за сурогатните майки

• 138 020
  • 3 017
  •   1
Отговори
# 840
  • София
Додо,

И досега какви случаи е имало на овъзмездяване? Ясно е, че никой няма да й вземе детето. Вече писах някъде назад - как изобщо може да се сметне колко моркови е изяла за детето и колко за себе си? На генетичните родители им трябва бебе, а останалото са заплахи и отмъщение за наранената гордост и финансови загуби! Кажи, ти знаеш ли какви обезщетения са присъждани на поръчващата двойка? Мисля, че не може да търси обезщетение за процедурите, защото без тях няма да има бременност и на СМ са й притрябвали тези процедури! Единствено могат да искат тя да си плати раждането. Аз някак не мога да ги вържа логически по друг начин. Ако ти знаеш нещо, кажи!  Peace

Мираета,
Така, както си го описала, звучи доста страшно.  Ще станем См-дестинация, сякаш не ни стига резилът с алкохола и секса. Все пак се надявам да не се стигне дотам!

# 841
А защо не? Тази жена не може ли чрез мисълта да стигне до тази любов? Мисълта за детето, което е дала? как това дете има нужда от нея, защото тя го познава още преди раждането му, усещала е неговите движения, изтърпяла е заедно с него стреса на раждането? Не може ли да си го представя как плаче нощем за нея, защото е свикнало с ритъма на нейното сърце, а не с ритъма на сърцето на другата жена? Мога още дълго да описвам!

Като за човек, които не е бил бременен и раждал ( извини ме ако те бъркам с друг потребител), много добре описваш.

Бъркаш ме с друг потребител.  Laughing Родих тъкмо две, в две последователни години. Вече са ученици.

В такъв случай се извинявам.  bouquet ( ако мислиш, че е по-добре, ще се върна да изтрия поста си)

Последна редакция: пн, 05 апр 2010, 00:40 от Titina

# 842
  • София
Miraetta Малко прекалено ми се струва това, което пишеш. Колкото и беден и изкукал народ да върви по тази земя надали приходите от СМ ще са от национално значение. Нека бъдем сериозни.

# 843
Като юрист и на мен това ми беше първата мисъл, но нали разбираш, че така под презумпцията попадат и тези с дондорска яйцеклетка, а те не биха искали.
А за абсурда майка за зародиша да е жена, която не е бременна и да се подписва тя за една операция, която следва да се направи на износващата плода, ако последната не иска, би означавало жив човек да се върже и оперира насила.

Ами не знам... може да подходят казуистично. И в момента СК изрично казва "Произходът от жената, родила детето при асистирана репродукция, не може да бъде оспорван на това основание." Не им пречи да запазят това и да включат изрична разпоредба за сурогатното майчинство. Например.
А това за подписването за операцията не го разбрах съвсем... При всички случаи сурогатната майка дава съгласие, това е ясно. Според мен именно това би било част от договора (щото договор пак би имало, си представям). Сурогатната майка се съгласява на имплантирането на зародиша, да го износи, доколкото зависи от нея, да не пуши и пие докато е бременна, например, да го роди, разбира се, а генетичната майка/родители се задължават да плащат пари (на вноски, вероятно, както четох че се прави в Ню Йорк Таймс http://www.nytimes.com/2008/11/30/magazine/30Surrogate-t.html) - това за комерсиалното сурогатно майчинство, иначе безвъзмездна сделка някаква ще имат, предполагам.
За неприродността на процеса не споря никак.

Много се радвам на адекватния  диалог с теб, че тук рядко се случва  Hug.

Имам предвид операция за защита здравето и живота на плода.
Ако изнапред по силата на законова презумпция майка не е бременната, а другата майка (която не носи плода), то следва, че при интервенция за защита на плода, съгласие се взема от небременната майка, ерго, бременната ако не иска насила ли я връзват за операционната.
А ако презумпцията е една преди и автоматично след раждането настъпва другата, това ми се вижда особено рисково за злоупотреби.

