за сурогатните майки

• 137 915
  • 3 017
  •   1
Отговори
# 2 385
Бубка, а ако отида утре и си купя едно дете, пак ли няма да има значение?

# 2 386

Кой как се е сдобил с децата си не е важно, гледайте си ги и ги обичайте.  Peace

Я помисли малко пак? Сигурна ли си? Дали ще мислиш така, ако ти измъкнат детето от ръцете и някъде другаде на далече го гледат с любов?
Ей, хора, спрете се! Децата също имат права, не само майките им!

# 2 387
Аз от всички доводи ЗА едно едничко нещо не мога да проумея - промяната в Семейния кодекс за произход от майката. Промяна, която ще направят, защото науката е напреднала еди колко си и позволява да се зачева живот по начини "бедна ви е фантазията". Заради технологията, която позволява това да се случи, ще променят нещо, което е определено как трябва да бъде от както свят светува.....За мен това е апокалиптична картина, определено. И още нещо. Жените, които биха ползвали  сурогатна майка, задават ли си въпроса "правилно ли е да направя това" или само една-единствена думичка стои пред тях "искам, искам, искам" ooooh!

Последна редакция: вт, 13 апр 2010, 09:53 от viva_nova

# 2 388
Замислят се, разбира се.
Нали не мислиш, че някой с такъв огромен проблем ще мисли по него 5 минути и ще вземе решение? Освен майката, решение има и бащата, т.е. двама, а е възможно и повече разумни същества /роднини и приятели/ да са обмисляли всякакви идеи и възможности и са открили своя начин.
250 хиляди семейства имат репродуктивни проблеми- това са половин милион души, умни и не толкова, бедни и богати, млади и стари- всеки взема своето решение, според своите и на семейството си причини. Естествено е да има хора, които решават под въздействието на емоцията и едва по-късно се интересуват от проблемите, които ще ги съпътстват, но при повечето случаи те са им ясни и въпреки това са готови да поемат риска.

# 2 389
  • Paris, France
Не виждам нищо по-смислено от това дадени пари да се изразходват за това някой да бьде излекуван...
Сурогатното майчинство не е лечение на безплодието. Лечение е, когато някой, който не е можел да забременее и изсноси, успява. Много е тьжно, но тези жени няма да постигнат това. Ще получат дете, износено от друга жена. 

Точно така е. А жените, които не могат да износят дете или раждат дете с чужд генетичен материал не са излекувани напълно и ще им се наложи да се научат продължат да живеят с част от болката си.

Зависи как човек го чувствува, народо-психология, какво да се прави! Познавам много жени, които не могат да имат деца без медицинска намеса и не правят нищо за да имат. Ако аз нямах деца щях да съм точно толкова щастлива колкото и сега, когато ги имам. Живяла съм сред хора, за които наличието на деца е въпрос на оцеляване в късна възраст и липсата им би трябвало да ги съкрушава. Да, ама не. Живеят и се радват на живота. Винаги съм се питала дали на хората в България страданието, мъченичеството, тъгата и болката не е заложено в генетичния код.

Всяка жена, приела да забременее и износи дете, приема да създаде и роди индивид с различни от нейните гени. Все пак половината от гените на детето са от бащата. Жените, които раждат дете с чужда яйцеклетка приемат ДОПЪЛНИТЕЛЕН чужд материал. След това има значение и кой ген е доминантен и ще се прояви. Може дете, родено от чужда яйцеклетка да има повече прилика с жената отколкото дете, родено с нейна. Собствените гени (и то само до 50% от тях и няма как да се разбере кои точно са предадени) имат значение, може би, само в първото поколение. После се размиват и до 2-3 поколения, природата може да избере нито един от тези гени да не се предаде. Забелязала съм и поне в моето и на мъжа ми семейство е така, че бабите и дядовците обичат и глезят повече внуците си. Майка ми предлага на моите деца дейности, които не само не ми е предлагала ами и бой отнасях ако направех, като: да си купуват и ядат когато и каквото си искат, да излизат на разходка с нея в 12 вечерта, защото не им се спи, да гледат денонощно телевизия, да не обядват, защото са изяли 2 шоколада и захарен памук. Какви скъпи играчки и дрехи им купува, не е истина! И не е само тя. Как тези жени, които толкова държат на ген, сой и н'ам си кво си, са способни да обичат ако не повече, то еднакво с техните деца същества, които са най-много 25% техни генетично (това за бабите по майчина линия, по бащина и толкова не е сигурно Mr. Green).

