами се и заплита
- точно. И аз искам да видя законопроекта.

Чета из Интернет:
- сурогатна "майка" от Белгия отказала да предаде бебето на поръчителите, вместо това го продала на търг в Интернет за 15 000 евро -тук

- германски родители се опитват от две години да вземат близнаците си, родени от сурогатна майка в Индия - в Германия СМ е забранено и немските власти не признават децата за немски граждани; за индийските власти децата са немски граждани, защото имат немски родители, и отказват да им издадат индийски паспорти. Визата на бащата изтича и предстои да бъде екстрадиран от страната (без децата) - тук

И тези неща ако ми кажете, че са в името на децата...

Ох, да са единствени! Дадоха пример и с бебето Манджи и с други.

# 1 346
  • София
Жози, те поясниха, че отпускът за възстановяване, който е след раждането е под формата на болничен и той би се ползвал от раждащата жена. а отпускът за гледане на дете до 2 г., който популярно наричаме майчинство, би се ползвал от отглеждащата жена. точно както е и при осиновяванията, извинете за сравнението.
Чисто технически въпрос имам, че не разбирам - тези 42 дена след раждането, кой ще гледа детето, щото тя СМ ще е в отпуск, пък другата майка ще ползва следващия отпуск, значи ще трябва да ходи на работа.

При осиновяване е невъзможно да вземеш бебе на 0 дни - докато му оправят документите и то станало на 3 месеца, така че тук място за сравнение с осиновяването няма.

# 1 347
Ей го от онзи ден  съобщението за първия хибрид между човек и крава:
http://hicomm.bg/bg/articles/hiend/2825/syzdadoha_pyrvija_hibrid … =1&image=4651

Предусещам вече как ще се завихри и "извиси" нАучната мисъл оттук нататък и по въпроса за "лечението" на някои социално значими заболявания, отделно и на стерилитета. Та не се кахърете - с вас и без вас, каквото са решили, ще го направят. Какво тук значат някакви си етични норми и правила?!

# 1 348
Ето ви една подобна тема в руски форум: http://forum.33b.ru/topic1906588_0.html

# 1 349
И аз гледах предаването, Андариел . Точно ставаше въпрос не за СМ между роднини, а за чужда СМ.
и аз все повече се, чудя аджеба къде и е изгодата на Калинчето Крумова от цялата работа.. Май-май пак ни намериха тема за дърлене, че да изпуснем нещо друго важно в политиката  ooooh!
Мен друго ми направи впечатление, че момичето без матка, чиято тежка съдба провокирала размислите у Калинчето, каза че със нейния синдром се ражда 1 : 4000 (четири хиляди) жени, което представено така съвсем не е рядкост.. После пък се оказана 20-30 жени в цяла България. Коя статистика не е наред ?

Не знам много е тънка границата и чуплива, лесно можем да пуснем духа от бутилката.
Замислям се и друго, дори с риск да взривя публиката, ами нали е Божия работа и този синдром (липсата на матка, че забравих наименованието) не е начин да се избегнат други израждания и генетични модификации  newsm78 Rolling Eyes

Общи условия

Активация на акаунт