# 844
  • Paris, France
А и, доколкото зная, и сега се правят изключения. А и има клиники в чужбина за тази работа. Ако изобщо се стигне до такъв развой на събитията, аз като майка мога да се жертвам за детето си, още повече, че въпросното хипотетично внуче ще е в семейството. Но това пак са изключения. Колко на случаите на такова близко родство? Тогава дори няма да става въпрос за пари!

Значи за дъщеря си би търсила "клиники в чужбина за тази работа" и "изключения" - а "обикновените" хора да ходят да осиновяват? Малко лицемерничко, а?

Мисля, че и за обикновените хора ще е по-евтино да отидат в чужбина. Както вече аз, и не само, писахме, този закон не може да гарантира спазването на такъв договор на всяка цена без да наруши сериозно човешките права на някои от участниците. В това е правния проблем. Моралният го оставям настрани, аз лично не го виждам, може би защото дълго съм живяла в страни, където процедурата е разрешена. Никой, с никакъв закон, никъде в ЕО, не може да задължи СМ да се откаже от бебето и точно там виждам най-големия проблем, наред с ужасните бъркотии, които настъпват, когато личното имущество на един от участниците се трансформира в наследство.

Хайде, пак, отначало! Всеки договор може да бъде разтрогнат в момента, в който едната страна реши. И конкретно за договора за СМ, никой съд, в никоя държава няма да отнеме от СМ бебето, каквито ще договори да е подписвала! Дори не може да я осъди да плати обезщетение на генечинтите родители! Досега поне, не съм чула някой да е представил прецедент.

Неизпълнението на всеки договор влече определени последици за виновната страна. Рисковете от неизпълнение са предварително известни на страните и за да сключат договор, те очевидно са приели и допуснали подобна възможност. Това е и една от предназначенията на договорите - да обезпечат и гарантират, а ако не успеят, да овъзмездят по-приемлив и предварително договорен начин.

Влече последици ако съдът въобще го приеме като валиден, което не винаги става. Едно мнение на съдебен психиатър, че СМ е била под влияние на психотропни или е принудена от родата и договорът отива на кино. Не отива на кино, де,  Mr. Green, ами не се сещам термина на бг. На английски е "the matter is treated substantively", нещо като "третира се както преди, както ако не е имало договор".

# 845
Miraetta Малко прекалено ми се струва това, което пишеш. Колкото и беден и изкукал народ да върви по тази земя надали приходите от СМ ще са от национално значение. Нека бъдем сериозни.

Аз само предавам думите на участник в дискусията.
Не мога да преценя относителния дял на очакваните приходи какъв е.

# 846
  • Sofia
Додо,

И досега какви случаи е имало на овъзмездяване? Ясно е, че никой няма да й вземе детето. Вече писах някъде назад - как изобщо може да се сметне колко моркови е изяла за детето и колко за себе си? На генетичните родители им трябва бебе, а останалото са заплахи и отмъщение за наранената гордост и финансови загуби! Кажи, ти знаеш ли какви обезщетения са присъждани на поръчващата двойка? Мисля, че не може да търси обезщетение за процедурите, защото без тях няма да има бременност и на СМ са й притрябвали тези процедури! Единствено могат да искат тя да си плати раждането. Аз някак не мога да ги вържа логически по друг начин. Ако ти знаеш нещо, кажи!  Peace

Мираета,
Така, както си го описала, звучи доста страшно. Ако го направят, би било направо гадост! Ще станем См-дестинация, сякаш не ни стига резилът с алкохола и секса.

Нито знам, нито ме интересува. Коментарам от чисто формална страна.
Има общи правила, които регламентират какво се случва при различните видове неизпълнение и които аз не възнамерявам да разяснявам.

# 847
Додо,

Грешиш, според закона на Арканзас превес има подписания договор и има и прецедент:  ARK. CODE ANN. § 9-10-201 (2002); In Re Samant, 333 Ark. 471 (Ark. 1998); In Re Adoption of K.F.H. and K.F.H., 311 Ark. 416 (Ark. 1993).
За Кънектикът има също прецедент - с решение на съда в акта за раждане са записани двама мъже, без СМ.

