за сурогатните майки

• 137 911
  • 3 017
  •   1
Отговори
# 330
  • София
Хайде, хубав и щастлив Великден!

Весело си поспорихме, но вече напускам полесражението, а от вкъщи рядко пиша!

# 331

Джам, моля те да ми посочиш къде бих могла да прочета теория, оборваща теорията за Първичната рана - би ми донесло голямо облекчение.

попитай някой психолог за такава информация. ще ти помогне по-адекватно.

аз също бих се почувствала по-спокойна относно първичната рана, ако прочета някъде статистически достоверно проучване върху наличието на такава рана у отделени от биологичната майка деца, които НЕ СА живяли в институция нито един ден от живота си и НЕ СА информирани относно произхода си. единствено такова проучване би ме убедило, че първична рана съществува.

Толкова хора споделиха именно това, ама като споделянето им не е част от проспериращ бизнес, трудно се намира да се прочете ...

# 332
Защото ин-витрото и други такива процедури са измислени за да се решат репродуктивни проблеми.
Не мисля че някой ще се подложи на това, ако няма проблем. Както и няма причина, и от медицинска гледна точка не е оправдано, дете да бъде създадено "изкуствено", ако може да се създаде както природата го е измислила.

Не мислиш, защото си разумен, рационален и порядъчен човек! Но порови се малко в руските и украинските сайтове за предлагане на СМ и ще се потресеш какви неща можеш да намериш.
Жени, мъже и др  Wink си поръчват СМ по толкова и различни причини, че аз и ти не можем да ги измислим

Не правете аналогии с инвитрото - при него, независимо донорско или не,  жената впряга ресурса единствено на собственото си тяло да износи и роди плода и не ангажира с него друга жена. Няма спорове за родителски права, няма спорни въпроси относно родствени връзки и пр.Репликите, че ин витрото е комерсиално също не са относими, защото и в двата случая се заплащат и медикаменти и лекарски труд. При СМ се заплаща на второ немедицинско лице, което участва в цялата работа.

Сърбят ме ръцете от два дни да пусна линк към един клип в ю тюб за илюстрация, ама ще бъде проява на изключително лош вкус...

Последна редакция: чт, 01 апр 2010, 12:57 от Fussii

# 333
Хайде, хубав и щастлив Великден!

Весело си поспорихме, но вече напускам полесражението, а от вкъщи рядко пиша!

От това по-ясна илюстрация за  серизоността, с която се решават нещата, и за това как и от кого какво се гласува - здраве.

В някои теми не се пише само защото си в работно време и няма какво друго да правиш.
Малко са, но има теми, в които пишеш само ако не можеш да не пишеш.

# 334
  • София
Джам, да разбирам ли, че твърдението ти:
Цитат
всъщност, теорията за "първичната рана" е просто една теория, която далеч не се подкрепя от всички специалисти.

не е въз основа на нещо прочетено, а е предположение. От всички книги, които имам вкъщи по въпроса, на различни автори няма една която да оборва тази теория, но вероятно има, просто мислех че си чела нещо конкретно.

разговаряла съм с психолози за това. между другото. не ми е основен интерес. теорията е силно маркетирана, но е само теория, докато не получи статистически достоверни доказателства. така се практикува в науката. има ли такива?
изобщо, в психологията няма аксиоми.

# 335
Fussii, за да се постигне сурогатна бременност нали пак ин-витро се прави. В този смисъл казах, че е редно да се прилага, ако има репродуктивен проблем.

# 336
  • Paris, France
"Мамо, защо жената от чието коремче съм излязъл не е искала да ми бъде майка и след като съм се родил?" цитирам дословно 7-годишния си син - пита с огромна болка в очите.

Ако му се обясни, че тя много е искала да му бъде майка, много го е харесала още като го е родила, но не е могла да го вземе, защото в момента е нямала къщичка или е била болна и е трябвало да остане в болницата детето едва ли ще продължи да пита с болка в очите. Но това не на 7, а още на 2-3 години. Имам познати, чието дете е родено от изостанала умствено жена. Срещало се е с нея 2 пъти. Няма огромна болка в очите му, нито срам, нито нежелание да посети майката, упреци към нея, чувство за изоставяне, отхвърляне или подобно. Тези чувства ги насаждаме ние, възрастните. Обвиненията и омаловажаването на биологичната майка унижават и обиждат излишно детето, дори и да са аргументирани.

Да, додо, точно излишен драматизъм имах предвид.

Fussii,   bouquet за подробния отговор. Точно наказателната отговорност имах предвид.

Цитат
Приемате ли комерсиалното и либералното СМ и ако не защо? Ако да - аргументите са ми ясни и не ги приемам, но ги уважавам!

Под комерсиално и либерално СМ, разбирам - всеки който поиска, независимо от причините да има възможност да плати на СМ да износи детето вместо нея.

Аз писах, че го приемам по принцип. Причините, заплащането, роднинските връзки между СМ и родителите нямат значение за мене. Дали една жена си поръчва бебе защото не може или защото не иска да ражда си е нейна работа и не променя факта на СМ. От това, което съм видяла и чела, никога, по никакви причини не бих учавствувала в такова деяние като поръчител, донор, сурогатна майка или съдействуващ персонал. Не мисля, че регламентирането със закон ще помогне по ред причини, най-важните от които са (по наблюдения в Англия):

- договорът за сурогатно майчинство няма никаква правна тежест в съда и никой съдия не е длъжен да го вземе под внимание. Дори и да го вземе под внимание, интересите на детето определят решението (подобно на предбрачен договор). Дори в Американските щати, където е законно, може да бъде оспорвано с дела, които се точат с години.