Въобще не ми се пишеше за юридическата страна - защото не съм компетентна, а и не ми е интересно.
- Няма нужда да откриваме топлата вода. Вярно е, че страните, които позволяват законово СМ, са малко - но има такива и те имат определен опит. Защо не разгледате законите на Англия, Израел, Гърция или Канада по въпроса - както и честотата и характера на възникналите спорове. Според мен, това би помогнало в голяма степен.

- ще е само за бг-граждани - с България в ЕО е невъзможно. Всички граждани на ЕО имат права в други държави на ЕО, които са гарантирани със закон и в областта на здравеопазването са равни. Тоест, за англичани, испанци, французи и германци с постоянен адрес в БГ процедурата ще трябва да бъде достъпна.

Nevena, изглежда ми като да си права за това. Но какво означава тогава твърдението, че в Гърция СМ е достъпно само за гръцки граждани? Не се разглежда като част от здравеопазването ли там? Или и там е достъпно за всички от ЕС? В Англия също?

Точно юридическата страна е много важна. Фусии пусна май линкове за Америка и Англия. Аз вече го писах някъде в темата. Страните, които давате за пример, са със съвсем друга обстановка за изоставените деца, каквито там почти няма. Накратко: ако по една или друга причина детето, обект или предмет на "договор" за СМ, се окаже без родители, защото и двете страни се оттеглят, вероятността да му се намерят нови родители в Англия, Гърция, САЩ и Израел клони към 100%, което за България не може да се каже и точно този факт ме притеснява най-много. Просто в изброените страни децата за осиновяване са кът и едно в повече е добре дошло, с кандидати за родители, които се редят на опашка, независимо дали е черно или бяло, болно или здраво.

За Гърция - СМ е отворено за всички лица, които са постоянно пребиваващи, не само от ЕО. Може да са афганистанци, българи, иракчани, американци и всякакви други. Същото в Англия. Дадох за пример ЕО, защото за лице, гражданин на държава от ЕО е много лесно да стане постоянно пребиваващо в друга държава на ЕО. В Гърция деца за осиновяване почти няма и има начин да се направи частно осиновяване с участието на гинеколог и адвокат. Уговарят се още докато майката е бременна и след раждането тя се отказва от права а детето се осиновява. В Гърция продажбите на бебета са често срещани и има цели мафиозни мрежи (обикновено албанци, румънци и българи). Разрешаването на СМ не е намалило продажбите на бебета. В Гърция почти няма деца в домове, в Кипър детски домове няма и никога не е имало.

# 2 390

Няма да споря по първата част - съгласна съм, че различните хора чустват нещата по различен начин. При това този начин се променя в течение на живота им. Днес си на 34 без деца и се чустваш волна птичка, утре си на 37 и мислиш по съвсем различен начин. Вдругиден си на 60 и напираш за внуци макар че едва си се навила на едно дете... Мисля, че има общо с желанието да оставиш нещо от себе си в света, но може и да бъркам.

Не мога да си представя да осъждам (дори и мислено) толкова личен избор. Всеки си преценява за себе си как ще бъде най-щастлив. Някой са щастливи осиновители; аз съм преценила, че няма да бъда.

Четох една книга, която ми направи голямо впечатление преди време - "Сенките на забравените прадеди". За съжаление, не мога да я намеря online. В нея има доста за желанието ни да запазим и предадем своите гени. Понякога то се изразява просто в необяснимото желание да помогнем на онзи мухльо - втория ни братовчед. Simple Smile

За това, колко деца за осиновяване има в Гърция. Честно казано, не знаех, че ги е налегнала такава щастлива липса и че това би могло да е аргумент за разрешаването на СМ.