# 848
  • София
Додо,
Защо, ако знаеш - кажи! Поне така ще разберем какви са толкова тези клаузи, че да си направим сметката дали да ставаме СМ!

Майко мила! Хич и не искам повече да чувам за СМ!
Това, второто се отнася за генетичния и законовия баща или за хомосексуална двойка?

# 849
  • София

Дискусията явно е била на обичайното високо ниво.  Laughing От 80 000 раждания през миналата година какъв процент са били ин витро? А какъв процент от ин витро биха били СМ? Вероятно няма да са повече от 100 годишно. Нима това е възможно да е бизнес с национално значение?

За мен тук проблемите са по- скоро психологически и е редно в този аспект да се направят по- сериозни проучвания преди да се приемат закони.

# 850
  • София
Бизнес ще стане като започнат да идват чужденци да си поръчват СМ! Неприятно ми е да го кажа, ама щом е нормално тук да гледаме един на друг като на добитък, няма как и чужденците да не гледат така на нас! Липса на достойство е всичко това!

# 851

Майко мила! Хич и не искам повече да чувам за СМ!
Това, второто се отнася за генетичния и законовия баща или за хомосексуална двойка?

Хомусексуална двойка, но за различните щати законите са рзлични.. Това са само прецедентите.

# 852

Дискусията явно е била на обичайното високо ниво.  Laughing От 80 000 раждания през миналата година какъв процент са били ин витро? А какъв процент от ин витро биха били СМ? Вероятно няма да са повече от 100 годишно. Нима това е възможно да е бизнес с национално значение?

За мен тук проблемите са по- скоро психологически и е редно в този аспект да се направят по- сериозни проучвания преди да се приемат закони.

От национало значение не са, но от значение да вдигнат на крака няколко клиники, определено са.

А най-много, освен на предлаганите юридически безумия, се възмущавам на това, че много деликатно не се разделя оплождането на СМ с ген.материал на поръчвашите родители от  оплождането и с ген. материал на единия и донорски или само с донорски.
Нали без една ДНК накрая, така горещо пропагандираното съзадване на "свое "дете", износено в утробата на СМ, меко и незабележимо ще премине в износване от СМ на дете, независимо от ге. материал - т.е. само да не осиновим циганче да си поръчаме бяло дете.
 А за публиката е замазване на очите с една -две български жени с мед. проблеми

Бояна  Hug,

До болка си точна - "Дискусията явно е била на обичайното високо ниво."

# 853
  • Вън от пространство и време

О, психологическите аспекти много от основните участници в дискусията ги отхвърлиха още в зародиш. Основни аргументи:

Няма достатъчно научно обосновани проучвания че детето се чувствало изоставено от рождената си майка, ако веднага след раждането грижите за него поеме друга жена. Всичко било самовнушения на пораснали осиновени деца, които като разберели че са осиновени и започвали да си обясняват някои свои състояния с "първичната рана".

СМ не била никаква майка, а само "утроба под наем", "носачка" и т.н. Нямало как да се появят майчински чувства у нея ако още от самото начало била наясно че носи чуждо дете.

Да се каже на детето че е осиновено (или заченато по не съвсем естествен начин) било най-голямата грешка на осиновителите и от това идвали всички псевдопроблеми и т.н.

# 854
  • София
Andariel Нима предвиждат чужденци да се възползват от СМ у нас? И могат ли и сега българки да заминат за страна, в която е разрешено СМ и да износят чуждо дете? Въпросът ми е сериозен и припомням, че не съм привърженичка на идеята за СМ.

Miraetta Клиниките за ин витро просперират и сега. Ще просперират още повече, ако подпомогнат финансово семействата с репродуктивни проблеми, а предполагам никой от нас не е против това.

Gankata Осиновените деца също имат сериозни проблеми и това не е тайна за никого. Извън това не случайно повечето майки не желаят да бъдат разделяни от бебето в родилният дом, правят нужното бебето да постои прегърнато от тях в първите часове след раждането и прочее. Пренаталните отпечатъци също не са само хипотеза.

Не знам дали да съжалявам, че не съм прочела темата или че се включих в нея.

Общи условия

Активация на акаунт