- сурогатната майка може да реши да прекрати бременността по свое желание до...... тогава беше 28 гестационна седмица, сега е 24та. Моят син е роден на 28 седмици и си беше бебе, добре оформено, и тази мисъл ме ужасява, а имаше подобен случай. Аборти в късни седмици се правят чрез вътрешноматочно раздробяване на плода след спукване на водите и убиването му с болезнена инжекция

- ако се наложи секцио за да се спаси живота на фетуса, сурогатната може да откаже, все пак не е нейно дете, а тази операция си е страшна и с рискове за майката.

- ако детето е с тежки или не толкова увреждания, няма никаква гаранция кой ще поеме отглеждането му и никоя страна по "договора" не е задължена.

- писа се, че сурогатната трябва да има свое дете. В случай на нейната смърт при раждане кой поема грижите и издръжката на това дете?

- ако по време на бременността поръчителите (генетичните родители) починат, какво става с детето? Реален легален проблем е, че то, докато не е законно записано като тяхно дете не им е дете или наследник и наследниците им могат от користни подбуди да оспорват договора. Ако детето не е генетично на поръчителите няма законен начин да се преобърне в наследник, дори с договор. Дори да е генетично тяхно е трудно.

............. и много други.

Непрекъснато се сравнява осиновяването със СМ. Те, макар и със сходни процедури, нямат нищо общо. При започване на процедурата за осиновяване разделянето на детето от биологичната майка вече е станало. Никой не откъсва детето от майката с цел то да бъде осиновено. За осиновяване има много изисквания към кандидатите да осиновят, каквито към встъпващите в договор за СМ няма.

# 337
  • София
 Nevena Virolan, този пост беше най-ценното в темата! Другото са емоционални бръщолевеници без отговорност към последствията!

# 338
- ако детето е с тежки или не толкова увреждания, няма никаква гаранция кой ще поеме отглеждането му и никоя страна по "договора" не е задължена.

Детето отива при генетичните родители, ако желаят се грижат за него - ако не - ясно.
Разлика с другите случаи не виждам.

# 339

Детето отива при генетичните родители, ако желаят се грижат за него - ако не - ясно.

За мен пък не е никаква  майка жена, която си настанява детето в чужда утроба с пълното съзнание за рисковете, само част от които е посочила Невена.

# 340
  • Вън от пространство и време
"Мамо, защо жената от чието коремче съм излязъл не е искала да ми бъде майка и след като съм се родил?" цитирам дословно 7-годишния си син - пита с огромна болка в очите.

Ако му се обясни, че тя много е искала да му бъде майка, много го е харесала още като го е родила, но не е могла да го вземе, защото в момента е нямала къщичка или е била болна и е трябвало да остане в болницата детето едва ли ще продължи да пита с болка в очите. Но това не на 7, а още на 2-3 години. Имам познати, чието дете е родено от изостанала умствено жена. Срещало се е с нея 2 пъти. Няма огромна болка в очите му, нито срам, нито нежелание да посети майката, упреци към нея, чувство за изоставяне, отхвърляне или подобно. Тези чувства ги насаждаме ние, възрастните. Обвиненията и омаловажаването на биологичната майка унижават и обиждат излишно детето, дори и да са аргументирани.

Ооо, тук се намерил човек и ценни работещи съвети да ми дава... Ми тогава да се възползвам:

Добре ами ако му кажа че "няма къщичка и е болна" и детето поиска да я види и на практика излезе че има къщичка, здрава е и се грижи много майчински за други свои деца тогава какво да говоря?

Ами ако на мен ми се наложи да вляза в болница или гръм тресне къщичката ми как да го успокоя, че няма да отиде при трета майка?

Последна редакция: чт, 01 апр 2010, 13:37 от Gankata

# 341
  • София

За мен пък не е никаква  майка жена, която си настанява детето в чужда утроба с пълното съзнание за рисковете, само част от които е посочила Невена.

А аз, освен това, не бих искала да съм износена и родена от жена, за която съм била сделка с финансови постъпления...

# 342
Живота на човек не може да се върти само около обстоятелствата около раждането/износването.
Там е началото - следва продължението. Смисъл от задълбаване в миналото и независещи от човек обстоятелства не виждам.
Живота е сега - с хората които сега са с нас. Предпочитам да мисля за бъдещето, отколкото за миналото.

# 343
  • Paris, France

Ооо, тук се намерил човек и работещи съвети да ми дава...

Добре ами ако му кажа че "няма къщичка и е болна" и детето поиска да я види и на практика излезе че има къщичка, здрава е и се грижи много майчински за други свои деца тогава какво да говоря?

Аз не Ви давам съвет, просто споделих видяно. Когато детето се види с биологичната майка може да я попита лично защо го е оставила, точно него, след като си има къщичка а си гледа другите деца. Една грозна истина може да промени отношението му към нея, но какво от това? Отношенията между родител и дете еволюират с времето и е възможно затопляне или охладняване.

Кое е ясно? В много държави, като тук, например, родителите плащат за отглеждането на децата си, настанени в лечебно заведение или приемно семейство. Издръжката на увредено дете може да бъде много висока в зависимост от увреждането и доходите на родителя, което да отблъсне генетичните родители и те да не пожелаят да предприемат процедура за регистрация/осиновяване/припознаване на детето като тяхно. СМ може и тя да го отхвърли. И да, случва се. И като зная, че в България лекари съветват родители на деца с леки проблеми като синдром на Даун и отворено небце да ги оставят за отглеждане в дом, не ми се мисли какво би станало в подобен случай.

# 344
Най-рискови точно в този аспект смятам че са нелегалните случаи. Тези, които са с договор сигурно са помислили и за този момент.
Аз като раждах една жена си тръгна просто от болницата и остави бебето, дали от болницата го регистрират на нейно име в този случай?

Общи условия

Активация на акаунт