Предприела ли е Гърция промени в законодателството си, които да облекчат осиновяването на деца от чужбина? Аз така бих направила първо при подобен "дефицит".

В тази връзка се замислих - по-лесно ли е да осиновиш дете в рамките на ЕС? И какво е положението с изоставените деца в Англия - там също ли няма?

Разбирам какво ми казваш, но пак не ми звучи съвсем на място - все едно да кажеш "Докато не си осиновите всички деца, няма закон за СМ за вас."

# 2 391

В тази връзка се замислих - по-лесно ли е да осиновиш дете в рамките на ЕС? И какво е положението с изоставените деца в Англия - там също ли няма?

Невена Uk не е съвсем отворено за чужди граждани -  http://www.surrogacyuk.org/whatissurrogacyc.html

Цитат
If you are a non-UK couple considering conceiving with a UK surrogate, you need to take care over the requirement that at least one of you is domiciled in a part of the UK.  Domicile is an often misunderstood legal concept which relates not to where you are living or your citizenship status, but to where your permanent roots are.  If neither intended parent is domiciled in a part of the UK, the court will not have the power to grant a parental order.  This means that it will be difficult for you to secure your status as your child’s parents and to take your child out of the UK.

Относно международното осиновяване се прилагат разпоредбите на Хагската конвенция. Значение има обичайното местопребиваване на осиновителите и не е проста работа. В кралството осиновяванията са огромна рядкост ... изоставянията също, просто там приемната грижа е страшно добре развита и уредена

# 2 392

Не мога да си представя да осъждам (дори и мислено) толкова личен избор. Всеки си преценява за себе си как ще бъде най-щастлив. Някой са щастливи осиновители; аз съм преценила, че няма да бъда.

202uu

# 2 393
JP, права си, пък и повечето деца в домовете в България са за отглеждане и не могат да се осиновяват все още, а и нуждаещите се семейства са в пъти повече. За някои пък осиновяването не е решение на проблема им.

# 2 394
нуждаещите се семейства са в пъти повече. За някои пък осиновяването не е решение на проблема им.

Децата са нуждаещи се от семейство. не обратното.

# 2 395
Нуждаещите се да дадат грижа и любов на едно дете семейства.

# 2 396
Нуждаещите се да дадат грижа и любов на едно дете семейства.
Какво им пречи да дадат?  newsm78

# 2 397
В това е проблемът- едни избират да го дадат на осиновеното си дете /няма толкова деца за осиновяване обаче, имам познати, които чакат 2-ра година/, други на своето, трети на съседското, четвърти на мечтаното.

# 2 398
Вижте, осиновяването е лично решение и наистина не за всеки е изход. Тука преди месеци имаше една тема... нещо за последен влак или подобно...
Има хора, които се страхуват, че няма да могат да обичат осиновеното дете като свое - и ако това не е сериозен аргумент!!! Ако има хора, на които искрено да се възхищавам, това са хората, които съзнателно избират да живеят живота си без деца, от колкото да поставят в риск щастието на едно дете, осиновявайки го от немай къде и обичайки го ама не съвсем... Познавам такива жени и  наистина - евала!

Така че не питайте "какво ви пречи?" Нещо им пречи и толкоз, никой не е длъжен да дава обяснение за избора си.

Раздразнението ми основно е насочено към поддръжниците на СМ, които слагат знак на равенство между една обикновена ин витро процедура и СМ. Съзнателното залъгване на тези жени е много грозна работа ... Залъгването от съпричастност е обяснимо, но пак е залъгване

личните ми разногласия с приятелки от форума бяха по повод "съветването"  и "споменаването" на темата осиновяване в разговори с хора, нуждаещи се от СМ

# 2 399
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=489386.msg14818165#msg14818165

Ето ви нещо интересно за размисъл.  Tired
Нещо, което неведнъж биваше упоменавано.

Общи условия

Активация на акаунт